GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cel mai vechi muzeu din lume – Castelul Ambras, Tirol
In fine, poate ca nu este cel mai vechi muzeu din lume, insa il putem considera ca fiind unul dintre cele mai vechi. Ferdinand al II lea a fost un mare colectionar (in fine isi si permitea ????) astfel incat a adunat tot ce prezenta un interes pentru el, armuri, echipamente stiintifice, jocuri, diferite portrete, diverse obiecte exotice, astfel incat in 1570 a construit inca un castel special pentru asta, pentru a avea unde sa isi expuna colectia care contine mai mult de 3300 de piese, acesta fiind numit si Castelul de Jos, dar mai exista si Castelul de Sus, unde vom gasi expuse pe cateva etaje mai mult de 200 de tablouri care reprezinta monarhia Habsburgica, si tot aici vom gasi o minunata sala – Sala Spaniola, o sala de bal dar si de concerte dar si altele pe care le voi prezenta ceva mai tarziu. Si o alta parte impresionanata este reprezentata de parc, copaci batrani, alei ingrijite, pasind astfel pe urmele unei monarhii apuse.
Si pentru ca aceasta a fost pe scurt prezentarea, acum mergem sa mai dezvoltam putin incepand cu datele “tehnice”.
Program: zilnic de la 10.00 – 17.00
Preturi: aprilie – octombrie 10 euro; decembrie – martie 7 euro; noiembrie este inchis. Sub 19 ani gratuit, la fel si pentru posesorii de Innsbruck card. Audioghid 3 euro (sau 2 la 5 euro) si fiti convinsi ca merita, noi nu am luat si mi-a parut rau, chiar nu ma asteptam la aceasta bogatie de exponate, exista si alte variante de bilete sau ghid, bilete de familie, abonament anual, ghid, ghid pentru grup etc.
Aici puteti ajunge cu masina personala dar si TS (hop on -hop off).
Cred ca ar fi cam greu sa va povestesc in detaliu acest castel-muzeu, am sa va povestesc cam ce puteti vedea acolo. Pot spune ca este un castel pe care l-as pune in fata unor castele ceva mai renumite, dar asta depinde de gustul fiecaruia.
Si hai sa vedem prima expozitie, una bine dezvoltata expozitia armelor si armurilor. Aici vedem o multime de arme si armuri, unele folosite chiar de Ferdinand al II lea, dar si colectia care provenea de la bunicul lui, Imparatul Maximilian. De asemenea aici sunt expuse armuri care au participat (protejand astfel persoana care purta) la turnirurile celebre in acea epoca. Printre armurile celebre prin purtatorii lor se afla cea a Regelui Ludwig al II lea al Ungariei.
Tot aici gasim si portrete ale unor luptatori celebri cum ar fi de exemplu portretele lui Barbarosa si Andrea Doria. Barbarosa (Barba Rosie) a fost un luptator celebru pe vremea lui Suleyman Magnificul si a purtat cu Doria o lupta cunoscuta (eu recunosc cinstit ca nu o stiam, desi de Barba Rosie am auzit) la Preveza in 1538.
Alaturi de armurile sau portretele expuse erau materiale explicative, astfel incat sa intelegi mai mult din ceea ce vedeai si un numar care iti spunea ce sa tastezi sa asculti informatia in audioghid. Tot in aceasta zona exista si o camera turceasca in care exponatele provin binenteles din Turcia si acestea avand explicatiile de rigoare.
Si ajungem mai departe la Camera de arta si curiozitati unde avem parte de o multime de exponate asezate intr-o ordine bine definita si cu explicatiile de rigoare, asfel incat asa cum sunt clasificate exponatele avem (si nu numai ca sunt grupate pe categorii dar unele dintre exponate chiar sunt explicate individual):
- Argint
- piatra si sculpturi in piatra
- Si intalnim aflata separat o statueta ciudata, care ne prezinta un schelet dar cu arc si sageti si uitandu-ma pe notita de sub exponat am aflat ca reprezinta moartea si ca este o comanda a imparatului Maximilian I si realizata de acelasi artist care a realizat si statuile din Hofkirche vezi aici http://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=89528&d=descopera-innsbruck--innsbruck si mostenita apoi de arhiducele Ferdinand al II lea.
- instrumente muzicale – aici trebuie sa mentionez un exponat unic in lume, un pian care in interior continea clopotele din sticla si care in exterior deasupra clapelor prezinta stema regala flancata de o parte si de alta de Marte si Minerva.
