ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.12.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 2 nopți
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
la PMM* = 16 EUR
*PMM = Preț Minim MEDIU / Cameră, în cursul anului

TIMP CITIRE: 5 MIN

În vizită la Joce

TIPĂREȘTE URM de aici

Joce (citeşte ioţe), un bărbat la vreo 40 de ani, mărunţel şi slăbuţ, mereu cu zâmbetul pe buze, e profesor, director adjunct al unei şcoli gimnaziale din Ohrid. Şi, pentru că, la fel ca peste tot şi în Macedonia salariile profesorilor sunt de mizerie (deh, prioritate naţională, învăţământul ăsta), mai ales că are şi doi copii de crescut, Joce s-a hotărât să intre în afaceri. Mai exact, pentru că Ohrid este o destinaţie turistică de primă mână în regiune, oraş înscris pe lista Patrimoniului UNESCO, cunoscut ca oraşul celor 365 de biserici, câte una pentru fiecare zi a anului, Joce s-a gândit că turismul poate fi o afacere profitabilă.

Să nu credeţi că a dat norocul peste el şi s-a îmbogăţit din această afacere, nicidecum. A făcut un credit la bancă, la care mai plăteşte şi acum şi va mai plăti şi de-acum încolo ceva timp şi a construit în curtea destul de mică a casei în care locuia o vilă de apartamente de închiriat, vilă care a înghiţit şi partea rămasă din vechea casă. Apartamente pe care le promovează şi pe booking.com, ceea ce a făcut ca pentru popasul de două zile la Ohrid, pe care l-am făcut în circuitul balcanic din vara anului 2012, să alegem ca reşedinţă temporară oferta de nerefuzat a lui Joce. Mai ales că preţul a fost modic.

Am ajuns uşor la Apartments Joce, unde am fost întâmpinaţi de soţia lui Joce, care i-a telefonat imediat acestuia, pentru că ea nu se prea descurcă în engleză. De altfel, nici Joce nu este as în acest domeniu, dar amândoi au înţeles că, odată intraţi în "afacere", este obligatoriu să poată comunica cu turiştii, motiv pentru care împreună iau lecţii pentru a se perfecţiona în engleză.

Până la sosirea lui Joce, am fost serviţi cu o cafea, după care am dus maşina în "parcare", aceasta fiind curtea foarte mare a vecinului de peste drum, plecat la muncă în străinătate şi care a lăsat casa în grija lui Joce. Curtea vilei Joce nu este foarte mare, abia dacă mai încape, lângă vechea Zastava a lui Joce, încă o maşină.

Dar este loc pentru o masă la umbra unui pom, masă la care, alături de un student american şi o pereche de sârbi din Novi Sad, ne-am regăsit şi noi la un moment dat, povestind la un pahar de rakija dintr-un amestec de fructe (din care, cu siguranţă nu lipseau caisele), oferit "din partea casei".

Alături, un bazin în care curge permanent apă rece de izvor este folosit pentru răcirea naturală a pepenilor, atunci când e vremea lor, bineînţeles!

Am fost conduşi în camera de la etajul al doilea, în care urma să stăm două zile şi ni s-au prezentat facilităţile. Camera de două persoane era mare, cu un pat dublu, un şifonier încastrat în perete, o masă cu două scaune şi o măsuţă pe care se afla televizorul. Într-o nişă laterală este chicineta, utilată cu chiuvetă, plită electrică, frigider şi ustensile necesare pentru bucătărie. Baia este prevăzută cu duş şi utilată cu cele necesare. Am avut şi acces la Internet Wi-Fi în cameră, conexiunea fiind foarte bună.

În plus, de la balconul camerei se vedea o privelişte frumoasă a unei părţi a Ohridului, nu şi lacul, din păcate.

