ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.07.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUL-2018
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Catedrala operă de artă - Domul Sf Iacob, Innsbruck

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Parasim caisele si trecem din nou podul peste raul Inn, adica ajungem din nou in Innsbruck, de data aceasta pentru a va prezenta Domul (Catedrala) Sf Iacob. Ar insemna sa ma repet ca si aceasta este superba, insa nu am ce sa fac, asta este realitatea. Ca asezare nu va fi greu de gasit, se gaseste in apropierea Palatului Hofburg, a Casei cu acoperis auriu, si asa cum v-am spus, Innsbruck nu este un oras mare, majoritatea obiectivelor se gasesc grupate intr-o arie destul de limitata (cu mici exceptii) insa sunt multe si greu de vazut intr-o singura zi.

Aceasa biserica tineam sa o vad mai ales ca o ratasem cand am fost cu mama si mi-a parut rau. O vazusem pe net si de abia asteptam sa o vad live si cand in sfarsit am ajuns in fata ei am avut o mare dezamagire, fatada era in reconstructie si nu vedeai nimic, Asta e, am gasit mai apoi in interior si o poza pe care am fotografiat-o asa ca o sa vedeti cum arata (poate ca dupa reparatiile de rigoare o sa arate si mai frumos).

Dar inainte de a patrunde in interior cateva date istorice (nu multe si nu detaliate stati linistiti). Istoria ei se pare ca porneste undeva pe la 1180, apoi apare in documente pomenirea unei biserici cu hramul Sf Iacob in 1270, pentru ca in 1494 sa apara intr-o pictura a lui Albrecht Durer, iar in 1643 sa devina parohie independenta care pana atunci fusese biserica filiala a Parohiei Wilten, despre care am povestit aici: vezi impresii.

Biserica construita initial stil gotic a fost reconstruita in stil baroc in anii 1717-1724 in urma cutremurului din 1689 care a distrus o parte din biserica. Este din nou avariata in 1944 in urma bombardamentelor pentru ca in 1964 sa devina catedrala episcopala (dom).

Si uite cum suntem in anul de gratie 2018 si patrundem in aceasta catedrala. La fel, ca si in cazul anterior, am fost impresionata inca de la inceput… …. in fine poate ca nu chiar de la inceput deoarece un anunt spunea sec ca daca vrei sa faci poze scoti un euro si m-am gandit la “Dati un leu pentru Ateneu”. M-am facut ca ignor mesajul si am mers mai departe, am facut poze pana cand am fost interpelata si mi s-a cerut biletul pentru poze, am facut pe “niznaiul” ca nu stiu ce si cum si mi s-a aratat un aparat de unde pot lua biletul. Acum facusem ceva poze, putem pur si simplu sa ies din biserica si asta e, dar mi s-a parut atat de civilizat domnul incat m-am dus la aparat, am introdus euroiul si am primit biletul care imi permitea o ora sa fac poze.

Nu pot spune ca nu merita pentru ca nu ar fi adevarat, si ca sa va povestesc cate ceva doar din cele vazute aici am sa detaliez cate ceva din ce puteti vedea doar aici:

- Amvonul aurit, care dateaza din 1724 si este plin de ingerasi, dar are prezentate si cele trei virtuti teologice care par ca il sprijina. In stanga este dragostea reprezentata de un inger care isi arata inima, la mijloc credinta, un inger cu o cruce, iar in dreapta sta speranta, un inger cu o ancora (si daca stai sa te gandesti, avem nevoie de toti acesti trei ingeri).

- Si daca am trecut de amvon dupa ce l-am studiat pe toate partile, intalnim un monument, si aflam ca aici este inmormantat Maximilian al III lea, regent al Tirolului intre anii 1612-1618, iar cealalta piatra de mormant il pomeneste pe arhiducele Eugen de Austria, comandant al armatei austro-ungare in Primul Razboi Mondial si membru al Ordinului Teutonic. Acum, va dati seama ca am citit toate astea, dar nu puteam sa nu va povestesc despre toate acestea.

Despre acest monument vreau doar sa va mai spun ca deasupra se afla printul stand in genunchi alaturi de Sf. Gheorghe si de balaur. Sf. Gheorghe a fost patronul Tirolului pana in 1772 cand “rolul” a fost preluat de Sf. Iosif, insa in 2005 a devenit al doilea patron al Tirolului.

