ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.10.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Arheologie și istorie – Muzeul orașului Cernavodă

TIPĂREȘTE URM de aici

După o dimineață rece petrecută pe plaja din Năvodari (vezi impresii) am pornit spre Capitală pe binecunoscuta autostradă a Soarelui. Deoarece nu ne grăbeam și de obicei vizităm măcar un obiectiv turistic sau istoric pe drumul spre/dinspre destinație am decis să ne oprim o oră – două în „orașul podurilor lui Saligny”: Cernavodă.

Limbile ceasului se apropiau de amiază în momentul în care am ieșit de pe autostradă, am traversat Podul Maria din preajma gării (loc de unde se ajunge ușor la Podul Carol I - vezi impresii) și am virat dreapta spre centrul vechi al orașului. Anul trecut efectuasem o incursiune în oraș în zona podurilor și rămăsesem restant cu o vizită la Muzeul de Istorie și Arheologie „Axiopolis”. Este o instituție muzeală tânără, dar aflată pe un areal geografic locuit de milenii. Lăudabilă inițiativa de a se deschide un muzeu în acest oraș dunărean „încărcat” de istorie.

Poziționare și acces. Muzeul este situat pe strada Ovidiu nr. 19, în apropierea centrului vechi. Nu am văzut decât un indicator către muzeu, dar oricum accesul e facil: după traversarea podului peste canalul Dunăre-Marea Neagră se virează stânga ocolind sensul giratoriu și se parcurge strada Nicolae Titulescu până în capăt, acolo pe strada perpendiculară e muzeul. Locuri de parcare găsiți lângă trotuar, mai ales pe str. Nicolae Titulescu.

Program și tarife. Schema de personal e redusă pentru acest muzeu dintr-un oraș micuț, astfel că programul de lucru cu publicul se desfășoară diferențiat în funcție de sezon. Astfel, între 1 mai - 30 septembrie programul de vizitare este de luni până duminică, între orele 09.00-20.00. În extrasezon (1 octombrie – 30 aprilie) muzeul e deschis de miercuri până duminică între orele 09.00 – 17.00. prețul unui bilet este de 9 lei/adult, 4 lei/pensionari și 2 lei/elevi și studenți. Taxa foto pentru amatori este inclusă în prețul biletului de intrare.

Scurt istoric. Aparținând administrativ de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, instituția muzeală din Cernavodă a fost deschisă în anul 2006 într-o clădire istorică. „Casa cu turn” este singura construcție istorică cu turn din orașul de pe malul Danubiusului, clădire care a fost rând pe rând reședință privată, sediu al pompierilor, casă a pionierilor. Sălile de expoziție ocupă circa 130 mp, tematică principală a muzeului fiind arheologia veche și podul peste Dunăre.

Vizita la muzeu

Așezământul cultural ne introduce în istoria veche a regiunii din jurul orașului Axiopolis – Cernavădă de azi. Termenii provin din limba greacă „axios” = „apă neagră/întunecată” și „polis” = „așezare întărită/cetate”, deci orașul de lângă apa neagră. Mai târziu denumirea a fost transformată în limba slavonă în Cernavodă (cernâî – negru și voda - apă), cu același sens.

Publicul vizitator are acces în 4 săli de expoziție, un hol și o mică încăpere la baza turnului. Cele patru spații de expoziție pun în valoare descoperirile arheologice reprezentând: neo-eneoliticul, Hallstattul – epoca greacă, epoca romană timpurie și epoca romano-bizantină și creștinismul.

Câțiva vizitatori tocmai părăseau muzeul când am sosit și noi, ne-a preluat o doamnă amabilă, muzeograf cu studii istorice care ne-a înmânat biletele și ne-a condus prin sălile micului muzeu. Am primit explicații și informații utile în fiecare încăpere, am schimbat păreri despre diverse monumente din Dobrogea etc.

În prima sală suntem atrași de Gânditorul și perechea de la Cernavodă (Hamangia) , celebrele figurine neolitice descoperite în 1956 de istoricul și arheologul Dumitru Berciu. Originalele se găsesc în Tezaurul Muzeului Național de Istorie din București fiind considerate capodopere ale artei universale vechi. Bărbatul șade pe un scăunel sprijinindu-și capul în mâini, o poziție de meditare, e un „gânditor”; femeia stă așezată ținând mâinile pe un genunchi. Figurinele fac parte din categoria idolilor antropomorfi reprezentând cultura materială Hamangia. Piese de cult, pandantive individuale, opere artistice? Răspunsul încă se lasă așteptat... Vitrinele conțin obiecte care au legătură cu industria casnică și preocupările oamenilor din cea de-a doua jumătate a neoliticului: cultivarea cerealelor și râșnirea lor, țesut, vânătoare, olărit.

