ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.01.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Botoșani
ÎNSCRIS: 27.08.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
DEC-2023
DURATA: 5 nopți
Familie
5 ADULȚI
PREȚ SEJUR 1500
FĂRĂ transport
CAZARE ÎN 3 x DblStd
REGIM MASĂ faraMasa
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Qatar — perla orientului

TIPĂREȘTE

Qatar, un pumn de nisip amestecat cu petrol si gaze aruncat in Golful Piersic, peste un pumn de perle. Qatar, o tara mica si aproape perfecta. Qatar, o tara ce impresioneaza prin tot ce are, prin tot ce au facut oamenii in acest colt de lume. Populatia acestei micute tari este de aproximativ 2,6 milioane si doar 11 % sunt qatarezi.

Despre  aceasta tara, recent vizitata, am citit ca are o istorie zbuciumata ca mai toata zona si am sa va  redau cateva informatii, inainte de a va povesti experienta mea aici.  

Prin anii 1700 populatii arabe s-au asezat  de-alungul coastei  si au inceput scufundarile in cautarea perlelor, singura sursa de venit. In acea perioada peninsula se afla sub conducearea clanului Bani Khalid care pierde peninsula in 1783, fiind preluata de Bahrain. Dominatia Bahrainului  tine pana in 1867  cand, in urma razboiului dintre cele doua natiuni  Qatarul devine stat, dar pacea inca nu este stabilita si vor fi sub dominatie otomana, apoi protectorat britanic si abia in 1971 devine stat independent.

Din punct de vedere economic parcursul este la fel  tumultos ca si cel politic. Asa cum am spus, prin 1700, cand arabii stabiliti in zona au descoperit bogatia de sub ape, barbatii plecau pe mare in cautarea perlelor si  din  octombrie-noiembrie si pana  in aprilie acestia isi duceau traiul  pe barci  in speranta ca vor ajunge acasa sanatosi si cu ceva venituri pentru familii. Conditiile de trai si de munca erau extrem de dure si multi dintre ei nu se mai intorceau acasa. Ziua in care plecau pe mare era marcata ca o zi trista pentru  familiile  cautatorilor de perle.  

      Echipamentele erau inexistente. Coborau doar cu un cleste cu care isi prindeau nasul, un cos pentru scoici si  o sfoara de care era prins un clopot ce era tras atunci cand nu mai aveau oxigen, iar cei de la suprafata trebuiau sa actioneze rapid si sa-i scoata. Din pacate, o parte nu mai ajungeau  sa primeasca gura de oxigen, iar procentul de perle gasite in interiorul scoicilor scoase la suprafata era foarte mic, de  doar de o perla la 5000 de scoici. O munca riscanta si cu castiguri foarte mici.  

Aceata munca ce le asigura doar un trai de subzistenta  a incetat la inceputul secolului XX  cand japonezul Kokichi  Mikimoto a obtinut primele perle de cultura, iar cautatorii nu aveau nicio sansa sa tina pasul.

    Si cum fiecarui popor  Dumnezeu sau Alah ii ofera o sursa de trai, Qatar a primit mult nisip, dar si rezerve de petrol si gaze. In  1939  in zona s-a descoperit aurul negru (petrolul) ce avea sa  aduca bogatie acestui   stat, dar mult mai tarziu. Pe atunci Qatar era sub protectorat britanic. O data cu obtinerea independentii in 1971, Qatar devine si un  principal furnizor de gaze  prin descoperirea primului zacamant de gaze. In aceasta perioada conducerea statului era asigurata de clanul Al Thani.

Desi  era deja un stat cu resurse financiare dezvoltarea acestuia nu era pe masura, iar  in 1995 are loc o lovitura de palat si regele Khalifa bin Hamad este inlocuit de Hamad bin Khalifa pe motiv ca reformele economice erau mult intarziate.  

Noul emir  desfiinteaza cenzura presei, hotaraste alegeri democratice, dreptul femeilor de  participa la vot, infiintarea postului de televiziune Al Jazeera. Tot in aceasta perioada apare prima constitutie a Qatarului (2005), care garanteaza libertatea de exprimare, de intrunire, libertate religioasa si constituirea primului parlament  cu 45 de membrii  din care 30 ar fi trebuit alesi democratic si 15 numiti de emir. Acest lucru a tot fost amanat si toti sunt numiti in continuare de emir.