- Instrumente de masura
- Corali si exponate minunate realizate din coral. Aici iar am sa descriu unul dintre exponate, o caseta amenajata ca o grota realizata din coral, scoici si piatra si mentionata in inventarului lui Ferdinand la 1596. Peretii sunt acoperiti cu hartie, si pare ca scena ar fi o trecere spre cer asta deoarece destul de greu se poate vedea (eu daca nu citeam nu as fi vazut) in dreapta muchiei centrale, prima balama de sus se vede Isus crucificat, iar mai jos se vad si alte personaje, iar in stanga se vede un inger (toate statuetele sunt lucrate in coral)
- De asemenea un alt obiect minutios lucrat (realizat pe vremea Arhiducelui Ferdinand) este un birou portabil, si care ne reprezinta cei patru mari evanghelisti: Matei, Marcu, Luca si Ioan dar si planetele Mercur, Saturn, Venus, Marte, Jupiter, dar si Luna si o multime de alte elemente.
- Bronz si exponate din bronz
- Diferite obiecte turnate
- Obiecte din fildes si perle
- Fier, si aici iar o sa mentionez o caseta din fier minutios lucrata, si in spatele careia se gasesc portretele celor 12 Cezari, asa cum figurau la inventarul din 1539.
- Obiecte realizate din castan (mobilier si nu numai)
- Obiecte din sticla si argila
- Carti
- Un scaun ciudat dar care nu-ti dadea nimic de inteles daca nu citeai textul. Se pare ca este un scaun-capcana, si care isi avea locul in grota lui Bachus, iar acum v-am spus ceva mai mult, scaunul era folosit in jocurile bahice, avea un mecanism special care elibera persoana prinsa in capcana doar daca aceasta as fi baut ceva vin.
- Un personaj ciudat, a carei fata este plina de par, un personaj suferind de o boala si care a crescut la curtea regelui Henric al II lea al Frantei.
- Totodata aici gasim si portretul lui Vlad Tepes cu povestea vietii lui in cateva cuvinte, de fapt de unde ii vine numele de Tepes dar si alte portrete ale unor personaje numite sadice.
Si tot aici gasim si un portret al sotiei lui Ferdinand al II lea (Philippine Welser), motivul pentru care acest castel a fost amenajat. Philippine avea origine burgheza dar nu princiara asa incat nu a fost acceptata la curte.
Si lasam Castelul de Jos (exponatele sunt mult mai multe decat cele prezentate pe scurt) pentru a patrunde in Castelul de Sus unde pe fiecare nivel vom avea:
Nivelul -1: Salonul Spaniol si camerele imperiale
Din pacate Salonul Spaniol era pregatit pentru un eveniment astfel incat sala era plina de scaune si nu puteai vedea locul in toata splendoarea lui, insa atat cat se poate vedea nu poti sa nu remarci minutiozitatea cu care este decorate aceasta incapere si cel mai bine va las sa o descoperiti in poze.
Nivelul 0: Capela Sf. Nicolae si trezoreria capelei, baia sotiei lui Ferdinand, sculpturi gotice
Istoria acestei capele merge in trecut pana in secolul XIV si vine spre viitor cu numeroase reamenajari pana in secolul XIX. Baia sotiei lui Ferdinand este chiar ingenioasa si o sa o vedeti in poze, am sa va spun doar ca transpus in zilele noastre o putem considera ca fiind una dintre cele mai moderne bai, cu sauna (un sistem interesant de generare apa calda si aburi).
Nivelul 1: Portretele dinastiei Habsburgice sec XVII-XVIII, colectia de pahare din sticla
Nivelul 2: Portretele dinastiei Habsburgice sec XVI-XVII, expozitii speciale
Aceste doua nivele prezinta in mai mult de 200 de tablouri diferiti membri ai familiei cu explicatiile de rigoare, ramuri ale arborelui genealogic, obiecte de mobilier (diferite dulapuri, mese, scaune), sobe deosebite. Picturile apartin unor mari pictori precum Velasquez, Titian, Rubens, Van Dyck, Lukas Cranach.
Iesiti si din acest castel ne-am plimbat putin prin parc dar am ajuns si la grota lui Bachus. Acum nu stiu de ce pentru astfel de petreceri bahice ii trebuia un anume loc, dar grota este doar un mic spatiu (si mai era si inchisa).
Nu as vrea sa mai insist asupra acestui loc, insa este un loc care chiar m-a impresionat si pe care va recomand sa il vedeti, nu veti regreta si va las in compania pozelor dar si a unui scurt filmulet in care vedeti o parte dintre exponatele prezentate de mine https://www.youtube.com/watch?v=w6qk8nBk3tI
Trimis de mishu in 04.10.18 20:05:54
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Muzee în Insbruck, INNSBRUCK" (deja existentă pe sait)
Neata'!
