GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Biserica Sfanta Irina si Patriarhia Ecumenica de Constantinopol
Salutare!!!
Scopul meu la Constantinopol a fost acela de a vizita cele mai importante lacasuri de cult crestin ortodoxe, convins fiind ca mostenirea bizantina nu s-a pierdut.
Din pacate aveam sa constat ca Bizantul este din ce in ce mai putin prezent in Constantinopol iar numarul crestinilor din oras scade dramatic de la an la an iar bisericile intemeiate de vechii imparati bizantini zac in uitare si in parasire intr-un Istanbul din ce in ce mai islamic si mai putin tolerant cu crestinii.
Spun asta intrucat am mai fost aici acum 7 ani si am observat diferente clare intre Istanbulul de azi si cel din trecut, unde daca atunci mai exista o societate laica acum s-a facut deja trecerea catre o societate profund islamizata, reforma lui Ataturk incepand deja sa fie uitata.
Istanbulul de azi anuleaza cu totul Constantinopolul de ieri si nu mai exista nicio legatura a ceea ce este azi cu ceea ce a fost in trecut, lacasurile de cult bizantine fiind parca total straine de locul in care se afla desi aici este casa lor.
In ritmul asta, tind sa cred ca in cativa ani Istanbulul va deveni un oras nu prea prietenos cu cei de alta confesiune decat cea musulmana, islamizarea Turciei fiind in plin avant de la care Istanbul nu face exceptie.
Situata in cartierul Fener din Istanbul, Patriahia de Constantinopol este situata intr-un sediu modest, total inadecvat pentru importanta sa, fiind centrul lumii crestin ortodoxe, asa cum este Vaticanul pentru romano-catolici.
Diferentele intre cele doua entitati sunt uriase, daca la Vatican papii se lafaie in lux aici patriarhii de Constantinopol se chinuie sa mai pastreze ce se mai poate pastra din mostenirea bizantina.
Sediul initial al Patriarhiei de Constantinopol se afla in catedrala Sfanta Sofia iar dupa cucerirea otomana acesta s-a mutat de mai multe ori pana ce s-a stabilit in zona Fanar de 400 ani.
Fanarul sau Fener este un cartier sarac pe care am avut ocazia sa-l parcurg pe jos in drumul meu catre patriarhie pana la colegiul grec al Patriarhiei Ecumenice, aproape de muzeul Dimitrie Cantemir, si inapoi culminand cu biserica Sfanta Maria a Mongolilor.
Un cartier cu oameni dubiosi si priviri iscoditoare, care au observat ca suntem straini de acel loc. Dealtfel numarul turistilor care vin prin Fener este mic aici neexistand atractii turisitice deosebite cu exceptia bisericilor bizantine, majoritatea situate in Fener si in Balat.
Cu exceptia patriarhiei ecumenice care are paza, toate bisericile bizantine sunt inconjurate de sarma ghimpata si ziduri inalte si au camere de luat vederi din cauza din ce in ce mai deselor conflicte cu localnicii care manifesta o anumita aversiune fata de crestini, nu putine fiind amenintarile si violentele exercitate asupra comunitatilor de crestini. Din aceasta cauza numarul crestinilor s-a diminuat extrem de mult iar convietuirea lor cu localnicii este din ce in ce mai dificila.
Nu exista niciun indicator pentru bisericile bizantine, fiind foarte greu de gasit daca nu ai un ghid iar riscul sa te ratacesti este foarte mare. De aceea recomand doar vizita in grupuri mai mari de persoane si insotite de un ghid.
In incinta Patriarhiei se afla biserica Sfantul Gheorghe unde sunt adapostite moastele Sfintilor 3 ierarhi si anume Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur si a altor 3 sfinte mucenite Teofana, Eufimia si Salomeea.
Tot aici se afla si o bucata din coloana flagelarii Lui Hristos, celelate doua bucati fiind la Roma si la Ierusalim.
Este o biserica nu foarte mare dar foarte frumoasa in care m-am simtit parca in siguranta pana sa intru acolo.
In afara de noi mai erau vreo 2 turisti in biserica si ma intreb oare cate persoane din partea locului mai vin oare aici si daca nu cumva numarul pelerinilor este mai mare decat numarul localnicilor crestini.
Biserica Sfanta Irina sau Haghia Irene este localizata in incinta palatului Topkapi, si este prima biserica crestina din vechiul Constantinopol, fiind construita de Constantin cel Mare in sec. IV. d. Hr.