Evident însă, nu venisem să stăm în cameră, aşa că Joce ne-a condus (ni se făcuse foame) la un restaurant din apropiere, unde, după ce i-a spus patronului că suntem clienţii lui, ne-a lăsat în grija acestuia. În drum spre restaurant, Joce ne-a arătat un supermarket cu program non-stop şi piaţa, de unde, de altfel, am cumpărat mai târziu nişte struguri excelenţi şi alte fructe, la preţuri mult mai mici ca la noi (deşi Ohrid este un oraş turistic, vizitat de turişti din toate părţile lumii).

Înainte de a pleca în oraş, l-am întrebat pe Joce unde este un birou de informaţii turistice, la care el ne-a replicat: Nu aveţi nevoie, eu sunt biroul de informaţii turistice pentru voi. Întrebaţi-mă orice şi vă răspund. Ne-a şi dat o hartă, pe care ne-a marcat toate obiectivele turistice mai importante. În plus, ne-a spus că ne poate aranja şi o plimbare pe lac, eventual cu trecerea în Albania (lacul Ohrid este situat între Macedonia şi Albania). Cum veneam din Albania, nu am făcut uz de acest serviciu. Am uitat să precizez că Joce este profesor de istorie!

În Ohrid şi împrejurimi sunt foarte multe locuri de văzut şi puteţi, de asemenea, să vă plimbaţi cu vaporaşul pe lacul Ohrid, sau să faceţi plajă, lacul având o apă incredibil de curată, atât de curată, încât acolo trăiesc păstrăvi, care, după cum se ştie, de obicei trăiesc în ape curgătoare, de munte.

Când am fost eu, am avut şi norocul să prind în plină desfăşurare Festivalul Balcanic de Folclor. Cu această ocazie, am văzut defilarea participanţilor şi am admirat frumoasele costume populare ale acestora, după care am asistat la programul artistic oferit de aceştia pe scena în aer liber de la malul lacului. A fost o încântare, singura părere de rău a fost lipsa unei formaţii artistice româneşti. Surpriza plăcută a fost însă aceea că formaţia ungurească participantă a suplinit într-o oarecare măsură această lipsă, prezentând şi câteva dansuri populare bihorene şi clujene şi cântând chiar şi în română.

În orice caz, dacă sunteţi în pană de idei privind locul unde să vă petreceţi o vacanţă activă, cu plajă, soare, dar şi cu multe locuri interesante şi frumoase de vizitat şi, mai ales cu o cheltuială redusă, Ohrid este o alegere perfectă. Din păcate, verificând pe booking.com, Apartments Joce, care are calificativul 9,3 - Superb, este ocupat complet, tot anul 2014 (probabil a prins un contract cu vreo agenţie turistică). Cert este că lui Joce îi merge bine, din fotografii am văzut că, între timp a reuşit să tencuiască vila şi pe exterior. Lucru ce mă bucură, pentru că o merită din plin.

Oricum, dacă doriţi să mergeţi în Ohrid, puteţi găsi cazare de acelaşi fel şi la alţii, cartierul în care se află vila Joce fiind plin de astfel de întreprinzători.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Costi in 03.12.13 23:56:48
Validat / Publicat: 04.12.13 08:15:43
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3154 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Vila Joce, văzută din stradă. La data vizitei noastre, vila nu era încă tencuită pe exterior.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • AŢI PUTEA rezerva o cameră aici, prin booking.com — la un preț mediu (media pe întreg anul) de 16.00 EUR pe cameră

  • ECOURI la acest review

    5 ecouri scrise, până acum

    alinaro
    [19.02.14 16:00:29]
    »

    Costi: abia acum am descoperit "povestea" lui Joce. Culmea e ca azi dimineata am avut o videoconferinta cu Ambasada Spaniei la Belgrad, de unde am venit cu cheful de a visita si locurile alea... Poate intr-o buna zi. Voiam sa va scriu un mesaj la reviewul despre Coasta de Azur si am dat de acesta. Mi-a placut.

    dan16
    [09.06.14 19:52:12]
    »

    @Costi: Salut!

