ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.09.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Un loc complex de distracție – Mini Transilvania

TIPĂREȘTE URM de aici

La o distanță de numai trei ani de la prima vizită am revenit în parcul Mini Transilvania de lângă Odorheiu Secuiesc. Dacă în 2020 obiectivul turistic abia se deschisese, acum parcul a ajuns la apogeu (sau pe aproape). Am fost surprins de rapiditatea cu care s-a extins, de diversitatea ideilor aplicate, de extinderea ariei teritoriale reprezentate prin machete, de numărul mare de vizitatori.

Ideea unui parc cu machete ale unor clădiri istorice și nu numai a prins foarte bine în România. În 2022 au fost în vizită la Mini Transilvania peste 120.000 de persoane, peste 30% veniți din străinătate. Parcul tematic este promovat permanent pe canalele media, pe Internet și prin panouri outdoor. Cu o lună de zile în urmă s-a deschis lângă spațiul cu machete un alt parc unicat în RomâniaInsect Park (vezi impresii), proiect al aceleiași asociații culturale.

Vizită: august 2023

Adresă: str. Orbán Balázs nr. 184

Web: parculminitransilvania.ro ... transylvania-ro

Program: luni-duminică: 10.00 – 19.00

Preț: 35 lei/persoană (20 lei/copii, pensionari)

Cazați la pensiunea Panorama în Odorheiu Secuiesc (vezi impresii) am ajuns îndată la Băile Szejke, loc unde este amplasat parcul tematic. Am ajuns imediat după ora 10.00, ora deschiderii, pentru a evita aglomerația și canicula.

Pe scurt, ce am văzut noi în Parcul Mini Transilvania:

???? O parcare nou amenajată lângă Muzeul Apelor Minerale, destul de mare, pietruită;

???? O intrare modernă, casierie (plată cash și card/mi-ar fi plăcut să primim bilete personalizate), magazin de suveniruri. Am primit o hartă color format A4 cu denumirile tuturor obiectivelor în miniatură;

???? Aliniate pe mai multe etaje, de-a lungul unor alei pietruite, sunt expuse 115 machete ale unor clădiri reprezentative, majoritar din Transilvania (față de doar 40 la deschidere). Au început să apară monumente și din alte zone ale țării: Mănăstirea Horezu, Băile Herculane, Cetatea Poienari, insula Ada Kaleh;

????Sunt prezente câteva instalații miniaturale în mișcare care ne ajută să înțelegem mai bine principiile de funcționare: șiclăul de la Comandău (primariacovasna.ro/alte-p ... planul-inclinat) și o serie de mecanisme care utilizează apa: vâltoarea, piua, moara de apă;

???? O linie circulară de minimocăniță (electrică probabil) care te plimbă câteva minute pe o distanță de circa 200 și ceva de metri printre machetele de pe etajul inferior, traversând un tunel și un pod. Minitrenulețul este o atracție atât pentru copii, cât și pentru adulți;

???? Pe platforma superioară se află un restaurant-pizzerie (cu spații interioare/exterioare), bar și un triciclu cu înghețată de casă;

???? Copiii se bucură de spații de joacă multiple, unele inspirate din desenele animate „Legendárium” – producție locală care ilustrează prin animație o serie de legende secuiești (legendarium.ro/legende-di ... inutul-secuiesc), altele comune sau care amintesc de copilărie (cu cercuri, frânghii etc.);

???? Un mini cinema amplasat într-un fel de hambar din lemn, prevăzut cu gradene, unde se proiectează pe un ecran serialul de desene animate „Legendárium” ;

???? La înălțime, dominând parcul de miniaturi, se află castelul medieval, o construcție care îi ajută pe vizitatori (prin elementele defensive ilustrate și exponatele din interior – armuri și arme de tot felul) să descopere viața militară din epoci apuse. Din turnul-donjon se deschide o panoramă frumoasă spre toate etajele cu miniaturi;

???? În prețul biletului este inclusă și vizitarea Centrului memorial Orbán Balázs, important om de cultură și politic secui (ro.wikipedia.org/wiki/Bal ... A1zs_Orb%C3%A1n);

???? Nu lipsesc din parc, amplasate în două puncte diferite, toalete.

Concluzii. Parcul Mini Transilvania reprezintă o idee inedită pusă în practică cu profesionalism. Mulțimea de clădiri istorice (cetăți, castele, conace, biserici fortificate, licee), orașe istorice sau monumente (furnalul din Govăjdia, fântâna muzicală din Târgu Mureș ș. a.) sunt realizate cu atenție la detalii și te incită să devii explorator. Dacă mă uit pe lista cu miniaturi de pe verso-ul hărții primite la intrare realizez că am văzut/vizitat aproximativ jumătate din aceste obiective.

Parcul tematic este un loc unde poți petrece lejer câteva ore, chiar jumătate de zi atunci când ești însoțit de copii. Dacă ești pasionat de istorie sau de arhitectură civilă/militară ori vrei să te întorci în lumea copilăriei Mini Transilvania e locul potrivit.

Alegeri inspirate!

## end review sc

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 05.09.23 10:21:09
Validat / Publicat: 05.09.23 11:18:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ODORHEIU SECUIESC.

