ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.07.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUL-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

O scurtă „cercetare” a orașului Ploiești

TIPĂREȘTE URM de aici

Am ajuns în orașul „aurului negru” – sintagmă care urmărește această urbe din epoca goanei după petrol – cu trenul (vezi impresii), o călătorie comodă pentru mine din considerente personale. Printre treburile ce le aveam de rezolvat am făcut și un raid pe arterele principale ale orașului (și în preajma lor) pentru a vedea câteva din obiectivele cu care se „laudă” capitala județului Prahova.

Ploieștiul e un oraș mare, legăturile între cartiere efectuându-se cu ajutorul tuturor celor trei mijloace de transport în comun uzuale (autobuz, troleibuz, tramvai). Am achiziționat de la terminalul aflat vis-a-vis de gara Ploiești Sud o legitimație de călătorie de o zi, valabilă pe toate liniile urbane – 6 lei, care m-a ajutat să stau liniștit în peregrinările prin oraș.

Deși se anunța o zi călduroasă oamenii nu renunțaseră la preocupările zilnice și își vedeau de drumuri și treburi. Ploieștiul nu este un oraș turistic în esență, ca de altfel multe din orașele românești, fie mari, fie mici, dar deține câteva obiective interesante și zone frumoase de plimbare. Vicisitudinile istoriei au condus către schimbări drastice, transformări mai mult sau mai puțin reușite și chiar dispariții în privința tramei stradale, arhitecturii vechi și a obiectivelor istorice.

Ce am reușit eu să văd în această incursiune de câteva ceasuri prin Ploiești:

????Gara de Sud – este prima gară a orașului, edificată odată cu apariția liniei ferate spre Transilvania, în epoca regelui Carol I (inaugurată în 1872 într-o altă formă arhitecturală). După nici 20 de ani clădirea este transformată total, imaginea fastuoasă dăinuind acum în vederi. Ce vedem azi este clădirea reconstruită după bombardamentele din 1944, mare ca spațialitate, dar mult mai austeră din punct de vedere decorativ. Corpul central are ceva prestanță prin ferestrele mari și cupola din interior. Interesante sunt elementele vechi păstrate în perimetrul gării, ca de exemplu pompa de apă, turnul de apă etc. Pentru cei interesați, detalii suplimentare și imagini aici: republicaploiesti.net/201 ... ara-de-sud.html.

????Primăria Municipiului – ajuns motorizat în Piața Eroilor, pe marele bulevard al Independenței/Republicii ce străbate orașul de la Sud la Nord-Vest, am admirat tot ce mă înconjura: clădiri, biserici, statui. Despre locașurile de cult și monumentele orașului voi scrie un articol separat, câteva dintre acestea sunt deosebite. Clădirea modernă de oțel și sticlă, fost sediu al unei companii petroliere, a fost donată în 2012 autorităților locale municipale. Deși inițial se dorea organizarea unui spital aici, am observat acum că pe fațada clădirii tronează un înscris care ne anunță că acolo e Primăria. Nu lipsesc literele uriașe, loc de efectuat fotografii = „Ploiești” . Vis-a-vis se află impunătoarea biserică „Sf. Ioan Botezătorul” + alte statui (M. Eminescu, Al. I. Cuza) + esplanada centrului civic.

????Halele Centrale – am „aprofundat” ceva mai mult vizita la acest obiectiv economic, și totodată istoric; am pătruns în interior, am explorat toate segmentele componente, am înconjurat clădirea pe la exterior. Impresionant! Arhitectul Toma T. Socolescu avea să ridice în anii interbelici un complex agroalimentar cu multiple funcțiuni economice, dar și estetice. Am intrat în hala propriu zisă, un pătrat cu laturi de 50 m, acoperit cu o cupolă imensă, luminată central de un luminator și m-am plimbat printre, standuri, tarabe și magazinașe de tot felul. Mai multe cișmele cu bazin asigurau apa în complex, la subsol se aflau spații frigorifice și de depozitare cu intrare din stradă, iar la etaj o altă galerie comercială. Am trecut în hala de pește, apoi în cea țărănească – Doamne, câte produse de tot felul, ce culori, ce arome – într-un astfel de spațiu simți cu adevărat viața unui oraș. Complexul arhitectural are în dotare intrări personalizate, o clădire anexă cu turn și ceas, chiar un oficiu poștal propriu. Amănunte istorice aici: muzeuvirtualploiesti.cime ... ro/?page_id=136. Pe bună dreptate Halele Centrale, „păzite” de bustul arhitectuluilui Socolescu, constituie un simbol al Ploieștiului.

????Palatul Culturii – o construcție impozantă care găzduiește azi mai multe instituții, operă în colaborare a aceluiași arhitect Socolescu, cu destinație inițială de Palat al Justiției. Mi-a plăcut aspectul de templu clasic și intrarea monumentală în rampă. În interior se află Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova, Școala Populară de Arte, Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” . În fața acestui „templu al culturii” se află ansamblul monumental „Ion Luca Caragiale, prefectura județului și piața dedicată celebrului dramaturgul.

