ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.09.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 10 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Palatul Achillion sau blestemul împărătesei Sissi

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

(fara PMA va rog, caci “n-am fost acolo”)

La Sovata exista o vila numita “Sissi” iar daca le vorbesti ungurilor din “Tinutul Secuilor” despre imparateasa Sissi, simti cum acestia se lumineaza la fata si le creste inima…De ce? Pentru ca frumoasa imparateasa Elisabeta Amalia Eugenia de Wittelsbach, numita si “Sissi” si-a dedicat o mare parte din viata ei, renasterii unui popor mic, cel maghiar, vasal “de facto” al unui imperiu mare, ce domina tiranic o buna parte din Europa Centrala si de Est.

Sissi devine regina Ungariei si reuseste sa obtina o importanta victorie politica alipind statul ungar, imperiului austriac.

Oare bogatia si frumusetea aduc mereu cu ele, si mult ravnita fericire? ... Se pare ce nu!

Intorcandu-ma de la Cheile Turzii, ne-am oprit cu Dana la terasa “Darina”, aflata la intrarea in Tg. Mures, unde am servit ceva bun si ieftin. Doua ciorbe de legume si o portie dubla de spaghete cu ciuperci, insotite de paine de casa, ardei iute si multa smantana. Totul a costat 28 de lei si n-am asteptat nici 5 minute pana cand comanda a fost onorata! ”Darina” este de fapt un complex format dintr-un hotel, doua restaurante, o terasa si doua parcari mari.

Anul trecut, in august trebuia sa mergem in Corfu intr-o excursie oferita de AFA (mulţam' fain, AFA!!), dar mutarea serviciului meu intr-un nou sediu m-a determinat sa renunt, asa ca s-a dus doar Dana si cu colega ei de birou. Intre ciorba de legume si mancarea de spaghete, am convins-o pe Dana sa ma lase sa scriu doua randuri despre excursia ei, pe care mi-a laudat-o in repetate randuri.

Drumul din Ploiesti si pana la Kalambaka a decurs fara incidente, GPS-ul si-a facut datoria, daca nu punem la socoteala aproape habituala amenda de 10 euro data politistilor ascunsi prin tufele din Bulgaria, atunci cand te grabesti s-ajungi pana seara, “la Meteore”.

Cazarea s-a facut la un hotel simpatic de langa oraselul Kalambaka prin “booking.com”, loc in care esti mai intai vrajit, ametit, strivit, spulberat si de-abia apoi incantat de acei impresionanti megaliti granitici modelati de Timp si Vreme sau poate asezati acolo de insusi Dumnezeu din timpuri imemoriale, pentru ca oamenii sa poata fii mai aproape de el. Dana a mai admirat constructii megalitice, inclusiv marele zid chinezesc sau Sagrada Familia, dar nici “Meteorele” nu te pot lasa indiferent. Acolo, in fata lor, te simti mic, amărât, neinsemnat, ca o furnica in fata unui munte, acolo simti maretia creatoare a Naturii, precum in China sau Egipt, simti maretia creatoare a omului.

Aparthotelul “Fire Fly” din Moraitika e ideal pentru scopul excursiei tale…sa vizitezi insula Corfu si minunatiile sale. In august insa e cald, poti lasa usile de la intrare, de la balcon si de la frigider deschise, toate deodata, ca tot e degeaba…ai nevoie sa mai dai ceva bani si sa ceri pornirea aparatului de climatizare.

Vegetatia din insula e insa luxurianta si colorata, asadar nu e de mirare ca o iubitoare de natura, animale, poezie si flori precum Sissi, s-a indragostit de insula Corfu.

In Corfu, nimic de zis, e interesant si cu “we all live in a yellow submarine, yellow submarine, yellow submarine”-ul din Paleokastrita, si o “invarteala” cu vaporasul cu fundul de sticla pe langa coastele insulei, despre toate acestea s-a mai scris. Insa despre contrastul dintre bucuria emanata de Palatul Achillion si tristetea vietii imparatesei cele mai bogate si frumoase din Europa sfarsitului secoulului XIX, nu prea… ele te coplesesc.

Sissi era verisoara cu viitorul ei sot, imparatul Franz Josef de Austria. Candidata principala la “mâna imperiala” era sora ei mai mare, Helene, dar dragostea e o stiinta aleatorie, oarba, surda, nu e ca-n matematica, ea nici nu e de fapt o stiinta, Franz se indragosti nebuneste si “la prima vedere” de “minora” de 16 ani, Elisabeta, alintata de toata lumea ca “Sissi”. Nunta avu loc la Viena in anul 1854. La varsta de 17 ani “Sissi” da nastere primului ei copil, Sofia, apoi, dupa un an, apare pe lume si Gizella, iar la varsta de 19 ani, imparateasa da nastere unui baiat, numit Rudolf, viitorul mostenitor al tronului Austriei. Dar primul ei copil, Sofia, moare, dintr-o banala raceala, la Budapesta. Antibioticele urmau sa fie descoperite de-abia cu un secol mai tarziu. “Sissi” sufera o depresie majora, pe care “o va duce pe picioare” intreaga sa viata. Rudolf, isi va pune pune capat zilelor la varsta de 31 de ani. Alta deceptie pe capul familiei imperiale. Sissi e disperata.

In acea vreme, pentru a-si pastra privilegiile, familiile cu “sange albastru” preferau casatoriile intre rude. Din aceasta cauza, multi dintre liderii lumii sufereau de boli psihice, transmise ereditar. Nici fondul genetic al familei imperiale nu era cel mai sanatos.

