GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Biserica fratilor Asam, o opera de arta in centrul orasului Munchen
Cred ca este o zi potrivita pentru acest articol, este o zi de sarbatoare si la fel ca intr-o zi de sarbatoare m-am simtit si eu vazand aceasta biserica. Unul dintre locurile pe care imi doream sa le vad in Munchen era Biserica Asam, vazusem niste poze si mi s-a parut spectaculoasa, insa cum de multe ori pozele sunt modficate artistic, speram sa nu fiu dezamangita vazand-o, asa ca dupa ce am plecat de la Pinacoteca vezi impresii, am vazut ce ar ajunge acolo si foarte aproape este statia de tramvai care te lasa exact la Poarta Sendlinger unde in cateva minute pe strada cu acelasi nume (Sendlinger) la numarul 34 se afla casa Asam iar la numarul 32 se afla biserica. Aceasta este o strada pietonala astfel incat poti admira ce vrei in toate directiile. Suntem de fapt in centrul istoric al orasului si in cateva minute suntem in Piata Mariei (Marien Platz).
Am ajuns si la aceasta biserica care inca de afara arata spectaculos asteptam sa-i vad si interiorul. Am avut insa rabdare sa o vad la exterior. In partea stanga cum privesti din fata biserica se afla casa Asam in care au locuit acesti doi frati. Biserica se numeste oficial Biserica Santul Ioan Nepomuk, dar mai degraba este cunoscuta drept biserica Asam, dupa numele celor doi frati (Egid Quirin si Cosmas Damian).
Cateva cuvinte despre acesti frati. Provin dintr-o familie care a avut 9 copii, tatal lor fiind de asemenea pictor de biserici, familia chiar locuind intr-o abatie benedictina. Dupa moartea tatalui, Cosmas Asam este trimis la Roma (o sponsorizare bisericeasca) pentru educatie (mergand pe urmele tatalui lor) si se pare ca in aceeasi perioada a mers si fratele lui Egid cu el. Talentul le-a fost recunoscut destul de repede si au inceput sa primeasca comenzi in special legate de Ordinul Sf. Benedict. Cosmas lucra ca pictor si sculptor, in timp ce Egid era arhitectul, sculptorul si specialistul in stucaturi. Se pare ca talentul in pictura al lui Cosmas era apreciat la fel ca cel al pictorului Giovanni Battista (ca tot i-am vazut ceva lucrari la Pinacoteca).
Casa a apartinut Lui Egid Asam care a cumparat si aranjat aceasta casa in perioada 1729 – 1730, ulterior achizitionand un teren alaturi de casa unde in 1733 incepe construirea bisericii ajutat fiind de fratele lui Cosmas. Biserica a fost dedicata recent canonizatului (in 1721) Sfant Ioan Nepomuk si a fost finalizata in 1746. Se pare ca initial a fost ridicata ca biserica de familie, existand chiar o fereasata de unde Egid putea sa vada altarul. Ulterior insa li s-a cerut sa cedeze biserica orasului.
Despre acest sfant am mai scris cate ceva aici vezi impresii si am sa spun din nou pe scurt cate ceva. Sf. Ioan Nepomuk a trait in perioada 1345-1393. A fost vicar in Praga din 1389 si s-a opus regelui Wenzel IV neacceptand abatele numit de regale Boemiei. Istoria spune ca a uneltit impotriva regelui fiind in final schingiuit si aruncat in final in apele raului Vltava unde s-a inecat. Legendele insa spun ca ar fi aparat de fapt taina spovedaniei in fata regelui nevrand sa-i spuna acestuia ce se spovedise sotia acestuia.
Se mai spune ca atunci cand corpul sau a atins apa, au aparut stelute, si acesta este motivul pentru care statuile ce-l infatiseaza pe acest sfant au in jurul capului acesta coroana.
Astfel in 1721 este declarant sfant de Papa Benedict al XIII-lea. Sf. Nepomuk este patronul protector al:
- Boemiei
- preotilor, corabierilor, plutasilor, morarilor
- podurilor
- al celor de pastreaza o taina.
Statui ale Sf. Nepomuk (in afara de cea mai importanta care se afla la Praga) se gasesc si la noi in tara dar si in Austria. Asa cum v-am mai spus, si in Kufstein pe pod se gaseste o statuie a lui Nepomuk.
