ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.01.2024
DE adso
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 25.05.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JAN-2024
DURATA: 7 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Bisericile Istanbulului. Biserica Vlaherne

TIPĂREȘTE URM de aici

Istanbulul este una dintre destinațiile importante de pelerinaj pentru români. Contribuie la asta faptul că se ajunge relativ ușor, prestigiul pe care îl are Patriarhul de Constantinopol - considerat "primus inter pares" (primul între egali) în raport cu ceilalți patriarhi creștin-ortodocși, precum și legendele privind izvoarele tămăduitoare sau icoanele făcătoare de minuni existente aici.

Pe AFA există câteva articole care povestesc despre bisericile orașului. În scurtul timp pe care l-am alocat acum vizitării acestora (am fost cu un grup numeros, fiecare având propriile dorințe) am reușit să intrăm doar în două ortodoxe și două catolice. Într-o vizită anterioară, acum zece ani, am mai văzut două dintre cele ortodoxe. În Istanbul există 158 de biserici, așa că... rămân și pentru următoarea viață.

Am citit tot felul de chestii privind persecuția creștinilor din oraș în zilele noastre: nici vorbă de așa ceva. Peste tot pe unde am ajuns domnea calmul, oamenii se rugau liniștiți sau doar își făceau poze pentru rețelele de socializare 😉. În poarta bisericilor, pe trotuare, vânzătorii aveau expuse pe tarabe icoane, mătănii și tot ce vă puteți imagina, iar localnicii îi ocoleau fără mofturi, intrând pe carosabil, printre mașini. Cică gardurile înalte ale mănăstirilor ar avea sârmă ghimpată în partea superioară pentru a-i izola pe creștini; altă năzdrăvănie: din ceea ce am discutat cu unul-altul, Patriarhia a hotărât montarea acelor garduri / rotocoale de sârmă (care nici măcar nu sunt peste tot), și nu autoritățile locale / naționale. Sigur, ele stau mărturie unui trecut problematic, cunoscute fiind animozitățile istorice dintre greci și turci, dar nu au nimic de-a face cu (re) islamizarea Turciei din ultimul deceniu.

Dintre cele 158 de biserici, unele sunt catolice sau chiar aparținând unor diverse culte protestante sau neoprotestante. Bisericile catolice vechi sunt situate pe dealul Galata, două dintre cele mai importante chiar pe Istiklal Caddesi - probabil că mulți dintre cei care au parcurs vestita stradă au intrat în ele.  Cele ortodoxe sunt de găsit în vechiul Constantinopol, grupate în special de-a lungul Cornului de Aur sau a Zidurilor Teodosiene.

______

Constantinopol a fost orașul în care visau să ajungă toți creștinii între anii 500 și 1500. Una dintre principalele „obsesii” ale primilor împărați a fost aducerea de moaște (la început din afară, pentru că apostolii / evangheliștii / martirii nu au avut de-a face cu Bizanțul; apoi, către anii 600-800, au început să apară și localnici, fiind trecuți în rândul sfinților diverși stâlpnici, nebuni întru Cristos și alții) și edificarea de biserici impunătoare care să le adăpostească. Sf. Sofia, Sf. Apostoli și Sf. Maria din Blachernae (Vlaherne) au fost marile construcții ale acelor vremuri, însă în oraș existau sute de biserici, mai mari sau mai mici en.wikipedia.org/wiki/Cat ... _Constantinople.

Dar pelerinul ajuns astăzi în Istanbul nu se poate ruga în niciuna dintre aceste biserici. Cu o excepție, cele care au supraviețuit până în zilele noastre sunt, în prezent, moschei - și acesta este cazul fericit.

Pentru că, de exemplu, Sfinții Apostoli (unde era mormântul Sf. Andrei, dar și cele ale Sf. Împărat Constantin și a mamei sale Sf. Elena, precum și cele ale Sf. Timotei sau ale unor sfinți „mai mici” ) s-a degradat înainte de 1400 și a fost dărâmată după 1453, pe locul ei fiind ridicată Moscheea Cuceritorului (Fatih Camii). De asemenea, Biserica Vlaherne sau Biserica Izvorul Tămăduirii, pentru a aminti doar două dintre cele mai importante, s-au ruinat acum multe sute de ani, încă înainte de cucerirea otomană: Imperiul Bizantin a căzut în 1204 în fața celei de-a Patra Cruciade, fiind înlocuit pentru cca. 60 de ani de așa-numitul Imperiu Latin. Acesta a jefuit tot ce se putea jefui, principala marfă de tranzacție cu Occidentul fiind moștele sfinților. (Sainte-Chapelle din Paris a fost construită pentru a adăpusti Coroana cu spini purtată de Isus pe cruce, iar prețul plătit de Ludovic al IX-lea pentru edificarea capelei a fost mai mic decât cel dat pentru a cumpăra coroana; fiecare dintre ele, egale cu bugetul Regatului Franței pe câțiva ani.) După recucerirea orașului de către greci, la 1261, acesta era sărăcit și depopulat și niciodată nu a reușit să își recapete vechea strălucire. Noii împărați erau mai preocupați de apărarea lui decât de reconstrucția bisericilor - nu că n-ar fi făcut și asta, însă resursele erau limitate.

După cucerirea otomană, toate bisericile au fost transformate în moschei. În frunte cu Sf. Sofia, dar vizitatorii orașului pot intra în Biserica Pammakaristos (în prezent Fethiye Camii), Mica Hagia Sofia (Küçük Ayasofya Camii),  Myrelaion (Bodrum Camii), Sf. Teodori (Vefa Kilise Camii) și multe altele (de consultat link-ul de mai sus). Spuneam de o excepție: aceasta este Sf. Irina (Hagia Ireni), aflată în prima curte a Palatului Topkapî. Este singura veche biserică bizantină (de care știu) care nu a fost transformată în moschee. Dar nici biserică nu a rămas: timp de aproape 500 de ani a fost depozit de muniție.

