EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Bed & Breakfast Popamuseum [Târpești](încă) NECLASIFICATĂ / MENIU
„La tine-n casă, Popa Niculai, ce scrii în os, în piatră și în frunză...”
Cu ce cuvinte pot cuprinde, vai,
Istoria aceasta bine-ascunsă,
La tine-n casă, Popa Niculai,
Ce scrii în os, în piatră și în frunză?
 
Cu ce cuvinte? Ele parcă tac,
În fața tindei tale se prosternă,
Te simt, țăran român, cum treci de veac,
Blând, însoțindu-ți patria eternă.
 
Știm că te-am pus cândva să n-ai nici drept
Printre nebuni făcându-ți tristă faimă,
Dar tu ai fost „nebunul înțelept”
Ce-avea de împlinit o mare taină.
 
Acum, în casa ta, se-adună toți
Să vadă ce-ai făcut, o viață-ntreagă,
Artistul din Târpești, compatrioți,
Cu Dacia – în casa lui – ne leagă! (Adrian Păunescu, 19 aprilie, 1980)
O dată ce ai intrat în curtea largă și verde le vezi pe rând: muzeul, cerdacul văruit în alb, casa pentru oaspeți, bucătăria de vară, sculpturile în lemn și câteva măști, o pisică leneșă, pomi fructiferi și flori multe. Toate înseamnă, la un loc, Bed & Breakfast Popamuseum Tarpești, mai pe românește, Casa Popa Târpești.
Așezat în satul Târpești, la o distanță de cca. 12 kilometri de Târgu Neamț, pe o stradă din inima satului, ai crede că este o casă obișnuită, ca oricare alta. Nici n-ai crede că acolo pe lângă existența unei unități de cazare neconvenționale – Bed @ Breakfast Casa Popa - poate unică în plaja unităților de cazare de pe la noi, se află locul prin care s-au perindat de-a lungul anilor personalități ale scrisului și ale culturii. Casa i-a aparținut creatorului și colecționarului popular Neculai Popa.
Citez de pe site-ul pensiunii:
”Pasiunea de colecționar a lui Neculai Popa s-a manifestat încă din tinerețe. Îndrăgostit fiind de lumea satului tradițional și conștient fiind de impactul procesului de modernizare accelerată, din cea de a doua parte a sec. XX, el va începe să colecționeze diverse obiecte, din mediul rural, dar nu numai, cu intenția de a încerca să păstreze spiritul unei epoci ce începea deja să dispară.”
Locul cuprinde spații de cazare, un muzeu cu obiecte adunate de-a lungul anilor (obiecte tradiționale, arhaice, obiecte religioase, arheologie, numismatică, o adevărată comoară) și un alt spațiu expozițional cu obiecte create și confecționate chiar de maestrul Popa și de soția acestuia: lucrări de sculptură naivă, măști, cu care a participat la diferite expoziții etnografice în țară și în străinătate. În prezent cei mai mulți turiști sunt din străinătate, după spuselor celor doi copii ai maestrului, o fată, profesoară și un băiat ajunși la senectute, care administrează acum locul și afacerea. Fie că este sau nu un iubitor al folclorului, vizitatorul avid de frumos are toate motivele să se bucure.
Te întâmpină o poartă mare, deschisă și o casă cu o arhitectură specifică zonei. Am parcat mașina în curtea interioară și, fiind la orele serii, am schimbat cateva vorbe cu proprietarul, domnul Popa - fiul, apoi am intrat în casă și ne-am îndreptat pe scara de lemn micuță spre camera pe care o rezervasem. La etaj fiecare cameră este mobilită diferit, cu mobilier în stil baroc austriac, Ludovic XV, baroc francez și neo bizantin.
Noi am avut pregătită o cameră Queen Deluxe, cu vedere la grădină și la sat, cu o terasă mare. A fost un popas de neuitat pentru o noapte, într-un loc încărcat de magie și de istorie. Camera își merită titulatura, este mare, cu un parchet de lemn masiv, lăcuit și acoperit de un covor în nunațe plăcute, mobilier cu iz burghez, un pat imens, noptiere semirotunde acoperite cu sticlă, un dulap imens, cu oglindă, măsuță, două scaune, un fotoliu, o masă de toaletă cu scaun. Toate într-o camera cu tavan destul de jos, dar nimic deranjant. La geam, perdele și draperii în nuanțe de bej. Pe pereți tablouri atrăgătoare, de departe cel mai mult mi-a plăcut portretul mamei proprietarilor actuali, o doamnă de o frumusețe extraordinară. Lângă măsuță, pe o comodă se află un smart Tv, noi nu am apucat să-l pornim. Pe caloriferul de lângă ușa balconului am putut admira câteva obiecte de porțelan.