Revenind insa la plimbarea mea spre aceasta biserica pot spune ca am adimirat mai intai cladirea ce reprezinta casa Asam si care se remarca net fata de ceea ce este in jur. In acea epoca se purtau casele pictate (ca si dovada casa de peste drum este pictata) Egid Asam alegand insa sa o decoreze cu stucaturi, de altfel asta fiind si “calificarea lui”. Acest fel de decorare exterioara a casei si a bisericii fac ca acestea sa apara ca un intreg.
Deasupra intrarii in casa se vad niste statuete prezentand chiar scene de viata, apoi un nivel mai sus se vede un medallion gol, destul de ciudat fata de toata bogatia decorurilor din jur, se pare ca aici a existat pictat patronul bisericii Sf. Nepomuk iar deasupra acestuia se afla intr-un alt medalion Fecioara Maria care si ea este patroana bisericii.
Biserica are o inaltime de 28 m (mai are un turn adaugat ulterior si care are 9 m inaltime). Inainte sa intram in biserica incercam sa deslusim fatada, si asa cum aveam sa descopar mai tarziu deasupra intrarii se afla statuia lui Nepomuk, iar la capatul coloanelor de o parte si de alta sunt reprezentati (incadrati in doua medalioane) Papa Benedict al XIII-lea si Episcopul Johann Theodor de Freising, numele acestora fiind trecute pe panglicile care incadreaza medalioanele.
Interesante sunt insa si dimensiunile (sa zicem pe orizontala) ale bisericii, fratii Asam avand de construit o biserica pe un spatiu lung de 22 m si lat de 8 m, biserica fiind structurata in interior am putea spune pe etaje.
Usile realizate din lemn masiv, au si ele o constructie aparte, sunt frumos decorate si starnesc admiratie. Deja lucrurile se vadeau minunat asa ca am deschis usa si am patruns in interior. Aici am avut parte de o surpriza foarte mare, accesul era limitat. Intram intr-o anticamera ca sa spun asa de unde s-ar intra in biserica propriu zisa care se vede ca o singura incapere, inalta si plina de decoratiuni. Este poate una dintre cele mai opulente biserici pe care le-am vazut, cred ca nu a scapat bucatica fara a fi decorata cu stucaturi sau picturi.
Acum as putea sa va povestesc cate in luna si in stele despre plafonul pictat de Cosmas si care reprezinta viata Sf. Nepomuk, despre fiecare coloana, sfant sau inger, despre fiecare portiune din biserica si asta nu pentru ca m-as pricepe, ci pentru ca in asa zisa anticamera exista niste materiale explicative pe care lumea le rasfoia, se uita din fuga prin biserica si plecau. Aceasta brosura costa 3 euro, insa va asigur ca merita, eu am luat-o si ma bucur pentru bogatia de informatii pe care o am aici.
Am sa va las insa in compania pozelor si am rugamintea catre web sa ataseze si acest filmulet care va va prezenta aceasta biserica spectaculoasa youtube si vreau doar sa va spun ca filmuletul este minunat, in doar 4 minute va arata biserica si va ofera amanunte pe care eu prin poze nu am reusit decat sa le prezint partial.
Trimis de mishu in 06.12.18 20:03:08
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Biserici muncheneze, MUNCHEN" (nou-creată pe sait)
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Fațada clădirii e o splendoare! Și nu numai.
De când așteptam Pinacoteca la care faci trimitere, dar nu am fost pe fază la momentul respectiv. Acum e târziu, dar mâine o vizitez.
Am trecut de multe ori prin Munchen, dar niciodată nu am stat mai mult de câteva ore. În afară de Marienplatz, Primăria și Sf. Ștefan, nu aș recunoaște nicio imagine din oraș.
Îmi doresc să ajung la Munchen, dar nu în trecere.
@webmaster: Multumesc frumos, a fost un loc care mi s-a parut deosebit, o seara linistita
@iulianic: Multumesc frumos, o seara frumoasa sa ai.
@Yolanda: Da, este spectaculoasa intradevar. Multumesc frumos de vizita si aprecieri.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2016 VI-3. O altfel de biserica si un palat inchis — scris în 03.06.16 de GabrielaG din BRASOV - RECOMANDĂ