GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Excursii optionale - distractie garantata
Si acum, partea cea mai interesanta a vacantei.
Cand am plecat de acasa, stiam 3 lucruri clare: ca trebuie sa sar cu parapanta, ca trebuie sa ajung la plaja Patara si ca trebuie sa ajung in centru in Fethiye la cofetaria Ozsut sa mananc faimoasele prajituri despre care citisem pe un forum. Vazusem si niste poze pt ca intrasem si pe site-ul lor si mai ca lingeam monitorul de pofta. In rest aveam o documentatie pe care o tot rasfoiam.
Doar ca, ajunsi acolo, agentiile ne intampinau/ademeneau cu muuult mai multe oferte, pe langa parapanta: excursie la Pamukkale, excursie la canionul Saklikent si situl Tlos, Jeep Safari, delta Dalyan, Oludeniz boat trip, 12 islands boat trip etc. Si uite asa iti doreai sa aiba concediul 14 zile si tu 1000 euro in plus de cheltuiala.
In ziua in care am ajuns, doar am lenevit pe plaja si ne-am bucurat de ultimele ore de soare turcesc. A doua zi in schimb, am trecut la vanat excursii.
Asa cum va spuneam, numeroase agentii si fiecare reprezentant incerca sa se vanda cat mai bine posibil. Doar rabdare si timp sa ai acolo, pt ca ai de unde alege. Noi am fost convinsi de agentia Pioneer Travel, de dl Serkan. Dupa ce ne-a prezentat oferta si ne-am hotarat cam ce am face, au urmat si preturile, care au fost asa:
- Delta Dalyan – 18 GBP
- Ephesus Pamukkale – 55 GBP
- Pamukkale simplu – 30 GBP
- Saklikent/Tlos – 18 GBP – noua ne-a dat la 17 euro
- Fethyie Market – 10 GBP
- Marmaris Icmeler – 17 GBP
- Jeep Safari – 18 GBP – ne lasa la 15 euro, dar nu am mers
- Parapanta – 60 GBP – ne-a lasat la 57 euro
- 12 Islands boat trip – 14 GBP
- Oludeniz boat trip – 12 GBP
- Blue Bays trip – 18 GBP – ne-a lasat la 14 euro
- Sunset Cruise – 12 GBP – ne-a lasat la 13 euro
- Turkish bath – 10 GBP – ne-a lasat la 8 euro
- Rhodes – 55 GBP
- Scuba diving – 35 GBP – nu am facut, ca inca nu descoperisem aceasta placere
- Rafting – 35 GBP
Si multeee altele. Ca doar de asta ziceam sa ai concediu 14 zile, sa te bucuri de toate. Ne-am programat toate cele 5 activitati, ca sa stam linistiti si am asteptat nerabdatori. Este bine sa le programati de la inceputul concediului, pt a va asigura ca mai prindeti locuri in zilele/orele dorite. Pe langa astea, noi am mai fost si la plaja Patara singurei si in Fethiye in oras. Deci concediu ocupat maxim, odihna ioc.
Pentru toate excursiile venea autocarul si te lua exact de la hotel, la ora stabilita (extrem de punctuali oamenii). Singura pt care nu ne-au luat, a fost parapanta, deoarece vroiam ca la finalul aventurii sa ramanem restul zilei in Oludeniz.
