ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.04.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mediaş [SB]
ÎNSCRIS: 07.03.16
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
APR-2023
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 6 MIN

    Taormina - frumoasa Siciliei

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Ultima zi în Sicilia a fost destinată plimbărelii prin nestemata insulei, cea mai frumoasă staţiune în opinia multora, respectiv Taormina.

    E atractivă prin poziţionare, cocoţată pe dealurile înalte ce pornesc din buza mării, însă pentru mine nu are cum întrece farmecul Favignanei sau peisajele din jurul Petralei Soprana ori Gangi.

    Recunosc, ţine de gusturile turistice ale fiecăruia – pe care le respect – şi, personal, aşez Taormina în imediata apropiere a podiumului preferinţelor siciliene.

    Întrucât are un farmec aparte umblarea fără ţintă precisă şi hoinăreala pe străduţele localităţii, plăcerea savurării unei gelato pe o terasă devenită romantică prin amenajare sau privirile aruncate peste balustrade spre valurile când line, când mai înspumate ale Mării Mediterane ce îşi aduce şi ea contribuţia la tabloul oferit cu dărnicie privitorului avid de frumuseţi naturale.

    Fiindcă relieful nu permite amenajarea locurilor de parcare la discreţie – ca de altfel nici accesul auto pe orice stradă din localitate - au fost construite patru parcări etajate cu preţuri ce pornesc cam de la 2 euro/oră. Iar de acolo ai la dispoziţie două variante de a ajunge în zona centrală: una cu autobuzele de transfer gratuite oferite de municipalitate iar alta ce presupune să iei cu asalt sumedenia de scări ce urcă susţinut.  

    Noi am lăsat Nissan-ul într-o parcare gratuită imediat pe stânga drumului ce se desprinde din şoseaua de coastă, după o tablă rutieră ce ne anunţă că am intrat în Citta di Taormina. Era o zi frumoasă de primăvară şi simţeam nevoia de mişcare.

    Aşa că o luăm în sus pe trotuarul ce flanchează şoseaua până la un moment dat, apoi deviem pe alei pur pietonale ce ne duc printre vile, copaci verzi şi flori colorate, prin puncte de belvedere către partea de sus a oraşului, cea care, de fapt, atrage lumea precum un magnet.

    Deşi am pigmentat urcarea cu ceva pauze de privit şi hidratat, “recreaţia mare” o facem în Parco Florence Trevelyan, o grădină botanică ce se caracterizează prin diverse specii meditareneene şi tropicale. Adică găseşti acolo măslini, chiparoşi, palmieri dar şi iederă căţărătoare ce îmbracă pereţii parcului, dafin ori specii de flori de prin America de Sud.

    Toate împreună crează o nebunie peisagistică cu un design bizar şi original de terase deschise şi arcade acoperite de creneluri şi turnuri pătrate, concepută de Florence Trevelyan Caccioli şi care reprezintă una dintre atracţiile gratuite ale oraşului.

    Nu e de mirare, de vreme ce panorama ce se cască dincolo de ziduri şi deschisă privirii tale face toţi banii.  

    Am petrecut ceva timp pe aici. Odihnindu-ne, admirând măiestria naturalistei creatoare a parcului sau, pur şi simplu, plimbându-ne de mai multe ori încoace şi încolo pe splendidele alei.

    În apropiere e Casa Silva, cunoscută şi drept “Casa artiştilor” , vilă  ce deţine o grădină luxuriantă, ce pune în valoare cunoştinţele Florencei Trevelyan dobândite în Marea Britanie anterior măritişului ei cu maiorul italian, devenit mai apoi primar, ce a adus-o în Sicilia.

    La dorinţa ei, soţul i-a cumpărat Isola Bella, mica insulă ce se vede din balconul grădinii ce-i poartă numele şi care a devenit o atracţie în sine pentru cei care ajung în zonă, în special după anul 1990 când guvernul sicilian a achiziţionat-o şi amenajat-o ca rezervaţie naturală.

    Insula s-a ales cu denumirea de mai sus datorită unui fotograf german impresionat de frumuseţea ei vizibilă în special de pe înălţimile dealurilor.

    Mişcarea prin oraş, pe străzile înguste şi pline de magazine cu suveniruri colorate şi diversificate nu poate fi decât lentă, de căscat ochii şi bucura alte simţuri. Dintr-unul îmi fac şi eu hatârul, probez şi iau o şapcă ce aduce un aer de şmecheraş sicilian înfăţişării mele.

    Prin Teatrul antic nu intrăm, am admirat destule asemenea prin alte locuri. Nu e vorba că ne-am fi săturat sau că îl subapreciem, ori datorită preţului de intrare de 10 euro, dar am considerat că nu ar oferi ceva semnificativ în plus faţă de altele.

