ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.08.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 16.07.15
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 8 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

O bucatica din Albania

TIPĂREȘTE URM de aici

Pretul unei excursii organizate din Parga, de catre agentiile locale, pentru a vizita orasul Sarande si situl arheologic Butrint din Albania este de 40 euro. Avand la dispozitie autoturismul propriu, noi ne-am aventurat singuri desi am fost constienti ca nu avem asigurare auto pentru Albania! Iar asigurarea Casco nu cred ca ar fi contat! Cu emotii la granita, am avut surpriza sa nu ni se ceara asa ceva! Am trecut aratand pasapoartele, permisul de conducere si talonul masinii! Am observat clar ca grecii aratau ,,cartea verde"! Nu am stat mult, in total aproximativ 45 minute la ambele puncte de frontiera.

Am vrut neaparat sa vizitam situl arheologic Butrint si cu aceasta ocazie si orasul Sarande. Despre aceste doua atractii s-a mai scris pe acest site, cu lux de amanunte. Eu voi povesti despre experienta noastra cu masina proprie.

Am plecat din Parga prin Karteri, am intrat pe autostrada Egnatia Odos, am strabatut Igoumenitsa. Am trecut dupa cum am spus voiosi de granita si ne-am intins la drum, indicativ SH97. La un moment dat am observat in mijlocul soselei un indicator desenat de mana: la stanga Butrint! Fara intersectie, fara nimic! Pur si simplu pornea din soseaua principala un drum de tara, destul de lat, indicativ SH98. Era drumul nostru! Dar cum sa o iei pe acolo? Am refuzat si am urmat drumul principal, fiind convinsi ca intersectia buna spre Butrint va urma! Dar nu! Nu a mai urmat nimic, asa ca ne-am gandit sa vizitam mai intai Sarande si... vedem noi pe urma!

Am mers in continuare pe SH97 si am ajuns pe o scurtatura in Sarande, uitandu-ne in toate partile curiosi! Drum bun pana la intrarea in oras, relief asemanator cu cel grecesc. Am vazut caroserii prafuite aruncate, drumuri secundare neasfaltate, multe case in constructie, strazi fara treceri de pietoni si (aparent) lipsa regulilor de circulatie! Am vazut o singura trecere de pietoni in centrul orasului. Culmea, cu un politai langa ea! Am gasit cu greu un loc de parcare, pe strada care duce spre Butrint. Orasul, intins de-a lungul unui golf, ne-a placut! Pe faleza am auzit limbile italiana, engleza, poloneza, franceza si romana! Multe blocuri cu mai multe etaje se aflau in constructie, am trecut prin fata hotelului Butrint de cinci stele …. am vizitat parcul, ruinele de langa parc, biserica din centru. Ne-a parut rau ca nu am vizitat Muzeul Mozaicului, dar de abia ne miscam pe o temperatura de 40 de grade! Preturile sunt mai mici ca in Grecia, asa cum au spus si alti calatori. Am mancat pizza la terasa cea mai frumoasa de pe faleza, 5.50 euro! Aceeasi pizza costa in Parga 10 euro! Am mancat apoi o inghetata foarte buna si aceea ieftina! Sunt multe plaje private, ale hotelurilor, cu restaurantele aferente langa. Acolo unde plaja nu exista sunt construite terase de lemn deasupra apei. Am vazut si o portiune publica, cu nisip destul de fin, dar aglomerata, cu un loc de joaca.

Am plecat spre Butrint, urmand drumul SH81, prin Ksamil. Pitoresc, de-a lungul coastei, drumul bine asfaltat ne-a lasat dupa 17 km intr-o parcare mare, prafuita, plina cu masini, exact in fata intrarii in sit. Am urmarit fascinati inainte de a intra, bacul cu cablu peste stramtoarea Vivari si ne-am gandit daca vom avea sau nu curaj sa trecem si noi, pentru a nu fi nevoiti sa ne intoarcem acasa prin Sarande! Am stat la rand dupa un grup asiatic, apoi am platit 4 euro/persoana si am intrat prin turnicheti. Am petrecut inauntru aproape 3 ore, vizitand tot ceea ce se putea vizita, noi fiind mai atletici din fire. La intrare nu am gasit in stativ pliant in limba engleza, am luat unul in limba franceza si am mai avut de acasa listata harta sitului cu explicatii, asa ca ne-am descurcat perfect! Ceea ce unul din amicii nostri a numit ,,niste pietre" s-a dovedit a fi o intreaga istorie pe viu, pornind din epoca de bronz si sfarsind in secolul al XIX-lea! Am descoperit fascinati castelul, muzeul, portile, ultimul turn din apeductul roman, am ramas impresionati de Baptisteriu, al doilea ca mărime din Imperiul Bizantin, cu mozaicul care era pe jumatate acoperit cu nisip, pentru a fi protejat! Extraordinar, aceasta este concluzia noastra! Butrint-ul merita vizitat cu prisosinta!

