ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.10.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: sub 20 ani
DIN: Baia Mare
ÎNSCRIS: 12.04.10
STATUS: SENIOR
TIMP CITIRE: 7 MIN

Amintiri din copilarie

TIPĂREȘTE

Parintii mei nu sunt din Maramures. Tata s-a nascut dintr-un sat din judetul Mures, iar mama a crescut in Cluj Napoca. S-au cunoscut cand tata isi facea studentia la Institutul Tehnic din Cluj. S-au placut, s-au iubit si s-au luat… Dupa terminarea facultatii, pe vremea aceea i s-au expus cateva variante de posturi. Au fost 5 orase, printre care si Baia Mare, pe care l-au ales fara sa stie prea multe despre oras.

La scurt timp dupa mutarea intr-un apartament modest, nou construit, am venit pe lume eu si sora mea. De aici lucrurile s-au schimbat simtitor... probabil in orice familie e la fel. Si au inceput calatoriile... De fapt, de asta am dorit sa scriu acest review... pentru cateva amintiri pe care, odata cu trecerea timpului se sterg incet. Macar aici raman, nu doar pentru mine, ci si pentru voi.

Vacanta la Cluj

De obicei, Clujul era destinatia noastra de vacanta, in special primavara si cateva zile... putine... in trecere, in vara cand mergeam la bunicii nostri din Mures. Si cum pe vremea aceea, putini aveau masina personala, singura varianta de transport era, fireste, trenul.

Imi amintesc ca acceleratul de Bucuresti, pe care trebuia sa-l luam, pornea dimineata devreme – in jur de ora 6 – si mereu eram somnoroasa cand asteptam impreuna cu mama sau cu tata, la casa de bilete, la o coada vesnic lunga, in Gara din Baia Mare (o cladire destul de mare, de culoare verde de cand ma stiu). Mirosul de tutun imi intra in nari, iar pana pe peron, cateodata trebuia sa trecem printr-un pasaj urat mirositor. Dar eram intotdeauna incantata, pentru ca imi placea sa calatoresc cu trenul.

Urcam in vagon si speram intotdeauna sa avem locuri la geam si mai ales, pe partea stanga – pentru ca asa vedeam peisajele cele mai frumoase. Cateodata era foarte aglomerat. S-a intamplat chiar ca dintr-o greseala a casieritei, sa fie repartizate 2 bilete pe acelasi loc, sau sa fim nevoiti sa stam in picioare. N-am putut niciodata sa dorm pe tren. Mama, in schimb, adormea de fiecare data, cu cartea in poala, iar tata era bucuros sa ne povesteasca tot drumul amintirile lui, legate de locurile pe langa care treceam.

Pornim... imediat dupa ce ne-am urnit, se vad inca blocurile orasului. Iesim din gara si trecem podul de deasupra Bulevardului Bucuresti. In dreapta se vede blocul “Semiluna” – o cladire cu 12 etaje in forma de semiluna, iar apoi alte cateva blocuri “turn” din zona Meda. Viram usor stanga si iesim incet din oras, dupa ce dealurile ce adapostesc o parte din oras, ne saluta cu un peisaj familiar – acelasi aproape ca si de la balconul de acasa.

Mergem o bucata de vreme fara sa vedem nimic deosebit. Apoi, cand pe partea dreapta nu poti vedea nimic decat pietre, copaci si beton turnat pentru protectia caii ferate, pe partea stanga se vede o vale. Suntem langa Ulmeni, judetul Salaj. Admir tacuta soseaua ce ne insoteste, paralel cu apa si ma bucur de verdele crud al dealurilor. Din pacate, nu dureaza mult. Iesim intr-un ses, intotdeauna cultivat de localnicii din zona si ne apropiem de Jibou. Pana acum cativa ani, nu cunosteam in Jibou decat gara – vazuta din tren. Acum cativa ani am vizitat pentru prima data Gradina Botanica de aici, o adevarata splendoare despre care am si scris un review (click aici).

De obicei, trenul nu sta mult la Jibou. Vreo 5 minute. Eu sunt nerabdatoaresa pornim, pentru ca de acum in colo, pana la Dej, cand pe o parte, cand pe alta, vad peisaje frumoase de pe valea Somesului (deoarece Dejul este situat la confluenta Somesului Mic cu Somesul Mare, nu am stiut niciodata care e care. Tarziu am avut dorinta sa aflu ca Somesul Mare e cel care coboara dinspre Muntii Rodnei).

