ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.07.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 19.04.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2019
DURATA: 4 nopți
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

O căsuță, numai potrivită pentru un grup mic

TIPĂREȘTE

Am zis că mi-am dorit să văd Samothraki după ce am văzut niște poze cu răsărituri și apusuri din insulă. Am citit puțin ca să văd cât timp să îi aloc și părea că 4-5 zile sunt suficiente, după cum spuneau cei mai mulți dintre cei care au fost acolo. Unii chiar și mai puțin. Eu zic că 6-7 zile ar fi numai bine, astfel încât să o bați la metru pătrat, dar să te și relaxezi pe la taverne, pe malul râurilor, la plajă și bălăceală.

Până la urmă noi am convenit 4 nopți în perioada Rusaliilor și încă din ianuarie am rezervat foarte repede 5 camere într-o casă din Therma. A fost prima opțiune la care m-am uitat când am deschis calculatorul și ea a rămas. Nota bună, 9,4, dar și prețul de 116 EUR pentru 4 nopți ne-au făcut să nu mai căutăm altceva. Rezervarea a fost fără anulare gratuită și ne-am asumat, pentru că nu aveam de gând să ne răzgândim, iar banii ne-au fost retrași din card la un moment dat, la vreo lună după rezervare.

Chiar dacă am dezvoltat în articolul de călătorie zic și aici că Samothraki este o insulă mică, cu puțini locuitori (sub 3000), cu câteva sate mai răsărite și alte câteva cu 2 până la 10 locuitori. Încă nu este invadată de turiști și nu a devenit chiar așa de comercială.

Cele mai importante localități sunt portul Kamariotissa, capitala Chora și localitatea Therma și aici sunt cele mai multe posibilități de cazare. Pentru cazare eu aș recomanda portul Kamariotissa și Therma, mai puțin capitala Chora pentru că este așezată în trepte, undeva în interiorul insulei, la 5 km de port și cu toate că este un sat pitoresc, cred că te deplasezi mult mai bine din port sau Therma, care are avantajul că se află la 2-300 de metri de mare.

De asemenea, nu recomand cazare în celelalte sate mici decât dacă vrei să-ți urle liniștea în cap. Au fost situații când ne-am abătut către sate și acolo am găsit o (UNA) casă. Așa că, liniște, liniște, dar nici chiar așa. În schimb Kamariotissa, chiar și Therma sunt localități mai animate, unde găsești taverne suficiente, un supermarket, în port chiar și farmacie și singura stație de benzină.

De ajuns, am ajuns cu mașina și am dezvoltat în articolul de călătorie despre drum. De la București până în portul Adrianoupolis de pe continent au fost 525 de km, iar de acolo am luat singurul ferry-boat pe zi, al companiei SAOS, cu care am mers 2,40 ore. Din portul Kamariotissa de pe insulă și până la cazarea noastră din Therma, au mai fost vreo 13-14 km pe care i-am făcut pe o șosea, pe lângă Marea Egee.

Cu gazda noastră ne-am conversat destul de mult pe mail când începusem să dăm în paranoia că nu reușeam să rezervăm bilete la singurul ferry care circula pe zi. El ne-a asigurat că tot timpul sunt frecușuri între statul elen și compania SAOS, dar să stăm liniștiți că vom ajunge, ceea ce s-a și întâmplat.

Gazda noastră a fost un grec foarte binevoitor, ca toți grecii, de altfel. El a fost pe fază când a trebuit și și-a adaptat propria casă în spații pentru închiriat. Și-a mai tras și o rusoaică drăguță drept nevastă și nu cred că dă pe-afară de bunăstare, dar supraviețuiește destul de decent pe insulă. Știe engleză, dar nu foarte bine, însă nu tace neam dacă îl întrebi ceva. Știe, nu știe, el vorbește într-una până îl pierzi, nici nu mai știi ce ai întrebat. Simpatic însă, una peste alta și foarte generos. Ne zicea într-una să luăm prune din pomi, care erau numai bune la vremea aceea și pentru că nu ne vedea prea interesați, se repezea el să ne adune și să ni le pună pe masă. Abia l-am convins că ne luăm noi când ne trebuie.