Să mai spun că Sf. Sofia și Biserica Chora, moschei după 1453, au fost pentru o perioadă muzee (din vremea lui Mustafa Kemal Atatürk, acum un veac). Acum sunt, din nou, moschei, dar cu bilet. La Sf. Sofia s-a intrat gratis din 2019 până în 2023. Începând de azi, 15 ianuarie 2024, rămâne moschee, dar plătești 25 de euro dacă nu dovedești că ești cetățean turc. Biserica Chora e în restaurare de mulți ani, să vedem ce regim va avea după ce se redeschide.

Și atunci, unde se roagă pelerinul ajuns la Istanbul? Are unde: vechile zidiri nu mai există sau au alte destinații, dar s-au ridicat altele. Uneori chiar pe locul celor istorice, cum este cazul Bisericii Vlaherne și cel al Bisericii Izvorul Tămăduirii. Iar cele mai multe în Fanar, cartierul grecesc al orașului otoman; aici găsim Catedrala Patriarhală Sf. Gheorghe, Biserica greacă Sf. Fecioară sau Biserica bulgară Sf. Ștefan. În dreptul lor, dar dincolo de Cornul de Aur, se află Biserica Sf. Paraschevi, românească. În Piața Taksîm găsim Sf. Treime, tot greacă.

Cea mai veche dintre ele, Catedrala Patriarhală, este de la 1600 - asta teoretic, pentru că, de fapt, e mult mai recentă, fiind rezidită în numeroase rânduri. În general, aceste biserici datează din a doua parte a secolului XIX. Și, în general, sunt micuțe. Sf. Ștefan și Sf. Treime, cele mai impunătoare, au dimensiunile Bisericii Sf. Anton de la Curtea Veche din București, de exemplu. În urmă cu zece ani, când am văzut Catedrala Patriarhală, am crezut că am greșit locul. Noroc că era un înscris pe acolo :).

BISERICA VLAHERNE

Acum zece ani am intrat la Patriarhie și în Sf. Ștefan. De această dată am văzut trei biserici pe Istiklal Caddesi (două catolice, Santa Maria Draperis și Sf. Anton de Padova, precum și Sf. Treime, ortodoxă), plus Biserica Vlaherne.

Pentru cei care ajung la Istanbul în pelerinaj, turul standard include Biserica Vlaherne, Sf. Paraschevi (biserica românească), Catedrala Patriarhală și Biserica Izvorul Tămăduirii. La care se adaugă, evident, Sf. Sofia - cam astea sunt destinațiile obligatorii. Exact în ordinea în care le-am enumerat.

De ce Vlaherne e prima? Oficial, pentru că 1. este continuatoarea uneia dintre cele mai prestigioase biserici din vechiul Constantinopol; 2. este ridicată peste o fântână ale cărei ape au proprietăți vindecătoare și, se crede, adăpostește o icoană făcătoare de minuni; 3. Patriarhul Daniel a întărit, cu autoritatea sa, ideea că biserica originală din Vlaherne a aparținut vlahilor, proto-români, care s-au stabilit în afara zidurilor de atunci ale marii metropole. Și a reușit să obțină de la Patriarhia Ecumenică din Constantinopol aprobarea ca, pe 1 Octombrie, de Acoperământul Maicii Domnului, să se slujească în acestă biserică în limba română.

Sigur, nu intru în discuții despre cât de întemeiate sunt aceste credințe. Nici nu voi copia aici informații despre istoricul bisericii - găsiți ceea ce știu și eu aici ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_Vlaherne sau aici  crestinortodox.ro/biseric ... erne-67747.html. În al doilea articol se vorbește și despre ce înseamnă pentru ortodocși hramul sfântului lăcaș, iar pentru un plus de informații pe această temă și o structurare a lor puteți folosi pravila.ro/acoperamantul- ... lui-1-octombrie.

Pe scurt, actuala construcție datează din 1867, dar locul este același cu cel istoric, deasupra fântânii cu apă miraculoasă. Icoanele din biserică sunt copii ale celor din vechime, nici măcar nu de prea demult. De altfel, icoana pe care o venerau bizantinii, pe care o ridicau pe ziduri pentru a apăra cetatea asediată, s-ar fi pierdut în perioada iconoclastă. Ar fi fost, aparent, regăsită pe la anul 1000, dar a ars într-un incendiu. Tradiția acelei icoane s-a păstrat în numeroase reproduceri, se știe că pictorii bizantini sunt manieriști, dar... În privința vlahilor - aici chiar mă abțin.

Noi am vizitat biserica în ziua de Bobotează, începând cu ora 11. Spre surprinderea noastră, nu era slujbă. Dar au fost slujbe :). Să mă explic: am prins cât am stat pe acolo (~40 de minute) vreo trei grupuri de pelerini, fiecare grup fiind însoțit de câte un preot. Toți acești preoți a ținut câte o scurtă slujbă (în trei limbi diferite). Iar la final se stătea la coadă pentru închinare la icoane + pentru a lua câte o sticluță cu apă din fântâna care se poate vedea prin imagini. De altfel, vă rog să priviți fotografiile atașate pentru a vă face o idee despre ce poate vedea în prezent acolo.

Am citit prin articole că unii au dat 150 de euro sau așa ceva pentru a ajunge cu taxiul la biserici. Sau că e musai să mergi cu ghid, fiind extrem de complicat să le găsești prin marele oraș. De fapt, nu e deloc așa. Biserica Vlaherne este la doi pași de stația de tramvai Ayvansaray, unde se vine în 15 minute cu T5 din Eminönü. Catedrala Patriarhală este între două stații ale aceluiași T5, Izvorul Tămăduirii este la 4-500 de metri de o stație (Merkezefendı) a lui T1, iar Sf. Paraschevi este nu departe de MiniaTurk, pe acolo circulă numeroase autobuze cu plecare din Eminönü. Întreg pelerinajul se poate face lejer într-o zi, transportul în comun în Istanbul este foarte bine pus la punct și foarte ieftin (un bilet costă sub 3 lei, tot traseul - cam 20 de lei).  


