ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.12.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAY-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Horezu – cocoșul celebru de la șosea

TIPĂREȘTE

Undeva pe la jumătatea distanței între Râmnicu Vâlcea și Târgu Jiu, pe DN 67, este amplasat orașul Horezu. Un oraș cu un aspect mai mult rural, așa cum sunt multe astfel de localități cu rang de oraș de la noi din țară, de fapt un vechi târg din Oltenia de sub Munte.

Volumul doi al „Enciclopediei române”, autor Corneliu Diaconovich, publicată în anul 1884, descria astfel comuna urbană „Târgu-Horezu”: … la Tîrgu-Horezu aparțin și cătunele Olarii și Bălănesci; în comună sânt 4 biserici și câte 1 școală de băieți și de fete cu 3 institutori și 2 învățătoare; reședința subprefecturii plaiului Horezu, a unei judecătorii de ocol, a unei companii de dorobanți; mai este aci o farmacie, un birou telegrafo-poștal, și 2 isvoare cu apă minerală conținând pucioasă. Locuitorii se ocupă cu agricultura și comerțul; târg săptămânal se face Sâmbăta, iar bâlciuri anuale de trei ori. Înființarea acestui tîrg se datoresce unor neguțători, și mai nainte s-a numit Huhurez.

Dacă analizăm textul de mai sus observăm că orășelul de azi cuprinde aproape aceleași instituții ca acum 100 de ani, bineînțeles modernizate. De asemenea, târgul ce se ținea săptămânal a devenit permanent de-a lungul drumului național, iar cele trei bâlciuri anuale s-au concentrat într-un singur mare eveniment, numit „Târgul Cocoșul de Hurezi”.

Cei mai mulți dintre noi am trecut prin Horezu de nenumărate ori, unii ne-am oprit pentru câteva zeci de minute la numeroasele magazine/tarabe cu ceramică și alte obiecte înșirate pe ambele părți ale șoselei, alții am trecut în 6-7 minute prin oraș observând din goana autoturismului lutul modelat în diverse forme, cele câteva blocuri și clădiri administrative.

Strada Tudor Vladimirescu este artera principală ce străbate întregul orășel, strada pe care se oprește toată lumea pentru a se plimba câteva zeci de minute printre tarabe. Efectiv majoritatea sunt un fel de tarabe cu rafturi în trepte pe care tronează o mulțime de kitchuri din import. Ceramică ocupă un loc important, diverse forme și mărimi, de la culoare de bază a lutului ars până la multicolor. Obiectele de lemn (ustensile de bucătărie, jucării, ornamente) au acaparat o parte din rafturi. Piticii de grădină și alte felurite personaje de „plantat” în aer liber fac parte din oferta comercianților. Este greu de descris multitudinea de obiecte ce se află în magazinele din spatele rafturilor de la șosea. Fiecare alege și culege în funcție de interes și dorințe. Doar în câteva locuri se găsesc produse originale, a căror calitate se reflectă bineînțeles în prețul mai mare afișat. De câțiva ani toate privirile sunt atrase de magazinul în formă de oală de lut gigant unde se vând produse fabricate de familia Pietreanu (ar putea exista o legătură a acestei familii de olari cu boierul Pietreanu ce a ridicat schitul cu același nume din apropiere), alături se află și un atelier de ceramică unde se poate observa/încerca pe viu meșteșugul lutului. Peste drum alt magazin și atelier autentic al familiei Paloși oferă produse și experiențe unice și originale. Produsele oferite către vânzare s-au diversificat în ultimii zeci de ani – formele originale de ceramică țărănească fiind mai puțin întâlnită; acum se caută ceramică decorativă, modernă, personaje și forme ciudate.

Biserica din Târg. În centrul orașului, vizibilă chiar din șosea se află o frumoasă biserică pictată. Locașul are două hramuri: „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” și „Sfântul Ioan Botezătorul”. Ctitor principal este vătaful de plai Ioan Urșanu ce ridică această biserică la începutul secolului al XIX-lea. De altfel, la 1805 el achiziționează o casă cu pivniță de piatră în târgul Hurezilor. Comandantul potecașilor ce păzeau granița, Ioan Urșanu, a contribuit și la ridicarea bisericii pictate de la Viorești vezi impresii), o capodoperă restaurată cu câțiva ani în urmă, dar a construit la 1800 și biserica din Urșani (satul său natal), cu frumoase picturi exterioare (loc de veci și pentru prim-ministrul liberal I. G. Duca). Deși o parte din picturile exterioare ale bisericii din Horezu sunt afectate de intemperiile vremii se mai pot vedea medalioane cu sfinți, filosofi antici, un huhurez (pasăre ce se pare că a inspirat denumirea localității) dar și o scenă laică: un țigan jucând ursul. În curtea bisericii, plină de flori, se află și o cruce de piatră, tot de secol al XIX-lea. Deosebită este și ușa metalică de la intrare, datată 1807, și ancadramentul de piatră.

Într-un mic scuar lângă biserică se află din anul 2003 bustul lui I. G. Duca, prim-ministru asasinat de legionari pe peronul gării din Sinaia. În această zonă a orașului șoseaua este mărginită cu gard metalic pe care se află prinse vase de ceramică pictate cu simbolul cocoșului hurezean. Peste drum este Liceul Constantin Brâncoveanu în curtea căruia s-a inaugurat în 2014 statuia lui Constantin Brâncoveanu, lucrare a sculptorului Rodion Gheorghiță.

Nu ezitați să vă plimbați câteva minute prin vechiul târg al Hurezilor, pe str. Unirii (închisă circulației auto) și pe str. Independenței. Veți descoperi aici concentrată întreaga viață economică și socială a târgușorului de provincie. Clădiri cu arhitectură deosebită – ce au aparținut boierilor și negustorilor bogați, precum și clădiri cu un etaj – specifice târgurilor (la parter prăvălia, la etaj locuința negustorului/meșteșugarului) se înșiră în acest centru vechi al Horezului. Primăria și Casa de cultură „Constantin Brâncoveanu” se află în apropiere – alt bust al domnitorului Constantin Brâncoveanu este amplasat în curtea instituției de cultură. În jurul centrului vechi nu lipsesc blocurile comuniste, noroc că au un regim redus de înălțime.

Încă o recomandare – vizitați Complexul Muzeal Măldărești format din cula Măldărescu, cula Greceanu, biserica „Sf. Nicolae” din Măldărești și casa memorială I. G. Duca. La circa 5-7 km (în funcție de varianta de acces aleasă) ajungem la aceste monumente de arhitectură de mare valoare în care sunt amenajate muzee. Cula Greceanu, cea mai veche din țară, a fost retrocedată, iar proprietara dorește să o vândă (ziaruldevalcea.ro/2015/05 ... -de-proprietara).

Vizitați Oltenia de sub Munte, opriți-vă și achiziționați o farfurie originală pictată cu Cocoșul din Horezu, intrați în culele din Măldărești – veți descoperi o zonă pitorească și obiective deosebite.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 02.12.15 20:25:43
Validat / Publicat: 03.12.15 00:12:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HOREZU.

VIZUALIZĂRI: 3099 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Bustul lui I. G. Duca, prim-ministru liberal în perioada interbelică.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31250 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Horezu și împrejurimi:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058222770690918 sec
    ecranul dvs: 1 x 1