ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.08.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.01.12
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2012
DURATA: 4 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

O vizita pe Bosfor

Ilustrație video-muzicală
Tarkan TevetoÄŸlu - Dudu
TIPĂREȘTE

Nu exista turist care sa ajunga in Istanbul si sa nu fuga in primul tur catre Bosfor. Este locul cel mai cautat si poate de asta si cel mai aglomerat. Daca Istanbul este un oras al istoriei, Bosfor este esenta istoriei. Tot ceea ce exista acum in oras are o legatura cu Bosforul. Nu o sa va recomand eu sa nu ratati o plimbare, in orice fel alegeti voi sa fie, pe Bosfor. O sa faceti acest lucru, repet, ca orice turist, inevitabil.

O idee excelenta si relaxanta de a privi Bosfor-ul de la distant este sa alegeti o croaziera. Poate ca am facut bine sa aleg aceasta excursie in primele ore de cand aterizasem in Istambul. Am reusit sa fac cunostinta cu orasul sa privesc, fara sa obosesc, o multime de palate si sa ma bucur de briza marii (pe o caldura insuportabila) si de minunatiile Bosforului.

Excursia se poate face cu tot felul de ambarcatiuni, la toate preturile. Eu am ales unul dintre vapoarele mari. Pentru cei care au rau de mare le recomand astfel de vapor. Dupa scurte negocieri am urcat pe vapor dupa ce am platit 15 lire de persoana.

Excursiile sa fac din portul Karakoy de la Podul Galata. In prima parte se vede partea europeana a Bosforului de la Palatul Dolmabahce pina la Podul Fatih Sultan Mehmet. Aici vaporul se va intoarce, iar vizitatorii au ocazia sa vada partea asiatica a Bosforului.

Pe vapor nu exista ghid, nu se serveste nimic de baut (va sugerez sa uracati cu o sticla de apa la voi), iar excursia dureaza in jur de 1 ½ ore.

Fie ca va aflati in Istanbul pentru 2/3 zile, fie pentru o vacanta mai lunga, City Windows Travel - Bosphorus Sightseeing (site official) este o alternativa placuta de a face cunostinta cu orasul. Acest autobuz turistic isi incepe traseul din Piata Sultanahmet dar mai are o serie de opriri, fiind practic usor de gasit in oricare parte a orasului.

Cel mai bine este totusi sa il luati din Piata Sultanahmet pentru ca in general pleaca full, iar turistii nu prea coboara in alte statii, preferand sa vada orasul in viteza autobuzului. Noua ne-a fost destul de greu sa gasim locuri (eram intr-adevar un grup de 6 persoane).

Am negociat sa platim 15 euro pentru 24 de ore. Preturile sunt mai mari dar nu va lasati!!! Vor scadea din pret cu siguranta. Daca va uitati pe site o sa vedeti ca pretul pentru fiecare linie in parte este de 20 de euro. Asa ca trebuie sa va cunoasteti si latura de negociatori in acest oras.

In acesti bani au intrat toate cele 3 liniile pe care le opereaza City Windows: Blue Line pe Bosfor, Green Line pe Cornul de Aur si Purple Line care este un tur romantic de seara in partea asiatica, pina la colina Camlica.

Primul traseu pe Bosfor (Blue Line) este spectaculos. Dar tinand cont ca la prima oprire: Palatul Dalmabahce o sa stati aproximativ 4 ore, este putin probabil ca cineva va profita de toate cele 3 tururile in 24 de ore. Asa ca este mai bine sa negociati pentru 48 de ore.

In fine, ideea de cum doriti sa ajungeti pe Bosfor va apartine. Eu as vrea sa va vorbesc despre ceea ce o sa vedeti in aceasta parte a orasului. Primul dintre ele este Podul Galata. Inainte de a pleca spre Istanbul toate cunostintele care fusesera deja in acest oras mi-au recomandat sa nu ratez Podul Galata. Atat pentru ceea ce reprezinta ca atractie dar mai ales pentru pestele proaspat care se serveste aici in diverse forme.

