ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.04.2016
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JAN-2016
DURATA: 6 nopți
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Zile minunate petrecute la Cabana Postăvaru

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Citind ultimul articol postat de Aurici, în care spunea că îi place să relateze experiențele ei turistice in ordine cronologică, mi-am amintit că și eu am o restanță.

Mi-am propus de mai bine de trei luni să scriu un review despre un loc de care am aflat prima oară citind ”Accidentul” de Mihail Sebastian, un loc unde am petrecut ultima trecere dintre ani și unde am fost ultima oară la inceputul lunii martie din acest an.

Așa că am lăsat un pic deoparte povestirile mele despre concediul de anul trecut și am pornit să scriu cîte ceva despre Cabana Postăvaru, deși cred că este un loc vizitat de mulți dintre cititorii acestui site.

Construită intre anii 1881-1883 Cabana Postăvaru a purtat inițial numele de Schulerhὕtte sau Cabana Schuler (numele săsesc al Postăvarului era Schuler și era dat de faptul că acest munte era intreținut și exploatat de elevii școlii germane din Brașov, intemeiată de Honterus).

Cabana aparține secțiunii brașovene a SKV-ului (Siebenburgischer Karpatenverein) – Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor, și reprezintă cel mai vechi adăpost montan din țară.

De-a lungul timpului a trecut prin mai multe transformări. La prima cabană, care era deschisă numai vara, s-a adăugat, la inceputul secolului 20, Pavilionul și o anexă gospodărească, iar din anul 1906 cabana a fost deschisă și iarna.

Locația a fost extinsă in anul 1933, prin construirea a două săli de mese, a unui bar, a unei garderobe pentru schiuri și a unei incăperi pentru ceruit schiurile.

Din anul 1935 poartă numele de Julius Rӧmer-Hὕtte, după numele membrului de onoare al SKV-ului, Dr. Julis Rӧmer (botanist sas din Brașov, fondator al Asociației Alpine din Transilvania).

In anul 1945 cabana a fost naționalizată, iar noii proprietari (Oficiul Național de Turism) au lăsat cabana pradă unui proces lent dar continuu de degradare.

După 1989 SKV-ul a fost reînființat, iar din anul 2004 i s-au restituit Cabana Postăvaru impreună cu terenul aferent.

Din acel moment au inceput lucrări de reparații și renovări ale cabanei, efectuate la inceput de familia lui Mihai Sârbu iar din anul 2007 de familia lui Rolf Truetsch, cu ajutorul și sprijinul continuu al SKV-ului Brașov.

Au fost complet renovate camerele existente, inlocuit mobilierul, podelele din lemn, reparate băile și inlocuite instalațiile sanitare. A fost construită o aripă nouă cu camere cu două, patru sau șase locuri, unele cu baie proprie.

A fost refăcută complet sala de mese iar mobilierul a fost restaurat, păstrându-se specificul săsesc al mobilierului pictat. In ultimii doi ani, a fost adăugat incă un salon pentru luat masa.

Pavilionul, a fost complet refăcut cu păstrarea formei și imaginii avute inițial. Astfel, bârnele, grinzile și placajul vechi din lemn, pe care cei care au stat aici pe la sfârșitul sec. 19 și inceputul secolului 20, și-au lăsat insemnate numele sau alte mărturii ale prezenței lor (toate aceste bucăți de lemn care alcătuiau Pavilionul) au fost luate una câte una și aplicate pe structura din beton armat, in aceeași ordine ca cea din construcție inițială. In Pavilion sunt camere cu două locuri, cu baie proprie, și un apartament cu două camere.

In acest apartament am stat și noi in concediul de la sfârșitul anului 2015 și inceputul anului.

Aflată la o altitudine de 1604 m, cabana este ușor accesibilă in orice anotimp. Se poate ajunge cu gondola sau pe jos, după un urcuș ușor de aproximativ 1 ½ ore.

Hotărârea de a petrece revelionul la Cabana Postăvaru am luat-o destul de târziu, in prima parte a lunii decembrie. Am zis să mergem undeva unde să ne bucurăm de priveliști frumoase, de aer de munte, de liniște și de zăpadă. Dacă primele condiții referitoare la cadrul natural și la liniște erau ca și sigure, in legătură cu prezența zăpezii aveam câteva emoții, datorită căldurii neobișnuite din decembrie. Dar, vremea a ținut cu noi și a nins, iar peste zăpada naturală s-a mai adăugat un strat consistent de zăpadă artificială, astfel incât am putut schia până in Poiană.