  In 2013  Hamad bin Khalifa abdica in favoarea celui de al 4 lea fiu, Tamin bin Hamad, actualul emir al statului si care a reusit sa faca din Qatar una dintre cele mai bogate tari, cu un  PIB pe cap de locuitor de peste 100 000 dolari si unde nu exista nicio taxa sau impozit. Singura taxa este pe produsele din import, dar si aceasta este foarte mica. Populatia nu plateste energia, gazele si nici telefonul casnic. Educatia si sanatatea este gratuita   pentru toata lumea, nu exista somaj!  Cam aceste aspecte  le-am rentinut din documentarea mea inainte de a ajunge  in  acest colt de lume, iar acum  am sa va spun cum am ajuns acolo, cat am stat si cam ce am facut.

      Dupa cum o parte dintre voi stiti, de fiecare deplasare intr-o zona mai deosebita, „vinovat” este fiul nostru Razvan. Pentru sarbatorile  de iarna din acest an  a pus la cale o vacanta in Qatar, loc pe care el il vazuse cateva ore intr-o escala la Doha.

Plecam in formula completa de 5 persoane, in ziua de 26 decembrie pe la ora 23  din aeroportul Henri Coanda cu un avion al companiei Qatar Airways. Zborul a fost in regula, serviciile pe masura, mancare gustoasa, sucuri, apa sau chiar bauturi alcoolice pentru doritori si dupa 4 ore suntem in Doha pe aeroportul International Hamad.  Acesta  se afla la aproximativ 9 km de centrul capitalei si a fost inaugurat in 2014.  Dispune de o arhitectura moderna si multe spatii pentru deservirea pasagerilor, zone de luat masa, spatii de joaca pentru copii, birouri de asistenta si informatii si se pare ca si unul dintre cele mai mare centre duty free. Bineinteles ca cel mai vizibil si admirat  este ursul–lampa, plasat in zona centrala a aeroportului. Acesta a fost realizat de un artist elvetian  pe nume Urs Fischer si are o inaltime de 7 metri.

De la si catre aeroport am circulat cu car sharing, este comod si destul de ieftin. In general preturile sunt cam ca in Romania sau doar putin mai scump si ma refer la transport, dar si la mancare sau alte produse.  

   In Qatar am stat 7 nopti si 6 zile, avand cazare si in noaptea in care am zburat, dar am preferat sa platim pentru a primi camere dimineata   si nu dupa ora 15-16. Eram nedormiti si cateva ore de somn au prins foarte bine.  

    Cazarea a fost pentru primele  5 nopti la hotel  Al Najada Doha by Tivoli, situat in zona veche a orasului, foarte aproape de zonele de interes turistic. Doar 800 de metri pana la  Souq Waqif, 1,5 km pana la cladirea Divanului (parlamentul) si in imediata apropiere a statiei de metrou.

    Cladirea impunatoare, moderna, construita in stil  autentic  este dispusa in forma de L, cu 4 nivele, punand la dispozitia turistilor camere duble, suite si apartamente, zona de spa, piscina, sala de fitnes, saloane de servit masa, terasa, cafenea. Dar sa o iau usor chiar de la intrare.

Coboram din masina care ne-a  adus de la aeroport si imediat doua persoane au aparut langa noi pentru a ne prelua bagajele. Intrarea in holul imens si foarte frumos decorat, unde se afla si receptia, se face prin poarta de securitate  ca in aeroporturi. La fel trec si bagajele, mari sau mici sunt scanate si apoi acceptate in hotel. Scanarea posetei sau a rucsacului precum si trecerea prin poarta de securitate se facea de fiecare data la revenirea din oras, daca intrai pe usa principala.

  Odata  ajunsi in hotel formalitatile de chek-in au fost foarte rapide, dar in minutele petrecute acolo am fost invitati sa bem o cafea sau ceai si sa mancam curmale. Cafeaua (o cafea locala pe care nu am mai intalnit-o) si curmalele erau mereu acolo  la dispozitia doritorilor. Totul este sclipitor de curat, cu elemente decorative specifice zonei orientale, cu  personal foarte amabil si dragut incat te simti ca in 1001 de nopti  unde Aladin cu lampa lui iti indeplineste pe loc dorintele. Si da, in cateva minute, dupa o cafea si o curmala, aveam deja  cardurile de la camere si fara grija valizelor urcam cu liftul la etajul 4 unde se aflau cele trei camere destinate noua. Imediat au aparut si bagajele si ne bucuram de camera  noastra 424 cu vedere spre strada pe care se afla si intrarea principala in hotel.