Terasa încăpătoare, cu măsuță, fotoliu de exterior, două scaune de răchită, un aspec rustic, în perfect acord cu împrejurimile.
Baia micuță, cu duș, probabil contruită din necesități turistice.
Am avut cazare cu mic dejun inclus, mic dejun care la ora 9 ne-a fost adus în camera, iar masa am luat-o în initimitatea balconului, aceasta oportunitate fiindu-ne prezentată de cu seară. Am aderat imediat la ea și, bine am făcut! Am mâncat pe terasă, cu mușcatele alături, într-o atmosferă cu adevărat extraordinară.
La micul dejun ni s-au oferit cafea, suc de portocale, mai multe tipuri de pâine, mezeluri, 2,3 tipuri de brânzeturi, dovlecel pane, un fel de drob de pui, unt și dulceață preparată în casă, legume din grădină, fructe autohtone, fiind debut de septembrie și două banane. Mai mult decât am putut mânca.
După ce am mâncat micul dejun, am vizitat muzeul, exponatele se pot admira gratuit de câtre oaspeți, iar vizitatorii din exterior trebuie să plătească o sumă modică, nu mai rețin, cred ca am plătit 10 de lei de persoana, deși nu ni s-a solicitat. La început, ne-a însoțit doamna proprietară, dar apoi fiind ocupată cu pregătirile pentru primirea unor oaspeți, ne-a lăsat singuri, să admirăm în voie și pe îndelete totul. În ultima sala a muzeului, cea care adăpostește sculpturile naive și măștile, am întâlnit înrămată, o poezie a maestrului Adrian Păunescu, scrisă chiar de autor, lucru care m-a emoționat teribil, eu fiind o mare iubitoare de poezie. O voi transcrie, cu drag și emoție.
Singurul nostru regret a fost că am optat doar pentru o noapte de cazare, în ambianța de neuitat a acestei pensiuni muzeu.
Trimis de sunflower in 21.04.24 15:00:47
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÎRGU NEAMȚ.
- Alte destinații turistice prin care a fost: Ador Moldova!
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sunflower); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.15081690 N, 26.43743940 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
@sunflower: Excelent! Povestea acestui loc este foarte frumoasă, iar muzeul este unul valoros, colecțiile lui Nicolae Popa fiind dintr-o gamă variată de obiecte și vestigii (întrucât era și pasionat arheolog).
Privind la pozele cu camera în care ați stat, constat că este aranjată cu gust și într-o cromatică potrivită odihnei. Iar toate astea la suma de 300 de lei (B&B). Mi se pare o cazare foarte bună, mai ales când ai la pachet un muzeu.
@k-lator: așa este, mulțumesc pentru... popas! Cazarea este foarte romantică, prin acest aspect m-a și atras, iar povestea locului are un aer de înalt și autentic patriotism!
Vă doresc călătorii minunate!
Frumos popas in casa -muzeu! Cat despre camera ce sa spun, chiar camera de burghezi. Mobilier de calitate in culori pastelate, o camera in care sa te simti bine!
Locul e minunat si daca si oamenii sunt pe masura atunci experienta poate fi repetata si chiar pentru mai multe zile!
Felicitari pentru alegere si sa va fie de folosinta deplasarea in zona!
@sunflower: Am rezervat cândva aici, dar a trebuit să anulez, nu mai știu motivul. Am zis că om veni altădată, dar uite că până acum n-a fost să fie...
Foarte fain arată totul, cu adevărat! Sunt convinsă că locul are o atmosferă (vibe, cum se zice mai nou) deosebită!
@crismis: rămâne pentru o dată viitoare! Inspirată de tine, pentru weekend am rezervat la Grădinile romane! Vacanțe de vis!
@sunflower: O, abia aștept să povestești despre Grădinile Romane! Sejur frumos să aveți!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2019 O experienta frumoasa! — scris în 19.06.19 de simona.p din TâRGOVIşTE - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Popamuseum — scris în 09.01.18 de fredutza din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Bed & Breakfast Popamuseum Târpești — scris în 04.10.16 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