    În schimb, păşim pe aleile private ale unui alt imobil reprezentativ pentru Taormina, Grand Hotel Timeo, adică “locul de unde a început totul” .

    În anul 1850 aici s-a deschis - pe locul unei livezi mari de portocali ce înconjurau o casă părăginită - primul han, la care trăgeau rarii drumeţi ce îşi aduceau marfa la oraş cu măgarii.

    Deşi considerată de către localnici drept nebunească investiţia lui Francesco La Floresta, ea a început să devină cunoscută odată cu primirea prinţului rus Felix Iusupov, consilier al împărătesei Alexandra, dar renumit prin asasinarea călugărului Rasputin.

    Încă o dată se dovedeşte cât de benefică este reclama negativă…

    Ulterior, numeroşi scriitori şi câştigători ai premiului Nobel, regi sau vedete de film ori personalităţi din alte domenii au înnoptat aici în aşteptarea sau după festivităţile exclusiviste şi ceremonii de premiere organizate în teatrul grec.   

    O altă unitate de cazare la care au tras de-a lungul anilor nume cunoscute este Villa Pomea, al cărei prim  proprietar a devenit cunoscut, iniţial, ca producător de păpuşi apoi ca expert de artă căutat de multe personalităţi.

    Oscar Wilde şi-a adus şi el aportul la crearea bunului renume al Taorminei iar datorită trecerii lui pe acolo şi, ulterior, a mele am aflat că irlandezul era homosexual şi descoperise aici locaţia parasidiacă pentru a locui cu iubitul său Alfred Douglas, departe de toate bârfele contemporaneităţii. Dar n-a fost să fie de lungă durată şederea lui acolo, doar o lună s-a bucurat de clipe minunate…

    Centrul vechi are un aer aparte, te introduce într-o lume extrem de confortabilă între graniţele căreia ai zăbovi vreme îndelungată. Dacă nu ar fi atât de aglomerat probabil că am înţelege pe deplin farmecul ce a atras atâta lume bogată dinaintea exploziei turistice din ultimele 2 sau 3 decenii.

    La această atracţie contribuie străduţele în pantă cu fructele revărsându-se pe marginea lor din pântecele magazinelor mici, îşi aduc contribuţia clădirile de un singur etaj cu balcoanele din fier forjat pline de ghivece cu muşcate ori alte flori curgătoare sau îngustele pasaje pe care te poţi strecura cu grija necesară de a nu atinge şi distruge vitrina vreunui magazin ce expune mărfuri ale căror preţuri per bucată depăşesc de câteva ori costurile sejururilor noastre pe mai mulţi ani.

    Că tot vorbeam de pasaje, de mare efect vizual le-am descoperit pe cele cu ornamente florale din faianţă pe pereţi şi cu ghivece colorate din acelaşi material aşezate pe scări, precum Salita Francesco de Luna.

    Aşezăm frumuseţea cuceritoare a Taorminei în sacul amintirilor cu un mic regret că am găsit-o cumva cotropită turistic dar, totuşi, încă acceptabil dacă ne gândim că nu ne aflăm în plin sezon şi am avut loc şi spaţiu de mişcare, neînregimentaţi hoardelor zilnice ce se perindă prin oraş.

    Coborâm spre parcare aproximativ pe acelaşi drum, cu pauze scurte în locurile amenajate special aruncării de ocheade către Isola Bella.

    Chiar dacă Sicilia poate a nu fi cea mai frumoasă insulă din Mediterana, are o sumedenie de oportunităţi pentru organizarea unei vacanţe de neuitat. Fărâme de istorie, mâncare gustoasă (cu o notă specială îngheţatei), plaje şi golfuleţe ireal de frumoase, trasee de drumeţie ori hoteluri cu facilităţi de primă mână oferă fiecăruia după preferinţe.

    Şi oricât de pretenţioase ar fi acestea, vă asigur că nu veţi mustăci a neplăcere la întoarcere. Ci veţi aduce cu voi amintiri plăcute.

     

                                                                             Finalul seriei…


    [fb]
    ---
    Trimis de Marius 72 in 26.04.24 12:25:33
    Validat / Publicat: 26.04.24 13:31:28
    INFO ADIȚIONALE
    • Alte destinații turistice prin care a fost: Federaţia Rusă, Austria, Belgia, Franţa, Croaţia, Estonia, Ucraina, Moldova, Spania, Germania, Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria, Serbia, Irlanda, Irlanda de Nord, Turcia, Grecia, Malta, Iordania, Portugalia, Bulgaria, Albania, Macedonia de Nord, Anglia, Scoția, Țara Galilor, Olanda, Slovenia, Vietnam

    VIZUALIZĂRI: 277 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marius 72); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P20 Intersecţie pietonală
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17100 PMA (din 19 voturi)

    ECOURI la acest articol

    8 ecouri scrise, până acum

    micutzuPHONE
    [26.04.24 14:45:00]
    »

    Super frumos.

    alinafulg
    [26.04.24 15:38:57]
    »

    Păcat că nu ați văzut Teatrul Antic, probabil cel mai fotografiat și spectaculos loc din Taormina, aflat pe un deal cu vederi impresionante la Marea Ionică.  În 1787, Goethe a vizitat teatrul și a fost încântat de panorama care putea fi admirată de aici, amintind de frumusețea locului în scrierile sale. Noi am petrecut câteva ore acolo și am făcut o mulțime de poze, vederea mării din acest loc este uluitoare.