    Luna viitoare intentionez sa ajung si eu in Ohrid, chiar daca numai pentru 2 - 3 zile, destinatia principala a calatoriei urmand a fi statiunea Sarande din Albania.

    Am o mica nelamurire si pentru asta apelez la tine in masura in care poti sa ma ajuti. Am citit undeva pe net, ca la intrarea in Macedonia ti se da un tichet pe care ti-l cer la iesire. De asemenea, am auzit ca trebuie sa ai la tine, la iesirea din Mecedonia, si un tichet sau o dovada de la politie (nu stiu cum sa-i zic exact) din care sa rezulte unde te-ai cazat. Asa este? Care este realitatea pana la urma? Astept cu nerabdare raspunsul tau, pentru care iti multumesc anticipat!

    P.s. si eu sunt din Arges...din Campulung

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    CostiAUTOR REVIEW
    [09.06.14 20:26:09]
    »

    @dan16:

    Nici vorbă de tichet la intrarea în Macedonia. Ultima dată când am fost în Macedonia a fost anul ăsta de Paști, la întoarcerea din Corfu. M-am oprit pentru o zi la Bitola.

    Nu mi s-a cerut nimic din ce-mi spui.

    Este drept, în țările foste iugoslave, deci și în Macedonia, este valabilă încă o lege (am avut și noi una asemănătoare, pe vremea comunistă), care obligă pe cei care cazează străini să anunțe la poliție. Dacă stai ”oficial”, la hotel, sau alte locuri de cazare înregistrate, asta este sarcina lor. Dacă stai la prieteni, rude etc. cei care te găzduiesc trebuie să declare la poliție. Legea asta e la ei tot de pe vremea comunismului, dar a fost reactivată în timpul războiului, e de înțeles de ce.

    Totuși, în ultimul timp nu mai face nimeni caz de ea.

    Când am fost în 2010 în Croația, la intrarea în Serbia, polițistul mi-a atras atenția să iau de la hotel hârtia doveditoare, am cerut-o, dar la ieșire nu m-a întrebat nimeni de ea.

    Pentru liniștea ta, poți cere la hotel hârtia doveditoare că ai stat acolo, sau măcar fă-ți o copie suplimentară de pe rezervare.

    Mai mult ca sigur nu ți-o va cere nimeni, dar...

    În plus, intrarea în oricare din țările din fosta Iugoslavie, ca de altfel și în Albania se poate face cu cartea de identitate, nu ai nevoie de pașaport.

    Mergi cu încredere, în țările din fosta Iugoslavie românii sunt încă priviți cu simpatie.

    Doar să respecți regulile de circulație!

    Atenție în Albania, circulația se face practic fără reguli. În rest, e interesant pe-acolo. Iar la Ohrid, ai ce vedea...

    Vacanță plăcută!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    dan16
    [09.06.14 21:50:44]
    »

    @Costi: Multumesc inca o data pentru raspuns! Nici eu nu credeam chestia cu acel tichet, cu toate ca pe site-ul mae.ro, la sectiunea pentru Macedonia este stipulat aceasta obligatie a inregistrarii la sectia de politie (personal, daca esti cazat la particulari), insa cu precadere in cazul unei sederi mai indelungate.

    In rest, pot spune ca sunt obisnuit cu "specificul" tarilor foste iugoslave. Din 2011 incoace am cutreierat de mai multe ori Serbia, Bosnia, Croatia si Muntenegru.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    webmaster70
    [06.01.15 14:25:33]
    »

    @Costi: Te-am ruga să (re)verifici coordonatele GPS, mai precis localizarea acestei unități pe harta interactivă AFA. Ne poți spune dacă-i ok? (mărește zoom-ul cât e necesar, până la afișarea la nivel de stradă - dacă-i posibil)

    Mulțumesc.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    alinaro, dan16
    Alte impresii din această RUBRICĂApartments Joce:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.041772842407227 sec
    ecranul dvs: 1 x 1