Pentru că am fost singurii lui clienți în perioada aceea și pentru că am ocupat toată partea de sus a casei o s-o prezint la grămadă, ca să zic așa.

Akamatis Giorgos este o casă a unuia dintre mulții Georgios de pe insulă. În seara în care am mâncat la Taverna Feggari din Therma, arhitectul, patron și ospătar, ne-a întrebat la cine stăm și când i-am spus că la Georgios ne-a răspuns: “păi Georgios sunt toți pe insulă, ziceți ceva de casă”

Casa lui Georgios are parter și etaj. La parter stă familia care are un adolescent, iar la etaj, cu intrare separată, sunt 5 camere pentru închiriat. Din câte ne-a spus și am văzut că figurează și pe booking ar avea și la parter una sau două camere de închiriat și după cum am dat noi roată casei ca să le vedem, sunt și ele izolate de intrarea proprietarilor.

De fapt nu pot să zic că ne-am călcat pe bătături cu proprietarii. Pe copil l-am văzut o singură dată, fugitiv, pe soție ne-a adus-o el într-o seară ca să ne-o prezinte și apoi n-am mai văzut-o, iar cu Georgios ne-am întâlnit întâmplător la supermarket-ul din Therma într-o seară și apoi pe străzile înguste din Chora, mai-mai să dea peste noi, pentru că el alerga în sus și-n jos cu motorul lui. Acasă ne-am văzut doar dacă îl căutam pentru vreo nevoie. Așa că din punct de vedere al intimității nu sunt probleme la Akamatis.

Deci, noi am ocupat tot etajul cu cele 5 camere. Accesul se face pe o scară exterioară, prin lateralul casei și pe holul de la intrare este amenajată o bucătărie iar apoi sunt două holuri mici stânga-dreapta din care se intră în cele 5 camere: 3 în dreapta și 2 în stânga.

Camerele sunt aproximativ egale, ca și suprafață, utilate la fel, cu gresie pe jos și toate cu balcoane. Mobilierul era din lemn și în fiecare cameră am avut câte un dulap pentru haine, o măsuță suport pentru bagaje, două scaune, un frigider de mărime mijlocie, încăpător, cu congelator, un cuier pus nepotrivit în camera noastră, adică deasupra frigiderului cât să nu-l poți folosi, TV, două noptiere cu sertare și două veioze cu o lumină foarte bună.

Diferența o făceau paturile. Camera 5 era singura cu pat dublu, cea mai frumoasă, eu am avut-o. Camera 1 este următoarea cea mai bună, cu 2 paturi twin, dar așezate cum trebuie pe mijlocul camerei. Celelalte 3 camere sunt la fel de mari, la fel utilate, cu balcon, dar paturile sunt aliniate la perete, ceea ce face accesul greoi pentru unul din locatari. Dar toată lumea s-a simțit bine și nu știu dacă a deranjat pe cineva asta, că nimeni nu s-a plans. Dar nu uitați: cele mai bune camere sunt 5 și 1, în această ordine.

Frigiderele ne-au fost de mare ajutor pentru că a fost foarte cald, n-am avut nici o masă și am avut nevoie să ne ținem apă, fructe și câte ceva pentru micul dejun.

Camerele erau dotate și cu aer condiționat dar la check-in Georgios nu ne-a dat și telecomanda. Nu se simțea nevoia încă, pentru că, chiar dacă peste zi se făcea foarte cald, dimineața și seara era răcoare de-a binelea și noi ne-am învelit în fiecare noapte. Am avut însă o familie căreia i-a fost cald și a cerut telecomanda. Ni s-a spus că prețul pe care l-am plătit era fără aer condiționat și pentru sezon, când funcționează și aerul condiționat, altul este tariful. Noi am fost de acord cu asta, dar până la urmă a dat o telecomandă familiei care a cerut și nu ne-a luat nici un ban în plus.

Băile însă au fost foarte mici. În general, am remarcat la greci băi mici, însă astea parcă le-a întrecut pe toate. O cădiță de duș cu perdea, o chiuvetă și vasul de WC era toată dotarea și toate înghesuite una lângă alta. Nu pot să zic că nu ne-am descurcat dar un pic incomod a fost. Ca și consumabile, doar două săpunuri de măslin dar mai măricele.