Asa ca intr-una dintre zile am hotarat sa luam masa pe acest pod. Numai ca pe partea unde se servste peste la gratar proaspat mie mi s-a parut destul de mizerabil. Recunosc ca nu imi place pestele, iar mirosul acela m-a omorit. Amicii mei s-au hotarit totusi sa se aseze la o masa destul de lipicioasa si au luat un o gustare cu peste. Si acum radem de experienta traita acolo. Insa au fost mai mult decat incantati de gustul acelei gustari. Pe partea cealalta a podului exista insa restaurante mai curate dar cu acelasi peste care se serveste si pe aceasta parte, la preturi duble. Insa, poate ca intr-adevar, daca nu vezi Podul Galata nu simti pe deplin farmecul orasului.

Pe malul European al Bosforului vizita incepe cu Cartierul Tophane, acolo unde se gaseste vechea turnatorie din sec. al XVI-lea si in care se produceau cele mai puternice tunuri din lume. In acest cartier se mai pot vizita obiective ca Moscheea Sinan, Moscheea Nusretiye, Fantana Tophane sau Turnul Tophane.

Dupa ce am trecut de acest cartier am vazut in zare minunatul contur al Palatului Dalmabahce. Pentru a vizita Palatul Dolmabahce va vor trebui aproximativ 2 ½ ore plus inca 1 sau 2 ore de stat la coada. Biletul de intrare pentru tot palatul costa 40 de lire turcesti, dar se pot cumpara si bilete separate: Haremul 20 lire sau Selamlik 20 de lire. Cele doua tururi se fac cu ghid ce vorbeste limba engleza sau turca si dureaza fiecare 45 de minute. Intrarile se fac la fiecare jumatate de ora. In afara de vizitarea interioarelor va mai trebuie timp pentru gradini si pentru o cafea pentru a avea o vizita completa si placuta.

Cele 2 tururi ghidate sunt usor nepotrivite. In Palatul Topkapi, dupa ce se plateste intrarea, se poate sta o zi intreaga -insuficienta probabil pentru a vedea tot ce este acolo. Cam asa ar trebui si la Palatul Dolmabahce. In 45 de minute ti se spun cateva vorbe si este o alergatura in care nu mai ai timp sa vezi mare lucru. Se fac unele opriri la punctele mai importante, insuficiente pentru a intelege palatul sau pentru a te bucura de covoare, tablouri, piese de mobilier sau minunate vase si bijuterii.

Ideea extravaganta a sultanului Abdul Mecit de a construi un palat grandios in care sa se mute de la Topkapi - palat construit in stilui tipic oriental, a grabit sfarsitul Imperiului Otoman.

Primul loc in care a fost ancorata flota otomana, dupa cucerirea orasului Constantinopole, a fost acest mic golf in care se afla astazi palatul. Sultanul Abdul Mecit I, al 31-lea padisah al dinastiei otomane, care a urcat pe tron la varsta de 16 ani, in 1839, a decis construirea palatului ce a costat atat de multi bani de aur incat a secat tezaurul otoman si a fost nevoie de mari sume imprumutate pentru decorare si mobilare. Palatul a fost construit intre anii 1843 - 1856. Mare parte a timpului palatul nu a fost locuit, iar catre caderea imperiului sultenii chiar s-au temut sa locuiasca aici pentru a nu atrage protestele poporului. Palatul Dolmabahce a fost utilizat ca edificiu oficial pentru organizarea receptiilor oficiale.

Cele 2 porti impresionante, Sala de Ceremonii cu al sau candelabru de 4,5 tone primit cadou de la regina Victoria a Marii Britanii, Turnul cu Ceas, Scara de Crista si Gradinile va vor incanta cu siguranta.

Daca timpul nu va permite sa vizitati intregul palat si trebuie sa optati intre Selamlik si Harem, va sfatuiesc sa alegeti Selamlik, mult mai impresionant si opulent.