Aventura 1: Parapanta. Parcurgem cei 17 km intre locatii, ne invartim putin dupa agentie, dar reusim sa o gasim la timp ca sa mergem sa sarim. Inca putin si ratam. Pentru sarituri sunt 2 locuri: de la 1600m si de la 1900 m. Daca vrei din varful varfului, pretul este mai mare. Noi am sarit de la 1600m, dar a fost mai bine asa (va spun si de ce). Primim formularul pe care trebuie sa dam cu subsemnatu ca daca o sa crapam in aer, asta este si ne indeasa pe toti – vreo 10 persoane – intr-o dubita. Toate bune si frumoase pana cand incepem sa urcam. Daca este ceva care m-ar putea face sa nu mai sar cu parapanta de acolo, acel lucru este drumul. Dumnezeeuule! Soferul cred ca a avut frigiderul plin pt restul anului. In primul rand, drumul nu este asfaltat, este cu pietris, nu exista parapeti, curbele sunt foarte stranse, esti exact pe marginea prapastiei, iar drumul este mai mult cu 1 banda si jumatate, decat cu 2, iar soferul nostru gonea de zici ca il alerga cineva sa il omoare. A fost crunt, m-a terminat si nu stiu daca as putea sa mai fac acel drum inca o data. Mai bine ma duc pe jos. Si tocmai din acest motiv ziceam ca a fost mai bine ca am sarit de la 1600 m si nu de la 1900. Inca 300 m si saream lesinata cu parapanta.
La destinatie ne astepta un platou, de pe care tot plecau zburatori. Nimeni nu sare singur, decat daca are atestat. In rest, saltul este in tandem. Ne imperecheaza in functie de greutate, ne explica lunga teorie intr-un minut (adica alergam la inceput si gata), ne indeasa casca pe cap si la vale mai baieti. Primii sunt prietenii meu, dupa sare sotul si dupa eu. Decolare lina la fiecare, rapida, minunat. Eu, scurta in picioare, nici nu prea puteam alerga, eram mai mult in aer. Ghinion, nu s-a umflat nici parasuta. Ne mai aranjeaza/frezeaza si in loc sa plecam din nou din spate, ne continuam drumul de unde eram. Mareee greseala, pt ca noi am decolat cand s-a pista déjà se terminase. Nici nu va spun ce am simtit cand intai m-am dus in jos si abia apoi am urcat. Dupa 5 min instructorul meu m-a mai scos la viata, imi revenise culoarea in obraji si imi explica ce vedem, orase/laguna/mare. Scoate o jucarie de camera HD si filmeaza/pozeaza toata experienta. Zborul extraordinar de lin, vis, niste imagini pe care nu le uiti niciodata. Ai fi stat ore intregi. Din dorinta de a avea o experienta cat mai placuta, te intreaba daca vrei senzatii tari. Eu viteaza, evident. Unde sunt senzatii, acolo si eu. Si incepem si intram in vrie si ne invartim cu o viteza si intr-un fel de zici ca atunci sunt ultimele minute de viata si pamantul se intoarce invers. Se termina totul cu un balans oribil, care era cat pe-aci sa ma faca sa-i decorez hainele. Nu era problema, mai dadusera si altii la boboci pe el, era obisnuit. Aterizarea fantastic de lina, toata lumea vesela, chiar si eu, dar numai pt 2 minute, pt ca dupa a fost nevoie sa hranesc bobocii. Mi-am revenit si am plecat la plaja. Apa de un albastru-turcoaz-verzui de iti taia respiratia. Plaja era cu pietris la intrare si era nevoie de cipici de apa. Dezavantajul apei: in anumite locuri intrarea era brusca. Am fost sa vizitam si laguna, doar ca am dat peste multe turcoaice care erau cu copiii acolo, pt ca era apa mica si nu aveam loc. Oricum, acolo apa are culoare verzuie tulbure, nu te atrage ca pe plaja, deci nu am pierdut nimic. La final ne vindeau filmuletele si pozele. 60 TRY filmarea si 60 TRY pozele (in jur de 20). Mult prea mult mi s-a parut pt ambele, dar mi le doream. Asa ca am facut si eu ochii de pisoi milog la instructor si mi-a dat filmarile si pozele pt 60 TRY in loc de 120 TRY.
Restul zilei l-am petrecut pe plaja si ne-am rugat ca un parapantist sa nu ne aterizeze noua in cap. La 2 zile dupa noi aflam ca a murit unul care a cazut din parapanta. Urat sentiment, dar tot as mai sari.
