ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.12.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
OCT-2023
DURATA: 3 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Zona Joldești – Vorona – un punct turistic în continuă dezvoltare

TIPĂREȘTE URM de aici

Anul Nou se apropie cu pași repezi, oamenii se grăbesc să pregătească cum se cuvine petrecerea dintre ani: gânduri bune, mâncare de soi, băutură nobilă și haine noi strălucitoare. Deja nu ne mai gândim prea mult la trecut și ne trecem pe listă dorințe noi (sau vechi), speranțele sunt maxime, promisiunile solemne.

Atmosfera sărbătorilor de iarnă creează însă și o puternică emoție, o cascadă de amintiri frumoase ne inundă mintea și sufletul tresare la clinchet de clopoței și aromă de cozonac. Tot ceea ce are legătură cu locurile natale sau cu cele unde ai copilărit stârnesc aduceri aminte care ne transpun în epoca bunicilor și părinților noștri atunci când noi copiii, fără griji, ne trăiam copilăria.  

În această toamnă am ajuns în satul bunicilor, oameni ai pământului, iubitori de tradiții, muncitori și credincioși. Este așezarea natală a mamei lui Mihai Eminescu, „dulcea mamă” – Raluca Iurașcu. Este satul unde probabil a ajuns și Marele Poet, unde savantul Nicolae Iorga a încercat să descifreze vechi inscripții, iar geograful Victor Tufescu a studiat relieful frumos așezat al zonei. De asemenea, Mihai Sadoveanu a scrutat de peste râul Siret, de la Liteni, cătunul strâns lipit de cursul râului dătător de viață. Este satul prin care omul de cultură botoșănean Tiberiu Crudu a trecut și poposit de nenumărate ori în drum spre Tudora natală. Este satul Joldești, așezare botoșăneană aparținând comunei Vorona.

În acest sat de pe valea mănoasă a Siretului am petrecut multe ierni de poveste – povești create de oameni (bunicii și rudele mele), de omătul nelipsit și de inocența copilăriei. Vremuri care azi pot părea anacronice, vremuri care nu se mai pot recrea, vremuri „altfel” pe care le purtăm majoritatea în amintiri neprețuite. De la aroma mâncărurilor și produselor preparate în gospodărie (șorici pârlit la foc de paie, caltaboș și chișcă, cozonaci, alivancă, julfă cu semințe de cânepă – care nu era drog pe atunci), la joaca fără sfârșit cu sania pe drumuri și repetițiile pentru mers cu colinda. În epoca comunistă aveam la țară brad (din care nu lipseau bomboanele de pom, ciocolățele, instalația tip flori, dar și suporturile clipsuri pentru lumânărele), aduceam și câteva portocale de la Capitală (plus mentosane și cutii cu bomboane cip), umbla și preotul cu Ajunul și Boboteaza aducând colaci și mere. De Crăciun mergeam cu colindul, iar de Anul Nou cu sorcova. Așteptam banda lui Bujor pe 31 decembrei – 1 ianuarie să vină cu alaiul de mascoide și urători, chiar ne ascundeam după bunici când vedeam ursul. Boboteaza venea cu geruri adevărate, era momentul când se tăiau bucăți mari de gheață din apa înghețată a Siretului. Povești de iarnă, ierni de poveste...

Joldești – repere turistice

Recent în această toamnă călduroasă Joldeștiul și-a îmbogățit zestrea culturală cu un mare centru cultural – Luceafărul, indubitabil legat de moștenirea eminesciană a satului. În analogie cu reședința boierească a unui reprezentant al familiei Balș aflată la câțiva metri distanță (azi școala gimnazială „Raluca Iurașcu” ) centrul cultural are un turn de belvedere din care poți vedea casele satului, dealurile din Culmea Siretului, valea râului Siret. Clădirea beneficiază de o sală de spectacole generoasă (dotată cu vestiare și dușuri), de spațiu pentru conferințe și întruniri cu tehnica media necesară, de bibliotecă, spații luminoase pentru expoziții.

În fostul conac boieresc al familiei Balș se află o mică expoziție etnografică cu obiecte tradiționale specifice satului botoșănean. Lângă conacul-școală se află o clădire aflată acum în conservare, fostă grădiniță, în care se presupune că locuia vechilul moșiei Joldești în prima parte a anilor 1800 – Vasile Iurașcu, bunicul matern și nașul de botez al lui Mihai Eminescu. Autoritățile locale urmăresc transformarea acestui spațiu într-un muzeu care să reflecte viața din acea epocă a primei jumătăți a secolului al XIX-lea. De asemenea parcul dendrologic de circa 1 hectar din fața conacului va fi amenajată.

Biserica Vovidenia din Joldești este o ctitorie a familiei boierești Rosetti ridicată la 1847. În ultimii doi ani locașul de cult a trecut prin transformări radicale care i-au întărit statutul de adevărată ctitorie boierească. Valea râului Siret atrage vara doritorii de plajă sau pescuit.

Colecția Muzeală Etnografică „Raluca și Niculina Andronache” din Vorona

Comuna Vorona, din care face parte administrativ și satul Joldești, este o adevărată vatră de tradiție și folclor. În luna octombrie am avut prilejul de a cunoaște pe educatorul și meșterul popular Niculina Andronache din Vorona Nouă. Cu bucurie am poposit la acest reprezentant de seamă al creației populare voronene care prin muncă asiduă alături de fiica sa Raluca aduce în prim plan moștenirea tradițională a zonei. O mare parte din casa Niculinei Andronache găzduiește un frumos muzeu etnografic în care vom găsi țesături, costume populare, măști de Anul Nou din zona Voronei și nu numai. Discuțiile cu doamna Niculina sunt animate, ne povestește despre munca de creație și participările la târgurile naționale și internaționale (Strasbourg, Londra), aprecierea de care se bucură arta populară peste hotare. Țesăturile (ștergare, batiste, preșuri, macate), dar mai ales mascoidele de „căiuți” sunt obiecte emblematice care ies din mâinile iscusite ale acestui meșter popular.