A doua sală ne impresionează prin ceramica grecească, mai ales prin marile amfore. Câteva piese descoperite într-un mormânt elenistic descoperit la Medgidia, datat secolul al II-lea î. Hr., ne demonstrează că frumusețea femeilor conta și atunci: o oglindă de bronz, un șirag de mărgele, cercei.

Din epoca romană prezentată în cea de-a treia încăpere a muzeului nu puteau lipsi opaițele din ceramică și cărămizile incizate cu nume de unități militare cantonate în zonă. Pe peretele de la intrare putem studia harta cetății Axiopolis, atât porțiunile ridicate de romani, cât și zidurile din epoca medievală. O altă imagine ne prezintă harta așezărilor din Dobrogea veacurilor al IV-VI d. Hr.

A patra cameră și cea mai spațioasă ne surprinde cu noi elemente: ceramică de diverse forme și mărimi (ex. de la Capidava), opaițe cu ulei, piese metalice (secolele al IV-VII – lea d. Hr.), monede (dinari romani). Vedem mai multe exponate care atestă prezența creștinismului în Dobrogea: bucăți de cretă cu simboluri creștine de la Basarabi și multe fragmente ceramice din zona Dunării incizate cu semnul crucii.

Cel mai important aspect privind studierea creștinismului în zonă este descoperirea mormântului hypogeu de la Axiopolis, datat în secolul al VI-lea d. Hr. ; muzeul deține placa originală din calcar care obtura accesul în mormânt, decorată cu un brâu vegetal și simbolul crucii. Pe pereții cavoului se află urme de pictură, cruci și s-a descoperit inventar funerar. Alt exponat – o placă pătrată de calcar (de data asta o copie) ne „vorbește” despre existența a trei martiri creștini: Chindeas, Chiril și Dasius (uciși în veacul al IV-lea d. Hr., în timpul persecuțiilor împăratului roman Diocletian). Inscripția în limba greacă a fost descoperită în necropola de lângă cetate și demonstrează existența unui centru religios puternic la Dunărea de Jos.

Pe holul de acces este amenajat un colț muzeistic dedicat lui Anghel Saligny și operei sale de la Cernavodă: Podul Carol I. Privim macheta podului care traversează fluviul, reproduceri ale unor imagini din timpul construcției, cărți poștale vechi, medalii de la inaugurare etc.

În mica încăpere de la baza accesului în turn, pe lângă un birou administrativ a fost amenajată o vitrină-expoziție dedicată familiei Chirescu, cărturari, muzicieni, filantropi – oameni care au contribuit decisiv la ridicarea culturală a așezării Cernavodă (adevarul.ro/locale/consta ... 8b5f/index.html).

Curtea muzeului e organizată drept un mic lapidarium: fragmente de coloane, un chiup, pietre cu inscripții din epoca romană. Cel mai important obiect este piatra militară -milliarium, o bornă din piatră care jalona drumurile romane și marcau distanțe și destinații. Piatra din curtea muzeului Axiopolis s-a păstrat integral (mai rar se găsesc asemenea piese) și încă se observă literele latine. Aceste pietre-milliaria sunt strămoșii bornelor rutiere din zilele noastre (puteți citi aici un articol de specialitate despre stâlpii militari descoperiți în Dobrogea: revistapontica.files.word ... pag-140-156.pdf).

Concluzii. Am petrecut circa 45 de minute în sălile și curtea instituției muzeale din Cernavodă, descoperind exponate și povești interesante. După vizita la muzeu ne-am plimbat o oră prin centrul vechi pietonal, în acel moment (zilele de Sf. Marie Mare) fiind în desfășurare Zilele Orașului. Am văzut Primăria, câteva clădiri vechi, un monument al eroilor, am mâncat niște plăcinte poale-n brâu delicioase (și ieftine – 3 lei) de la o patiserie de pe pietonal.

Autoritățile locale își doresc de mai mulți ani să valorifice potențialul turistic al orașului dunărean prin amenajarea falezei și a unui port turistic, înființarea unui Muzeu al Podului Carol I, organizarea turistică a unei părți din situl arheologic Axiopolis (inaccesibil momentan datorită statutului de unitate militară), deschiderea unei crame care să valorifice produsele podgoriilor din zonă. Sunt proiecte care ar ridica valoarea turistică a orașului, să vedem ce se poate realiza...

