GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cu balenele după noi la Los Gigantes
Văzusem acasă câteva fotografii cu stâncile Los Gigantes şi odată ajunşi în Tenerife s-a ivit ocazia să le vizităm La recepţia hotelului ni s-a spus că putem lua autobuzul până la Acantilados de Los Gigantes şi de acolo mai întrebăm, mai ne orientăm, pentru că sunt câteva locuri ferite din care puteam avea o privire asupra stâncilor. Dar de ce nu luăm o croazieră cu catamaranul? Ideea ne-a surâs imediat. Le vom vedea în toată splendoarea lor plus că sunt 90% şanse ca o bucată din drum să fim însoţiţi de balene. La spectacolul de la Loro Park văzusem orci, balene ucigaşe, aici era o altă specie dar trăiau în mediul lor natural. Am cumpărat o excursie cu catamaranul de la aceeaşi agenţie de la care mai luasem şi alte 3 excursii. Cu reducere a costat 45 eu pentru două persoane cu prânz inclus.
A început din portul Colon din Playa de Americas unde am fost duşi cu autocarul. Portul este unul modern cu diguri curbate şi o capacitate de 364 bărci ancorate de maximum 24 m lungime. Aici operează câteva companii mari de shipping aşa că am fost alocaţi unui catamaran aparţinând lui Freebird Catamarans. Existau două tipuri de croaziere: una mai ieftină de 3 ore care nu ajungea la stâncile Los Gigantes şi trecea doar printr-un singur loc unde ar fi putut întâlni balene sau delfini şi cea luată de noi, 4 ½ ore până la stânci, trecând prin două areale cu cetacee. La un Whale spotting ştiut de comandantul vasului am văzut mai multe balene, în majoritatea situaţiilor în grup. Deşi le-am fotografiat continuu, nu apar în mai mult de zece poze pentrucă ieşirea la suprafaţa oceanului era doar de câteva secunde. În general le-am prins aripa înotătoare sau coada iar în cazurile de eşec valurile pe care le făceau. Ne-au însoţit mai mult de un sfert de oră şi pentru a nu le deranja, motoarele catamaranului au fost oprite şi turiştii rugaţi să facă linişte. Nu s-a putut, la fiecare apariţie oamenii scoteau exclamaţii de surpriză Delfini nu am văzut. Prânzul s-a luat la bord şi a constat din pui sau peşte prăjit la alegere cu cartofi copţi în coajă, salată de varză şi suc sau bere. S-a mâncat incomod cu farfuria şi paharul ţinute în poală pe o bancă pentru că nu era loc pentru o sală de mese. Deşi era aproape de 1 octombrie lumea a făcut plajă sub protecţia cremelor pentru că radiaţia era foarte puternică.
Prin strâmtoarea dintre insulele Tenerife şi La Gomera în apele calde ale Atlanticului tranzitează cca 21 de specii diferite de delfini şi balene. Balenele sunt cele mai mari mamifere din lume şi au mărimi de la 2.5m până la 35 m şi uneori, cum e cazul balenei albastre ajung la o greutate de 200t. Corpul fusiform le ajută să înoate uşor, viteza lor în timpul urmăririi pradei ajungând la 65 km/h. Delfinii fac parte din aceeaşi clasă dar de dimensiuni mai mici. În apele Tenerife se găsesc delfini din specia bottlenose (nas turtit) care sunt omniprezenţi dar noi nu am avut noroc să-i vedem şi să le urmărim săriturile zvăpăiate. Am văzut în schimb preţ depeste un sfert de oră balene pilot. Ele se numesc şi calderon tropical şi în apropiere de Los Gigantos trăiesc cca 250 exemplare care pot fi observate în tot cursul anului. Ies la suprafaţă la fiecare 10 minute câteva secunde pentru a respira. Balenele pilot trăiesc în comunităţi matriarhale formate din 10-12 exemplare din diferite generaţii. După cum veţi putea observa în poze, apar mai multe exemplare la un loc. Uneori sunt observate grupuri de balene orca (ucigaşe) care tranzitează apele calde spre Atlanticul de Nord. Observarea şi protejarea cetaceelor în Arhipelagul Canare a fost reglementată de guvern în 1995. Bărcile trebuie să respecte un cod de protecţie privind nivelul zgomotului, durata de şedere şi distanţa minimă faţă de ele.
