GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
De fapt, e greu de spus cit te-ar costa o "excursie" la Oludeniz. Autbuzul nu e scump - daca locuiesti in Fethiye. In schimb, cazarea in Oludeniz te fringe. La fel, restaurantul - in Fethiye am mincat cel mai ieftin din Turcia! Dar, punind la cale cele citeva distractii "locale" (deltaplanul, - paragliding, Croaziera zisa "12 Insule" - care de fapt sunt vreo 7), poti sari usor peste 150 TL.
Pliantele cu reclame sunt foarte frumoase, trebuie sa recunoastem. Abia asteptam sa ajung acolo - de aceea am si inclus in excursie Fethiye. Nu regret deloc - pentru Fethiye! In schimb, plaja de la Oludeniz, oricit de albastra ar fi in reclame, pe atit este de proasta. Practic, cea mai proasta din Turcia!
Sa ma explic. In primul rind, marea (si laguna) nu sunt deloc... albastre. In Croaziera da, vasul opreste in vreo doua locuri unde apa este cu adevarat ca in filme - dar nu la Oludeniz. Nisipul este cu pietricele - la laguna, iar spre Mare e de-a dreptul periculos sa intri in apa. La cca 2 m de mal este un prag-resac de care te izbesc valurile ,,alunecoase dar suficient de contondente ca sa iti lase urme insingerate pe turloaie. Absolut toti aveau urme in urma "baii" in mare. Sau stateau cuminti pe mal, facind baie in laguna. Cind sunt si oarece valuri (si de obicei sunt, din cauza brizei), iti trece orice chef de a mai intra in apa. Apa in laguna este putin adinca, este minunata pentru copii - dar nu are pic de fun pentru maturi. Unde pui ca Taniat Park este una din putinele plaje unde trebuie sa platesti intrarea.
Alta chestie observata la Oludeniz este vremea. In general, sfirsitul lui Mai-incepututl lui Iunie este mai peste tot foarte calduroasa. Practic, intr-o luna de Turcia, m-a plouat o singura data. In schimb, la Oludeniz a fost noros IN FIECARE ZI! Se pare ca este un fenomen local: aerul se condenseaza pe Babadag, asa ca un amestec de nori si ceata sta aproape permanent deasupra plajei (la picioarele muntelui). Am intrebat localnicii si mi-au spus ca asa e de obicei, chiar si in lunile de vara. Intr-adevar, pe vas (in Croaziera) la numai citeva sute de metri de plaja, era senin si frumos.
In schimb, Fethiye...
Fethiye este unul din cele mai frumoase locuri din Turcia, un loc perfect pentru o minivacanta (minim 7 zile). Plaja din Fethiye este mai buna decit cea din Oludeniz, Calis Beach are nisip destul de fin si un minunat peisaj spre munti si oras/port. Orasul are multe lucruri de vizitat - chiar nici Muzeul nu e rau. Se pot face multe excursii in imprejurimi, pe la ruinele lyciene. Are multe hoteluri si restaurante, multe din ele extrem de ieftine. La Calis am mincat un chefal extraordinar gatit, cu doar 19TL! Apusul pe o terasa de linga plaja este de neuitat. Intr-adevar, hotelurile care marginesc plaja parca sunt...romanesti...
In schimb, am invatat ca, chiar si departe de tara, e bine sa nu mergi la pomul laudat cu sacul.
Trimis de sanis* in 26.06.12 20:07:08
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA. A mai fost în/la: Anatakya, Cappadocia, Konya, Dalyan, Selcuk, Pammukale, Istanbul
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sanis*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Felicitari pentru review-ul foarte precis. Multumim.
Cat costa inchirierea (zi) articolelor de plaja (umbrela, saltea, sezlong) la Fethiye? Ce preturi sunt la cazare, merita cazarea in pensiuni? Unde recomanzi sa "campezi" (stai la plaja - este destul de lunga) ?
Am oprit anul trecut (pentru putin timp) in Fethiye, mi-a placut marea si plaja (cam "spartan").
Cred ca esti singurul sau printre singurii, care a vazut atatea lucruri negative, de obicei cine ajunge acolo revine an de an. Cred ca nici nu ai citit si nici nu ai incercat sa intelegi putin realitatea. Culoarea apei difera de la metru la metru, cu atat mai mult cand o vezi de la zeci/sute de metri altitudine. Imi pare rau ca nu ti-a placut, pentru ca e pentru mine este un loc magnific.
@softyty: Cred ca am citit foarte multe despre Oludeniz. Intotdeauna incerc sa ma informez cit bine in privinta locurilor pe care le vizitez. De aceea am si ajuns acolo. Am comparat totusi Oludeniz cu Fethiye, care e chiar alaturi - si am gasit suficient de multe lucruri bune in cazul orasului, Dar prea putine statiunii.
Deci, in afara de paragliding, ce are "magnific" Oludeniz? Ai facut baie in mare in acel loc? Croaziera "nu se pune", am platit-o in Fethiye si a fost in afara statiunii. Ca si tripul prin siturle lyciene. Repet, o statiune scumpa, fara arhitectura deosebita, in care majoritatea vilegiaturistilor prefera sa stea sus pe deal, in Ovacik si Hisaronu, sau chiar Fethiye. Restaurantele, repet, sunt printre cele mai scumpe din Turcia si, practic, a fost singura plaja pe care am patruns platind bilet. Si, poate ne spui daca in zilele cit ai fost pe-acolo vremea a fost deosebita, asa cum e de obicei deasupra Mediteranei.