Micimea băii a compensat cu balcoanele generoase. Toate camerele au avut balcoane la fel, unde erau două scaune comfortabile și o masă din lemn. Sârmă pentru întins hainele sau prosoapele și cârlige de rufe, singura diferență era vederea, dar oriunde ar fi fost era în regulă: spre munți, spre grădină, spre fața casei…. peste tot era ok. Eu, una, n-am apucat nici de data asta să stau măcar o dată în balconul ăla și n-aș fi crezut că plec fără să zac un pic acolo.

Bucătăria nu era chiar o cameră așa cum ne-am gândit când am inchiriat. Pe holul acela de la intrare era bucătăria, comună celor 5 camere. Pe unul din pereți era o chiuvetă, un blat pentru scurgătorul de vase și un frigider care aici era pe post de dulap, unde erau diverse trebuincioase. Deasupra, într-un suprapozabil găseai tot ce ți-ar fi trebuit într-o bucătărie: veselă, tacâmuri, lavete, bureți, zahăr, ulei, cafea, ceai, căni, produse de curățenie…...

Singurul inconvenient cu bucătăria era că se auzea destul de bine în camere din holul acesta comun. Așa că dacă nu sunteți grup și ai parte de vreun turist mai gospodar sau de persoane care gătesc acolo s-ar putea ca zgomotul să te deranjeze. Noi ne-am sculat în același timp și am luat micul dejun împreună, în fiecare dimineață, așa că a fost ideal. Nu știu cum ar fi cu un vecin străin, dar la ce prețuri sunt pe insulă la mâncare mă îndoiesc că cineva ar găti.

Nu am avut parte de curățenie în cameră în cele 5 zile, dar n-am suferit pentru asta. Probabil că dacă i-am fi zis gazdei nu era o problemă dar n-a fost cazul. Noi am plecat în fiecare dimineață devreme și am ajuns înapoi seara târziu. Programul se desfășura la masa din grădină și apoi nici nu știam când puneam capul jos. Iar cele 5 zile au trecut ca vântul.

Am parcat mașinile în curtea casei, la umbra, ceea ce a fost ideal.

Curtea lui Georgios, ca și alte curți vecine, era superbă. Tufe mari de hortensii îmbrăca, casa încă de la intrare, mulți pomi fructiferi, vie, grădină, umbră și multă, multă verdeață. Am avut o masă în grădină, sub un cireș imens și practic acolo ne-am făcut veacul. Acolo mâncam dimineața și acolo ne reuneam seara pentru discuții și planuri.

Ce-i drept, balcoanele sunt gândite ca loc de luat masa pentru că este incomod să te cari pe scară, până în grădină, cu toate cele, dar noi am fost mulți și fiecare cobora sau urca cu câte ceva în mână, așa că n-a fost greu deloc. Și ne-a făcut mare plăcere să stăm la umbra pomilor. Iar prin curte bântuiau o pisică și un câine simpatic și jucăuș foc.

Nu uitați că apa este foarte bună iar gazda noastră ne-a recomandat să bem cu toată încrederea de la chiuvetă pentru că este cea mai bună apă, ceea ce am și făcut.

Wi-Fi-ul a funcționat excelent, peste tot.

Nu s-a pus deloc problema check-out-ului, dar cum singurul ferry-boat din ziua aceea era la 12,30 se subînțelegea că undeva la 11,30-12 vom elibera camera. În ultima zi noi am fost să vizităm vathrele din Therma și n-a fost cazul să eliberăm camera mai întâi. Ne-am întors undeva după 11, ne-am strâns cât am putut de repede și am plecat.

La plecare gazda ne-a dat o carte de vizită și ne-a spus să îl contactăm direct cu altă ocazie ca să avem parte de un discount de fidelitate dacă ne mai întoarcem.

Și mai mare surpriza a fost să primim 2 chitanțe: una pentru cazarea de 114 EUR și una pentru taxa de stațiune de 2 EUR.

Pe strada liniștită cu Akamatis mai erau câteva case care închiriau camere, toate la fel de aspectuoase din cauza hortensiilor colorate care le îmbrăcau.