[fb]
---
Trimis de adso in 14.01.24 18:20:26
Validat / Publicat: 14.01.24 18:57:15
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 2461 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

39 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Biserica Vlaherne
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37550 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2

39 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 39
Yoda
[14.01.24 20:25:55]
»

@adso:

La Sf. Sofia s-a intrat gratis din 2019 până în 2023. Începând cu 15 ianuarie 2024, rămâne moschee, dar plătești 25 de euro dacă nu dovedești că ești cetățean turc.

Ma bucur ca am mai vizitat inca o data Hagia Sofia cand am fost la Istanbul de 1 decembrie, chiar daca era deja moschee si erau o multime de restrictii. Femeile se rugau in zona lor, acolo unde barbatii nu au acces. In partea din fata nu aveau voie decat barbatii, iar femeile numai in partea din spate, langa usile de la intrare. Sus nu se putea urca, iar tot ce putea aminti de crestinism era acoperit cu panze albe. Mi se pare aiurea ca in conditiile astea sa mai ceri si 25 EUR pentru vizitare. Prima data am incercat sa intram vinerea si nu am reusit, pentru ca erau cozi de mii de persoane afara. Sambata am trecut din nou prin zona si sotia a avut ideea geniala sa incercam din nou. De data asta am putut intra. Am vizitat Hagia Sofia de mai multe ori, asa ca pot sa mai fac o pauza cativa ani.

Din cate am auzit eu, peste tot la obiectivele turistice s-au pus niste preturi enorme pentru turisti si ma bucur ca am cam bifat tot ce se putea in Istanbul. Poate ca in timp o sa aduca din nou preturile la un nivel acceptabil, pentru ca 55 EUR de persoana la Palatul Dolmabahce, de exemplu, nu mi se pare realist, oricat de frumos ar fi palatul.

adsoAUTOR REVIEW
[15.01.24 00:22:32]
»

@Yoda: Aveți dreptate, prețurile obiectivelor turistice au luat-o razna. 55 de euro la Dolmabahce este biletul complet (cu harem + galeria de artă + fast track), dar chiar prețul standard doar pentru palat este foarte mare. Tot 50 de euro a ajuns biletul la Topkapî, 30 la Turnul Galata sau la Basilica Cisternă etc. Doar la noi, la Peleș, mai găsești asemenea prețuri , în restul lumii ele sunt mai omenești.

Colac peste pupăză, taxă de intrare în moschee. Nu e destul că au desființat muzeul . Iar cozile vor fi tot ca acum, ba chiar mai mari, că se va mai sta și la casa de bilete.

Enervant este și dublul standard: pentru cetățenii turci totul e la jumătate de preț, iar Sf. Sofia va rămâne gratuită.

adsoAUTOR REVIEW
[15.01.24 00:56:17]
»

@Yoda:

Sus nu se putea urca, iar tot ce putea aminti de crestinism era acoperit cu panze albe. Mi se pare aiurea ca in conditiile astea sa mai ceri si 25 EUR pentru vizitare.

La balcon se va putea urca începând cu februarie sau martie - cel puțin așa ne-a spus ghidul pe care l-am avut. Dar pânzele albe peste mozaicurile creștine vor rămâne la locul lor. De asemenea, accesul va fi interzis în timpul rugăciunii de vineri seară și limitat (ca în prezent, nu se va putea intra dincolo de gard) în timpul rugăciunilor obișnuite.

Să fie clar: banii nu pot cumpăra orice! 😉

Pușcașu Marin
[15.01.24 10:16:37]
»

@adso: Am fost de două ori la Istanbul, însă n-am privit niciodată acest oraș ca pe un loc de pelerinaj. Poate și pentru faptul că eu am o relație mai” specială” cu biserica și cu reprezentanții ei. Tocmai din acest motiv articolul mi se pare foarte interesant. Din motive de” politici bisericești” . Aflu mai întâi, că jucându-se cu cuvintele, reprezentanții ortodoxiei reinventează matematica și astfel nici semnul egal nu mai este ce-a fost, unii fiind mai egali decât alții (de-aici s-or fi inspirat și politicienii?). Apoi, rămân uimit de tenacitatea Domnului Ciubotea care a” bătut cu pumnul în masă” pentru a obține dreptul de a se face slujbe în limba română într-o biserică din Istanbul,” uitând” să spună că la schimb oferă un teren în București pentru construcția unei moschei. Mi se pare un schimb corect. Oferă ceva ce nu-i al lui și obține bani din organizarea de pelerinaje la Istanbul.

Dar ecourile de mai sus m-au lăsat mască. Astea-s noile prețuri pentru intrarea la obiectivele turistice ale Istanbulului? Vorba lui @Yoda... bine c-am apucat să le văd și pot să stau liniștit câțiva ani fără grija lor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][10 voturi]
adsoPHONEAUTOR REVIEW
[15.01.24 11:01:08]
»

@Pușcașu Marin: Uite, Iasul este privit ca loc de pelerinaj. Toata lumea stie de Cuv. Parascheva, praznuita la Catedrala pe 14 octombrie - timp de zece zile, orasul se umple cu varf, isi dubleaza populatia.

Dar nu toata lumea stie ca multi vizitatori ajung pe la noi tot timpul anului, la Manastirea Vladiceni. Si cand spun multi - chiar sunt multi. De altfel, pe AFA, cel mai citit articol al topicului Iasi este primul din cele doua despre Vladiceni. 22000 (zic din memorie) de vizualizari, de 7-8 ori mai mult decat oricare altul.

Ce vreau sa spun: un procent important din turistii romani in strainatate este cel al pelerinilor. In fiecare zi, din toate colturile tarii, pleaca multe autocare incarcate full catre Grecia, Serbia, Bulgaria, Turcia etc. Sau avioane catre Ierusalim, Patriarhia a linistit oamenii cand cu atacurile din sudul Israelului: pelerinajele la locurile sfinte nu sunt afectate.