Până atunci recomand un popas în oraș în drum spre/dinspre Litoral, o plimbare prin centru, o vizită la muzeul local.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 06.10.19 09:37:05
Validat / Publicat: 06.10.19 10:21:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CERNAVODĂ.

VIZUALIZĂRI: 1379 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Muzeul de Istorie și Arheologie „Axiopolis” - Cernavodă.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38450 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[06.10.19 10:55:41]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mihaelavoicu
[06.10.19 16:07:53]
»

Voi trimite articolul, nepoatei mele care locuiește și lucrează la Centrala din Cernavodă, nepoată despre care sunt convinsă că nici nu a pus piciorul în acest muzeu.

Ce am admirat în mod deosebit;

1. Gânditorul, Înțeleptul care meditează (probabil la viitorul omenirii... ce probleme or fi fost și pe atunci... el știa!). L-am văzut la București. Mă așteptam să fie mai mare!

2. Războiul de țesut din P04, reconstituit probabil, așa cum era la sfârșitul neoliticului. Muzeul de Istorie Vasile Pârvan din Bârlad are unul la fel. Foarte ingenios, știu că l-am studiat pe îndelete atunci.

3. Frumoasele și nelipsitele opaițe care luminau cu seu topit și o feștilă din cânepă. Niciodată nu am înțeles exact cum anume funcționau ele. În rezervor se punea seul, probabil deja topit. Pe gaura din mijloc ieșea capătul feștilei, îmbibată în seu și care ardea. Pe găurelele mici din jur, ieșea fum, sau rezultatul arderii. Dar gaura cea din capătul opus cozii, aia pentru ce era? Pe acolo se alimenta cu seu? Păi nu se scurgea pe jos, când opaițul era purtat de colo, colo? Doar era topit.

Felicitări pentru review și îmi cer scuze de întrebările puse.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[08.10.19 11:04:51]
»

@mihaelavoicu: Mulțumesc pentru ecou și aprecieri. A citit nepoata articolul?

Gânditorul de la Cernavodă (cultura Hamangia) a provocat multe controverse și s-au emis multe ipoteze. Toți cercetătorii au fost însă de acord că statueta neolitică este o capodoperă a artei vechi. Nu degeaba a fost inclusă de Unesco în anii 90 pe o listă a celor 10 artefacte ale lumii care nu ar trebui să dispară niciodată.

Războiul de țesut vertical este prima variantă a acestui mecanism, o formă primitivă derivată din metoda împletitului de nuiele. Arheologic existența acestor războaie de țesut verticale este dovedită prin greutăți utilizate la întinderea firelor de urzeală, iar țesutul e atestat și prin fusaiole (ro.wikipedia.org/wiki/Fusaiol%C4%83). În muzee sunt expuse reconstituiri ale acestor războaie de țesut verticale.

Opaițele au o istorie bogată și o tipologie variată. Ele aproape că nu lipsesc din nici o așezare antică, în epoca romană atingând un grad de dezvoltare nemaiîntâlnit. A apărut chiar un domeniu specializat care se ocupă cu studiul surselor de lumină artificială în epoca antică, medievală și modernă: lychnologie (de la „lychnus” – instrument destinat iluminatului, bazat pe combustia unui fitil înmuiat în ulei sau grăsime).

Orificiul din mijlocul discului e destinat umplerii cu ulei având borduri care să împiedice revărsarea; printr-un canal se face legătura cu ciocul lămpii, canal în care se află fitilul. Orificiul din ciocul lămpii este locul pe unde se scoate și aprinde fitilul. Găurile mai mici prezente uneori pe cioc pot fi pentru aerisire ori reglarea fitilului. Informații complete găsiți într-o interesantă teză de doctorat, autor Cristian Aurel Roman, dedicată pieselor de iluminat din Dacia (academia.edu/6561966/Cris ... _Porolissesnsis). Am atașat o fotografie care exemplifică componentele unui opaiț, preluată din lucrarea online menționată.

Numai bine!

@webmaster: Mulțumesc pentru desemnarea articolului drept MiniGhid AFA.

mihaelavoicu
[08.10.19 12:58:38]
»

Acum m-am lămurit. Am răsfoit cu privirea teza de doctorat, mi-am schițat forma opaițului și voi posta pe Prieteni sau Grup, fotografii cu diverse obiecte de iluminat, în special opaițe, fotografii făcute de mine, în diverse muzee.

Mulțumesc de răspuns! A fost mult peste așteptări.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Cernavodă și împrejurimi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06850790977478 sec
    ecranul dvs: 1 x 1