EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cabana Perla Muntelui [Șaru Dornei](încă) NECLASIFICATĂ / MENIU
De la Mărășești la Șaru Dornei. Dire Straits
Cu peisaje idilice, o istorie bogată și o moștenire culturală impresionantă, regiunea Bucovina din nordul României este una dintre cele mai fascinante și pitorești regiuni ale țării. Situată în partea de nord-est a României, la granița cu Ucraina, Bucovina este cunoscută pentru frumusețea sa naturală, pentru bisericile sale pictate și pentru tradițiile sale autentice.
Am plecat de-acasă, spre Bucovina evident, luni, 12.02.2024, pe la ora 10,15. Aveam o ușoară întârziere față de ăilalți de voiam să mergem împreună, de circa 45 de minute, motive independente de voința noastră.Nu m-am impacientat, am zis că-i ajung din urmă.
Eu conduc în felul meu, ceva amestecat între Schumacher și unul fără permis. Totul e pe fond muzical, house sau clubbing, e perfect! Respect dunga continuă și culoarea roșie, restul e discutabil, omul e ființă sociabilă, n-ai vorbele la tine, mori în ignoranța ta! Vorba lui Coșbuc :” De-i vezi că mor, să-i lași să moară/Căci moartea e destinul lor!”
Viață fără muzică e pustiu! Sau mersul tip-til cu mașina.Se-aude bassul, dau în ea, e pe-nalte, o șoșonesc, semaforul e pe roșu, turăm, s-avem demaraj! Adriana zice că nu-i bine, că o ia capul de la cum conduc, de la accelerație dar, mai ales, de la muzica house, care o calcă pe nervi?! House???!!! Să te calce pe nervi???!!! Armin van Buuren?! Blasfemie!
Blasfemie-blasfemie, dar e tovarășa mea de cameră de vreo 33 de ani, când e o criză familială mi se reproșează că cei mai frumoși ani ai ei i-a pierdut cu mine?! Și io, care credeam că e mândră???!!! Bun, deci plecăm de-acasă spre Bucovina, Adriana mă roagă să merg calm, viteza luminii nu poate fi atinsă de KIA Sportage, cică e chestie demonstrată! Cică, dar nu ne lăsăm bătuți...
Muzica house, mai ales dată la nivel sonor spre maxim e țigăneală! Ea a zis asta, puteți să credeți?! Și-atunci, ca un soț iubitor ce mă aflu (istoria vine din ăia 33 de ani de relație oficializată, bașca alți 5 ani de mai devreme, de relații de cofetărie, mă hotărăsc: fac ca ea, nu pun house, caut prin CD-uri... Dire Straits!!!
Dire Straits este una dintre cele mai iconice trupe de rock din istoria muzicii, cunoscută pentru sunetul său distinctiv de chitară, compozițiile complexe și versurile introspective. Fondată în 1977 în Londra de către chitaristul și vocalistul Mark Knopfler, alături de fratele său David Knopfler, trupa și-a lansat primul album eponim în 1978, care a atras atenția publicului și a criticilor de specialitate.
Deci, plec de-acasă, pe Dire Straits, pe un” Sultan of Swing” , pe la” Once upon time in the West” trec Adjudul, la Bacău se repetă” Sultan of Swing” , dau să schimb, Adriana-mi cer s-o las, că e prea frumoasă... măi, să fie?! La” Where Do You Think You're Going” ajung la Roman.
Tot drumul de pân'acum e pe DN 2, ușor aglomerat, cum se cuvine să fie un drum ce leagă Moldova, dar, mai ales Ukrayna, de România. De la Roman la Spătărești stăm pe Radio România Actualități, mai auzim de-o vreme, de-un accident pe minunatele șosele ale țării. De la Spătărești spre Gura Humorului revin la Dire Straits, e mult mai interesant decât promisiunile lui Ciolacu sau gângăvelile lui Ciucă ori sughițurile lui Simion.
