ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.03.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
FEB-2024
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

O capodoperă de arhitectură religioasă din sec XXI: Manastirea călugărilor Carmelitani desculţi din Ciofliceni 

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Vivit Dominus in cujus conspectu sto: “Viu este Domnul, în fața căruia stau” (1Rg 17,1, profetul Ilie).

 

În programul excursiei făcută în februarie 2024 a fost cuprinsă şi vizita la Mănăstirea catolică a călugărilor Carmelitani desculţi. Situată la mai puţin de 30 km de Bucureşti, lângă Snagov în satul Ciofliceni este un ˝must see˝, ce mai, ˝very must see˝ (nu cred că am scris corect), adică OBLIGATORIU DE VĂZUT. Bine că am început cu concluzia  însă măcar pe diagonală citiţi despre ce e vorba.

1. Muntele Carmel 

Este denumirea unui lanţ muntos din Israel, lung de 25 km, lat de 5-8 km şi înălţime de maximum 550m a cărui extremitate  formează un promotoriu în Mediterană. În traducere, înseamnă  ˝grădina sau via Domnului˝ pentru că spre deosebire de restul Israelului se menţine verde tot anul. Din antichitate a fost considerat un loc sacru fiind numit de Tutmosis al III-lea ˝Muntele Sfânt˝ încă în sec. XIV î. Hr. Este citat de Pitagora, Tacit dar intră cu adevărat în istoria biblică odată cu  profetul Ilie  care a făcut din Carmel vârful de lance al monoteismului. El a ridicat pe munte un altar profeţind că Dumnezeul adevărat va trimite  foc din cer la acest altar, fapt care s-a şi întâmplat, urmat de ploi care au curmat seceta de trei ani care pustiise totul.

În timpul cruciadelor în sec XII, călugări latini s-au refugiat pe muntele Carmel, unde trăiau izolaţi în peşteri, urmând regula de viaţă dată de  Patriarhului Albert al Ierusalimului  de ˝a trăi zi şi noapte meditând la Legea Domnului˝ după deviza proorocului Ilie ˝Ard de zel pentru Domnul Dumnezeu˝.  Ei au comparat frumuseţea locurilor cu chipul Fecioarei Maria, construind un mic lăcaş de cult dedicat Ei. Când au fost siliţi să părăsească  locurile din cauza ocupaţiei Tării Sfinte de către necredincioşi, s-au prezentat în Europa apuseană ca “Frații Sfintei Fecioare Maria de pe Muntele Carmel”

2. Ordinul Carmelitanilor desculţi

În Europa au luat forma Ordinelor cerșetoare, așa cum sunt Franciscanii sau Dominicanii care s-au născut în acea vreme.

În cursul Reformei catolice  din sec. XVI Ordinul Carmelitanilor desculţi şi Ordinul Carmelitanelor (femei) a fost înfiinţat în sec XVI  de Tereza de Avila şi Ioan al Crucii în 1568. Prin aceasta s-a revenit la contemplaţie, austeritate, rugăciune continuă şi dialogul cu Domnul. Omul este creaţia Sa şi Acesta locuieşte în interiorul fiinţei umane.

3. Personalităţile care au definit şi promovat Ordinul Călugrilor Carmeliţi desculţi: 

-Teresa de Avilla (1515-1582) a fost o călugăriță catolică reformatoare, fondatoare a  Ordinului Călugărilor Desculţi, cu ramuri masculine și feminine. Este venerată ca sfântă în Biserica Catolică și recunoscută ca Doctor al Bisericii.

-Ioan al Crucii (1542-1592), mistic spaniol,  deasemeni fondator al Ordinului, venerat ca sfânt în Biserica Catolică. Creația sa poetică, se caracterizează prin fervoare contemplativă, speculația gândirii, preferința pentru antiteză și metaforă, simbol și alegorie, rafinament stilistic.