Deci... da, Istanbul este destinatie de pelerinaj, una de top. Si multi romani ajung acolo strict pentru cele cinci biserici pe care le-am pomenit.

Pușcașu Marin
[15.01.24 11:31:20]
»

@adso: Poate că nu m-am exprimat eu bine mai sus. N-am nicio problemă cu turismul religios, cu pelerinajele. Este foarte normal să se întâmple așa, atâta timp cât oamenii își doresc asta. Faptul că eu n-am privit Istanbulul ca un loc de pelerinaj ortodox ține doar de mine și de convingerile mele (eventual și de lipsa mea de informare). Am vizitat moscheile importante din Istanbul, însă n-am văzut nicio biserică creștină. Nu mă dau la o parte niciodată când vine vorba de vizitat o mănăstire sau o biserică, însă eu le privesc strict din punct de vedere arhitectural și eventual ca reper istoric.

Și din acest motiv, al faptului că Istanbulul are atâtea biserici (habar n-aveam că sunt așa multe) articolul mi se pare foarte interesant și documentat, însă trebuie să fiu sincer și să spun că pentru mine, principala informație a fost aceea că prețurile biletelor de acces la obiectivele Istanbulului au ajuns unde au ajuns.

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[15.01.24 11:58:56]
»

@Pușcașu Marin: Ba te-ai facut inteles foarte bine, doar ca raspund eu 'pe bucati'. (Pe mine ma prinzi repede cand fur din timpul angajatorului: scriu de pe telefon, fara diacritice. Cand sunt acasa folosesc laptopul si redactez mai ingrijit.)

In primul rand: si pentru mine, bisericile sunt tot obiective turistice, arhitectura + istorie. Apoi, oricum, consider ca AFA nu este locul in care sa porti discutii pe teme legate de credinta. (Unul dintre cele mai jenante momente de care imi amintesc este cel cu calugarul Vasile din dezbaterea finala a prezidentialelor din 1996. Greu am reusit sa ma urnesc a doua zi la vot. Eram tanar si idealist...)

Spui:

Domnul Ciubotea... obține dreptul de a se face slujbe în limba română într-o biserică din Istanbul, ”uitând” să spună că la schimb oferă un teren în București pentru construcția unei moschei.

Aici cred ca nu ai dreptate. Negocierea privind slujba in limba romana s-a purtat cu Patriarhia Ecumenica. Ce interes are aceasta in constructia unei moschei?

Sunt sigur, insa, ca a oferit mult mai mult decat a primit. Altfel, nu vad pe nimeni de acolo sensibil la argumentul 'Blachernae = locul, cartierul blachilor' (vlahilor). Ca asta e tot argumentul, aici incepe si tot aici se termina.

Revin in alta pauza

Pușcașu Marin
[15.01.24 12:31:00]
»

@adso: Patriarhia Ecumenică din Istanbul n-o avea niciun interes în construirea unei moschei în București. Dar în același timp, bănuiesc că este total” independentă” în raport cu statul turc.

Hi, hi, hi. Ești încă tânăr și ești încă idealist

În fine, ai dreptate. Discuția despre reprezentanții divinității pe pamânt este o discuție sensibilă și poate fi confundată cu discuția despre credință. Și într-adevăr nu e locul potrivit. Rămâne însă utilitatea articolului pentru cei interesați și nu numai. O țin pe-a mea. La ce prețuri au biletele la obiectivele turistice din Istanbul, de-o fi să mai ajung pe-acolo îmi rămân cele 158 de biserici. Sper că măcar aici e mai ieftin

Yoda
[15.01.24 13:19:53]
»

Tocmai am citit acum un anunt care spune ca turistii straini vor avea acces doar la etajul 2 si ca jos este numai pentru rugaciune. Pentru asta se va plati 25 EUR. Tururile cu ghid sunt permise doar afara, inauntru nu sunt, pentru a nu deranja credinciosii care se roaga.

Basilica Cistern la 30 EUR pare iar foarte scump. Si aici am fost din nou pe 1 decembrie. A costat cam 14 EUR de persoana (adica 146 RON pentru doua persoane, inclusiv comisionul de schimb valutar de la card).

Noile preturi mi se par aberante, cel putin atata vreme cat am dat 60 EUR/noapte pentru un apartament elegant de 60 mp intr-un cartier select, iar cu 8 - 10 - 15 EUR, doua persoane pot manca de nu se pot scula de pe scaun.

O sa ma duc la toamna sa vizitez si situl din Side (spre rusinea mea nu l-am vizitat desi am stat in Side de mai multe ori), ca poate baga si aici zeci de EUR biletul si gata...

elviramvio
[15.01.24 16:20:04]
»

@adso: Chestia cu pelerinajul din pură cedință la bisericile din Turcia, e discutabilă. Turcii și mai ales agențiile de turism românești, mai ales a Patriarhiei, știu de unde să stoarcă banii. M-am intersectat de două ori cu grupuri de pelerini creștini în Grecia și m-am jurat că la următoarea pățanie de acest fel, voi fugi de ei cât pot de repede. Pelerinajele astea religioase sunt doar comerț. Să le comparăm puțin, ca organizare și comportamnet al pelerinilor, cu cele de la Kaaba? Îmi asum ce spun.

Dar nu asta e problema acum. Scumpirea taxelor de intrare la obiectivele turistice din Turcia a început din vara trecută, chiar de prin iunie, dacă îmi amintesc bine. În funcție de obiectiv, de importanța lui pentru străini, taxele sunt, ori erau în toamnă, de 1 / 2 până la 1 / 5, cetățean turc / turist străin. Totul se face treptat și procesul nu s-a încheiat.