Și, mergem, mai departe, în inima Bucovinei, trecem Gura Humorului , cu pauză la “Casa Humor” , unde ne oprim să mâncăm și ne regăsim cu grupul, și , apoi , Cîmpulung Moldovenesc, orașul lui Sorin Poclitaru, un poet tare bine ancorat în ceea ce-nseamnă România din prezent. Luăm Vatra Dornei din ricoșeu, la capătul satului Argestru exact când Mark Knopfler pune inimă în „Six blade Knife” , dar io, insensibil, dau talpă și ajung la „News” , pardon, la Dorna Arini. Încă o pedală profundă de accelerație și , iată-mă-s, la Șaru Dornei!
Încadrată de dealuri acoperite de păduri deasupra cărora se ridică munții Carpați,localitatea Șaru Dornei impresionează prin natura autentică și sălbatică. Râul Dorna, care străbate această regiune, adaugă farmecul său, creând un peisaj relaxant și încântător. Pentru iubitorii de natură și pasionații de activități în aer liber, Șaru Dornei oferă numeroase oportunități pentru drumeții, excursii montane, pescuit sau pur și simplu relaxare în mijlocul naturii.
De-aici devenim moderni, GPS -ul ne conduce, ferm, acasă la cel ce gestionează „Perla Munților” . Oameni primitori, dăm un semn, telefonic, c-am ajuns, cumva, spre casa lor. Ni se răspunde, primim ultimele îndrumări, foarte utile, deși e al treilea an consecutiv de-ajungem în bătătura omului. Intrăm în curte, parcăm, coborâm, ne revedem, ne luăm în brațe și ne pupăm. Dire Straits ne unge la inimă cu un” Brothers in Arms” , dar, parcă peste melodie este palinca cu care gazda ne omenește. Tai contactul, Kia se oprește și Dire Straits tace. Am ajuns!
De la om de-acasă până sus, la” Perla Munților” urcăm cu 4x4 adevărat. Drumuri aspre, mai ales acum, pe iarnă cu zăpadă -iarnă cu fleșcăială , ne ținem de niște făgașe imense, tranșee nu alta ! Nissan-ul-și știe tema, cutia mare-mic își face treaba, după vreo 15 minute de ochi beliți pe geam de locuri frumoase și de cap lovit de capitonajul mașinii, ajungem sus, la locul cioată!
Liniștea de pe lume, frumusețe de necrezut ! Călimanul se vede în zare, nu e departe, dacă-ntinzi mâna-l atingi! Jos, în Șaru, zăpada era o glumă, aici, sus, ninge gospodărește, dar, nu e ger, e fleșcăială , zăpada e grea de apă . Până mâine dimineață, când gerul de peste noapte va asigura un pat pentru zăpada de-a căzut peste noapte.
Cabana e mare, 5 dormitoare, 6 băi, bucătărie, living, spațiu SPA: ciubăr și saună. Nu e lux dar e tare plăcut, toate utilitățile sunt acolo, montate ca să te ajute, nu să te inhibe. Camerele sunt micuțe, băile, la fel, dar, ai confortul dorit! Gazda asigură schiuri, sănii, clăpari, are și sănii cu cai, ATV-uri. Totul, la liber, sau, nah, în contul celor 200 de lei/ziua de cazare
În casă e curățenie și cald. Foarte cald! Băi, e cald!!! Oprim centrala, ca să nu spargem geamurile, nu de alta dar respiram, toți, ca peștii-n acvariu! Facem focul la ciubăr și saună, zăpada se depunea constant, aprindem și grătarul ca să fim siguri că, la o adică, vom mânca fripturile făcute pe jar.
Spuneam, nu e lux, dar, cred eu, pe munte nu-ți trebuie lux, vrei căldură și confortul ăla, de casa bunicilor, minunea. O găsești, aici.
