ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.10.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
familie cu copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Clopotele si magia sunetelor - Grassmayr, Muzeul clopotelor, Innsbruck

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

In lume exista muzee care mai de care mai interesante iar cel pe care vi-l voi prezenta azi este un astfel de muzeu. Se numeste simplu, Muzeul Clopotelor, iar numele lui spune tot. Innsbruck se poate lauda cu acest muzeu care de fapt ascunde in spatele lui o adevarata industrie deoarece aici inca se fac clopote. Fabrica ce detine muzeul este una dintre cele mai vechi si cunoscute in lume (infiintata in 1599) astfel incat o multime de tari au comenzi de clopote care vor transmite in tarile lor sunetul (de care uneori fugim). Dar depre asta o sa mai vorbim ceva mai incolo.

Va intrebati daca un astfel de muzeu poate fi interesant, si va raspund ca da, dar pana sa va spun ce ofera el, am sa va prezint ceva date generale.

La muzeu se poate ajunge foarte usor fie de la gara pe jos in circa 10 minute, sau daca v-ati plimbat cu TS (hop on, hop off) venind dinspre Bergisel, aflati ca la cativa metri de muzeu este statia unde trebuie sa coborati ca sa vedeti de asemenea Abatia si basilica Wilten pe care le-am povestit aici vezi impresii

Programul este zilnic de la 10.00 – 16.00 de luni pana sambata iar biletul de intrare este 8 euro (gratuit pentru posesorii de Innsbruck card), este bine sa veniti insa in timpul saptamanii deoarece puteti vedea (uneori) si productia functionand.

Dar hai sa patrundem in muzeu. Exact in prima incapere in care patrundem putem achizitiona biletele de acces, sau doar putem sa admiram (si sa cumparam) produsele expuse spre vanzare: binenteles in primul rand clopote, de la mici la cat mai mari, dar si talangile pentru gaturile vacutelor (normal ca si acestea trebuie sa fie deosebite)

Apoi patrundem in muzeu, unde chiar de la inceput aflam cate ceva despre istoria clopotelor, se pare ca ele au aparut prima data in anul 3000 i. C. (aproximativ) dar au fost aduse in Europa in secolul al VI lea de calugarii misionari, si incepand cu secolul XV sunetul clopotelor a putut fi modificat prin forma acestora.

Am aflat de asemenea ca exista o stransa relatie intre tonalitate – marimea clopotelor dar si grosimea peretelui. In aceasta incapere gasim o multime de clopote in marime naturala sau la scara redusa cum este de exemplu clopotul japonez, o copie in miniatura a unui clopot de 63 tone din Kyoto si care este considerat raritate, clopotul nu se misca, sunetul lui insa se aude prin lovirea lui externa cu un ciocan din lemn.

Si tot aici sunt expuse o multime de informatii, despre elementele componente (ma refer la tot ceea ce ajuta la confectionarea unui clopot), locul clopotelor in istorie si multe altele. Am vazut de asemenea un fragment dintr-un clopot creat de Grassmayr in 1666 care evea urmatoarea inscriptie: “Through the heat I have passed I was by Lucas Grassmair cast”

Si ajungem si in zona de productie, acum nu se fabrica nimic, doar am vazut niste clopote pregatite de a fi expediate in diferite tari. Si una dintre aceste tari este si tara noastra, deoarece am vazut acolo clopote deja ambalate cu destinatia Ro-Chiajna, Ro- Valea Barsei, iar apoi am aflat ca si clopotul de la Catedrala Mantuirii este fabricat tot aici, si chiar am gasit un filmulet astfel incat puteti vedea si auzi acest clopot aici

youtube

Dar daca doriti sa stiti cum se fabrica un clopot, exista o camera speciala in care puteti urmari un film si chiar este interesant. Si un alt lucru interesant pe care l-am aflat este “ritualul” ca sa spunem asa al crearii unui clopot. Un preot va rosti o rugaciune de binecuvantare a noilor clopote inainte sa fie turnate. O data pe luna se toarna clopotele mari, cele cu greutatea de cateva tone (exista o groapa adanca de 6 m in care se toarna clopote de pana la 37 tone), comenzi ale diferitelor tari. Termenele de turnare se comunica doar clientilor. Cei ce se afla in muzeu in timpul acestei turnari sunt invitati sa asiste la eveniment iar marcarea lui se face in stil tirolez, cu un snaps.

Putem iesi si intr-o micuta curte unde si aici exista clopote mai mici sau ceva mai mari, si chiar si o banca si o masuta astfel incat va puteti relaxa putin si de ce nu sa va potoliti setea daca aveti ceva in rucsac.

