BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Vrajitoarele… pardon, maimutele din Salem – sau... „In vizita la neamuri”
Eu asociez numele de Salem cu celebrul proces, mai putin cu tigarile mentolate pe care le fumau ai mei in tinerete, insa aici era vorba sa vad niste maimute, si ca sa glumim in continuare, am zis ca merg in vizita la neamuri. Dar nu aveam sa imi vad doar neamurile, ci si o legatura cu copilaria tuturor.
Chit ca ati patit-o si voi sau nu, eu nu stiu daca ai mei parinti au raspuns la fel, dar cel putin cat sunt copiii mici la intrebarea curioasa: “Cum vin copiii?” in majoritatea cazurilor raspunsul era: “Ii aduce barza!” asa ca si aceste pasari, aflate in numar mare aici aveam sa le vad.
Asadar pline de voie buna, am pornit la drum spre maimute, mai bine zis la macaci, pagina oficiala a locului fiind affenberg-salem.de/en, drumul pana acolo fiind de circa jumatate de ora.
Am lasat masina in parcare, la plecare am fost surprinsa sa constat ca exista o parcare si mai mare, asa ca mi-am dat seama in zilele normale cat de cautat era locul. Cateva mentionari facute de la inceput: plata se face cu cardul, masca este obligatorie in multe zone, fara floricele de porumb (am sa va explic mai incolo).
Dupa ce am luat biletele de intrare (de fapt le-a luat prietena), am mers direct la berze, aici gasindu-se aproximativ 50 perechi de berze, acum fiind ora lor de masa, care de cele mai multe ori se lasa cu un mic spectacol. O domnisoara draguta a prezentat ceva date privind berzele (normal in germana), pe scurt mi-a tradus si prietena, asa ca tot pe scurt si eu, am vazut ce au primit de mancare, asta fiind pui morti, si ca sa mai avansam putin, sunt cocosei, am aflat asta de la prietena mea care mi-a povestit cum are un coleg care a vazut un astfel de centru unde erau separati puii de gaina (cocoseii de gainuse), cocoseii fiind mai apoi trecuti printr-o presa si in final ajung la berze. Nu e tocmai placut, insa asta este realitatea. Acum ca sa fie totul interactiv, s-au pus doua intrebari, cam cate kg are o barza (raspunsuri diferite intre 1 si 10 kg, varianta corecta circa 3,5 kg) si daca barza ramane toata viata cu acelasi partener sau il schimba, as fi fost tentata sa spun ca raman fidele, raspunsul corect este nu, raspuns corect stiut doar de cea care a pus intrebarea si de prietena mea (care nu era prima data aici).
Am terminat cu berzele, nu stiu daca ati vazut vreodata atat de multe berze si cat de galagioase sunt cand comunica, zici ca fac o transmisie Morse cu ciocurile.
Am plecat mai departe, pe o poteca pe langa lac, pana cand ne-am indreptat spre arealul dedicat maimutelor. Aici prima surpriza, masca trebuie purtata in permanenta, am vrut sa fac o poza, fara sa fie cineva, om sau maimuta, adica tot una :) pe langa mine, si mi s-a atras atentia ca masca trebuie purtata permanent, am aflat ca de fapt pentru protejarea maimutelor care pot lua Covid (e clar ca suntem neamuri ????). Intrarea in spatiul lor se face dupa ce suntem verificati ca eventualul rucsac purta in spate este inchis, asta deoarece maimutele sunt hoate si nu se stie niciodata. Aici am deslusit si cel de-al treilea punct din precautii, adica floricelele.
In vremurile bune, aici primesti floricele si iti pui cateva in palma si indrepti palma spre maimuta, cealalta fiind la spate, asta deoarece maimuta vede ca in mana cealalta ai mai multe si vrea de acolo. Si daca pana la Covid, maimutele stateau pe marginea potecii din arealul lor, acum nu mai erau si am aflat ca le-a luat ceva vreme sa fie dezvatate de a comunica cu oamenii, de fapt daca nu mai primeau mancare de la vizitatori, acestia nu mai prezentau interes.
Zona in care se afla maimutele (circa 200 macaci pe o suprafata de 50 de acri de pamant) este inconjurata de un gard de sarma destul de inalt si este amenajata asa incat maimutele sa se simta cat mai aproape de mediul lor natural.