Locurile dimprejur sunt de nu poți crede! Faci poze, convins că vei surprinde frumusețea aia, de neegalat. Locurile sunt impresionante și consecutive: faci o poză și vezi alte locuri, parcă mai frumoase decât alea de abia le-ai fotografiat. Nu te oprește nimeni, fă mai departe!
Trei zile am trăit într-o poveste! Nu, nu e genul UAI! Îți aduci, de-acasă, ce crezi că vrei: să bagi în mațe, să pui sub cap. Gazda îți oferă, cu amablitate, tot ceea ce ține de ea, restul e pur personal: te poți supăra pe soarele ce strălucește în zăpadă? Da, unii pot!
Azi am plecat de -acolo, pe drum, din inerție, cânta tot Dire Straits. L-am oprit, vraja fusese trăită!
Altcumva, iertați-mă, vorbii mult și poate nu atât de util pentru voi, dar, mereu am spus, cine mă ia în seamă e doar pe riscul lui, nu-s ghid turistic, so, nu-mi puteți sparge capul! Haidi, pa!
Trimis de Yersinia Pestis in 15.02.24 22:41:52
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.31695482 N, 25.33337159 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest review
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Cabana Perla Muntelui [Șaru Dornei], VATRA DORNEI" (nou-creată pe sait)
-
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
@webmasterX: Da, acolo este, sau, mai ușor, la 150 de metri de Telescaun. 40 de lei coborât-urcat.
@Yersinia Pestis: Și mie imi place să conduc ascultând Dire Straits. iți recomand u remake Sultan of Swings, tocmai bun de condus in liniște: Sultans of Swing (metal cover by Leo Moracchioli feat. Mary Spender). Pe mine mă liniștește😀.
Cabana mi-a plăcut, imi plac locurile mai retrase, călduroase și cu peisaje de vis. Și aici se pare că le-ați avut pe toate.
@Mika: Sărut mâna, cred că rămân la house sau clubbing, asta din urmă are melodii de două ore! 🤪😂
Da, așa cum spuneam"Perla Munților" chiar oferă confortul dorit, plus că proprietarii sunt extrem de discreți, nu locuiesc cu tine dar, la nevoie vin s-ajute.
Cabana, în sine, are două corpuri: cea mare, cu 5 camere și încă o clădire, salon, bucătărie și două dormitoare. Asta din urmă tre' să-ți faci focul în camere, nu are încălzire centrală. Cabana mare are, am spus-o, centrală pe lemne.
Locul are acces la trei pârtii de schi iar la Vatra Dornei se-ajunge mintenaș, cu telescaunul, instalația fiind la cel mult 200 de metri de cabană.
Chiar dacă confortul camerei și-al întregii locații nu este UAU, e bine că v-ați bucurat de frumusețile de-acolo, care, într-adevăr, sunt extraordinare! 👌
Important este că v-ați regalat sufletele!
Felicitări pentru alegere și să vă fie de bine! 👍
Mă bucur că am un coleg pe AFA plin de umor.
P.S. Și mie mi-e dor de casa bunicii!
@doinafil: Da, pentru mine chiar așa a fost, ca o vacanță la bunicii de nu i-am avut niciodată, dar cărora, instinctiv, le duc dorul.
Ca să mă fac bine înțeles, locația oferă confortul necesar, fiecare dormitor cu baia lui, salonul are loc pentru a sta, cazul nostru, 10 persoane mature și doi copii, de 12 și 10 ani, la masă. Ai internet și TV, semnal Wi-Fi peste tot.
Dormitoarele și băile sunt micuțe, mobilierul e rustic dar te poți desfășura liniștit!
Să mi-l arăți și mie pe colegul ăla, zglobiu și plin de umor de zici c-ai dat de el, te rog!