De fapt turismul, mai ales cel cultural, se va scumpi în toată Europa și probabil și în restul lumii. Grecia pregătește și ea taxe noi atât pentru turiștii doar de bere și plajă, cât și pentru restul. De ce ar face excepție Turcia care are un potențial cultural uriaș, mult peste celelalte țări din zonă? Nu că m-ar bucura asta dar dacă noi românii nu scoatem bani din pietrele istoriei, alții chiar știu să o facă!

Pe de altă parte, poate așa, prin scumpire, se mai protejează diferite obiective culturale care sunt invadate la propriu de talentații vizitatori aproape analfabeți ce nu pot respecta istoria și distrug uneori iremediabil operele trecutului. Plus că, să nu uităm, Turcia este la ea acasă prin dreptul ocupantului de veacuri, deci își face politica religioasă și turistică după propriul interes.

Un obiectiv ortodox nou ridicat, primul și singurul în secolul scurs de la Ataturk, sfințit în anul 2023 în prezența lui Erdogan, este Biserica Sf. Efrem a siriacilor. Elegantă și frumoasă pe dinafară, sper ca anul acesta să o admir și în interior.

adsoAUTOR REVIEW
[15.01.24 16:45:30]
»

@elviramvio: Sărut mâna! În primul rând, vă mulțumesc pentru atenția acordată rândurilor mele.

Faptul că Instanbulul este o destinație de pelerinaj de prim rang este indiscutabil. Nu cred că am vorbit nicăieri despre „pelerinaj din pură credință” . Din contră, la un moment dat am scris

Peste tot pe unde am ajuns domnea calmul, oamenii se rugau liniștiți sau doar își făceau poze pentru rețelele de socializare

Nu vreau să dezvolt subiectul, dar opinia mea este că e foarte complicat să ajungi cu adevărat la credință. Discuția trebuie pornită de departe, de la definirea noțiunilor - nu e aici locul potrivit. Pentru majoritatea oamenilor, credința e o chestiune care vine din comoditate, din educație, din conformism. Și, desigur, pelerinajele ghidate țin seama de modul în care ne raportăm, ca medie, la divinitate - ele nu își propun să ne educe, ci să ofere ceea ce ne așteptăm să primim. Doar plătim pentru a ne fi satisfăcute aceste așteptări.

Pe de altă parte, cei trei preoți de naționalități diferite întâlniți acolo chiar erau preoți. Care girau, prin prezența lor și prin micile slujbe oficiate, comportamentul grupurilor pe care le însoțeau.

În privința prețurilor, am să revin cu un ecou separat - să îmi formulez ideile pentru mine, mai întâi .

adsoAUTOR REVIEW
[15.01.24 16:53:59]
»

Apropo de adevărata și vizibila credință, ultimele patru poze sunt setate ca nevotabile, le-am preluat de pe Fb, de la întâii pelerini ai țării.

Am căutat cu Google „Biserica Vlaherne” . Al patrulea rezultat întors a fost... ei, cine e curios poate încerca și singur .

L.E. Am repetat experimenul, e al șaptelea rezultat întors. Oricum, pe prima pagină.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adsoAUTOR REVIEW
[15.01.24 17:47:05]
»

@Pușcașu Marin: Am revenit .

Ieri, cu 5 minute înainte de a mă apuca de scris acest articol, nu aveam absolut nicio intenție să povestesc despre bisericile din Istanbul. Sunt multe alte lucruri despre care aș putea să vorbesc, aici nici măcar nu am calificarea necesară. Unde pui că am restanțe istorice, sunt atâtea și atâtea vacanțe despre care nu am apucat să scriu sau am scris prea puțin.

Dar: am frunzărit topicul Istanbul de pe AFA și am constatat că sunt vehiculate chestii care nu se confirmă la fața locului. Nu că îmi propun să luminez eu acum cititorii, dar dacă tot am fost de curând pe acolo, mi-am luat avânt și am povestit câte ceva. Ce mi se pare important:

- Nu am remarcat nicio problemă privind libertatea credinței în Istanbul. Ghizii cu care am interacționat, patru, toți tineri, erau liber cugetători și discutau cu multă lejeritate despre islam. Doi dintre ei au apreciat că doar 40% dintre turci sunt credincioși și doar 10-15% sunt practicanți. E adevărat, discursul oficial este cel care este, dar oamenii de pe stradă trăiesc în liniște unul lângă altul.

- La bisericile creștine se ajunge ușor, cu un minimum de informare; mai repede cu transportul în comun decât cu taxiul (noi am comandat un Bolt la 9:30, apoi încă unul, încă unul, iar la 10:20 eram tot în Sirkeci, toate au anulat comanda - după ce ne-am mișcat către tramvai, am făcut tot drumul în mai puțin de jumătate de oră); foarte ieftin, dacă se folosește transportul în comun.

- Nu există în Istanbul biserici de pe timpul împăraților bizantini, cu icoane făcătoare de minuni de acum 1000+ ani (asta, presupunând că există, totuși, undeva icoane făcătoare de minuni și icoane de acum 1000+ ani; mozaicuri de acum 1000+ ani găsim în Moscheea Aya Sofia, cele din Chora au „doar” 750 de ani). Ceea ce nu înseamnă că nu e un oraș încărcat de istorie, care merită din plin vizitat și cunoscut.

- Și... niciun ghid nu îți va spune mai mult decât poți afla de unul singur, citind timp de 20 de minute două-trei materiale bine alese. (În schimb, dacă este carismatic, el îți va capta atenția, oferindu-ți câteva informații care nu ar fi ajuns la tine în condițiile în care nu ești interesat de un anumit subiect.)

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[15.01.24 18:47:45]
»

@adso:

Să mai spun că Sf. Sofia și Biserica Chora, moschei după 1453, au fost pentru o perioadă muzee (din vremea lui Mustafa Kemal Atatürk, acum un veac). Acum sunt, din nou, moschei, dar cu bilet. La Sf. Sofia s-a intrat gratis din 2019 până în 2023. Începând de azi, 15 ianuarie 2024, rămâne moschee, dar plătești 25 de euro dacă nu dovedești că ești cetățean turc.