-Paolo Antonio Foscarini (1565 -10 iunie 1616) a fost un om de știință italian ce a aparținut Ordinului carmelit. A fost printre primii oameni de știință care au susținut  lui Copernic și a promovat lucrările lui Galilei, motiv pentru care, în 1616, a fost condamnat de Inchiziție.

-Titus Brandsma (1881-1942), filosof, exterminat la Dachau în 1942. A fost un călugăr carmelit, profesor de filosofie, critic al regimului nazist. A fost beatificat de papa Ioan Paul al II-lea în anul 1985 și canonizat de papa Francisc în anul 2022.

-Edith Stein (1891-1942), evreică creştinată, filosoafă şi teolog, nume de călugăriță Tereza Benedicta a Crucii, exterminată la Auschwitz. A fost canonizată de papa Ioan Paul al II-lea în 1998. Filosoafă crucificată, proclamată sfântă copatroană a Europei de către papa Ioan Paul al II-lea

-Tereza de Lisieux (1873-1897), călugăriță, scriitoare Este venerată ca sfântă în Biserica Catolică Până astăzi reeditările au atins ordinul milioanelor. Cartea acum este tradusă în 60 de limbi. Este "oglinda" copilăriei spirituale, care a condus-o pe Tereza la sfințenie în numai 24 de ani.

4. Ordinul Călugărilor Carmelitani din Ciofliceni- Snagov 

După vizita din 1999 a Papei Paul al II-lea în Romania s-a hotărât  deschiderea unei prezenţe Carmelitane şi în România. În anul 2000 au venit câţiva călugări din provincia  Veneto care au fost primiţi în Diaceza din Bucureşti de ÎPS Ioan Robu. Au locuit un timp în cartierul Colentina din Bucureşti  de unde din 2003 au început construirea complexului mănăstiresc din Cioflinceni Snagov. Mănăstirea are rol de casă de rugăciune şi formare. Biserica mănăstirii  a fost construită între 2012-2015. În 2015 a fost sfinţită de IPS Ioan Robu Arhiepiscop Mitropolit de București şi declarată Sanctuar Marian cu hramul Sf. Fecioară Maria de pe muntele Carmel.

5. Vizita mănăstirii

Autocarul a oprit  la poarta unei curţi mari în care la depărtare se vedeau câteva clădiri albe de un stil architectonic care nu te lăsa să bănuieşti că acolo e o mănăstire. Una dintre ele are un turn înalt pătrat şi am înţeles că acolo e biserica.  

Biserica se numeşte Regina Carmelului şi se intră în ea printr-o uşă mare fără clanţe în locul lor fiind două litere simbol. Am rămas surprinsă de interiorul care nu semăna cu nici al altei construcţii religioase pe care o mai văzusem.  

Arhitectura este după un proiect al lui Tudor Rădulescu, care a colaborat cu slovacul Andrej Stepancic. S-a dorit a fi un concept inspirat din arhitectura tradițională românească, dar reconsiderat şi modernizat. Tema iconografică a Sanctuarului Regina Carmelului este “grădina” . În primul rând pentru că în limba ebraică Carmel înseamnă chiar grădină care este un spațiu simbolic al întâlniri dintre Creator și creatură. Mozaicuri, vitralii, tavanul cu un fel de lamele, basoreliefuri, totul desăvârsit învelit într-o lumină albă.  

Preotul iezuit Marko Ivan Rupnik, directorul Şcolii internaţionale de artă Centrul Aletti din Roma, a declarat că ˝biserica este cea mai reuşită, din punct de vedere arhitectural şi teologic, dintre construcţiile religioase moderne din Europa˝.  

Ne-a preluat un călugăr care vorbea corect româneşte cu un foarte uşor accent italienesc. În esenţă congregaţia trăieşte în asceză şi contemplare iar întreaga mănăstire este o şcoală dedicată învăţării meditaţiei asupra Creatorului. Antonio Prestipino este superiorul congregaţiei locale.  