Mersi că m-ai băgat în seamă, pierzându-ți timpul să citești ce scrisei io, ai curaj! 🤗
De ceva vreme (cred că din 2020) nu am mai scris/citit/comentat/votat review-uri pe AFA. Am reînceput de cca. 3-4 zile comentând și votând articole mai cuminți (vreo 2), însă acesta este primul (după revenire) plin de savoare/umor care mi-a creat o stare de bună-dispoziție. Și mi-am adus aminte (nu împlinisem 75 de ani) că am mai citit articole @Yersinia Pestis, nu multe, ce mi-au creat aceeași stare.
Bun, gata cu periatul - era să aveți o scamă pe rever (al hainei, nu cel din tenis) ! 😂
Recomandările privind locația sunt frumoase, aș merge acolo, dar nu mai sunt omul care să urce per-pedes, că 4x4 n-am, pe coclauri.
Imaginile postate cu iarnă adevărată au întregit buna-dispoziție, având în vedere că, cel puțin în ultima vreme, zăpadă am văzut doar la televizor (parafrazând versurile cântecului lui Al. Andrieș aș zice:” astăzi iar am văzut zăpadă la telejurnal” ).
De muzică ce să zic? Cu Dire Straits aș merge la drum, mai degrabă cu Queen, sau cu niște rock and roll că te menține treaz și în formă.
În rest să auzim de bine!
Drumuri bune și excursii frumoase!
@Mitica49: Mulțumesc pentru aprecieri și pentru reverul periat! 😃
De-a lungul timpului mulți mi-au spus că reviewurle mele sunt de tot râsul, chiar am ajuns să mă obișnuiesc cu asta și cred, sincer, că o zi fără zâmbet e o zi pierdută!
Locul despre care am scris e tare frumos: eu, unul, nu mă extaziez de dragul zăpezii, dar aici era chiar la locul ei. Cât despre melodiile de le-ascultă fiecare când conduce, de gustibus... pe anumite porțiuni de drum prind, la radio, tomorrowland-ul, chiar e suuuper!
@Yersinia Pestis:
”Liniștea de pe lume, frumusețe de necrezut! Călimanul se vede în zare, nu e departe, dacă-ntinzi mâna-l atingi! Jos, în Șaru, zăpada era o glumă, aici, sus, ninge gospodărește[... ]Trei zile am trăit într-o poveste!
Citind articolul, vazand si pozele, iti dau deplina dreptate! Bucovina este o poveste frumoasa. Si nu doar iarna, ci si vara!
Iar cabana asta este chiar ca o perla. Fiindca din ce-am vazut / citit, oamenii au pus perla sufletului lor acolo, au facut totul ca musafirii sa se simta bine la ei.
Si asta nu doar in Saru Dornei, ci in toata Bucovna este asa!
Pai cu ce muzica vrei tu, sa mai repeti intrarea in asa poveste frumoasa!
@Zoazore: Da, eu, pensionar fiind, am tot timpul de pe lume. Doar că Adriana, nu! Că, io, idei de ieșit în lume am, pe orice muzică.
Doar când ieșim de pe lume aleg alții muzica pentru noi, ceva de genul "Marș funebru", Chopin e de vină. Mie mi-ar plăcea să-mi zică o " Liniște", măcar să compenseze zbânțuiala house-ului.
Mă rog, gata cu muzicile!
Bucovina este superbă, astă vară văzusem niște case de dezvoltator la Horodnicul de Jos (Sus?! nu mai știu) și ne venise un gând să schimbăm buletinele cu un alt domițil, dar, am stat și-am așteptat să ne treacă!
Aici mi-a plăcut, maxim- de unde și review-ul de-l scrisei ca să mă laud, doar nu crezi că din bunătate sufletească-l mâzgâlii.
Să ai un week end frumos îți doresc, sărut mâna! 🤗
Draga @Yersi, am fost si eu prin zona, in 2014, pornind de la coada lacului Bicaz, trecand prin Brosteniu' lui Creanga si am ajuns in final, pe-o sosea de tip "schweitzer"ce m-a scuturat tot timpul. Acolo am pierdut piatra de la rinichi si doua plombe. Dar am ajuns cu bine la hotel Maestro din Vatra Dornei, 3 stele (!!), unde am platit doar 80 de lei pe camera (single).