VIZUALIZĂRI: 694 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Biserica fortificată Prejmer.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19550 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

mprofeanuPHONE
[05.09.23 12:29:11]
»

@tata123 ????: Vara aceasta am stat 7 zile la Brașov la fata mea și aveam în plan să merg la acest parc tematic. Am vizitat alte locuri, sper la anul când voi repetă să ajung acolo.

Articolul tău prezintă atâtea detalii, inclusiv cât de frumos și profesionist s-a dezvoltat acest parc. De la 40 miniaturi la 115 și ce alte activități se pot face acolo! Am reținut și afluxul mare de turiști din anul trecut, inclusiv străini, să vezi atâtea obiective din Transilvania dar și din alte locuri este interesant, plăcut și educativ!

Michi
[05.09.23 12:56:36]
»

@tata123 ????: Cum spunea şi mprofeanu, ai dat multe amănunte şi citind am simţit că amfostacolo. Am să-i propun lui Cornel să facă o secţiune de afaspectatori, că am impresia că suntem destui din diferite motive. Refuz să cred că unul care a postat aici ani de zile şi acum nu mai scrie- ştie el de ce-, din când în când, nu aruncă un ochi să vadă ce mai e nou? Sau, câţi dintRe noi vor vedea Australia? Citind reviewurile scrise de AZE, devii afaspectator.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[05.09.23 18:40:59]
»

@mprofeanu: Mulțumesc pentru aprecieri. Parcul tematic de lângă Odorheiu Secuiesc s-a dezvoltat mult în cei trei ani de la deschidere reușind să atragă vizitatori din toate zările. Cred că Mini Transilvania urmează povestea de succes a altui parc tematic cunoscut Dino Parc din Râșnov (acesta a ajuns la 8 ani de la deschidere să găzduiască 120 de dinozauri și să aibă în 2022 un număr de 454.000 de vizitatori).

P. S. Brașovul este un punct de plecare excelent pentru a vizita diverse obiective din împrejurimi. Și nu sunt puține!

Numai bine!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[05.09.23 18:54:07]
»

@Michi: Mini Transilvania a crescut rapid și reprezintă deja un reper turistic pentru zona Odorheiu Secuiesc - Praid - Sovata. Am structurat articolul în idei scurte, descriptive, utile viitorilor vizitatori (are momentan peste 100 și ceva de vizualizări și câteva voturi????). Miniaturile sunt excelente, dacă le privești dintr-un anumit unghi, proiectate pe albastrul cerului sau verdele copacilor aproape că te simți în fața monumentelor reale.

P. S. Sper ca AFA să nu ajungă doar un portal de „afaspectatori” . ????

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AZE
[05.09.23 20:39:28]
»

Te felicit pentru excursia făcută (din nou) în această zonă a țării (am citit și despre excursiile făcute de tine în trecut) Și aici fac referire la ultimele articole (toate) făcute în această zonă.

Zona asta din ungurime cum se spune este atractivă și din punct de vedere prețuri fără doar și poate o cazare poate costa și de 3 ori mai puțin decât să zicem litoral sau zona Brașov, Fundata, etc, etc. (aici pot să dau un exemplu din acest an Fundata vs Sovata/Harghita Băi 3 la 1????la preț de cazare) Și la mâncare raportul preț/calitate/cantitate este pe măsură.

Din punct de vedere atracții din nou discutăm de o ofertă bogată. Ce este drept și recunosc că multe le-am sărit de exemplu și atracția descrisă în articolul de mai sus. Poate din comoditate, poate din motive că locuiesc puțin mai aproape și este oarecum ceva mai accesibil? În orice caz la următoarele excursii în această zonă voi fi mai atent să nu îmi scape ceva.

Călătorii faine

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[12.09.23 10:11:28]
»

@all: După inaugurarea parcului tematic Mini Transilvania acum trei ani și după succesul vizibil al proiectului de la Odorheiu Secuiesc au început să apară idei și în alte părți ale României. Am identificat două până acum:

???? Mini România - parc tematic situat în comuna Valea Iașului, sat Ungureni (stiridepitesti.ro/2023/02 ... ective-din-tara).

???? Județul în miniatură - parc cu miniaturi reprezentând monumente istorice și obiective turistice din județul Timiș (bugetareparticipativa.cjt ... iect.php?pId=17). Va fi situat în centrul localității Moșnița Nouă, lângă municipiul Timișoara.

Sper că cele două proiecte se vor concretiza. Succes!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[12.09.23 10:31:47]
»

@AZE: Într-adevăr zona Harghita - Covasna are prețuri decente la cazare și (chiar) la mâncare. Îmi aduc aminte de postarea pe FB a lui Lucian Mîndruță din 31 august, jurnalistul fiind cazat în Odorheiu Secuiesc: La Odorheiul Secuiesc snitelul e de doua ori mai mare si de doua ori mai ieftin decat la Bucuresti. Eu zic că cei de acolo respectă gramajele trecute în meniu. ????

În acest areal geografic sunt concentrate multe obiective turistice, unele de amploare, altele mai mărunte. Așa cum spui și tu încă avem de descoperit diverse puncte de atracție turistică.

Călătorii frumoase!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, Michi, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMini Transilvania Park [Băile Seiche / Szejkefurdo]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080147981643677 sec
    ecranul dvs: 1 x 1