Vara, ceea ce ma incanta de fiecare data cand fac drumul asta sunt macii rosii care rasar printre culturile de grau. Un contrast deosebit si de fiecare data ma fac sa-mi doresc sa cobor sa-i culeg. Am incercat odata sa-mi fac un buchet de maci rosii, dar am constatat cu dezamagire ca se ofilesc repede, asa ca am renuntat si m-am multumit doar sa-i admir. Acolo... cateodata putini, alte ori un adevarat covor rosu, prin graul abia crescut... ma fac sa nu-mi iau ochii de la fereastra.

La Dej trenul sta mai mult. Cateodata mama coboara la chioscul din gara sa cumpere placinte. Eu intotdeauna stau cu frica in san ca ramane acolo si trenul pleaca. Dupa ce sosesc vagoanele de la Satu Mare – Zalau, se cupleaza de ale noastre, pornim iar.

De aici nu mai e mult. Si mai oprim doar vreo 3 minute la Gherla, inainte sa ajungem in Cluj.

Ne dam jos dupa o calatorie de aproape 4 ore si luam tranvaiul pana in cartierul Manastur, unde sta bunica mea. Cateodata luam un taxi... parintii mei hotarasc.

Apartamentul bunicii este intr-o zona cu multa verdeata, la parterul unui bloc si imediat dupa ce ne pupam de bun-venit, dau fuga pe balcon sa vad tufa mea cu flori galbene. De asta iubeam primavara la Cluj – in fiecare zi admiram o tufa de Forsythia care crestea in toata splendoarea ei, chiar sub ochii nostri, sub un nuc batran pe care-l scuturam la sfarsitul verii.

Am multe rude la Cluj. De multe ori nici nu-i vizitam pe toti, dar niciodata nu m-am plictisit, chiar daca stateam tot la bloc.

Acum, bunica mea nu mai este... apartamentul s-a dat... dar mi-a ramas in minte galbenul care ma face sa-mi doresc sa-mi plantez in fata geamului aceeasi forsythia.

Mergem “la tara” la bunici

Legatura directa de la Baia Mare la Sarmasu de Mures nu este, desi sunt vreo 180 km. Daca alegem sa mergem cu trenul direct acolo, de obicei calatorim multe ore, cu doua schimburi si stat in gari, noaptea. E foarte greu. Asa ca alegem sa mergem mai intai in Cluj, iar de acolo calatorim cei 60 de km ramasi cu un autobuz luat din Autogara 2.

Autogara e aproape de gara CFR, iar pentru a iesi din oras, traversam bulevardele aglomerate si intr-un final, ajungem in Apahida – un oras care are sisteme “solare” de incalzire a apei – adica niste cazane mari, pe blocuri, care in lumina soarelui se incalzesc si dau apa calda.

Urcam un deal si apoi doar soseaua si noi, mergem in directia Reghin. Si pe drumul asta imi plac peisajele... pamantul negru, nimic nelucrat, nimic lasat in voia sortii. Se vede ca ardelenii sunt harnici, dar au si norocul sa traiasca pe un pamant bun, roditor.

Cateva statii intarzie sosirea noastra, iar dupa Camarasu se vede un mic momument istoric – o goapa comuna unde au fost ingropati cativa zeci de evrei, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, in memoria carora s-a ridicat un pseudo-cimitir pe locul respectiv. Si atunci stiu ca nu mai sunt decat vreo 10 km.

In Sarmasel Gara o luam la dreapta, trecem peste calea ferata si in scurt timp ne dam jos in centrul satului Sarmasu (care acum e un mic orasel).

Cateva sute de metri pe ulite, trecem pe langa Biserica Reformata, cotim stanga si ajungem. Casa bunicilor e foarte usor de recunoscut. Este de culoare galben, gardul maroniu de metal, iar la poarta se inalta bradul plantat de tata pe vremea cand era copil si care acum are o inaltime de cativa zeci de metri. Imposibil sa nu-l vezi. E cel mai inalt brad din zona. Cum intriam in curte, trecem pe sub o vie care ne face umbra in zilele calduroase si ne ofera cativa struguri rosii, dulci ca mierea, dar rar ii prindeam; de obicei plecam spre casa inainte sa-i culegem.

Dintre toate vacantele mele de copil, aici m-am simtit intotdeauna cel mai bine. Si am mancat cele mai bune bucate ardelenesti, facute de bunica mea, de care si acum mi-e dor. Gradina bunicilor avea de toate: rosii, castraveti, ardei, cartofi, porumb, morcovi, patrunjel... si erau si meri, pruni, un cais – zarzar... nu mai spun de zmeura din spatele casei – delicioasa.