Nu pot insa sa nu va spun ca am citit ca aici (in turnul de nord) se afla Mariahilfglocke, si care este al doilea clopot ca marime din Tirol si a fost turnat de Glockengießerei Grassmayr in 1846 (o sa vizitez si acest loc in august cand vin baietii la mine). Acest clopot bate in fiecare zi de vineri la ora 15.00 pentru a aminti de moartea lui Isus Cristos.

Si tot in Turnul de nord se afla (din 1982) Innsbrucker Friedensglockenspiel care este cel mai mare si mai puternic clopot din Austria, si care contine 48 clopote, greutatea finala fiind de 4 tone. Aceste clopote bat zilnic la ora 12:10. Mai sunt clopote si in Turnul de Sud (7 clopote achizitionate in perioada 1961- 1965), turnate tot aici in Innsbruck.

Nu putem sari insa orga (pentru mine este un instrument deosebit si aici ma bucur de sunetul lui in weekend cand sunt acasa sau pe perioada verii si la ora 18.00), care are 57 registre insumand 3729 tevi.

Si daca nu v-am plictisit cu toate aceste date (chiar daca mie mi s-au parut interesante) va mai retin atentia (oricum o sa vedeti in poze) cu Portretul Fecioarei Maria cu Isus in brate, opera pictorului Lucas Cranach cel Batran, pictor contemporan cu Albrecht Durer opera aceasta putand sa o vedeti in centrul altarului.

Si daca v-am povestit toate cele din carti acum sa vin si cu ale mele. Nu sunt atee dar nici prea dusa la biserica (luati-o cum vreti), dar imi place sa intru in biserici deoarece descopar in multe dintre ele adevarate opera de arta, si aici este aceeasi situatie, inca un moment in care mi-a parut rau ca nu aveam un aparat foto adevarat, cu care sa pot apropia cadrele pentru a putea vedea pana in cele mai mici amanunte.

Nimic nu este intamplator, totul se intrepatrunde pentru a avea o lucrare deosebita. O sa vedeti chiar de la primele poze spatiile largi si inalte si care par ca te coplesesc prin ceea ce reprezinta ele, si poate ca nu degeaba au fost construite astfel. Am incercat sa vad cum v-as putea povesti cele vazute, si imi este tare greu, fiecare perete, tavanul, fiecare coloana spune o poveste, statui reprezentansd tot felul de personaje tinere sau batrane, ingerasi de nu le mai cuprinzi numarul.

Tavanul, picturi care mai de care mai deosebite fie ca reprezinta scene de lupta, sau scene din viata de zi cu zi, sau medalioane in care sunt diverse personaje, inarmati-va cu multa rabdare pentru a descoperi cat mai multe.

Sa nu uitam insa de programul in care puteti vizita biserica, acesta este de luni pana sambata de la 10.30 – 19.30 (iarna pana la 18.30), duminica 12.30 – 19.30 (18.30)

Si cred ca cel mai bine va vor povesti acest loc pozele, insa totodata il rog pe web sa ataseze si acest filmulet https://www.youtube.com/watch?v=Vufh0AQpBp4 si o sa vedeti ce ce imi pare rau ca nu am avut un aparat mai bun.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 18.07.18 21:16:23
Validat / Publicat: 18.07.18 22:52:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.

VIZUALIZĂRI: 1004 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Domul Sf. Iacob - Ce parere aveti?
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41150 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

elviramvio
[18.07.18 23:31:08]
»

@mishu:

Superbă!!

mishuAUTOR REVIEW
[19.07.18 06:35:41]
»

@elviramvio: Multumesc frumos.

RoxanaGRS
[19.07.18 11:25:46]
»

Foarte frumos! Se vizitează gratuit? Întreb pentru că vara trecută când am fost noi era ceva taxă de vizitare, nu mult, 2-3 euro. Problema era că biletele trebuiau procurate de la ghișeul de pe strada NuȘtiuCum. Bănuiesc că strada respectivă era în apropiere, dar noi n-am dibuit-o, așa că am renunțat. Oricum, vara trecută tot centrul Innsbruck-ului era un mare șantier; schimbau țevi de apă sau de canalizare, așa că eram destul de bulversați din cauza asta. Așa că a picat foarte bine articolul tău, că am reușit și eu să vad Domul prin interior. Pe exterior și anul trecut tot cu schele era.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[19.07.18 11:52:57]
»