    Vacanțe frumoase!

    k-lator
    [26.04.24 16:05:08]
    »

    @Marius 72:

    Frumoasă Taormina. Mă așteptam să ne povestești ceva și despre Teatrul acela superb de pe malul mării care găzduiește niște concerte impresionante. Poate data viitoare.

     probez şi iau o şapcă ce aduce un aer de şmecheraş sicilian înfăţişării mele

    Și poza cu sicilianul șmecheraș unde este? Se poa' mon cher? Nu se face așa ceva... să ne dai pe la nas cu informația și apoi să ne lași cu ochii-n soare!

    Pușcașu Marin
    [26.04.24 16:47:44]
    »

    @Marius 72: Când citești un serial scris frumos despre locuri frumoase, ce să faci? Pui locul respectiv pe lista cu multe alte locuri pe care vrei să le vezi. Ce dacă lista se lungește și știi sigur că n-o să vezi totul de-acolo? Important e că cineva îți arată câte locuri frumoase sunt de văzut pe pământul ăsta.

    Iar Sicilia o fi frumoasă, nu zic. Dar povestită de tine cred că e” o secundă” mai frumoasă.

    Marius 72PHONEAUTOR REVIEW
    [26.04.24 21:28:49]
    »

    @alinafulg: Cred că e frumos și iese foarte bine în poze, însă nu ne-a atras, să zic așa.

    L-am văzut parțial de undeva de deasupra lui.

    Am intrat în mai multe asemenea lăcașuri culturale și am rămas cu amintirea celor din Iordania, în special cel din Jerash. Acolo am văzut o capodoperă a arhitecturii romane iar o altă lucrare a acelor timpuri cam greu ar putea să mă impresioneze mai mult.

    Acesta a fost argumentul pentru care teatrul din Taormina nu l-am inclus pe lista noastră și ne-am mulțumit doar să îi aruncăm o privire.

    Marius 72PHONEAUTOR REVIEW
    [26.04.24 21:35:34]
    »

    @k-lator: Nu vorbesc decât despre locuri în care merg iar în ecoul anterior - răspuns @alinafulg - am argumentat nițel omisiunea noastră de a-l vizita. Deși sunt sigur că o să-mi atrag oarece critici...

    Cât despre sicilianul șmecheraș cu bască, acela a rămas acolo! Fără a fi imortalizat. Dar voi pune pe cineva să mă fotografieze cu accesoriul respectiv și îți voi îndeplini dorința .

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    k-lator
    [26.04.24 21:48:02]
    »

    @Marius 72: Ei na, dorință! Era doar o curiozitate despre cum o șapcă te face să devii șmecher!

    Că dacă ar fi vorba despre dorințe, atunci șapca aia ar fi trebuit să te transforme în peștișorul de aur, dar atunci ar fi chiar în dezavantajul tău pentru că ar trebui să mai îndeplinești încă două. Dorințe, zic!

    Marius 72PHONEAUTOR REVIEW
    [26.04.24 21:49:30]
    »

    @Pușcașu Marin: Mulțumesc de aprecieri!

    Cât privește lista de destinații, a mea se mărește constant și e tot mai greu de gestionat .

    Deși sunt pentru ieșirile în natură și concediile din ultima vreme au fost planificate ținând cont de posibilitatea drumețiilor, îmi dau târcoale și trag cu ochiul locații diverse în care îți spui că ar fi frumos să ajungi.

    Nu merg de două ori în același loc dar tu mă determini - continuând epopeea vietnameză - să iau în considerare o nouă aterizare la Hanoi.

    Am plecat din acea țară cu amintiri extraordinare dar și cu regretul de a nu fi ajuns în nord (dar deja știi asta).

    Ceea ce mă face să adaug încă vreo patru zile la creionata deja vacanță în Laos și Cambodgia tocmai pentru a mai aplica și pentru o viză de Vietnam.

    Să sperăm că vom fi sănătoși și în putere pentru a mai parcurge câte ceva din acele liste...

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    alinafulg, k-lator, micutzu, Pușcașu Marin
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Taormina:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058636903762817 sec
    ecranul dvs: 1 x 1