Cea mai nostima patanie legata de gradina de langa casa bunicilor a fost cand, intr-o vara, inocenta mea de copil nestiutor m-a facut sa rup aproape toate rasadurile de ardei, iar apoi am dat fuga la bunica si i-am spus: “Uite buni, GHIOCEI! ” Anul acela, toata recolta de ardei a fost compromisa, dar nazdravania e si acum pomenita de parintii mei, cu zambetul pe buze.

Acum

Acum... nimic nu mai este la fel. Nu mai merg cu trenul pentru ca am masina. Nu mai merg la Cluj, decat in trecere. La tara in Sarmas foarte greu ajung, pentru ca timpul nu-mi permite, iar concediile le petrec de obicei in afara tarii. Dar mi-au ramas atatea amintiri frumoase, amintiri care intr-un fel sau altul, se gasesc in copilaria fiecaruia.

Fetita mea va avea “Clujul” in apartamentul unde am crescut eu cu parintii mei, in Baia Mare, iar daca va dori sa mearga “la tara” la bunici, va fi nevoita sa mearga tocmai pana in Portugalia, unde sta soacra mea.

Mai tarziu... cine stie... lumea se schimba.


[fb]
---
Trimis de deliutza27 in 21.10.10 18:35:25
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1756 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 in Mures se numeste tarnat (cu tz la urma)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 0 PMA (din 1 vot)

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

TORA INGRID
[21.10.10 21:33:50]
»

O poveste de suflet, din copilaria ta si a multora dintre noi, de pe vremea cand turismul se facea in vacante la bunici sau cu parintii, prin sindicat, la munte sau la mare. Desi par idilice, vremurile nu erau chiar asa, dar prin ochii de copil, erau si sunt frumoase. Si ai dreptate cu fiorul de tristete vis-a-vis de vacantele copiilor nostri: undei "tara " cu bunicii si zmeura din spatele gradinii?

balasa violeta
[21.10.10 21:47:27]
»

OM BUN a fost cel care a creat aceasta sectiune de suflet!

Aici suntem noi cu adevarat. Depanam amintiri dragi, cu destinatii pe care nu le putem uita niciodata.

As vrea mult sa fiu o bunica blanda, inteleapta, rabdatoare si sa fac placere celor dragi mie.

As citi mereu astfel de amintiri!

corinne
[21.10.10 23:14:20]
»

Mi-ai adus aminte de vacantele la bunici si calatoriile cu trenul... Bunica mea din partea tatalui este din Bucovina, din Radauti - Prut si mi-era frica sa dorm in tren sa nu vina hotii la bagajele noastre. Ce vremuri...

N-am mai mers cu trenul de ani buni... Oare cum o mai fi?

Fetita cea mica mereu ma intreaba cand o plimb cu trenul?

Oare o sa o plimb vreodata?

biancuta
[22.10.10 00:33:24]
»

Deci esti de langa Mures... Frumos povestit, cu mult suflet. Si noi mergeam la bunici, la tara, vai ce mai faceam acolo...

anadragusin
[22.10.10 03:00:22]
»

Baietii mei nu au mers niciodata cu trenul si cel mare are chiar 10 ani. Si sunt multe lucruri pe care eu le-am facut, copil fiind, iar ei n-or sa le faca niciodata. Nu vor trai niciodata vacantele adevarate la tara, cand fugem la garla in toiul zilei si bunicul ne cauta disperat, cand umblam desculti pe ulitele satului. Si acum, cand ma duc la bunica sotului, pe timp de vara, ma descalt intai de toate, pentru a simti tarana si iarba cruda. Nu pot sa uit gustul aspru al painii de tara coapta in tast, gustul laptelui de capra si gustul mustului proaspat stors. Sunt lucruri ce fac parte din fiinta mea, din copilaria mea. Sunt lucruri pt. care iti multumesc ca mi le-ai amintit. Felicitari cu SB!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
deliutza27AUTOR REVIEW
[22.10.10 10:56:12]
»

@TORAINGRID - sa stii ca ai dreptate. Pe vremea aceea, mare noroc daca parintii mei reuseau sa mearga la mare. Era un adevarat eveniment si trebuiau planuite toate detaliile cu mult timp inainte. Ca sa ajungem acolo, tot cu trenul trebuia sa mergem. Tin minte ca in 1997, cand inca nu aveam 18 ani, parintii mei au avut curajul sa ma lase sa merg la mare, doar cu o prietena. Am calatorit vreo 17-18 ore pana sa ajungem in Eforie. Dar nu a contat. Mie chiar imi placea cu trenul, chiar si daca asta insemna sa stau intr-un loc cateva ore bune.