Nu era tocmai o priveliste grozava caci de sus vedeam santierul  din fata, dar nici nu ne propusesem sa stam prea mult  in camera, in afara de orele de odihna.  

  Camera, spatioasa, frumos decorata,  cu elemente orientale, in culori de crem, bej si maro. La intrare pe partea  se afla un dulap cu rafturi, umerase, halatele de baie si papucii, perie si incaltator, dar si masa de calcat si fier de calcat. Alaturi se afla masina de cafea, cana electrica, capsule de cafea (inlocuite zilnic sau de doua ori pe zi), pliculete cu ceai, zahar, doua cesti, doua pahare si cate doua sticle cu apa. Ce mai aveam? O cutie de valori, dar si un covoras pentru rugaciune si Coranul. In partea de jos se afla un racitor, dar gol! Pe partea stanga se afla baia, mare spatioasa, cu o cabina de dus al carei perete din sticla era cu aceleasi motive orientale, alaturi chiuveta, apoi vasul de toaleta si bideul precum si un dulap foarte bine venit de pus toate cele necesare acestui spatiu. Foarte frumoasa baia si foarte curata, cu consumabile suficiente si reinoite in fiecare zi. Tot in baie am gasit prosoapele, albe, pufoase si care erau schimbate  zilnic, cate 3  pentru fiecare. Sa nu existe discutii!  

Intram in camera si gasim pe stanga suportul pentru valiza apoi un corp de mobila mare, cu multe sertare si spatii de depozitare de parca te-ai fi mutat aici. Langa acesta o lampa cu picior cu abajur din matase in ton cu celelate elemente de decor, ofera o lumina locala calda. Comoda cu sertare si televizorul aflat deasupra pe perete sunt incadrate de  elemente decorative, bineinteles orientale, ce se imbina armonios cu mocheta de culoare maron si crem. Langa usa ce duce in balcon se afla un birou cu o alta  lampa  si  un scaun. Deasupra biroului  se afla oglinda fixata pe perete. Pe partea opusa, langa geam un fotoliu e gata sa iti ofere loc de relaxare    savurand  cafeaua aflata pe masa, daca esti harnicut si iti faci faci  singur. Alaturi de fotoliu se afla cele doua paturi de o persoana, foarte confortabile, cu saltele de calitate, flancate de noptiere si lumini locale. Langa paturi se afla prizele (modelul britanic), dar adaptate (unele) si pentru restul de europeni. Noi am mers pregatiti si cu  prize adaptate situatiei. Lenjeria este de un alb stralucitor, foarte placuta la atingere si se schimba atunci cand soliciti prin plasarea unui  mic flaier pe pat. Totul este foarte curat! Nimic nu le scapa celor care fac curat in camere.  Curatenia se face zilnic si chiar de doua ori pe zi. Uneori ajungeam in camera pentru 1-2 ore de odihna, plecam si cand ne intorceam totul era din nou aranjat.

 Balconul destul de spatios, mobilat cu masa si doua scaune imitatie de ratan, foarte curat si acesta, dar cam zgomotos fiind in apropierea unui santier unde chiar se lucra zi si noapte.

Ce sa spun? Oamenii astia chiar stiu sa faca totul ca sa fie aproape perfect. E curat peste tot, e parfumat intregul hotel, personalul este foarte amabil si disponibil sa te ajute mereu.  

     Spuneam ca exista si zona de spa, dar nu am fost decat la piscina si asta doar pentru cateva minute. Piscina este la nivelul 1, in exterior. Pe marginea piscinei sunt ghivece cu flori si plante decorative, sezlonguri  , prosoape. Apa nu este incalzita si baie au facut doar cei care nu au probleme cu artrozele! Noi am admirat florile...

   Rezervarea noastra nu avea inclus micul dejun, dar in 3 din 5 zile am platit suplimentar pentru a lua micul dejun  aici. Costul a fost de aproximativ 70 de lei de persoana, poate cam scump pentru un mic dejun, dar cu siguranta  bogatia de produse oferea fiecaruia posibilitatea de a-si gasi ceva dupa gust si dorinta. Multe fructe si legume, sucuri naturale, cafea, ceai, mancaruri gatite, cu legume sau carne, oua fierte, omlete, oua posate, salate, humus, branzeturi produse de patiserie,  mai multe feluri de paine. Foarte gustoase si apetisante toate.  