Mi se pare incredibil!

Am vizitat Sfânta Sofia în perioada în care era muzeu. Am plătit, firesc, bilet de intrare, echivalentul a 10-11 euro la preţurile din urmă cu vreo cincisprezece ani, dar am fost bucuroasă că nu au existat restricţii legate de ţinută, în afara celor care ţin oricum de bunul simţ al fiecăruia. Veneam acolo puţin supărată după ce fusesem zgonită, la propriu, de către paznicii de la Moscheea Albastră, unde mă descălţasem regulamentar, aveam capul acoperit, la fel şi umerii şi genunchii, doar că ieşeam în evidenţă prin hainele mele roşii într-o mare de femei în pardesie gri.

M-am întristat puţin când am aflat că a redevenit moschee, însă tot mi-am dorit să o revăd, de această dată gratuit , credeam eu. Actualul preţ îmi pare umflat artificial şi este foarte posibil să amân vizita.

Taxă de intrare la o moschee am plătit la Mangalia, însă suma a fost mai degrabă simbolică.

adsoAUTOR REVIEW
[15.01.24 20:00:58]
»

@nicole33, @elviramvio, @Pușcașu Marin, @Yoda: Îmi fac curaj să răspund și în legătură cu prețurile obiectivelor turistice din oraș.

@nicole33 spune că, acum 15 ani, la Hagia Sofia biletul era 10 euro. Așa este, eu am fost în 2013, acum 10 ani, se făcuse 20 de euro (40 de lire) și lumea era scandalizată, dublarea prețului era proaspătă. La Topkapı Sarayı am dat atunci 50 de lire / 25 de euro, în timp ce, în același an, la Versailles biletul a fost 13,5 euro. Mai mult, la Versailles copilul de 12 ani a intrat gratuit, în timp ce la Topkapı / Hagia Sofia a plătit bilet întreg. La Dolmabahce a fost 30 lire / 15 euro, tot așa, cu bilet pentru copil.

În rezumat: prețurile în Istanbul la obiective turistice erau, încă de pe atunci, mai mari decât cele de la Paris, cam 150-200%.

Vara asta am fost din nou la Paris. Versailles: 18 euro, Luvru: 17,5 euro, Orsay 15 euro etc. Prin urmare, acum raportul Istanbul: Paris a ajuns 3:1, prețurile sunt mai mari în Turcia de trei ori.

Au dreptul să facă asta? Sigur, e dreptul cuceritorului, după cum spune mai sus @elviramvio. E în regulă, pe termen lung? Habar n-am, deocamdată le merge. Pe de altă parte, oamenii nu sunt proști. Se creează curente de opinie care, cred, vor influența, mai devreme sau mai târziu, afluxul de public. În fine, vom vedea, timpul va decide.

Tot aduc ca argument inflația. În 2022 a fost 80%, în 2023 a fost 65%. Prețurile sunt în lire, în septembrie biletul complet la Topkapı era 950 de lire, la cursul de 28 de lire pentru 1 euro. Prețul fusese stabilit prin primăvară, când 1 euro era sub 20 de lire (deci gândit să fie aproape 50 de euro). Până în septembrie scăzuse la 35 de euro. Au acționat, l-au făcut 1350 (așa l-am prins și eu, pe 1 ianuarie 2024). La curs de 28 de lire, asta aducea din nou biletul către 50 de euro. Dar, în prezent, sunt peste 32 de lire / 1 euro. Așa că au umblat din nou la bilete.

Citeam pe undeva că, de acum înainte, se va considera pentru turiști străini prețul direct în euro, plătibil și în lire, la cursul zilei. Nu știu dacă e adevărat, am să mă mai informez.

Pușcașu Marin
[15.01.24 20:35:55]
»

@adso: Este dreptul lor să stabilească prețurile. Dacă turiștii sunt dispuși să plătească, atunci strategia lor este bună. Turcii oricum sunt renumiți pentru strategia lor în ceea ce privește obiectivele turistice sau” turistice” . Metaforic vorbind, sunt în stare să-ți ia bani și dacă vezi o piatră pe care a făcut pipi calul lui Suleyman.

Mă uitam la prețurile de mai sus și le-am comparat cu cele din 2021, când am fost ultima dată la Istanbul. O fi de la pandemie, habar n-am, cert este că în iunie 2021, la aproape 11 lire pentru un euro, la Dolmabahce a fost 150 de lire, la Turnul Galata 30 de lire, la Topkapî 230 de lire, Aya Sophia gratuit (nici nu prea am avut ce vedea). Deci, pe lângă inflație, părerea mea e c-au mai pus și-un” spor de după COVID” .

Ideea e că Istanbulul e un oraș de văzut. Și pentru iubitorii de pelerinaje și pentru iubitorii de istorie, pentru gurmanzi nu mai vorbesc.

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[16.01.24 18:36:11]
»

@adso:

Enervant este și dublul standard: pentru cetățenii turci totul e la jumătate de preț, iar Sf. Sofia va rămâne gratuită.

Într-adevăr, preţurile diferenţiate pentru turişti enervează. Dar Turcia nu este singura ţară care procedează aşa. Am întâlnit preţuri diferite la obiective turistice şi în Spania, inclusiv în Tenerife, şi nu doar pentru obiective. Acolo nu m-am enervat cât timp preţurile pentru turiştii străini erau la un nivel acceptabil şi aşteptat.

În mai anul trecut am avut surpriza să găsesc o atracţie turistică în Side la care turcii şi rezidenţii plăteau doar 20-25% din cât am plătit eu. Culmea este că în recenzii turcii erau cei mai nemulţumiţi de preţul, chipurile prea mare, nu străinii .