Aventura 2: Blue bays boat trip. Ne-au luat de la hotel si ne-au dus pana in port in Fethiye. Inainte de urcare pe barca te intreaba ce vrei sa mananci, pui sau peste si apoi liber la distractie. In banii platiti aveai si mancare inclusa, dar nu si bauturi. Excursia presupunea vizitarea unor golfulete superbe, in care opreai sa te balacesti. Cel mai frumos golf: Tarzan bay. Te aruncai de pe o stanca in apa, ca Tarzan. Nebunie ce a fost. In timp ce unii se balaceau aici, niste nenici cu barci gonflabile vin sa-ti vanda distractie. 30 TRY pt o plimbare cu viteza maxima cu barca pe apa. A-i zice ca nu e cine stie ce, dar merita orice banut. Am ras atat de mult, ca nu mai aveam aer, motiv pt care m-am dat si de 2 ori. Trebuie doar sa ai forta in maini sa te tii de barca, altfel te parasuteaza in apa. Mancarea a constat in pui/peste, paste cu sos, salate de diverse feluri. Mancare atat de buna nu am mancat nicaieri. Toata excursia la golfuri a fost minunata, iar apa superba. Pacat ca gratarul pe care il faceau pe barca, il curatau in apa. Mai mare pacatul de asa frumusete.
Aventura 3: Saklikent/Tlos/Yakapark. Excursie cu mancare inclusa de asemenea. Drumul pana la destinatie a fost de peste o ora. Stramtoarea Saklikent este una dintre cele mai mari din lume si este de o frumusete impresionanta. Ca sa incepi sa o parcurgi, trebuie sa treci printr-o portiune de 10 m maxim, de apa. Nu era adanca, mie imi venea aproape pana la solduri. Problema era temperatura apei. Puteai sa juri ca nu are mai mult de 3 grade si ca acolo iti lasi toti mostenitorii. Din pacate, nu era alta intrare. Oricum, uiti de toate astea cand intri in stramtoare. Uiti pana cand te intorci, ca iesirea e tot pe acolo. Aveam la dispozitie doar 3 ore, asa ca nu aveam cum sa parcurgem tot drumul, pt ca era mult prea mult.
La plecare, ni se lungesc ochii la mesele puse exact pe apa, la mancare, dar plecam, ca nu ne asteapta nimeni. Urmatoarea oprire este la Yakapark. Un parc dezvoltat in jurul unui raulet. Au ramificat rauletul si a iesit o splendoare. Acolo am si mancat, am si dormit in casuta din copac. Mancare la fel de buna ca pe barca, liniste cat cuprinde. Apa era atat de rece, incat navetele cu suc/apa erau tinute direct in rau, iar la bar, de jur imprejur, se plimbau pestisori. Nu numai ca tineau navetele in apa rece, dar era o mica piscina pt care primeai premiu daca intrai sa stai. In functie de cate minute rezistai, primeai o bautura sau o masa completa. Nebun sa fii sa intri in asa apa!
Excursia se incheie cu vizita la situl Tlos, ruine si alte ruine. Nu prea te dau pe spate, dar sa zicem ca au fost altele mai rele.
Aventura 4: Vizita la plaja Patara (in jur de 65 – 80 km distanta fata de hotelul nostru) si sunset cruise. Deoarece aveam timp de pierdut pana la ora 18:00 cand plecam pe mare, am fost sa vedem renumita plaja patara. Una dintre cele mai frumoase din lume, dupa cum zic unii, cu nisip incredibil de fin, intins pe o lungime de 22 km. Plaja este cu intrare, 5 TRY/pers in 2011, deoarece este protejata prin lege, fiind locul in care broscutele caretta caretta isi depun ouale. Dupa ora 19:00 nimeni nu mai are voie pe plaja, pt ca broscutele sa se simta in largul lor. Nu au avut voie sa construiasca nimic. Este improvizat un fel de fast food/bar, cu mancare nu prea grozava. Apa si nisip cum greu se poate descrie in cuvinte. Inca o iesire reusita.
Seara ne-au luat cei de la agentie de la hotel si ne-au dus din nou in port in Fethiye, pt sunset cruise-ul nostru. Mancare buna, muzica de toate genurile, cu jocuri, cu invatat pasi de dans, destrabalare maxima. Delfinii sareau in departare, soarele apunea, nu avea cum sa nu-ti placa. In jur de ora 11 s-a terminat si ne-au dus la casele noastre.