Nu putem insa sa nu mentionam sala in care puteti experimenta sunete. Aveti tot felul de clopote la indemana, mici sau mari, cu diferite sonoritati, astfel incat un clopot mic poate suna cristalin ca vocea unui copil sau grav ca cea a unui bariton, si la fel de bine clopote mari au tonalitati la care nu te astepti. Un experiment era interesant, un clopot era plin ochi cu apa si loveai in el cu un ciocanel si bagand mana in apa simteai sunetele.

Poate ca nu o sa vi se para mare muzeul, insa cu siguranta este unul placut, si chiar este inclus in programul Noaptea Muzeelor. Am plecat de acolo multumiti ca l-am vizitat astfel incat va invit si pe voi sa il vedeti dar pana atunci va invit sa vedeti pozele dar si acest filmult: youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 06.10.18 19:45:45
Validat / Publicat: 06.10.18 20:42:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.

VIZUALIZĂRI: 1055 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Muzeul clopotelor - Cum se toarna un clopot
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 61100 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

Zoazore
[06.10.18 20:57:30]
»

@mishu: E foarte interesantă activitatea asta, dar oamenii ăia trebuie să stea foarte bine cu auzul ca să regleze sunetul clopotelor după dorința clienților!

Tu ai experimentat sunetele? Dar snapsul?

mishuAUTOR REVIEW
[06.10.18 21:08:12]
»

@Zoazore: Sunetele le-am experimenta, dar snapsul nu pentru ca nu se fabrica nimic.

Multumesc de vizita si aprecieri.

krisstinna
[06.10.18 21:36:40]
»

@mishu: Interesant pentru mine acest muzeu. Sunetele m-au atras întotdeauna

mishuAUTOR REVIEW
[06.10.18 21:37:36]
»

@krisstinna: Multumesc frumos pentru vizita si aprecieri, ti-ar placea muzeul.

mogly
[06.10.18 21:37:48]
»

@mishu: Chiar interesant! Si mi-ar fi pe plac si o noapte a muzeelor! Pupici!

elviramvio
[06.10.18 22:42:44]
»

@mishu:

Interesant şi mi-a picat mănuşă articolul tău. Il voi reciti cu atenţie zilele astea sau... peste 3 week, o să vezi de ce.

webmaster
[07.10.18 09:18:49]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Aurici
[07.10.18 10:40:16]
»

@mishu: N-a fost să fie, cu toate că mi-ai spus că este interesant. Dar lasă că mă întorc eu!

mishuAUTOR REVIEW
[07.10.18 13:42:25]
»

@elviramvio: Nu pot decat sa ma bucur si sa astept cu interes.

Multumesc pentru vizita si aprecieri, o zi frumoasa.

mishuAUTOR REVIEW
[07.10.18 13:44:42]
»

@webmaster: Multumesc frumos, o zi minunata.

mishuAUTOR REVIEW
[07.10.18 13:47:19]
»

@Aurici: "Barometrul" meu in aceasta vacanta a baietilor a fost reprezentat si de gradul lor de satisfactie fata de locurile vizitate si aici au experimentat tot ce se putea, precum copiii mici... si eu la fel. Dar cum nu au intrat insa zilele in sac poate vei mai ajunge pe acolo.

Multumesc pentru vizita si aprecieri.

webmasterX
[08.10.18 09:16:25]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "[Alte] Muzee în Insbruck, INNSBRUCK" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Innsbruck]

mishuAUTOR REVIEW
[08.10.18 19:59:31]
»

@mogly: Hai ca pe tine te sarisem, dar nu intentionat te rog sa ma crezi dar sa stii ce ma oftic eu pentru Noaptea Muzeelor la Innsbruck care am aflat (intamplator) ca s-a desfasurat in acest weekend (am aflat asta de pe saitul unui muzeu pe care il voi povesti saptamana aceasta).

Nu e vorba de a face econmie cu biletele de intrare, ci de atmosfera care este in acea noapte.

Te imbratisez cu mare drag si-ti multumesc pentru vizita si aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicu
[09.10.18 21:25:15]
»

Cred că este muzeul pe care aș dori cel mai mult să-l vizitez.

Am o mică colecție de clopoței, am urcat în turnuri cu clopote, am ascultat sunetul lor copil fiind, am fotografiat multe clopote, am un respect și o pasiune pentru clopote.

Și am votat cu drag Muzeul Clopotelor!

mishuAUTOR REVIEW
[10.10.18 20:38:15]
»

@mihaelavoicu: In situatia asta sigur ti-ar placea si mai mult decat mi-a placut mie.

Multumesc frumos pentru vizita si aprecieri.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, elviramvio, mihaelavoicu, mishu, mogly, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Muzee în Insbruck și împrejurimi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064129114151001 sec
    ecranul dvs: 1 x 1