Haremul este fascinant, prezentatnd un amestec intre stilul oriental si cel european de la acea vreme. Apartamentul Sultanei Valide, a favoritelor sau ale sotiilor sultanului sunt decorate foarte frumos.

Oricum ar incepe si s-ar termina lista voastra cu obiectivele obligatoriu de vazut din acest oras, ea trebuie sa contina si Palatul Dolmabahce.

Urmeaza apoi Cartierul Besiktas, considerat unul dintre primele cartiere locuite de pe Bosfor. In aceasta zona puteti vizita mormantul (geamia) comandata de catre Suleiman Magnificul pentru capitanul sau de nava, Sinan Pasa. Un loc de relaxare si astazi este Parcul Yildiz, parc vestit in trecut pentru arborii sai de dafin si folosit de catre dinastia otomana ca si loc de distracii. Pe malul marii se afla hotelul de lux Ciragan Palace Kempinski, care in trecut a fost Palatul Ciragan. Desigur, iubitorii fotbalului pot gasi in acest cartier si stadionul echipei Besiktas.

Vizita continua catre Cartierul Ortakoy, un exemplu de tolerant al diferitelor credinte. In aceasta zona se gasesc mai multe biserici, sinagogi si geamii laolalta. Imediat dupa acest cartier isi face aparitia Podul Ataturk, o minune a ingineriei. Lucrarile la acest pod au inceput in anul 1970, iar deschiderea lui pentru circulatie s-a facut in anul 1973. Podul are o lungime de 1560m si o latime de 33m, iar distant fata de nivelul marii este de 64m, fiind al patrulea pod ca marime din Europa si al saptelea din lume. Acest pod este celebru si datorita faptului ca el leaga doua continente.

Dupa trecerea de Podul Ataturk urmeaza Cartierul Kurucesme, o zona cosmopolita in care isi au resedintele mai multe familii instarite si personalitati ale Turciei. Imediat privirea voastra va intalni Fortareata Rumeli. Vizita pe partea europeana continua catre Podului Fatih Sultan Mehmet, pod dat in folosinta in anul 1988 si se incheie in dreptul Cartierului Emirgan, o alta zona rezidentiala in care au fost construite mai multe pavilioane, case sau palate. In aceasta padure cu o suprafata de 470.000 mp se afla Vila Arif Pasa, Ambasada Austriei, Vila Said Halim Pasa, Vila Printului Burhanet Efendi si multe altele.

Pe partea asiatica a Bosfor-ului vov avea ocazia sa vedem cele doua cartiere: Kadikoy si Uskudar, foarte apropiate unul de celalalt dar foarte diferite.

Dupa ce am trecut de cartierul Uskudar vom gasi Palatul Beylerbeyi construit intr-o zona in care Imparatul Constantin isi amenajase gradini minunate de distractie. Insa numele zonei si a Palatului au fost date de catre Sultanul Murat al II-lea Prefectul (beylerbeyi), cel care in sec. al XVI-lea si-a construit aici un imens conac. Acest Palat a fost construit pentru a fi folosit ca resedinta de vara si pentru a gazdui oaspeti ai Imperiului printre care si Regele Edward al VIII-lea, Franz Josef, Napoleon al III-lea si Imparateasa Eugenie sau Sahul Iranului Nasreddin.

In spatele magnificului palat se afla cea mai inalta colina de pe partea asiatica a Bosforul-ui si anume Colina Camlica. Cei care ajung pe aceasta colina se pot bucura atat de privelisti catre Marea Marmara si catre insulele din jur cat si catre frumosul Bosfor.

Cei care au mai mult timp la dispozitie poate vor reusi sa descopere mult mai multe din cate am vazut eu de pe Croaziera sau din autobuzul turistic. Si poate vor complete excursia descrisa de mine pe Bosfor.


