ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.07.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUL-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

File de istorie prahoveană - Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova

TIPĂREȘTE URM de aici

Printre obiectivele muzeistice ale Ploieștiului se numără și această instituție culturală care se ocupă de istoria județului Prahova. Citisem despre patrimoniul muzeului și l-am căutat special în timpul periplului prin centrul orașului capitală de județ (vezi impresii).

Localizare. Adresa oficială este str. Toma Caragiu nr. 10, în apropierea teatrului cu același nume și a lanțului de parcuri de la bulevardul Independenței. Există locuri de parcare în zonă, lângă trotuar, cu plată.

Informații acces. Intrarea în muzeu se află vis-a-vis de Judecătoria Ploiești, printr-o curte umbroasă în care se află câteva bănci și mai multe busturi (Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș, Mihai Viteazul și Al. I. Cuza). Programul de vizitare este de marți până duminică între orele 09.00 – 17.00. Tarifele sunt următoarele: 12 lei/adult, 4 lei/copii, elevi și studenți, 6 lei pensionari, 20 lei/taxă foto (în muzeu/ 30 lei pe piesă). Adresa web este următoarea: muzeuldeistorieprahova.ro.

Timp de vizitare. Am parcurs cele două etaje ale muzeului în circa 1 oră, în condițiile în care am citit parțial textele afișate și m-am oprit secunde în plus în fața unor exponate. Timpul petrecut în muzeu diferă în funcție de interese și... răbdare.

Săli muzeu. Organizarea expoziției de bază este oarecum cronologică, cu accente pe evenimentele care au influențat viața socio-economică și politică a județului Prahova și a orașului Ploiești. Traseul de vizitare pe ambele caturi este circular, cu intrări și în săli laterale. La parter, în ultimele încăperi găsim o expoziție tematică valoroasă: „Valori bibliofile din colecția Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova” . La etaj continuă expoziția de bază așezată cronologic, dar admirăm și bogata colecție numismatică sau vitrine cu artă decorativă și minicolecții de arme de foc, pipe și opaițe. Tot la nivelul superior se află două expoziții temporare: India înfloritoare – adăpostul artei meșteșugărești (deosebită, colorată, detalii migăloase) și Luxul dantelei (superbe piese).

Deosebită arhitectural este și clădirea ridicată în stil neoclasic în a doua jumătate a anilor 1800, inițial instituție de învățământ, iar din anii ' 70 muzeu județean.

Puncte/exponate interesante. Desigur că traseul muzeistic se deschide cu un colț dedicat lui Nicolae Simache, profesorul carismatic care a întemeiat atât de multe muzee în Prahova. Sala dedicată descoperirilor arheologice este interesantă, amenajată reușit; aici este expus tezaurul de la Mălăieștii de Jos și o mulțime de vase descoperite pe diverse șantiere arheologice din județ (Târgșoru Vechi, Budureasca etc.).

Deosebit este și portalul uneia din bisericile de la Târgșoru Vechi, reprodus într-una din săli. Mi-au plăcut și veșmintele din secolul al XIX-lea, păstrate într-o stare foarte bună, și cărțile vechi care marchează istoria literaturii românești. Am admirat într-o vitrină ia și fota Mariei Rosetti, luptătoare active pentru unitate națională și independență (ro.wikipedia.org/wiki/Maria_Rosetti sau researchgate.net/publicat ... -_Maria_Rosetti).

Un loc aparte în expoziție îl ocupă monoxila (pe FB) de peste 10 m lungime, cea mai bine conservată din țară. Două săptămâni au durat excavările pentru extragerea ambarcațiunii dintr-un mal al râului Teleajen, după care a urmat provocarea transportului și a restaurării. Barca scobită dintr-un singur trunchi de stejar în epoca medievală a fost utilizată pentru navigație (transport mărfuri) sau drept pod umblător (în pereche cu altă monoxilă).

Superbe sunt și rochiile și piesele de dantelă expuse în expoziția temporară de la etajul muzeului până în luna noiembrie 2023. Dantela este considerată un simbol al delicateței și eleganței, al bogăției și feminității, spune un text afișat în cadrul expoziției.

Minusuri. Ghidajul se efectuează doar contracost, iar supraveghetorii sting/aprind lumina după fiecare vizitator. Aspectul oarecum învechit al modului de expunere și prezentării exponatelor, dar nu peste tot, doar în anumite săli. În curtea din spate există un Lapidarium, dar nu am fost îndrumat către acel spațiu.

Ponturi. Puteți face câteva fotografii cu telefonul mobil pe ici-colo, fără a exagera. Găsiți la standul de la intrare vederi și alte materiale despre istoria județului/orașului. Se poate achiziționa online un bilet digital unic care oferă acces la 28 de muzee din Ploiești și județul Prahova la un preț foarte bun (31,5 lei/adult), valabil 30 de zile de la achiziționare. Detalii aici: muzeuldeistorieprahova.ro ... ova-booktes-com.

Articole relaționate: Plimbare prin centrul Ploieștiului - (vezi impresii); Cu trenul spre Ploiești și retur (vezi impresii); Mănăstirea Ghighiu (vezi impresii); Prin preajma Ploieștiului – la Gherghița (vezi impresii) sau la Râfov (vezi impresii).

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 24.07.23 16:36:04
Validat / Publicat: 24.07.23 18:14:14
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PLOIEȘTI.

VIZUALIZĂRI: 180 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Exponate religioase.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[24.07.23 18:13:48]
»

Mutat în rubrica "Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, PLOIEȘTI" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: [Alte] Muzee în Ploiești]

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[26.07.23 13:21:44]
»

@webmasterX: Poziționarea este exactă.

Se ajunge ușor în zona Muzeului Județean de Isorie și Arheologie Prahova de la Gara de Sud cu mijloace de transport în comun, pe sensul spre centrul orașului coborâți la stația „Palatul Culturii” , pe celălalt sens la stația „PTTR” . La bulevard (Independenței nr. 1) se află într-o frumoasă clădire de epocă și Muzeul Județean de Artă „Ion Ionescu-Quintus”.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072324991226196 sec
    ecranul dvs: 1 x 1