Aventura 5: Indopare cu prajituri si baie turceasca. In ultima zi asta am facut. Am fost la baia turceasca, care era foarte aproape de noi. Chiar si asa, ne-au luat cu masina de la hotel. Ne-au bagat la sauna, ne-au aburit si apoi ne-au bagat la masaj. Intr-o camera imensa, cu un pat hexagonal de piatra in mijloc, ne intind pe fiecare si ne framanta. Foarte placuta senzatia. Partea proasta a fost ca a curs tot bronzul de pe noi. Evident ca asta trebuia sa facem in prima zi, sa ne bronzam dupa frumos, dar noi ne-am gandit sa fie de relaxare, inainte de un drum lung. Dupa terminarea ritualului, oamenii ne propun diverse masaje: relaxare, medicinale etc. Eu alex unul de relaxare (aprox 30 TRY), sotul viteaz, alege unul medicinal, pt picioare (aprox 50 TRY). Pt ca urma sa conduca, a zis sa aiba picioarele cat mai relaxate.
Amandoi in aceeasi camera, pe amandoi ne masa cate un barbat invelit doar intr-un prosop. Eu eram ca o floricica si ghiciti ce? El urla din toti plamanii la masajul lui. Nu i-a zis nimeni ca masajul medicinal este atat de dureros. Au venit si doamnele de la receptie sa vada ce se intampla, pt ca puteai sa juri ca cineva este omorat si nu masat. A avut totusi un rezultat bun, pt ca s-a simtit mult mai bine si a meritat.
Cat despre cofetaria Ozsut, ne-am urcat singurei in autobuz si ne-am dat jos in Fethiye in centru. Autobuzul a fost cam 2 TRY/pers, dar plateai numai daca erai cu bun simt, pt ca nimeni nu iti cerea nimic. Am reusit sa obtinem indicatii pt cofetarie si cand am ajuns, s-a dus naiba silueta. As fi plecat cu sacul de prajituri. Nu va spun cate am mancat, ca nu e bine, dar intr-adevar au fost foarteeee bune (pt suflet, nu pt silueta, dar cine se mai gandeste la asa ceva in astfel de momente).
Fericiti si cu burta plina ne intoarcem la hotel, unde ne si apuca deprimarea.
S-a terminat concediul! Si ce concediu… si urmeaza poze
Trimis de Roxelly in 08.10.13 19:32:33
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Roxelly); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Felicitari, asta da vacanta, vezi daca nu ai avut allinclusive?
Dar oare cati romani merg in Turcia fara allinclusive sau variante superioare?
Probabil doar instanbulistii si in rest 1%.
minunat, iar pozele sunt... la inaltime, felicitari pentru curaj.
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@ionescunic: singurul motiv pt care as alege all inclusive este acela ca nu as avea de ales. Cum a fost in Punta Cana. In rest vacantele mele nu trebuie sa ma lege de hotel, pt ca nu pot rezista
@adryana: Multumesc. Daca aveti ocazia sa sariti cu parapanta, nu ezitati. Dar sa fie intr-o zona cu mare/munte, pt ca e impresionant
Bună ziua, extraordinar reiew ul, atât pentru informaţiile furnizate cât şi pentru modalitatea haioasă în care au fost prezentata experienţele.
Abia aştept să ajung la vară în Marmaris şi să sar cu parapanta!!!
Vacanţe frumoase în continuare!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Puțin despre fascinanta civilizație lyciană - Xanthos, Letoon, Tlos — scris în 19.10.19 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- May.2012 Oludeniz - dezamagirea — scris în 26.06.12 de sanis* din IASI - nu recomandă
- Aug.2009 Paraglinding Oludeniz — scris în 13.09.09 de criss65 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2009 Safari jeep — scris în 13.09.09 de criss65 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2009 Croaziera "12 insule” — scris în 13.09.09 de criss65 din BUCURESTI - RECOMANDĂ