@balasa violeta - nici eu nu stiu a cui a fost ideea infiintarii acestei rubrici; cel mai probabil a lui Cornel, caruia ii multumesc din suflet pentru ca asa am putut si eu sa torc amintiri pe care nu cred ca as fi avut ocazia sa le scriu in alta parte.

@corinne - intr-un fel imi pare rau ca lumea evolueaza atat de rapid. Acum chiar si ideea de a merge "la tara" s-a schimbat enorm. Pentru ca si aici a invadat tehnologia si moda noua. Putine sunt locurile care pastreaza traditiile neatinse; probabil ca acolo civilizatia moderna nu a ajuns din cauza pozitiei geografice mai izolate sau din cauza cailor de acces dificile. Dar ma gandesc ca si daca lucrurile ar fi ramas la fel, oarecum, copiii nostri ar fi avut alta perceptie a timpului petrecut acolo. Nu cred ca ei ar rezista o vara intreaga la bunici, pentru ca s-ar plictisi. Mai ales daca au apucat sa vada lumea, sa mearga in alte tari sau sa descopere calculatorul, care este un adevarat obiect extraterestru pentru batranii nostri.

@biancuta - daca e sa tinem cont de originea tatalui meu, da, sunt din Mures. Totusi, m-am nascut in Baia Mare si pot sa spun cu mandrie ca sunt maramuresanca 100%.

@anadragusin - mi-ai adus aminte de painea pe care o facea bunica in fiecare saptamana. Era un adevarat ritual care incepea cu o zi inainte sa coaca propriu zis painile. Framanta aluatul si il lasa la dospit peste noapte. Apoi facea cate 10 paini destul de mari pe care le cocea in cuptor de afara, pe vatra. Le lasa pana se inrosea bine coaja, iar dupa ce se raceau, le batea ca sa cada ce era ars. Cred ca n-am sa mai mananc niciodata asa paine, chiar daca si acum mai sunt femei care prefera sa faca decat sa cumpere. Am mai mancat eu paine de casa, dar parca gustul nu e acelasi. Poate si de la faina, care era tot de casa, nu cumparata ci macinata de bunicul la moara din sat.

@ all - multumesc pentru aprecieri! Am sa pun cateva poze de la tara, sa va faceti o idee despre cum arata.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Alina Morar
[22.10.10 13:07:57]
»

Ce frumos ai povestit despre zonele in care locuiesc eu. Si bunica mea locuieste la Catina, o comuna, dupa Camaras, iar de acolo, tin minte ca mergeam cu verisorii mei la targ la Sarmas, ne distram, ne dadeam pe linghispir sau cum ii spunea. Acesta era invartit de copii.

popescu.borsa*
[22.10.10 16:34:37]
»

Daca treci Gutinul, poti regasi locuri, la fel de minunate, ca locurile despre care ai scris atat de frumos. Am totusi o nelamurire, de unde atata nostalgie la o persoana de sub 20 de ani?

deliutza27AUTOR REVIEW
[22.10.10 17:09:55]
»

@ Alina Morar - uite asa, trecand prin aceleasi locuri, aproape, reusim sa ne cunoastem mai bine . Pana azi nici nu am stiut ca esti din Cluj, pentru ca nu am fost interesata sa ma uit. Targul de care pomenesti, cel mai probabil este Targul Pepenilor care se tinea in luna August, in data de 29. Multa lume se aduna atunci si era ca un fel de sarbatoare locala. Acum, se pare ca a trecut febra si nu mai e ce a fost. Ca si Sarbatoarea Castanelor din Baia Mare.

@ popescu. borsa - am pus varsta sub 20 de ani, pentru ca ma gandeam ca acolo ma incadram cand am trait amintirile povestite. Poate am gresit, nu stiu. Eu asa am considerat ca este mai bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
any*
[01.11.10 23:17:16]
»

@Deliutza, cu multa sensibilitate in suflet ai scris acest review. iar noi care citim acum aceste randuri si ne amintim de locurile unde am copilarit, o lacrima curge pe obraz in amintirea bunicilor ce nu mai sunt printre noi...

Dar ce sa facem, vremea trece, ani se duc, si uite asa de doua luni sunt eu bunica...

Cu mult drag, un vot de la Herculane...

Admin
[09.12.10 11:21:25]
»

Mutat la "Filozofari de suflet" - rubrica nepunctabila (pastrat totusi punctele standard)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, anadragusin, any*, balasa violeta, biancuta, corinne, deliutza27, popescu.borsa*, TORA INGRID
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări de suflet (mai puţin turistice):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045683860778809 sec
    ecranul dvs: 1 x 1