În afară de câteva mici hoteluri, mai toate cazările pe insulă sunt de genul acesta, case particulare care au fost adaptate în scop turistic. La Akamatis noi ne-am simțit foarte bine și nu avem nimic serios să îi reproșăm, așa că recomand cu drag pentru un sejur în Samothraki.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Aurici in 08.07.19 19:34:33
Validat / Publicat: 08.07.19 21:16:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 851 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Aurici); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Camera 5, singura cu pat dublu.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 59200 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[08.07.19 21:16:03]
»

Bună recomandarea

Mutat în rubrica "Akamatis Giorgos [Therma, I. SAMOTRAKI], NORD-EGEENE, alte insule" (nou-creată pe sait)

mondo_76
[08.07.19 21:53:49]
»

Felicitari pentru vacanta reusita in Samotraki.

Va rog sa imi dati cateva informatii despre ferry. Inteleg ca din Samotraki spre continent este la 12.30. Cat costa de masina si de persoana? Dar spre Samotraki la ce ora este? Este acelasi pret? Ar trebui facuta rezervare on line sau gasim bilete in port in Alexandroupouli? Multumesc frumos.

AuriciAUTOR REVIEW
[08.07.19 22:29:07]
»

@mondo_76: Ferry are program diferit în funcție de zi. Joia, la mijlocul lui iunie a fost unul singur pe zi și a plecat de pe continent la 16,30. A doua zi, vineri, când au venit niște prieteni care l-au ratat pe cel de joi, a fost tot un singur ferry cu plecare la 15,30. Luni, la întoarcere, a fost la 12,30 din Samothraki, dar sunt și zile când sunt 2 ferry pe zi, unul la 7 și unul seara. În principiu, trebuie să urmărești saitul companiei SAOS, pentru că programul poate fi schimbător.

Biletul de persoană a fost 10 EUR pe sens, iar de mașină în funcție de caracteristici, în principal lungimea. Până în 4125 de cm era 39 EUR/sens, peste, mai mult. O să caut aceste info prin sutele de mesaje ale grupului nostru dar cel mai bine te actualizezi pe saitul companiei SAOS, cum ziceam.

Da, îți recomand să faci rezervare online. Se pot lua bilete și din port, dar de ce să nu stai liniștit? Având în vedere că este un singur ferry-boat pe zi mai bine nu stai cu emoții. Rezervarea nu-i chiar simplă. Îți cere toate datele călătorilor, cu CI... date de identificare și multe info pentru mașină.

Dacă rezervi online trebuie să fii la ghișeul din port cu o oră înainte de a pleca ferry, cu confirmarea pe care o primești pe telefon, după ce ai plătit, ca să-ți ridici biletele. Dacă îți iei la fața locului este valabilă aceeași condiție, să ajungi cu cel puțin o oră înainte să plece ferry.

Dacă nu am răspuns la ceva mai întreabă-mă.

crismis
[08.07.19 23:38:40]
»

@Aurici: Superb, ca de obicei!

Peste mai puțin de o lună vom visa la Samotraki, privind-o de pe vecina Gokceada... Și vom fi siguri că vom ajunge într-o zi și în Samotraki!

mondo_76
[09.07.19 08:02:00]
»

Multumesc mult pentru raspuns! Mi-ai oferit toate detaliile de care aveam nevoie.

AuriciAUTOR REVIEW
[09.07.19 13:47:06]
»

@crismis: Mulțumesc, Cristina! Este un loc potrivit pentru vizitarea insulei.

Abia aștept să citesc despre vecina Gokceada. Am citit câte ceva și noi când am vrut să vedem vecinii lui Samothraki. Ironia a fost să ajung la articolul colegei adrianbogdan, pe care îl votasem la vremea aceea, dar nu am rămas cu mare lucru, insula nefiind pe tapet atunci. Când am vrut să ne luminăm despre loc însă, brusc a devenit interesantă. La fel ca și Limnos, altă vecină a lui Samothraki, pe care am pus-o pe listă pentru că am băut un super vin de acolo.

Vacanță plăcută la prietenii turci de care și mie mi-e dor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[11.07.19 11:00:41]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

AuriciAUTOR REVIEW
[11.07.19 11:21:03]
»

@webmaster: Efharisto! Zi minunată!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, crismis, mondo_76

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.66804099082947 sec
    ecranul dvs: 1 x 1