[fb]
---
Trimis de vlado2 in 16.08.13 12:20:07
Validat / Publicat: 16.08.13 15:43:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5530 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vlado2); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 O companie placuta in croaziera pe Bosfor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17750 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

Admin
[16.08.13 15:46:58]
»

Deși din categoria "ciorbelor reîncălzite" - a fost publicat anterior pe un alt sait - articolul are totuși un nivel de complexitate și utilitate ce-l califică pentru titlul MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinație.

dorgo
[16.08.13 16:14:10]
»

@Admin: OK, e o alta ciorba reincalzita, dar serveste cu placere tot omul din ea si-i place... valoarea e valoare si-n sant... dar, sa presupunem ca pica acel "alt sait", sau, luam 6-8 luni suspendare pe saitul nostru, noi nu trebuie sa mai scriem deloc, doar ca sa ramanem fideli saitului? ... sa presupunem ca pica AFA, eu ce fac? ... imi voi prelua review-urile si le voi transfera pe acel "alt sait" (poate) de pe care vine @Valdo2, doar n-o sa raman inactiv atata vreme pe un sait blocat, imi iau foc degetele... (vezi cazul recent cu "infodraci", vorba lui @motaneata)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Admin
[16.08.13 16:42:32]
»

@dorgo: Ce faci? Faci bineiînțeles ce consideri tu că e bine pentru tine și pentru interesul tău. N-o mai da însă "cotită" cu "văduvirea cititorilor", că-mi vine să vomit când citesc...

Scuzată-mi fie exprimarea "needitată", dar e totuși un eufemism față de realitate...

vlado2AUTOR REVIEW
[16.08.13 18:54:58]
»

@Admin: Articolul, in forma pe care o are pe AFA, nu a mai fost publicat. Intr-adevar am vorbit despre fiecare atractie in parte pe un alt site, acum ceva vreme, iar mare parte dintre acele impresii le-am folosit si aici. Dar pentru a aduna si a pune intr-un singur articol toate acele impresii a trebuit sa intervin pentru a reusi sa leg cat de cat acest review.

Stiu ca se incadreaza in regulament si copy/paste pentru alte articole publicate oriunde, atata timp cat ele iti apartin.

vlado2AUTOR REVIEW
[16.08.13 19:35:30]
»

http://www.trilulilu.ro/muzica-pop/tarkan-teveto-lu-dudu

Multumesc

-

done (by webm)

Admin
[19.08.13 23:38:06]
»

4-5 dintre ecourile de mai sus sunt oftopic și vor fi șterse integral.

Notă: Tolerăm uneori astfel de "dezbateri", considerându-le cu tentă constructivă. Cu condiția păstrării unor limite rezonabile în "cantitatea" offtopicului și mai ales cu condiția obligatorie a tonalității unei civilități rezonabile, precum în cazul intervenției lui zapacitu - victimă "colaterală", în acest caz

-

[later]: nu am aplicat nicio măsură administrativă, insă nu voi "tuși" dacă va trebui să o fac, în cazul în care veți continua această dispută "ideologică" aici - e complet offtopic.

motaneata
[20.08.13 09:20:26]
»

@Admin:

ai dreptate, discutia este off topic. Cred ca ecourile respective ar trebui mutate la "framantari".

webmaster70
[13.05.15 21:16:28]
»

Mutat în rubrica "Bosfor Cruise Tur, ISTANBUL" (nou-creată pe sait)

yony7979
[26.09.16 19:48:06]
»

Va rog frumos daca ma puteti ajuta, am facut o rezervare pt anul viitor la un hotel din Istanbul care are plaja privata, cum sunt plajele in Istanbul, apa, mentionez ca noua ne place marea dar na am facut din greseala si acuma o sa mergem sa vedem si Istanbulul, este ok apa pt copii? /

valdi
[07.04.19 19:41:43]
»

Sunt multe erori asa ca atentie, de exemplu podul Ataturk nu e pe Bosfor, ci pe Cornul de Aur

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, motaneata, valdi, vlado2, yony7979, zapacitu
Alte impresii din această RUBRICĂBosfor Cruise Tur:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06508994102478 sec
    ecranul dvs: 1 x 1