Mutat în rubrica "Biserici în Innsbruck, INNSBRUCK" (nou-creată pe sait)

mihaelavoicu
[19.07.18 12:47:01]
»

Domul este fantastic! Într-adevăr, în biserică sunt mai puține cuvintele pentru a povesti, dar tu o faci cu mare pricepere. Nu degeaba ai fost nr. 1

Arhitectonic vorbind, atât cât mă pricep, este stilul lor austriac, încărcat și aurit, dar plin de valori, precum pictura aceia de Granach. Și apoi, orga e o splendoare!

Nu am citit toate articolele tale din varii motive, dar îți apreciez mult stilul. Și apoi, eu nu votez, dacă nu și citesc! Acum am făcut-o și mă bucur.

Sănătate și numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DOINITA
[19.07.18 15:11:54]
»

Frumoasa biserica, frumos povestit, frumoase fotografii! Acum, pot spune ca pentru asa frumoase poze puteai sa dai si 2 euro, ca merita!

Zoazore
[19.07.18 19:51:00]
»

@mishu: Eu rămân la caise! Frumoase poze!

Tu știai deja asta!

mishuAUTOR REVIEW
[19.07.18 20:13:01]
»

@RoxanaGRS: Se viziteaza gratuit, exista doar acea taxa foto de un euro. Exista o alta biserica care se viziteaza cu taxa din cate stiu, o sa verific asta cand vin baietii in august si atunci am sa-ti spun. Santier exista in continuare, dar e ok. Ma bucur ca ti-a placut, o zi frumoasa sa ai.

mishuAUTOR REVIEW
[19.07.18 20:15:06]
»

@webmasterX: Multumesc frumos! or sa mai fie

mishuAUTOR REVIEW
[19.07.18 20:19:36]
»

@mihaelavoicu: Cred ca atunci cand vedem atata arta in fata ochilor ramanem muti, iar eu ma mir ca nu am fost in stare sa fac mai multe poze de fapt as fi vrut detalii insa nu ma ajuta tableta, si la fel de greu imi este sa le povestesc. Aici cand am citit atat de multe lucruri interesante mi s-a parut firesc sa le povestesc pentru ca nu cred ca sta multa lume sa scormoneasca dupa informatii, dar cei ce vor ajunge acolo dupa ce au citit articolul, in mod sigur vor fi atenti la informatiile pe care le stiu deja.

Cat despre tine, in cazul in care nu stiai, sa stii ca iti apreciez mult de tot articolele si daca nu comentez mereu asta nu inseamna ca nu am sorbit cele aflate.

Multumesc frumos de vizita si aprecieri.

mishuAUTOR REVIEW
[19.07.18 20:25:16]
»

@DOINITA: Razi tu, dar daca stiam dinainte aceste informatii cred ca ma apuca mai mult de o ora acolo si cum biletul este valabil doar o ora in mod sigur mai trebuia sa iau altul.

De asemenea, cand am gasit acest filmulet si am vazut toate detaliile, imi area rau ca nu am putut sa vad mai mult. Amploarea acestei biserici te copleseste cu adevarat.

Mai am o biserica de povestit, la fel de frumoasa, trebuie sa ma apuc sa o scriu, insa am una pe care de abia atept sa o vizitez in august cand vin baietii si sper sa le placa si lor.

Oricum zona este intesata de biserici care mai de care, mai am vreo doua - trei in plan dar sunt in alte orase si sa nu crezi ca am dat in patima bisericilor (as dispera-o pe prietena mea ) dar au ceva altfel, si incerc sa profit cat sunt aici si sa le vad.

Multumesc de vizita si aprecieri.

mishuAUTOR REVIEW
[19.07.18 20:27:36]
»

@Zoazore: Caisele contin fier asa ca sunt bune, maine ma duc si eu sa mai imi cumpar caise, sper sa mai gasesc acelasi lot, au fost deosebite (provenienta Italia, ca am inceput sa ma uit si la asta)

Multumesc de vizita si de stradanie .

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DOINITA, elviramvio, mihaelavoicu, mishu, RoxanaGRS, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂBiserici în Innsbruck:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.84045195579529 sec
    ecranul dvs: 1 x 1