Ma bucur totusi ca ti-a placut Oludeniz. Intr-adevar, cind o sa vreau sa ma dau cu deltaplanul, o sa incerc sa ajung acolo: -)
@sanis: Nu am fost in luna mai, ci in iunie de doua ori si o sa merg in Iulie anul asta. In laguna platesti ptr ca este rezervatie naturala. Am fost de trei ori si probabil ca o sa mai mergem de mult mai multe ori.
Nu stiu cat scumpa este statiunea, trebuie sa iei in considerare ca este "populata" de englezi, franceni si nordici, popoare cu dare de mana, poate de aici preturile, dar nu stiu cu ce compari si mai ales ce compari. Hotelurile sunt printre cele mai ieftine (ex 55 Eur/noapte/camere AI).
Plaja publica, cea unde spui tu ca te-ai zgariat este ptr cei care stiu sa inoate, nu e ptr copii. Copii merg in laguna. E clar ca fiecare vede cu alti ochi zona.
Iti doresc concedii placute ca lumea e mare.
Si apropos de vreme, in trei ani a picurat o singura data 10 min, intr-o dimineata devreme, in rest numai cer senin si soare, dar clima se mai schimba.....
@softyty: Sigur, fiecare are propriile criterii in a judeca un loc. Eu am comparat cu locuri similare, vizitate in Turcia. Din punctul meu de vedere, cele mai frumoase, interactive si satisfacatoare locuri DE PLAJA vizitate de mine sunt sunt Dalyan, Side si apoi Selcuk (nu Kusadasi). Ar mai fi Altinkum (Didyma).
Cit despre pretul hotelurilor in care m-am cazat (double cu Mic Dejun, A/C etc.) o sa dau numai citeva exemple:
Antakya 55 TL, Goreme 30 TL, Konya 30 TL, Antalya 30 TL, Side 35 TL, Fethiye 25 TL, Dalyan 30 TL, Selcuk 30 TL, Bergama 35 TL, Izmir 30 TL, Pammukale 30 TL, Istanbul 45 si 65 TL. Perioada vizitata (de doua ori): 20 Mai-20 Iunie.
Da, eu cind ma duc la mare, imi place sa inot. Water Parks din Side si din Pamucak-Selcuk mi s-au parut mai bune pt copii decit laguna din Oludeniz. Dar, repet, fiecare se poate indragosti de un loc si sustine ca acela este cel mai frumos din lume. Asa gindesc eu despre Dalyan, Nu stiu daca sunt multi romani care ar spune acelasi lucru.
@RossoNerro: Plaja din Fethiye este cam "spartana", intr-adevar. Mai precis, aduce a statiune pe-un litoral romanesc - nici macar Cap Aurora... Hoteluri-blocuri de 2-3 etaje intinse de-a lungul plajei, cu restaurante si baruri. cafenele intre ele. Daca sinhgurul scop este plaja, se poate sta si pe-acolo.
Eu am preferat de fiecare data sa stau in oras - deseori, in partea veche a orasului. Accesul spre obiectivele turistice e mai facil, fara a impiedica accesul spre plaja, sa zicem. Cam in centru este si autogara (de dolmus), de ex, de unde poti lua autobuzul spre Calis Beach sau spre Oludeniz. Hotelurile ieftine sunt la nord de autogara, sud de port si mai ales dincolo de Port (spre vest). Astea sunt fie hoteluri modernizate, pensiuni sau buticuri, pret intre 25-100 TL (sunt si citeva hoteluri mai "europene"), cum ar fi Lykia si Pirlanta, linga port (marina).
Nu stiu sa fie camping in Fethyie, dar este in Oludeniz, chiar la nord de Laguna. Sunt de fapt doua. Vara sunt aglomerate si galagioase. Pentru o familie tinara, dornica de chefuri, e perfect: -)
Restaurante ieftine sunt mai peste tot, dar mai ales in jurul portului. Se pot gasi si citeva locante, mai ales in preajma autogarilor (sunt de fapt doua sau trei), ca si pe strada paralela cu cea principala. Aici, un fel de mincare (piine gratis) este 1 TL! Un lucru deosebit (eu nu l-am intilnit decit in Fethiye) sunt restaurantele de pescarie din Piata (Bazarul de peste). Acolo, pestele este vindut pe o masa imensa circulara, proaspat (pus pe gheata), inconjurata de restaurante. Iti poti alege pestele dupa marime (sau bucati) si, dupa ce il platesti, da unui restaurant care, pt 5 TL, ti-l gateste cum vrei (prajit, gratar, fiert, cuptor) cu legume, garnitura etc.
@sanis, multumesc pentru raspuns. Informatiile sunt foarte utile. Vacante placute va doresc, oriunde va aflati.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Puțin despre fascinanta civilizație lyciană - Xanthos, Letoon, Tlos — scris în 19.10.19 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Sep.2011 Excursii optionale - distractie garantata — scris în 08.10.13 de Roxelly din OTOPENI [IF] - RECOMANDĂ
- Aug.2009 Paraglinding Oludeniz — scris în 13.09.09 de criss65 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2009 Safari jeep — scris în 13.09.09 de criss65 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2009 Croaziera "12 insule” — scris în 13.09.09 de criss65 din BUCURESTI - RECOMANDĂ