Un muzeu sau un palat impresionant, merita o vizita aici oricand, imprejurimile lui sunt pitoresti.
Noi am fost aici cand fimea era micuta, ea nu a inteles mare lucru dar stiu ca s-a plimbat saracuta dupa noi chiar daca nu-i placea mirosul.
Sala de muzica imi aduc aminte ca m-a impresionat, am inteles ca are o acustica buna si inca se mai tineau ceva concerte acolo.
Am ajuns acolo cu masina personala pe care am parcat-o un pic mai jos dar destul de aproape de muzeu.
Pup fata frumoasa! Sa nu uit, votat cu mare drag!
@mishu: Surprinzator, inedit si interesant loc!
”am ajuns si la grota lui Bachus. Acum nu stiu de ce pentru astfel de petreceri bahice ii trebuia un anume loc
Pai cum de ce? Petrecerile bahice erau adevarate orgii, la care se tipa, se radea... Cam ca turistii, azi, pe la hoteluri.
Asa ca s-au mutat in grota sa nu deranjeze. Macar aveau bun simt.
Scaunul, insa, e ciudat tare!
@adrianbogdan: Cum Sandra nu cred ca isi mai aduce aminte ceva ar trebui sa o trimiti acum la Innsbruck sa se bucure si ea de ceea ce ai vazut tu in urma cu niste ani .
Multumesc frumos de vizita si aprecieri si te pup si eu.
@Zoazore: Inteleg punctul tau de vedere, dar la cat de mic era spatiul petrecerile erau chiar intime .
Multumesc frumos de vizita si aprecieri.
@mishu: Curtea interioară juri că e pușcărie
Cada zici ca e piscină, dacă stai pe scăunel te îneci
Sobele sunt superbe.
Ce? Vulpea când nu ajunge la struguri...
Mi-ar plăcea sa-l vizitez
@krisstinna: Curtea interioara - cred ca asta este efectul dt de desene, arata prea incarcat.
Cat despre "baia regala", ei, poate ca nu umpleau cada pana sus .
Si in rest totul a fost minunat si mi-a fost greu sa aleg pozele si cred ca ti-ar placea acolo. Mai am de povestit un castel celebru (dar mai incolo) care este spectaculos in exterior dar trist la interior si pot spune ca am plecat de acolo usor descumpanita, asa incat pot spune clar ca acesta mi-a placut mult mai mult poate si pentru ca este luminos, nu-mi plac locurile intunecoase unde ai senzatia ca totul te copleseste.
Multumesc pentru vizita si aprecieri.
@mishu: Ne-a plăcut tot Ambras-ul dar cel mai mult ne-a plăcut la sala de curiozități.
Iar cu scaunul bețivanului ne-am amuzat teribil. Ce idei aveau și oamenii ăia pe vremuri! Scaunul era unul metalic, pliabil și îl foloseau la chefuri. Așezau împricinatul pe el, îl fixau cu niște bare metalice și scăpa de acolo doar după ce consuma o anumită cantitate de vin. Ni s-a părut super haios.
Și mi-a părut rău că am stat atât de puțin la Ambras. Este un palat care merită cel puțin o jumătate de zi. Am trecut prin el mai repede decât ne place iar la curiozități chiar ne-ar fi plăcut să stăm mai mult.
@Aurici: Cred ca avand in vedere ca exista si cel de-al doilea palat de vizitat ne-am gandit ca vom pierde ceva timp si pe acolo, dar cei ce vor merge in urma noastra poate ca vor zabovi mai mult in Sala de curiozitati si asta deoarece aceste exponate care au sute te ani in spate te impresioneaza cu adevarat (nu chiar toate dar multe da).
Multumesc pentru vizita si aprecieri si astept sa te pornesti cu povestile din zona, poate mai imi dai idei, nu ca as fi in lipsa, dar parerea ta care ai fost in zona conteaza mult pentru mine.
Te imbratisez cu mare drag si o zi frumoasa.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2018 De la anticul taler la actualul dolar - Muzeul Monetăriei, Hall in Tirol, Austria — scris în 24.11.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Cunoaste-te pe tine insuti - Audioversum, Innsbruck — scris în 10.10.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Clopotele si magia sunetelor - Grassmayr, Muzeul clopotelor, Innsbruck — scris în 06.10.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Hofburg si Hofkirche, simboluri din trecut in prezent - Innsbruck — scris în 04.09.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 O călătorie în timp - Muzeul transportului local - Innsbruck — scris în 08.07.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