Tu cat ai platit la "Perla", ca de la o vreme, pe coloana din stanga a reviewiurilor, mi-a aparut o banda verticala groasa, care obtureaza multe date importante (perioada excursiei, preturi, numele, etc).
@dorgo: Salut, de foarte mult timp n-ai mai combătut pe la mine, mă foarte bucur să văd că mă nimeriși! 🤗
E o variantă mai frumoasă de drum cea aleasă de tine, la întoarcerea spre casă ne gândisem și noi la ea, doar că am renunțat pe motiv de zăpadă. Anul trecut am fost pe-acolo și drumul era coală.
Cazarea aici, la " Perla Munților" este de 1000 de lei/ziua de cazare, toata cabana mare. Nu e în week end, e preț de mijlocul săptămânii, nu știu dacă ne-a făcut hatâr . 5 camere, înseamnă 200 de lei de cameră. Pentru cele 3 zile/ nopți, ca să stau acoloșa , m-am despărțit de 600 de lei și 100 cheltuieli comune cu gașca : cafea, oarece băuturi și alte alea, partea mea. Pentru un plin de motorină vine 52 l x 7,54 lei , egal cât dă. Și un pas de telescaun 40 de lei dus-întors x doo persoane. Mâncarea de bază am avut-o, fiecare , de-acasă. A mai fost , pe drum, un prânz la " Casa Humor" 75 de lei, două porții de aripioare picante de pui, nimic deosebit, nici meniul, nici gătitul , o cafea la LUK OIL de lângă " Hanul Ancuței ", asta cheltuii io, să moară mama, drept spui!
Acuma, nah, fiecare-și face paritățile funcție de ce vrea de la viață și ce-l lasă conștiința sau portofelul!
Week end frumos îți doresc, toate cele bune! 🤗
@Yersinia Pestis:
O alegere inspirată şi călduroasă într-un decor de vis. Parcă mă dor ochii de la atâta alb.
”De la om de-acasă până sus, la” Perla Munților” urcăm cu 4x4 adevărat. Drumuri aspre, mai ales acum, pe iarnă cu zăpadă -iarnă cu fleșcăială, ne ținem de niște făgașe imense, tranșee nu alta!
Înţeleg că ai parcat maşina în curtea omului şi v-a transbordat el până la cabană. Iarna şi pe zăpadă îmi e clar că-ţi trebuie o maşină serioasă şi puternică, dar nici vara nu poţi ajunge până sus cu o maşină obişnuită?
”Cabana e mare, 5 dormitoare, 6 băi, bucătărie, living, spațiu SPA: ciubăr și saună.
Voi aţi închiriat integral cabana pentru grupul vostru de prieteni. Se poate închiria şi doar o cameră? Întreb pentru că în ultima vreme am tot găsit cazări drăguţe, dar mă obligau să iau toată casa .
Felicitări pentru alegere şi pentru review-ul savuros!
Dire Straits îmi place şi mie. Despre restul muzicilor, sunt în asentimentul Adrianei
@Zoazore:
”Citind articolul, vazand si pozele, iti dau deplina dreptate! Bucovina este o poveste frumoasa. Si nu doar iarna, ci si vara!
Şi mie mi-a plăcut. Doar că în timp ce priveam la fotografiile cu zăpadă din belşug am simţit brusc nevoia să mai pun o haină pe mine . E clar, nu întineresc .
Dacă tot am aflat că distanţa până în Bucovina nu este chiar de speriat, mai că sunt tentată şi eu de această poveste frumoasă. Poate la vară, cine ştie
@nicole33: Da, parcaram căruța, ambele, de fapt, la gazdă-n curte. A mea e 4x4 dar nu cred c-aveam priceperea să urc pe drumul ăla, e off-road curat! Ailaltă e un Vito, 8 locuri, nici nu se pune problema.