Iubitoare de natura, flori, animale, poezie, filozofie, muzica, calarie, de viata in aer liber, imparateasa s-a acomodat greu cu tabieturile si rigorile vietii de la palatul din Viena. Gandul construirii unui alt palat, intr-o insula mediteraneeana cu o clima blanda, un loc in care deprimarea nu are ce cauta, incoltise deja in mintea imparatesei si a familiei imperiale. Avand o veneratie pentru eroul legendei razboiului troian, Ahile, palatal avea sa poarte numele acestuia, Achillion. In curtea palatului sau din Corfu, aflat la 10 kilometri de “Kerkira town”, veti gasi statuia lui Ahile rapus de sageata troianului Paris. Atitudinea eroului grec se vrea a fi o ultima privire adresata parintelui iubit, in cazul ei, a vorba de fiul ei, Rudolf, ce-si priveste mama inainte de a muri. Aici in acest palat, isi petrecea imparateasa “vacantele”, palatul se intindea in acele vremuri pana la tarmul marii, loc preferat de promenada si inot al imparatesei. Astazi, sistematizarea si infrastructura insulei, a intrerupt legatura gradinilor palatului cu tarmul.

La varsta de 61 de ani, Sissi este injunghiata la Geneva de un anarhist italian.

Viata imparatesei cu parul lung si matasos, avea sa emotioneze o intreaga lume si o mai face si astazi. Numeroase carti si filme i-au fost dedicate. Actrita Romy Schneider, dupa o cariera de succes, joaca admirabil rolul imparatesei in filmul “Sissi”, dar vai! , moare si ea la varsta de numai 44 de ani, aceasta isi ia ramas bun de la viata in stil “Marilyn Monroe”, acuzand o peternica…depresie.

In anul 1983, Annie Schilder, pe care-o vedeti in videoclipul filmat in curtea palatului Achillion, lanseaza melodia "Mr. Dan", dar un an mai tarziu, Annie este inlocuita “pe ascuns” cu solista vocala, Carola Smit. Urmeaza iarasi, ce credeti? ... depresia…

Asadar, cine s-a apropiat prea mult de imaginea frumoasei imparatese austriece, a avut probleme, sau cine stie? ... poate ca la mijloc e un blestem, asemenea celui al vestitului diamant Koh-i-Noor, care daca era privit sau atins, aducea cu sine, moartea…

Dar nu va speriati, in zilele noastre, acest blestem a disparut, caci “Miss Dana”, dupa vizitarea palatului Achillion, e mai sanatasa si mai voioasa ca oricand si n-a facut nici o depresie, asa ca, stimati colegi AFA, porniti cu incredere spre Corfu, cea mai ”verde” insula a Greciei, nu mai dati crezare la toate superstitiile…

D.

PS. O teorie de ultima ora sustine altfel motivul veneratiei imparatesei pentru eroul Ahile. Sissi, deprimata dupa disparitia ficei sale, si-ar fi vazut sfarsitul aproape, asemenea eroului grec Ahile, la doar 20 de ani.

In "Iliada", vestita epopee greaca a bardului orb Homer, se spune ca la nasterea lui Ahile, printre ursitoare, si-a facut aparitia insusi marele Zeus. Acesta l-a intrebat pe baietel…”Vrei sa traiesti ca orice om de rand, o viata banala, pana la adanci batranete (adica pana la 99 de ani, ca grecii traiesc mult!) sau vrei sa traiesti doar 20 de ani, sa fii acoperit de glorie si sa fii ravnit de cele mai frumoase femei din lume? La prima intrebare Ahile a plans iar la a doua a inceput sa gangureasca. Destinul lui a fost decis in acel moment, semizeul grec, care impreuna cu Ulisse a reusit sa ingenuncheze Troia, la varsta de 20 de ani, a fost atins in singurul sau punct vulnerabil, in calcai, de sageata frumosului fiu a regelui Priam, Paris.

Acest moment al dramei elene este elementul principal in jurul caruia a fost construit palatul Achillion din Corfu.

@Web te rog clipul “Mr. Dan”, filmat in Palatul Achillion din Corfu, mersi http://www.youtube.com/watch?v=i_VXo00YOJY


[fb]
---
Trimis de dorgo in 20.09.12 16:33:51
Validat / Publicat: 20.09.12 17:48:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Thassos
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7261 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 O cazare prin "booking.com", la 50 de euro pe zi, undeva langa oraselul Kalambaka, pentru odihna si pentru a vizita "Meteorele"
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 2026 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[20.09.12 17:48:25]
»

Publicat fara PMA standard, cf Regulamentului (autorul nu a fost personal acolo), insa votat & votabil - un articol reusit, adunat si mai bine organizat. Detalierea - ca de obicei la acest autor excelenta. O lectura placuta, instructiva si utila.

Parafrazandu-... ma , as zice 'un review datator de sperante'...

webmaster
[10.09.13 20:57:13]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Musai de văzut în Corfu" (nou creată pe sait).

webmaster22
[04.12.14 06:51:01]
»

Mutat în rubrica "Achillion palatul imparatesei Sissi, CORFU" (nou-creată pe sait)

sed
[14.10.15 14:44:11]
»

@dorgo - Tocmai am scris despre vizita in Baile Herculane si imparateasa Sisi. Am citit ulterior review-ul tau referitor la aceeasi persoana si la palatul ei din Corfu. Mi-am intregit cunostintele, s-ar putea spune. Multumesc

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
sed
Alte impresii din această RUBRICĂAchillion - palatul împărătesei Sissi [Gastouri]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04729700088501 sec
    ecranul dvs: 1 x 1