Muzeul etnografic este interesant și reprezentativ pentru zona Voronei prin cele ce vedem: interiorul țărănesc, războiul de cusut, costumele populare și țesăturile tradiționale. Asemenea inițiative trebuie apreciate și sprijinite în cât mai multe localități istorice.

Mănăstirea Vorona

Ansamblul monahal cu rădăcini într-un schitișor ridicat în a doua jumătate a veacului al XVIII-lea se află amplasat în Pădurea Voronei, codrii străvechi care îmbracă o parte din dealurile comunei. Bisericile, chiliile vechi și mai noi, turnul clopotniță, iazul formează o unitate plăcută ochiului. Adevărată vatră de credință botoșăneană mănăstirea Vorona atrage credincioși și vizitatori din toate colțurile țării.

Am „locuit” câteva zile la mănăstire (vezi impresii) prilej de a oberva tipicul vieții monahale și de a aprecia mai mult rugăciunea și munca măicuțelor. Mănăstirea Vorona, ușor accesibilă auto azi, este un reper religios și turistic obligatoriu pentru cei care vizitează meleagurile Botoșaniului.

Concluzii. Sunt multe locuri frumoase în țara asta, dar Joldeștiul este cel mai frumos... Pentru mine, copilul... Un colț de Rai...

Citiți sau nu citiți, sunt doar niște simple recomandări despre o zonă care se dezvoltă turistic din ce în ce mai mult. Botoșaniul, un tărâm al geniilor, Joldești – un loc care se deschide spre lume prin oameni deosebiți, obiective istorice, afaceri de succes, evenimente culturale. Adaug acest modest articol la rubrica specială dedicată satului copilăriei mele, alături de celelelate materiale publicate în anii trecuți și vă invit să vizitați meleagurile botoșănene.

Urări. Un An Nou cu dorințe împlinite, vești bune, sănătate și clipe frumoase. Alegeri inspirate și în 2024!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 30.12.23 18:23:16
Validat / Publicat: 30.12.23 19:33:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BOTOȘANI.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 299 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 În incinta mănăstirii Vorona.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44900 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[30.12.23 20:44:33]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA).

De asemenea, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mprofeanuPHONE
[30.12.23 21:41:39]
»

@tata123 🔱: Frumos ai scris despre satul copilăriei tale, Joldești, despre bunici, despre mâncărurile alese, despre urători... Nu știam că este și satul bunicilor materni ai lui Eminescu. Sunt multe de văzut în zonă alături de comuna Vorona.

Încă o dată Un Nou An mai bun cu sănătate și excursii minunate!

doinafil
[31.12.23 14:01:26]
»

În ce zonă frumoasă ai copilărit! 👌

Ce mult mi-ar fi plăcut să am și eu amintiri - cât de puține - cu viața trăită într-un sat, de oriunde din țară! Eram mult prea mică când am fost de câteva ori în satul bunicilor materni din Oltenia, la interferența cu Banatul, și-am stat prea puțin ca să mi se fi lipit de suflet întâmplări sau obiceiuri ale vieții sătești!

De-aceea îmi place să aud „povești” - și să văd imagini - despre viața satului de altădată! Din păcate satele de azi nu mai seamănă deloc cu cele de altă dată, s-au „orășenizat” , dacă pot să sun așa! (o fi bine, o fi rău, cine știe?! )

O mare parte din casa Niculinei Andronache găzduiește un frumos muzeu etnografic în care vom găsi țesături, costume populare, măști de Anul Nou din zona Voronei și nu numai

Este lăudabil faptul că această păstrătoare a tradiției botoșănene a pus o parte a casei sale spre expunere de obiecte făcute de mâna ei! Câți dintre noi am face asta?!

Te felicit ȘI pentru toate aceste articole scrise despre locuri și imagini din România!

Să ai un an 2024 așa cum ni-l dorim toți, cu sănătate și cu... alegeri inspirate! , cum frumos ne urezi la finalul postărilor tale!

ovidiuyepi
[01.01.24 14:15:41]
»

Un„colț de Rai” numit vatră străbună. Uimitor!

La Mulți Ani cu sănătate vă doresc pentru Noul An!

Bineînteles... Alegeri frumoase și inspirate!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[01.01.24 20:53:59]
»

@mprofeanu: Mulțumesc, este o zonă minunată! Și insuficient valorificată turistic. Mihai Eminescu și-a lăsat „amprenta” în viața multor sate botoșănene, mai cu seamă în cel al Mamei.

La mulți ani! ☀️🚂🏰 Călătorii frumoase oriunde doriți!

@doinafil: O copilărie fericită! Satul s-a transformat (în bine pentru locuitorii săi), dar în amintirile mele este idilic.

La mulți ani cu bucuriii și călătorii minunate! ⛵🌄✈️

@ovidiuyepi: Rădăcini, tradiții, percepte sănătoase, muncă etc. Amintiri din copilărie și o zonă în plină dezvoltare turistică. Numai bine!

La mulți ani! 🥂🎁🚀

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, mprofeanu, ovidiuyepi
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Joldești, cu Eminescu în suflet:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071969985961914 sec
    ecranul dvs: 1 x 1