Vara, pe drum uscat, cred că m-aș încumeta, cât poa' să coste o tobă ?! 🥴
Exact așa închiriază cabana mare, cu tot spațiul. Dar, în aceeași curte, are o cabană mai mică, bucătărie și două dormitoare, când eram noi o închiriase o familie cu doi copii. Este la fel, utilată dar nu are centrală, faci foc la sobe. Nu știu prețul, dar are numărul de telefon pe net, se poate afla.
Ambele au intimitate, nimeni nu se-ncurcă de ceilalți.
Week end plăcut, sărut mâna!
@Yersinia Pestis:
”Vara, pe drum uscat, cred că m-aș încumeta, cât poa' să coste o tobă?!
E clar, eu nu m-aş încumeta nici vara. Nu am nici 4x4, maşina mea este mai joasă decât Kia şi nici priceperea nu mă dă afară din casă
”Exact așa închiriază cabana mare, cu tot spațiul. Dar, în aceeași curte, are o cabană mai mică, bucătărie și două dormitoare, când eram noi o închiriase o familie cu doi copii. Este la fel, utilată dar nu are centrală, faci foc la sobe..... Ambele au intimitate, nimeni nu se-ncurcă de ceilalți.
Bănuiam că se închiriază în totalitate de când am citit cum este compartimentat spaţiul cabanei, dar bine că te-am întrebat, că aşa am aflat de cealaltă căsuţă , mai potrivită pentru mine. Oricum sauna şi ciubărul nu mă interesau. Pfff... dar ce mă fac cu soba, că eu nu ştiu să o folosesc şi la munte şi vara este frig noaptea.
@nicole33: Ca să-ți faci idee, mașina cu care-am urcat parte din grupul nostru, era condusă de soția gazdei, care știa drumul și-n somn.
Dacă nu le ai cu făcutul focului apelează la distribuția treburilor în familie: dă-i sarcina soțului, ancestral, făcutul focului e o treabă bărbătească, știa Prometeu ce face, chiar dacă și-a sacrificat pateul din cauza asta, hrănind vulturul de i-a fost dat pedeapsă.
Acuma, evident că Bucovina are muuulte locuri frumoase unde se află cazări mai bengoase, la care se ajunge ușor. Noi venim aici dintr-o tradiție ce-a adunat, iată, trei ani. Anul trecut a fost zăpadă mai multă, ne-a plimbat Liviu, gazda, cu sania trasă de cai, amintire ușor estompată că, printre altele, pălinca ascunde memoria, am însă poze.
Ciubărul e chiar deosebit, prima seara am abuzat de instalație care e amplasată pe o terasă descoparită pe o parte, iar zăpada, ușor viscolită, ajungea la noi, fulgii cădeau, efectiv, peste noi, se topeau în aburul apei din ciubăr .
În celelalte două seri nu mai ningea dar zapada din curte lucea tare frumos.
Pentru copii tiroliana e totul, chiar dacă are vreo 50 de metri a fost o chirăială de nu se mai putea.
Acuma, io-s ca-n bancul cu ăla de-i mureau oile și a cerut sfatul unui calugar, un' sa le pasca. Calugarul i-a tot dat sfaturi dar paracopitatele au tot murit. Ciobanul i-a spus calugarului ca nu mai are oi. Calugarul i-a răspus, dezamăgit:
-Pacat ca nu mai ai oi, eu mai aveam sfaturi! 🤗
@nicole33: Cum ce faci? Vezi că eu am fost in Bucovina la pensiunea Poiana Bucovăț, in Gura Humorului. Accesibilă din sosea, cu centrala proprie, calorifere, restaurant. De pe telefon mi-e greu sa caut link, dar știi, că ai văzut
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)