Am stat atunci șase zile, care au fost de-a dreptul minunate. Condițiile de cazare au fost foarte bune iar masa a fost peste așteptări.

Dimineața, după un mic dejun consistent, la ora 9.00 eram pe schiuri. După câteva coborâri, ne incălzeam cu un vin fiert și mai schiam puțin până la orpirea instalațiilor de cablu.

In fiecare seară dinainte de cea de revelion au fost meniuri cu specificul unei țări (italiene, americane, românești). Totul era preparat acolo, cu multă pricepere, sub atenta supraveghere și indrumare a șefei cabanei.

Petrecerea de revelion a fost peste așteptări, cu multe feluri servite in bufet suedez. Am avut și muzică cu DJ atât in noaptea de revelion cât și in prima seară a anului.

Deși suntem iubitori ai drumețiilor montane și al schiului, a fost prima oară când am petrecut revelionul la o cabană, sus pe munte. Dar nu ne-a părut rău și ne-am spus că trebuie să mai repetăm exepriența. Poate chiar anul acesta.

Sper ca cele scrise de mine și fotografiile atașate să vă convingă și pe voi că merită incercarea.

Bibliografie: cabanapostavaru.ro

Vă rog, dacă se poate ilustrația muzicală https://www.youtube.com/watch?v=A9cxGAHs-rk


[fb]
---
Trimis de Mika in 09.04.16 16:52:22
Validat / Publicat: 09.04.16 18:23:55
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3329 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[09.04.16 18:21:55]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

crismis
[09.04.16 20:52:14]
»

@Mika: Frumoasa relatare, minunate fotografii!

MikaAUTOR REVIEW
[09.04.16 22:03:14]
»

@crismis - Mulțumesc.

irinad
[11.04.16 07:15:06]
»

@Mika - Mi-a plăcut povestea cabanei, dar şi revelionul vostru la cabană se pare că a fost foarte plăcut, iar fotografiile foarte reuşite! Felicitări!

MikaAUTOR REVIEW
[11.04.16 10:38:35]
»

@irinad - Mulţumesc!

Aurici
[11.04.16 11:18:07]
»

@Mika - N-am luat în calcul niciodată un revelion la munte în sensul de Valea Prahovei, Brașov... pentru că mi se par prețurile exagerate pentru perioada aceea din an. Comercianții nostri speculează mai mult decât trebuie și asta nu-mi place. Dacă am fi schiat poate merita efortul dar nu s-a prins de noi, chiar dacă am încercat de vreo două ori când învățau copiii. Mi-a plăcut însă povestea ta și cine știe, vom nimeri și noi vreodată când oamenii noștri vor învăța că turismul nu înseamnă doar tunuri în niște perioade.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MikaAUTOR REVIEW
[11.04.16 11:46:38]
»

@Aurici - Aici nu e cazul. Il cunoaştem pe administrator de când a preluat cabana (chiar mai de mult). Munceşte acolo împreună cu intreaga familie (soţie, copii, ginere). Şi nu e vorba numai de activitatea turistică. El se ocupă de reparaţii, de renovări, de extinderi, etc. Preţurile nu au fost mari in comparaţie cu alte locuri de pe Valea Prahovei. Mi-a plăcut mai ales că nu s-a ţinut cont de nicio etichetă, nu a fost nimeni cu fiţe, nu a fost nevoie de nicio toaletă specială pentru noaptea de revelion. Au fost şi persoane care nu schiau, care au venit doar pentru una sau două nopţi.

Aurici
[11.04.16 11:56:50]
»

@Mika - Mă bucur să aud asta.

Dă-i Doamne! Poate se ia și la alții.

kikiritzi
[11.04.16 20:06:38]
»

@Mika Mi-a facut mare placere sa citesc ceea ce ai scris. Dar am si regretat ca nu stiu sa schiez vazand cat de frumos e muntele! In P08 am vazut un colt de cabana care arata exact cum imi imaginez eu ca trebuie sa arate o cabana adevarata, fara elemente rustice puse doar de forma. Superbe scaunele tocite de folosinta, dar atat de frumos decorate. Felicitari si pt fondul muzical ales! Mi-ai facut seara mai placuta!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MikaAUTOR REVIEW
[11.04.16 21:53:16]
»

@kikiritzi - Mulțumesc pentru aprecieri. Da. E una dintre cabanele care și-au păstrat specificul montan, asta și datorită administratorilor care sunt adevărați iubitori ai muntelui.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, crismis, irinad, kikiritzi, Mika
Alte impresii din această RUBRICĂCabana SKV Postăvaru:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069182872772217 sec
    ecranul dvs: 1 x 1