O parte a complexului monastic este destinat ospitalităţii  care cuprinde spaţii de cazare pentru 120 locuri, o capelă de 30-40 persoane, sală de conferinţe de 180 locuri dotată cu instalaţie audio şi video, sală de mese cu 120 locuri, bucătărie- toate acestea fiind amplasate într-un corp separat de clădiri legat de mănăstire dar independent de aceasta.  

6. Alte mănăstiri carmelitane în România

-Mănăstirea carmelitană de la Luncani (Bacău) fondată în 2002

-Mănăstirea Carmelitană din Sângeorgiu de Mureș, fondată în 2015.

7. Concluzii

Recomand vizitarea acestei mănăstiri unicat care vă va oferi o nouă perspectivă asupra lăcaşurilor religioase, vă va îndemna la meditaţie ca un prim pas spre credinţa absolută. Cum cuvintele mele nu pot relata unicitatea acestui loc vă recomand să vizionaţi clipul ataşat care are 3.2 min, pozele mele şi cine are timp, 9 min. din cele 15min. ale videoclipului  google.com/search?q=youtu ... fyHe_ileMg,st:0

 

  WEB, te rog înserează acest video

 

 

 

 

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 17.03.24 10:45:48
Validat / Publicat: 17.03.24 12:46:19
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 337 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Interior biserica Mănăstirii Călugărilor Carmelitani desculţi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[17.03.24 12:47:14]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

MichiPHONEAUTOR REVIEW
[17.03.24 13:36:56]
»

@webmasterX: Multumesc

mprofeanuPHONE
[17.03.24 14:22:50]
»

@Michi: Foarte interesant articolul despre această frumoasă mănăstire aparținând ordinului carmelit. Nu știam că avem și la noi în țară, așa am aflat și eu despre istoria ordinului și despre lăcașurile de cult existente.

Când ați scris despre muntele Carmel mi-am adus aminte de Haifa și superba biserică Stella Maris a aceluiași ordin, așezată sus cu o splendidă panoramă asupra orașului și a mării.

Mulțumesc pentru aducere aminte și pentru ceva unic de la noi din țară!

webmaster
[17.03.24 22:03:41]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

MichiPHONEAUTOR REVIEW
[18.03.24 07:25:32]
»

@webmaster: Multumesc

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[18.03.24 10:16:30]
»

@Michi: Complexul monahal creștin de la Snagov se detașează în peisajul religios românesc prin arhitectura deosebită a bisericii „Regina Carmelului” . Am vizitat mănăstirea carmelitană chiar în ajunul slujbei de Înviere din anul 2018 (vezi impresii), dar cu toate treburile și pregătirile inerente unui asemenea eveniment călugărul italian care m-a ghidat a avut răbdare cu mine. 🙂

Interiorul bisericii este impresionant, fiecare element de arhitectură și de ornamentică are un rol și o semnificație. Vitraliile, mozaicurile și basoreliefurile sunt superbe și ne îndeamnă să le descoperim simbolistica. Am cumpărat atunci de la magazinul mănăstirii, la un preț modic, o broșură-ghid de calitate care îl introduce pe cititor în lumea acestui ordin călugăresc și descrie ansamblul carmelitan de la Snagov - găsiți și aici informații complete: carmelitanisnagov.ro/sanc ... nul-iconografic.

Mulțumim pentru prezentare. În ultimii ani tot mai multe agenții de turism au introdus în programul lor o vizită la mănăstirea carmelitană din Snagov.

MichiPHONEAUTOR REVIEW
[18.03.24 10:48:36]
»

@tata123 🔱: Ti- am citit reviewul f. documentat. E pacat ca fiind la doi pasi de Bucuresti este destul de putin vizitată. Si nouă calugarul ne- a dat explicatii ample dar eu am fost mai atenta sa văd cu ochii mei această deosebită manastire si de aceea am trimis la linkuri.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Snagov:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063563108444214 sec
    ecranul dvs: 1 x 1