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[16.01.24 18:46:46]
»

@Yoda:

Din cate am auzit eu, peste tot la obiectivele turistice s-au pus niste preturi enorme pentru turisti si ma bucur ca am cam bifat tot ce se putea in Istanbul. Poate ca in timp o sa aduca din nou preturile la un nivel acceptabil, pentru ca 55 EUR de persoana la Palatul Dolmabahce, de exemplu, nu mi se pare realist, oricat de frumos ar fi palatul.

Nici eu nu aş da atâţia bani pentru a revizita Dolmabahce, chiar dacă prima vizită nu a fost completă.

Am fost neplăcut surprinsă anul trecut de creşterea, nejustificată doar de inflaţie, a preţurilor biletelor de intrare şi din alte părţi ale Turciei.

Sfârşit de mai 2023 la Pamukkale. În mai 2022 biletul era 150 TL, urmând să crească din iulie la 200 TL. Doar un an mai târziu biletul de intrare la terase se scumpise la 400 TL + 130 TL pentru a te scălda în Piscina Cleopatrei. O liră era atunci aproximativ 21-22 bani. I-am înjurat puţin, dar am plătit, ce era să fac, deşi mai fusesem acolo.

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[16.01.24 18:56:37]
»

@Yoda:

O sa ma duc la toamna sa vizitez si situl din Side (spre rusinea mea nu l-am vizitat desi am stat in Side de mai multe ori), ca poate baga si aici zeci de EUR biletul si gata...

Eu l-am vizitat de mai multe ori, dar venind din Lara şi din Belek.

Vechiul oraş din Side, dacă la el te referi, este un adevărat muzeu în aer liber şi nu ştiu să se plătească bilet de intrare. Nici măcar pentru parcarea maşinii nu am plătit nimic niciodată. Singurele chestii cu taxă erau un mic muzeu şi teatrul. Muzeul nu m-a impresionat cu nimic, iar pentru teatru am cam dat banii degeaba doar pentru câteva poze făcute de sus, altfel acesta putând fi admirat şi fotografiat foarte bine şi de dincolo de gard, moka.

Ce ai ales anul acesta?

Yoda
[16.01.24 19:07:39]
»

@nicole33:

Vechiul oraş din Side, dacă la el te referi, este un adevărat muzeu în aer liber şi nu ştiu să se plătească bilet de intrare.

Da, la el ma refeream, si asa stiu si eu, ca e gratuit. Cat o mai fi, ca poate baga si aici o taxa.

Ce ai ales anul acesta?

Side Zeugma Hotel. E un hotel de patru stele, dar e "adult only" si am prins si un pret foarte bun. Acum e cu 50% mai mult decat era cand am rezervat eu.

adsoAUTOR REVIEW
[16.01.24 19:24:14]
»

@nicole33:

Am vizitat Sfânta Sofia în perioada în care era muzeu.

Pe atunci se vizita atât „parterul” , cât și balconul. Jos era coadă la stâlpul în care cei cu probleme de vedere își roteau degetul, reușind în sute de ani să facă gaură în marmură. Te puteai apropia inclusiv de mihrab și de minbar, se cutreiera în bună voie peste tot. Sus se vedeau mozaicurile, plus că aveai priveliște panoramică spre naos.

Când am fost acum, se putea intra doar jos. Dar... partea dinspre vechiul altar / mihrab era îngrădită, aveau acces doar dreptcredincioșii. În timpul celor cinci rugăciuni zilnice, gardul se extindea, încercuind două treimi din spațiu. Iar stâlpul miraculos era în zona în care se roagă femeile, se putea intra acolo doar cu mult tupeu. Și, desigur, orice abatere de la codul vestimentar era de îndată pedepsită, o doamnă din grup a stat cu puloverul peste cap

Accesul la balcon era interzis. Înțeleg, din ce spune mai sus Yoda și din ce am mai citit și eu, că din 15 ianuarie s-a blocat total accesul turiștilor la parter, ei fiind acum conduși direct la etaj. Acolo e spectaculos, ce-i drept, ai ce vedea, dar... 25 de euro, fără posibilitatea de a intra în naos, mi se pare aberant.

Într-adevăr, preţurile diferenţiate pentru turişti enervează.

Am întâlnit asta și în Maroc, acolo raportul era 1:3 sau chiar 1:4.

Ciudat că se practică treaba asta în Spania. Este contrar tratatelor europene, teoretic toți cetățenii UE au drepturi egale pe teritoriile statelor UE.

michaela_1961PHONE
[16.01.24 21:58:44]
»

@Yoda:

Side Zeugma Hotel. E un hotel de patru stele, dar e "adult only"

L am pus pe lista, f dragut, mai ales daca are si un pret bun. La anul il voi urmari, anul acesta nu mai incape Turcia.

Cum a fost la Jacaranda? Imi place ca gasesti hoteluri bune intr un buget rezonabil si cu plaja buna, esti o sursa de inspiratie ptr mine. M as inspira si de la altii daca m ar lasa bugetul 🤣

Yoda
[16.01.24 23:06:25]
»

@michaela_1961: Jacaranda e un hotel bun, are cam tot ce ti-ai dori, dar nu te da pe spate si are cateva mici minusuri, la care nu te-ai prea astepta. De exemplu nu are plase de tantari si a trebuit sa cumparam aparat din ala de bagat in priza. Nu te-ai astepta...

Am sa scriu un review cat de curand, am ramas rau de tot in urma cu scrisul. Trebuie sa recuperez.

michaela_1961PHONE
[16.01.24 23:29:44]
»

@Yoda: Multumesc de lamuriri. Dar de Zeugma ăsta o sa tin minte si o sa te intreb, chiar daca nu scrii. Scuze ca am deviat de la subiectul acestui articol. Sa ai vacante minunate!

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[18.01.24 09:45:13]
»

Preluat:

Începând cu 1 ianuarie 2024, conform deciziei Ministerului Culturii și Turismului din Turcia:

1 - Taxa de intrare la Ayasofia Camii este de 25€ pentru turiștii străini și 850 TL pentru turiștii localnici (cetățeni turci).