Este mai veche cu doua secole decat Sfanta Sofia si prima resedinta a patriarhiei de Constantinopol. Dupa construirea Sfintei Sofia de catre Iustinian, sediul Patriarhiei s-a mutat in noua catedrala pana la cucerirea otomana.
Biserica Sfanta Irina a fost inchisa publicului vreme de multi ani, fiind redeschisa relativ recent. Taxa de intrare 30 lire.
In biserica Sfanta Irina s-a tinut al doilea sinod ecumenic de la Constantinopol de la anul 381, cand s-a definitivat crezul ortodox.
O imensa cruce din perioada iconoclasta troneaza deasupra altarului. Pe coloanele bisericii inca se mai pot observa mozaicurile si frescele originale insa foarte degradate, dupa 1453 (anul cuceririi otomane), fiind inchisa in interiorul zidurilor palatului sultanului si turcii nemaifacand nicio lucrare de restaurare si transformand biserica in magazie de munitie.
In prezent in biserica se sustin diverse concerte datorita acusticii deosebite, in interior se afla o scena iar deasupra diverse reflectoare pentru ca la etaj sa se afle scaune pentru spectatori.
Mi s-a parut un sacrilegiu ca o asemenea biserica de o asa mare insemnatate sa ajunga o sala de concerte. Sa vezi reflectoare, scene si scaune intr-o biserica unde au fost prezenti cei mai mari imparati bizantini, unde s-a citit si stabilit crezul ortodox, unde s-au tinut sinoade ecumenice si unde s-au combatut erezii, fara ca macar sa se pastreze statutul de muzeu este destul de dureros.
Daca toata lumea se inghesuie la palatul Topkapi, foarte putini vizitatori trec pragul Sfintei Irina, la un moment dat fiind singur in biserica si contempland aceasta remarcabila constructie constantininiana.
In ciuda acestor transformari, nu pot decat sa sper ca mostenirea bizantina sa ramana prezenta in Constantinopol, iar orasul Istanbul sa-si pastreze acel farmec pe care este pe cale sa si-l piarda.
Trimis de rudy in 04.10.18 17:16:15
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (rudy); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@rudy:
Bun articolul tău. Am văzut destule locuri despre care n-am scris pe acest site pentru că sunt amintiri prea vechi însă Turcia a fost pentru mine prima dată anul trecut. Din motive mai greu de înţeles aşa că nu mă explic. Dar...
Istoria omenirii este o roată care se învârte veşnic. Constantinopol a fost mereu, este şi azi, la o intersecţie majoră a lumii şi intereselor imperiilor antice dar şi ultra moderne. Constantinopol a fost inima ortodoxiei şi din interese de stat, spun asta după ce am citit poate sute de pagini. Aşa cum este azi la noi politică de stat, aşa a fost şi în trecut. Despre viaţa săracă a înalţilor slujitori, nu te îngrijora. Lăcaşurile sunt sărace, intermediarii lor către Cer, nu prea. Totuşi, să nu uităm că, din anumite interese, Turcia acceptă la Istanbul existenţa celei mai importante administraţii a ortodoxismului răsăritean. Asta spune ceva iar Fanar este cartier vechi ortodox de când oraşul a fost cucerit de turci. Că lumea se schimbă, asta e normal, nu putem rămâne bătuţi în cuie, asta e legea vieţii şi evoluţiei.
Vacanţe frumoase să ai!
@rudy: Nu am mai fost de zece ani prin Istanbul, iar acum mi s-a parut ca sunt mult mai multe femei imbracate de sus pana jos in negru si cu fata acoperita, mult mai multe femei tinere cu capul acoperit si mult mai putine imbracate europeneste. Acum zece ani aproape ca nu era nici o diferenta intre Istanbul si un oarecare oras european, cel putin din punct de vedere al felului cum erau imbracate femeile. Acum insa...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2024 Bisericile Istanbulului. Biserica Vlaherne — scris în 14.01.24 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Jan.2020 Fener / Balat in Istanbul — scris în 23.02.20 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Comorile Bizanţului — scris în 22.06.19 de rudy din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 De la Sfanta Sofia la Moscheea Sultanahmet la Moscheea Suleymaniye — scris în 04.10.18 de rudy din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Aici am intalnit turci fericiti [Mănăstirea Izvorul Maicii Domnului - Zeytanburnu] — scris în 26.10.17 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Biserica Aya Paraskevi Prikidion, ctitorie a Sf. Constantin Brancoveanu — scris în 20.02.19 de ireedeejay din PLOIESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2015 Un altfel de Istanbul — scris în 10.12.15 de pelerin12345 din SIBIU - RECOMANDĂ