Am iesit, tragand cu ochiul din nou la bacul cel vechi. Curajosi, am hotarat sa trecem stamtoarea, avand surpriza ca pe acesta sa intre patru masini! 3 euro ne-a costat, nu ne-a zdruncinat si am ajuns cu bine pe malul celalalt. Am urmat drumul prafuit (din nou) dar asfaltat, am trecut pe langa lacul Mursi si am iesit in aceea portiune neasfaltata care nu ne placuse dimineata, cu utilaje pregatite de asfaltat pe margine. 2-3 km am mers incet, leganat si ce credeti? Singurele masini intalnite au fost doua cu numere de Romania! Ne-au intrebat speriati daca tot drumul pana la Butrint este asa! I-am linistit putin (ca doar ii astepta trecerea cu bacul), am iesit in SH97 si am tinut-o lung, pana la frontiera, apoi pana in Parga. De la Butrint la Parga am parcurs 94 km.

In magazinele din Albania am platit cu euro, o data am spus noi paritatea vanzatoarei: 1 euro = 140 leke. La terasa unde am mancat preturile erau scrise in leke si alaturi in euro. Un litru ,,benzin 96" in centrul Sarandei costa 161 leke. In total am mers 230 km, iesind la un cost total de 25 euro pentru benzina! Ieftin ca braga!

Preturile de la duty-free-ul de la frontiera greco-albaneza sunt mai mici decat cele de la frontiera greco-bulgara. Pentru cumparaturile pe care le-am facut si tot merita sa facem acest drum! Sotul meu s-a bucurat de un bax de tigari Leader Red cumparat cu 15 euro, tigari pe care nu le-a gasit din pacate in duty free-ul de la granita greco-bulgara.

Pe drumul grecesc se insiruie mai ales livezi de portocale! La dus am cumparat 10 kg cu 5 euro de la un mosulica, la intors cu 3 euro, de la altcineva. Sotul meu a concluzionat ca ,,mosulica de dimineata" l-a pacalit! Am mancat cu pofta portocalele dulci si zemoase cum demult nu mai mancasem!

A fost o experienta reusita, o zi frumoasa si interesanta pe care as repeta-o oricand! Dar, pentru siguranta noastra, cu asigurare!


[fb]
---
Trimis de Cristofor in 25.08.16 23:24:17
Validat / Publicat: 25.08.16 23:59:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 3073 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cristofor); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Sarande si insula Corfu in zare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18200 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

Ioan Raita
[26.08.16 09:28:37]
»

Foarte interesante și bine păstrate ”Pietrele” Îmi place articolul și descrierea locului vizitat. Avem în plan o excursie în Albania pe timpul cât vom sta la Parga, dar noi mergem cu autocarul și nu știu cum o vom realiza. Apropos de asta, în Albania se merge și cu buletinul sau numai cu pașapoarte?

Imaginea din P. 04 îmi pare cunoscută cred că este ceea ce vedeam din stațiune Sidare Corfu cu binoclul.

Felicitări pentru articol.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[26.08.16 10:43:02]
»

@Cristofor: Foarte frumos totul si absolut tot ce am citit legat de aceasta destinatie (Albania) suna ademenitor de tot.

Despre portocale am mai citit ca nu se compara gustul lor cu al celor cumparate la noi pe piata, asa ca imi dau seama cam ce calitate mancam aici.

In rest nu pot decat sa te felicit pentru destinatie si povestile impartasite cu noi.

Votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ANILU
[26.08.16 16:39:35]
»

@Cristofor: Şi iarăşi ţi-am dat un superbonus binemeritat pentru excursia voastră în Albania.

Interesante şi utile totodată informaţiile despre excursie (nici eu nu cred că m-aş fi urcat pe acel bac, am avut o experienţă cu bacul de la Ruse-Calafat şi mi-a fost suficient). Ştiam că trebuie paşaport pentru Albania şi da cartea verde nu acoperă şi Albania, dar bine că se poate plăti în euro.

Anul acesta am citit mai multe articole despre vacanţe în Albania.

Felicitări.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
micutzu
[26.08.16 20:36:09]
»

@Cristofor: Citit si votat cu placere articolul dvs. Am aflat o multime de lucruri noi despre Albania care nu e o destinatie turistica prea mediatizata. Am fost in vacanta in Insula Corfu, o sa scriu un review cat de curand, si am urcat pe cel mai inalt varf al insulei la manastirea Pantokrator si de acolo cu ajutorul unui telescop care functiona cu fise am vazut o parte din coasta Albaniei inclusiv orasul Sarande. Neavand prea multe informatii despre acest oras nu am avut curajul de a merge in excursie pentru o zi dar acum dupa ce am citit reviewul dvs voi include aceasta destinatie la prima revenire in zona insulelor ionice. Vacante si calatorii cat mai frumoase.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
calatorul
[26.08.16 22:10:13]
»

@Cristofor - Multumim pentru informatiile si impresiile impartasite, ca si pentru pozele lamuritoare. Interesante locuri, nu am ajuns inca pe acolo si mi se par totusi suficient de exotice pentru a alege alte destinatii de vacanta. Felicitari pentru excursie, alegeri inspirate si vacante frumoase!

CristoforAUTOR REVIEW
[27.08.16 00:46:10]
»

@Ioan Raita: Daca excursia este organizata de agentie, sigur aveti in program aceasta excursie optionala, probabil cu ghid vorbitor de limba romana. Am inteles ca ea costa 50 euro. Dar puteti alege fara probleme o agentie din Parga (sunt la tot pasul!) si pretul va fi de 40 euro/persoana! Dar cu ghid in limba engleza.

Nefiind membra U. E., eu zic ca nu merge sa treci cu buletinul. Noi nu am riscat. Oricum aveam pasapoarte valabile la noi!

Eu cred ca din Sidari se poate vedea cu un binoclu performant golful in care se afla Sarande!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
CristoforAUTOR REVIEW
[28.08.16 21:26:34]
»

@calatorul: Si noua ni s-a parut ca o aventura intr-un loc exotic, mai ales ca prietenii (care nu au fost acolo niciodata!) nu au vrut sa mearga cu noi! Au auzit ei ca se fura din buzunare, se fura masini si fete! Ce ti-e si cu ideile astea preconcepute! Albania mi se pare o tara ca oricare alta! Nu am vazut mult din ea, o zi nu este suficient, dar m-as intoarce oricand acolo!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
CristoforAUTOR REVIEW
[28.08.16 21:34:37]
»

@micutzu: Va multumesc!

Din curiozitate am cautat cazare in Sarande cand ne-am intors si am ramas socata de preturi! 28 de euro/noapte apartament cu ,,sea view" pentru 3-4 persoane, la sfarsitul lunii august! Ne gandim serios sa revenim la anul, poate sa vizitam toata coasta, macar pana la Durres.

Si eu va doresc calatorii multe si experiente interesante!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
CristoforAUTOR REVIEW
[28.08.16 21:40:35]
»

@ANILU: Multumesc!

Legat de turism, Albania pare ca se trezeste la viata! Marturie sunt foarte multele hoteluri si pensiuni care se construiau! Si plata in euro!? Unde gasim noi pe litoralul romanesc asa ceva? La frontiera ne-a strigat un sofer cu masina de Bucuresti care ne-a intrebat unde stam in Sarande! I-am spus ca noi doar vizitam si ne-a raspuns ca ei isi fac vacantele de cativa ani acolo!

Calatorii multe si experiente interesante va doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, calatorul, Cristofor, Ioan Raita, micutzu, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] 'Opționale' din Parga:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05692195892334 sec
    ecranul dvs: 1 x 1