ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.04.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
APR-2024
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Moscheea Tombul - cea mai mare moschee din Bulgaria

TIPĂREȘTE URM de aici

Nu știu de ce mi-am dorit atât de mult să vizitez Moscheea Tombul. Poate pentru faptul că am zărit-o numai de departe în 2018, atunci când am vizitat Shumen și împrejurimile sale, poate pentru că știam că este cea mai mare moschee din Bulgaria și una dintre cele mai mari din Balcani (întrecută doar de Moscheea Selimiye din Edirne - Turcia).

Când am descoperit un mic circuit în Bulgaria - de numai o zi - care includea și o vizită la renumitul lăcaș musulman, nu am mai stat pe gânduri. De altfel, în legătură cu aceste mici circuite, de o zi (indiferent dacă sunt în România sau în Bulgaria) nu stau niciodată prea mult pe gânduri. Ele nu necesită nici un fel de pregătire specială, pleci dimineața și te întorci seara, la culcușul tău, nu ai bagaj, nu ai cheltuieli mari, iar dacă mergi cu autocarul nu ai nici grija vinetei și a taxelor de pod, nu ai grija condusului și a orientării... Poate doar a cozilor de la punctul de trecere a frontierei, dar nu întotdeauna ele sunt de speriat.  

Bulgaria este atât de aproape de București! Treci Dunărea și ai și ajuns. Pentru mine este mult mai lesne să ajung oriunde în zona de nord a Bulgariei decât să-mi vizitez sora, în Moldova.

Așadar, iată-mă coborând din autocar la Shumen, pe Strada Georgi Sava Rakovski, la numărul 21, în fața intrării marelui lăcaș de cult musulman, monument cultural de importanță națională pentru vecinii noștri de peste Dunăre! Strada este destul de îngustă, mașinile pot opri oriunde găsesc loc, dar dacă vrem să facem fotografii care să prindă în cadru întreg edificiul, cel mai bine este să încercăm de pe Strada Gen. Stoletov, perpendiculară pe prima.

Moscheile sunt lăcașuri de rugăciune pentru adepții credinței islamice. Cuvântul moschee derivă din cuvântul arab "Masjid" care desemnează un loc de rugăciune. Moscheile mici, existente în toate așezările unde trăiesc musulmani, oferă numai servicii de cult, în timp ce marile moschei includ și multe alte servicii comunitare - școli, biblioteci, educație religioasă... Cele mai vechi moschei datează din sec. VII când islamul (a doua religie ca răspândire în lume după creştinism - numele reprezentând pacea şi supunerea faţă de Allah), religie fondată în Peninsula Arabă de profetul Mohammed, bazându-se pe Coran, s-a răspândit apoi şi în alte zone din Asia, Africa de Nord şi Europa. Trebuie știut că Mecca şi Medina sunt cele mai importante lăcașuri de cult ale islamului, locuri importante de pelerinaj pentru musulmanii din întreaga lume. Dar sunt şi alte locuri ce atrag pelerinii musulmani și nu numai, un exemplu fiind și Moscheea Sherif Halil Pasha, cunoscută și sub numele de Moscheea Tombul, situată în Shumen, cea mai mare moschee din Bulgaria, pe care urma să o vizităm și noi.

Construită în perioada 1740-1744, moscheea era situată inițial în centrul orașului din nord-estul Bulgariei (pe atunci aflată sub dominație otomană). În prezent se vorbește despre așezarea moscheii în sud-vestul orașului deoarece coordonatele centrului orașului Shumen s-au modificat ca urmare a extinderilor ulterioare.  

Finanțată de Halil Pașa - un învățat otoman, mare amator de cultură și artă, născut în satul Madara din apropiere - moscheea a preluat numele binefăcătorului său - Sherif Halil Pașa. Al doilea nume este Moscheea Tombul, nume inspirat de forma semisferică, masivă a cupolei sale, cuvântul turcesc "tombul" desemnând ceva dolofan, sferic, plin.

Complexul moscheii este format dintr-un edificiu principal adăpostind sala de rugăciune iluminată de patru rânduri de ferestre (unele împodobite cu vitralii), o curte nu prea mare și anexe înglobând 12 încăperi cu diverse destinații. Edificiul principal este acoperit de o cupolă semisferică, masivă, aflată la 25 m deasupra solului. Singurul minaret, înalt de 40 m, impresionează nu doar prin zveltețea sa, ci și prin decorul din partea superioară. Se spune că o scară spiralată, din piatră, cu 99 de trepte, duce la micul balcon de sus, dar noi nu am avut acces acolo. O impresie deosebită crează și înșiruirea arcadelor din fața celor 12 încăperi. În curte se remarcă și fântâna de abluțiune - curățarea ritualică a musulmanilor înainte de a intra la rugăciune.