Si aici am prins ora de masa, mi-am dat seama dupa multimea de lume care se vede ca astepta ceva, si iarasi am avut parte de momente dragute (o sa vedeti si in filmulet).
Pe traseu sunt si panoruri cu informatii despre viata lor, normal, in germana, asa ca...
Lacul cuprinde si el ceva specii, in apa sau pe apa, asa ca pesti, rate sau altele (si ceva serpi de apa insa nu i-am vazut si nici nu imi pare chiar rau) pot fi vazute aici.
Si am ajuns iar intr-o zona imprejmuita, aici aflandu-se caprioare, acestea aveau o singura ora de masa, era ceva mai tarziu, asa ca nu am prins-o. Si daca s-a facut ora pranzului, aflati ca este amenajata o zona cu mese si banci de lemn aflate sub niste castani mari si batrani (de fapt cladirile din aceasta zona au si mai mult de 200 de ani). Puteti lua supa, carnati, snitel, dulciuri, diverse, noi am luat snitel cu cartofi prajiti si 2 tipuri de desert, totul a fost super rezonabil, putin sub 20 de euro. Si daca parintii se relaxeaza la o bere pe terasa, copiii au amenajat si un loc de joaca.
Am mai vizitat si magazinul de suveniruri de unde am luat 2 degetare pentru flacaul meu colectionar, asa ca sarcina indeplinita. Alte informatii utile, nu am spus ca biletul este 9 euro de adult si parca 6 pentru copii, nu sunt bilete de familie, cainii nu sunt permisi, si parcul este deschis tot anul indiferent de anotimp, vreme sau sarbatoare, si este accesibil si persoanelor cu dizabilitati. Circuitul are cam 1,2-1,5 km (traseul la maimute este de 600 m), vizita poate dura cam 2 ore (puteti sta insa cat vreti) si pe traseu gasiti si banci pe care sa va mai odihniti.
Este un loc pe care vi-l recomand, este o altfel de experienta si care sigur va fi sursa unor amintiri de neuitat.
Trimis de mishu in 11.11.20 12:27:29
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.76251900 N, 9.24487100 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Interesantă recomandarea
Mutat în rubrica "Affenberg Salem (parc zoo) [Salem], LINDAU" (nou-creată pe sait)
-
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc) Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@webmasterX: Da, este in regula, multumesc frumos, si am rugamintea de a atasa acest scurt filmulet de prezentare youtube
... era si timpul pt o vizita la stramosi... ????... frumos... si bineinteles termenul de zoo este total diferit fata de acelasi termen din eterna si fascinanta noastra tarisoara...
@alex1987sb: Corect, asa este, este diferit fata de nmele de "zoo" cu care suntem obisnuiti. Si mai am o gradina zoologica pe care sper sa o vizitez anul viitor probabil daca o sa mai reusesc, problema este ca se ajunge ceva mai greu acolo, insa pare tot interesanta.
Dar daca ajung am sa povestesc.
Multumesc pentru vizita si aprecieri.
@mishu: Foarte drăguțe neamurile noastre, îmi e milă de ele fiindcă sunt pedepsite cu izolarea
Berzele sunt niște puturoase, masculii ajung primii la cuiburi, refac cuibul, îl îngrijesc, când vine "prințesa" îi asigură hrană. Vorbesc despre cele libere
Delicat și Bambi!
Un obiectiv interesant, pe gustul meu
@krisstinna: Eram sigura ca un astfel de loc ti-ar placea, este putin altfel chiar daca animalele sunt tot in captivitate, dar sa spunem ca au lantul ceva mai lung.
Caprioare am vazut doar vreo 2 deoarece si zona lor era destul de larga si sunt convinsa ca daca ar fi fost ora mesei as fi vazut mai multe.
Despre berze, corect, insa asta este viata si asta e destinul lor .
Multumesc pentru vizita si aprecieri.
@mishu: Mi-a plăcut plimbarea, mi-au plăcut neamurile, cât despre mască chiar nu m-am gândit că trebuie să le protejăm și pe ele...
Mă bucur că ai pozat și fără mască, erai doar în mijlocul naturii...
@mprofeanu: Prima poza am reusit sa o fac fara poza pentru ca nu imi imaginam ca si acolo trebuia sa port masca, desi in zona unde am vrut sa imi mai fac alte poze si unde nu era nimeni in jurul meu, am fost atentionata sa port masca in permanenta in arealul maimutelor.
Multumesc pentru vizita si aprecieri.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)