Sunt stânci care formează un zid aproape vertical de 600-800m deasupra Atlanticului pe coasta de sud- vest a insulei Tenerife între localităţile Buenavista del Norte şi Santiago del Teide în prelungirea masivului Teno. Zidul se continuă cca 30 m. sub apă. Populaţia veche guancho îl numeau ˝zidul diavolului˝ din cauza culorii închise. Cu excepţia câtorva ravene care fac legătura cu interiorul insulei, Los Gigantes sunt de nepătruns. Aceste ravene se termină cu mici golfuleţe şi plaje mici cu pietriş sau nisip negru vulcanic frecventate de ambarcaţiuni de agrement. La Los Gigantes se ajunge fie cu auto, fie pe apă. Terestru, dacă nu aţi închiriat o maşină, se pot lua autobuzele 473 sau 477 ale companiei Titsa, principalul bus-operator din Tenerife. Din Playa de Americos, distanţa de 30 km se străbate, cu multe opriri, într-o oră şi un sfert. Costul unui bilet este de 3 eu/ sens dar se pot achiziţiona Bono Bus de 12 eu care pot fi folosite de mai multe persoane în oricare direcţie. Dacă depăşeşti suma, diferenţa se plăteşte la şofer numai cu bani potriviţi, acesta neavând drept să dea rest. Cel mai aproape de locul care oferă cea mai bună vizibilitate a stâncilor este staţia Guardo Civil de lângă hotel Volcano sau de la capătul străzii Calle el Pino. Am cules toate aceste informaţii înainte de a ne hotărî să vedem Los Gigantes de pe ocean. Los Gigantes văzut de pe ocean prezintă imagini spectaculoase, de neuitat şi sper ca pozele pe care le voi posta să vă convingă...
WEB, dacă se poate
Trimis de Michi in 21.10.17 20:47:47
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@Michi:
”rânzul s-a luat la bord şi a constat din pui sau peşte prăjit la alegere cu cartofi copţi în coajă, salată de varză şi suc sau bere.
Cartofii copţi în coajă, mai mici decât cei de la noi, sunt o specialitate din Insulele Canare. Am mâncat asfel de cartofi şi în Tenerife şi în La Gomera. Cel mai bine merg asezonaţi cu red mojo, un sos special.
”Sunt stânci care formează un zid aproape vertical de 600-800m deasupra Atlanticului pe coasta de sud- vest a insulei Tenerife între localităţile Buenavista del Norte şi Santiago del Teide în prelungirea masivului Teno.
Santiago del Teide este doar o suburbie a localităţii Acantilados de Los Gigantes şi se află în partea opusă a stâncilor, fără vreo legătură cu acestea.
Celebrele stânci se află în partea dreaptă dincolo de port.
Un reper mai exact pentru cei care doresc să viziteze Los Gigantes de pe uscat este, în opinia mea, Acantilados de Los Gigantes.
”Cel mai aproape de locul care oferă cea mai bună vizibilitate a stâncilor este staţia Guardo Civil de lângă hotel Volcano sau de la capătul străzii Calle el Pino.
Informaţia este corectă. Eu am admirat şi fotografiat Los Gigantes de la capătul străzii Pinului (Pino), dar şi din extremitatea portului din Acantilados de Los Gigantes, unde, de asemenea, se organizau plimbări cu barca pentru cei care doreau să admire stâncile din larg.
”Dacă depăşeşti suma, diferenţa se plăteşte la şofer numai cu bani potriviţi, acesta neavând drept să dea rest.
Nu este chiar aşa. Ideea este să plăteşti cu bani mici, adică să nu încerci, de exemplu, să plăteşti un bilet de 3 euro cu o hârtie de 100 de euro, pentru că nu vei putea, dar la 5-10 euro vei primi restul corect de la şofer.
@nicole33:Săru´mâna pentru completări şi precizări.
Mutat, la reorganizare, în rubrica "(Alte) Excursii opționale din/prin Tenerife, TENERIFE" (deja existentă pe sait)
@Michi: Foarte frumos is acest spectacol, felicitari, votat cu mare drag.
@mishu:Mulţumesc Mişulică pentru atenţie şi vot. Tenerife fiind o destinaţie mai puţin digerabilă, cu atât mai mare e onoarea pe care mi-ai făcut-o.
@Michi:
Nu v-a fost teama deloc ca s-ar putea supăra balenele? Sper ca intrebarea mea nu va pare aiurea dar e legata de un articol de presa, mai vechi, in care s-a produs un astfel de incident cu urmări dramatice, sincer nu-mi amintesc in ce loc dar stiu ca atunci m-a impresionat.
Felicitari pentru excursie si pentru toată vacanta aceasta, sunteti doi temerari!
@elviramvio:Nu, astea erau balene pilot neagresive. Cele ucigaşe, orci (cu care la Loro Park se face dresură), trec prin canalul dintre insula Tenerife şi La Gomera dar au un drum prestabilit la care nu merg căpitanii ambarcaţiunilor. Ele în zona asta cu ape calde se împerechează apoi migrează în ape reci, se înrtorc aici să nască, stau câteva luni şi când puii devin puternici pleacă din nou. Au un peronunţat instinct de familie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Garachico și Piscinele naturale "El Caletón" — scris în 18.07.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Încă o zi în Tenerife — scris în 14.07.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Parque del Drago Milenario - Icod de los Vinos — scris în 20.06.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Finca Canarias Aloe Vera - Güímar — scris în 23.05.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 O insula uimitoare — scris în 21.08.22 de patrice din CLUJ NAPOCA - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Garachico, cel mai ghinionist oraş din Tenerife — scris în 26.01.23 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Apr.2022 La Orotava, oraşul din Tenerife cu intens parfum colonial — scris în 13.01.23 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