  Pentru mic dejun si nu numai puteai alege sa stai in restaurant sau pe terasa care este spre o piateta foarte draguta. Daca iti doresti, contra unei sume in plus, poti opta si pentru o camera cu vedere spre aceasta piateta. Noi, ne-am multumit doar sa luam in fiecare dimineata  micul dejun pe terasa cu pricina. Este foarte placut sa degusti bucatele  privind trecatorii si ascultand   trilul  pasarilor  aflate  in copacii din jurul hotelului.

  Experienta avuta la hotel Al Najada  by Tivoli a fost minunata si va recomand din toata inima sa alegeti acest hotel, daca drumurile va duc in Doha si va doriti sa fiti in inima orasului pentru a va bucura de importante obiective turistice aflate in apropiere

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de DOINITA in 22.01.24 14:56:57
Validat / Publicat: 22.01.24 18:54:34
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ORIENTUL MIJLOCIU
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 922 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DOINITA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Detalii din camera
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 46800 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[22.01.24 18:53:19]
»

Mutat în rubrica "Al Najada Doha Hotel by Tivoli, DOHA [AD DAWHAH]" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CAZARE]

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

webmaster
[22.01.24 19:30:42]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

DOINITAAUTOR REVIEW
[22.01.24 19:35:27]
»

@webmasterX: Da, este in regula.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
DOINITAAUTOR REVIEW
[22.01.24 19:36:30]
»

@webmaster: Multumesc frumos!

doinafil
[23.01.24 13:29:54]
»

Foarte, foarte bună cazare, cu spații largi, mobilier de calitate și baie generoasă! Să mai spun că bejul și maro-ul - cu toată gama lor de nuanțe - sunt culorile mele agreate pentru interior?!

Felicitări fiului vostru, Răzvan, pentru această alegere! 👋

Dacă n-am greșit la calcul, costul camerei/zi a însemnat 100 euro, preț care este chiar rezonabil pentru un așa confort!

Scrii în articol că:

Rezervarea noastra nu avea inclus micul dejun, dar in 3 din 5 zile am platit suplimentar pentru a lua micul dejun aici. Costul a fost de aproximativ 70 de lei de persoana, poate cam scump pentru un mic dejun, dar cu siguranta bogatia de produse oferea fiecaruia posibilitatea de a-si gasi ceva dupa gust si dorinta

Nici acest preț nu mi se pare exagerat, dacă - prin comparație - la unele hoteluri românești, de pe litoral, plătești cam aceeași sumă.

Mă bucur că v-ați regalat cu un așa sejur! Să auzim numai de bine!... și...

DOINITAAUTOR REVIEW
[24.01.24 09:28:28]
»

@doinafil: Ca intotdeauna ecoul scris de tine e amplu, e cu detalii, e cu atentie la ce

am vrut noi sa spunem, unii mai talentati, altii cu insiruri de trairi (asa ca mine🙃) si

pentru toate astea vreau sa-ti multumesc!

Da, daca ne uitam la preturile din tara, ce am platit noi pentru cazare si mic dejun nu

este exagerat, tinind cont si de conditii. Ca intotdeauna, Razvan alege ce trebuie cand

vrea sa-si scoata parintii in lume😍

Iti multumesc pentru timp, vot si ecou si sa ne vedem cu bine!

elenaadinaPHONE
[27.01.24 19:37:47]
»

O cazare frumoasă, pe gustul meu!

Mi- a plăcut tot ce am văzut! 😊

Eric s momPHONE
[30.01.24 09:16:08]
»

Ne faceți să visăm la un sejur în Qatar, frumos review, mulțumim!

DOINITAAUTOR REVIEW
[30.01.24 12:12:31]
»

@Eric s mom: Ma bucur daca am reusit sa va trezesc interesul pentru Qatar, o tara mica, dar care merita un sejur de cateva zile.

De sa mergi in Qatar? Pentru ca:-zborul este direct si dureaza aproximativ 4 ore

- preturile sunt comparabile cu cele de la noi sau chiar mai mici

- tara este frumoasa si foarte curata si e altceva. Sunt locuri minunate ce merita sa fie vazute / descoperite.

- oamenii sunt prietenosi

-mancarea este gustoasa si rezonabila ca pret

- despre cazari ce sa spun, vedeti in cele 2 review-uri!

Multumesc frumos pentru vizita, vot si ecou!

Vacante frumoase... in Qatar si oriunde!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, elenaadina, Eric s mom

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058012008666992 sec
    ecranul dvs: 1 x 1