2 - Pentru copiii sub 8 ani, intrarea este gratuită.

3 - Istanbul Musem Pass și Museum Card nu sunt valabile.

4 - Accesul turiștilor este permis respectând codul vestimentar: îmbrăcăminte decentă și capul acoperit pentru femei.

5 - Eșarfele pentru acoperit capul costă 30 TL și pelerina pentru acoperit corpul costă 75 TL. Acestea se iau și se achită la casele de bilete.

6 - Galeria nu este accesibilă persoanelor cu dizabilități locomotorii.

7 - Turiștii au acces pentru vizite numai în galerie, zona de rugăciune nu mai este accesibilă turiștilor.

8 - Turiștii străini musulmani intră gratuit numai în zona de rugăciune, numai la orele de rugăciune, la fel cu localnicii (rezidenți) și cu turiștii turci din alte localități.

9 - Informații despre Ayasofia sunt disponibile în 23 de limbi, printr-un sistem cu căști, care poate fi accesat printr-o aplicație de cod QR pe telefoanele mobile.

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[18.01.24 09:47:45]
»

Apropo de punctul 9:

La Dolmabahce exista audioghiduri in 16 limbi. Dar... nu si in limba romana.

Asta, in conditiile in care doar turistii rusi sunt mai numerosi decat noi. Nu mi se pare in regula - si nu sunt vreun mare nationalist.

Yoda
[18.01.24 10:47:19]
»

@adso:

La Dolmabahce exista audioghiduri in 16 limbi. In romana nu, insa.

In schimb pe cand vizitam o moschee, am primit de la un tanar un Coran in limba romana.

⭐ValentinB_88⭐
[18.01.24 11:19:47]
»

Da, incepand cu 15 ianuarie, se platesc 25 de euro pentru Hagia Sophia și într-adevăr acum se vizitează numai galeria, turiștii străini nu mai au acces în zona principală de rugăciune.

De asemenea alte tarife de interes pentru potentialii vizitatori...

Taxa intrare Palatul Topkapı (Palatul Topkapı + Hagia Irene + Harem): 1.500 TL

Taxa intrare Harem +Palatul Topkapı: 500 TL

Taxa de intrare Hagia Irene: 500 TL

Taxa intrare Palatul Dolmabahçe (Selamlık +Harem+Muzeul național de pictură): 1.050 TL

Taxa intrare Muzeul național de pictură din cadrul Complexului Dolmabahçe: 300 TL

Taxa intrare Palatul Dolmabahçe (Fast Track): 1.550 TL

Taxa intrare Palatul Beylerbeyi: 350 TL

Ce majorări se aplică de la 1 martie

De la 1 martie 2024, vor intra în vigoare noi taxe de intrare în muzee și situri arheologice, dar și pentru celelalte obiective turistice și cardurile pentru muzee:

Turnul Galata: 30 euro

Turnul Fecioarei: 23 euro

Cetatea Rumeli: 6 euro

Muzeul Zeugma Gaziantep: 12 euro

Muzeul Side Antalya: 17 euro

Muzeul Troya, Çanakkale: 27 euro

Complexul Efes, bilet combinat: 55 euro

Muzeul Göbeklitepe, bilet combinat: 21 euro

Cardurile pentru muzee:

Museum Pass Türkiye: 165 euro

Museum Pass Istanbul: 105 euro

Museum Pass Egee: 95 euro

Museum Pass Mediterana: 90 euro

Museum Pass Capadoccia: 65 euro

Museum Pass Patara: 45 euro

La ce cozi uriașe/gigantice sunt mai mereu pe la obiectivele din Istanbul (și nu numai), nu cred ca se pune problema sa rămână fără vizitatori străini din cauza noilor tarife. Tarifele se auto-reglează în functie de cerere si ofertă. Cât timp cererea este mare, tarifele vor continua să crească, aparent într-un ritm alert și amețitor, la fel ca și inflația lor care cu greu se domolește.

Dublul standard vis-a-vis de tarifare este deranjant și poate discriminator din anumite puncte de vedere. Totuși deranjul pentru muzeu/moschee/etc este în principiu același, atunci de ce să plătesc mai mult? Ah, că sunt turist și se presupune că am bani că doar sunt în concediu și dacă tot am venit până aici, aia e... dau cât vor ei.

Dar la final de zi, nu te obligă nimeni să vizitezi aceste obiective, fiecare fiind liber să decidă ce este mai bine și mai bun pentru el.

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[18.01.24 12:20:14]
»

@⭐ValentinB_88⭐:

Taxa intrare Harem +Palatul Topkapı: 500 TL

Aici e o greseala, DOAR haremul este 500 TL.

Tarifele se auto-reglează în functie de cerere si ofertă. Cât timp cererea este mare, tarifele vor continua să crească

De acord - dar numai partial. Peste tot in lume afluenta de turisti este uriasa, peste tot cererea depaseste oferta, peste tot au crescut preturile. Dar in Istanbul sunt triple fata de Paris. Nu e ok.

⭐ValentinB_88⭐
[18.01.24 12:28:57]
»

Că tot vorbeam de dublul standard... la Hagia Sophia, o ușă în stil oblon, cum ar fi cele folosite în garaje, a fost instalată pentru a face distincția între persoanele care intră pentru închinare și vizitele turistice, a ajuns virală în Turcia.

„Noua ușă pe care o vezi la Hagia Sofia veche de 1500 de ani… Ar trebui să-i spun ușă de garaj, obloane de magazin sau intrarea într-o parcare a unui mall? Nu mă pot decide… Să mă gândesc ce să-i spun mentalității care a făcut asta unui monument istoric magnific, sincer nu știu…” , scrie jurnalistul İzzet Çapa pe contul său X, fost Twitter.

Sursa

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, michaela_1961, Pușcașu Marin, Yersinia Pestis, Yoda, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Biserici, moschei de văzut în Stambul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.088977098464966 sec
    ecranul dvs: 1 x 1