Preluând din spusele specialiștilor, pot spune că stilul arhitectural al Moscheii Tombul se caracterizează prin prezența elementelor barocului francez. În cartea sa "Secretele Moscheii Tombul", Prof. Dobrin Dobrev de la Universitatea Shumen scrie: " Moscheea Tombul este adesea descrisă ca fiind una dintre cele mai mari clădiri religioase musulmane din Peninsula Balcanică. Prezența unei bogate biblioteci care conține 800 de manuscrise și 1500 de cărți vechi sunt, de asemenea, subliniate în mod tradițional. "

În anul 2004, a fost realizat un studiu privind renovarea edificiului, dar în perioada următoare (2005-2008) au fost efectuate numai unele lucrări urgente de consolidare. Lipsa de fonduri a determinat amânarea lucrărilor de restaurare până în 2016 când proiectul a fost relansat cu fonduri provenite din donații.  

Sala de rugăciune, cu versete din Coran, este decorată cu motive geometrice și florale specifice artei musulmane.  

„Moscheea Tombul, după mine, în comparație cu toate moscheile pe care le-am văzut, cu excepția celor aflate în construcție în Orientul Mijlociu, are cele mai bogate decorațiuni” , spune șeful echipei de restaurare artistică Lyubomir Vodenicharov și adaugă: „Cel mai complicat lucru în această moschee este că sunt expuse două perioade de decorare. Una este cea originală de la mijlocul secolului al XVIII-lea, iar cealaltă este una ulterioară, din secolul al XIX-lea. Acest lucru a fost necesar pentru că prima decorație era legată de estetica alevismului. În secolul al XIX-lea, din cauza unor defecte și a considerentelor estetice menționate, decorul a fost suprascris, dar deja cu elemente locale ale barocului turcesc. Am ajuns la înțelegerea ca atunci când se descoperă un strat din prima perioadă, acesta să fie restaurat, iar când se descoperă un strat din cea de-a doua perioadă să fie restaurat și el. Încercăm să ne asigurăm că există o diferență distinctă. Totul în decor este impresionant pentru că este tot pictat manual - nu s-au folosit șabloane. "

Vizita noastră la Moscheea Tombul

Programul de vizitare - zilnic între orele 9.00-18.00 - este afișat la intrare, chiar pe poartă.

Am intrat mai întâi în curtea interioară unde ne-am delectat admirând și fotografiind fântâna amplasată central, camerele străjuite de piloni cu arcade frumos înșiruite, dar și minaretul cu decorațiunile lui.

Acolo am achitat și taxa de vizitare (4 leva/pers.). Acum, intrarea turiștilor nu se mai face pe bază de donație, ci se emit bilete individuale. Cei care doresc să facă o donație, o pot face. La intrarea în micul magazin cu suveniruri există o cutie special destinată pentru colectarea donațiilor.

Când am vizitat noi moscheea, bineînțeles, nu era program de rugăciune, așa încât am avut toată libertatea de a admira și de a fotografia interiorul. La intrare, așa cum se procedează la toate lăcașurile de cult musulmane, ne-am lăsat încălțămintea înainte de a păși pe covorul pufos și foarte curat. Ceea ce am remarcat la acest covor imens, este faptul că nu este compartimentat ca la alte moschei, în mici dreptunghiuri, fiecare rezervat unui credincios. De culoare preponderent bej, în deplin acord cu decorațiunile de pe ziduri, covorul are un design inspirat parcă din cel de pe pereți.

Aproape de intrare, lângă locul în care se lasă încălțămintea, există și mici lăcașuri în care musulmanii își pot lăsa bagajul de mână atunci când vin la rugăciune. Acestea sunt încastrate la baza scării de acces în zona de rugăciune a femeilor, la etaj. Am urcat și acolo. Asta pentru că știam că de acolo, de sus, se pot surprinde frumoase imagini cu imensitatea sălii și cu decorațiunile interioare.  Despre acestea mi-ar fi greu să vorbesc. Las pozele să vă introducă în atmosfera cu totul specială a Moscheii Tombul, lăcașul musulman impresionant prin măreție și prin istorie.  

Pentru mine, vizita la Moscheea Tombul a însemnat împlinirea unui vis mai vechi, dar și un moment de liniște și bucurie în tumultul vieții cotidiene.

Interesant și important de reținut mi s-a părut faptul că - de la începuturile sale (din 1744) și până în zilele noastre - Moscheea Tombul nu a fost închisă niciodată, chiar dacă ocârmuirea a fost musulmană, creștină sau… comunistă. Fiind cea mai mare și cea mai semnificativă moschee din Bulgaria, a fost inclusă pe lista celor mai importante 100 de obiective turistice din țară.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 30.04.24 09:58:07
Validat / Publicat: 30.04.24 10:38:09

VIZUALIZĂRI: 208 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Shumen - Moscheea Tombul. Interior.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Shumen și împrejurimi:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051703929901123 sec
    ecranul dvs: 1 x 1