????Str. Toma Caragiu – îmi arunc o privire la Hotelul Prahova Plaza, probabil un vechi hotel comunist rebranduit după care ajung pe pietonalul „Toma Caragiu” , loc unde se află și teatrul cu același nume (dramă, revistă și animație). Pe latura opusă teatrului este curtea interioară a Muzeului Județean de Istorie, încărcată cu monumente din piatră. Peste drum de muzeu tronează o clădire frumoasă (arhitectural): Judecătoria Ploiești. Am observat concentrate în această zonă o mulțime de shaormerii și patiserii ????

????Muzee – m-am plimbat puțin pe mai multe străzi pentru a identifica locul unde sunt așezate principalele muzee ale orașului în vederea unor viitoare vizite. În spatele unor blocuri ridicate la bulevard, peste drum de parcul Nichita Stănescu stă ascunsă casa memorială „Ion Luca Caragiale” – mi-a plăcut cum arată vechea construcție cu ceardac înalt și decorațiuni exterioare. Nici muzeul Casa de târgoveț „Hagi Prodan” nu se află prea departe de centru, pe str. Democrației nr. 2; am vizitat-o în 2018 și am fost uimit de frumusețea casei și a interioarelor (vezi impresii). La o aruncătură de băț este ineditul și unicul Muzeu Național al Petrolului (str. Dr. Dumitru Bagdazar nr. 8).

Am admirat din exterior frumoasa reședință în stil neogotic a unui politician conservator, vilă construită la sfârșitul veacului al XIX-lea, azi sediu al altui muzeu inedit: Muzeul Ceasului. Detalii aici: republicaploiesti.net/201 ... l-ceasului.html. În curte se află bustul lui Nicolae Simache, profesor și creator a numeroase muzee prahovene.

????Bulevardul cu castani – mă îndrept pe jos spre Gara de Sud, trecând prin fața Colegiului Național „Mihai Viteazul” . Bulevardul străjuit de castani este un loc de promenadă al ploieștenilor în căutare de frumos primăvara și de umbră, vara. El poartă numele de „Bulevardul Independenței” și e mărginit pe ici colo de case vechi.

Concluzii. Fiecare oraș are „comorile” lui: clădiri vechi, monumente, muzee, parcuri sau biserici. Ploieștiul nu duce lipsă de câteva astfel de obiective, pe câteva din ele având ocazia să le văd în această scurtă vizită. Importante la nivel local, dar și național, aceste obiective pot stârni interesul unui pasionat. Voi reveni!

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 17.07.23 17:34:05
Validat / Publicat: 17.07.23 19:25:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PLOIEȘTI.

VIZUALIZĂRI: 542 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 În apropierea Primăriei.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33200 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[17.07.23 21:00:13]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mihaelavoicu
[18.07.23 00:31:54]
»

O surpriză mare cât monoxila de la Muzeul de Istorie! Dacă dădeai un telefon, ți-aș fi arătat un „mascherone” pe bulevard la un imobil de Toma T. Socolescu, Km 0 neoficial al orașului în dreptul casei unui fost topometrist (Nu cred că am zis, bine), un relief al Doncăi Simo cu zeghe și copilul nou născut, cu versuri crijelate „Nani raza mea de soare/Pui născut în închisoare” (autorul versurilor, Marcel Breslașu, „Cântec de leagăn pentru Donca” ), ți-aș fi arătat trei stâlpi de electricitate din vechea gardă de iluminat cu emblema Hans Nissl al producătorului, cel care a făcut și primele case din fier pentru bani. Unul din stâlpi este funcțional iar eu, nefiind ploieșteancă, l-am îmbrățișat pentru frumusețea lui. Tot bulevardul care ieșea spre Câmpina l-am prins în anii 70 iluminat cu acești stâlpi. Altul se află în curte la Muzeul de Artă și altul în curte la paragina, fostă Casă a Căsătoriilor. Iar la o veche școlă deasupra ușii de intrare se află sigla Primăria Urbei Ploești cu statuia Libertății în relief.

Și nu în ultimul rând, minunata clărire a Gării de Nord, soră geamănă cu Gara Vălenii de Munte demolată după cutremurul din 77. Ambele gări, construite de un arhitect italian. Și acum sunt felinarele din fier la peronul spre oraș al Gării de Nord.

Hala, la vremea respectivă era cea mai mare și mai igienică din estul Europei, după modelul Halelor din Paris. Demolate prin anii 60, acum clădirea Muzeului de Artă modernă Geore Pompidou.

Aici (vezi impresii) am scris despre Monumentul Eroilor Prahoveni din fața Primăriei și despre Monumentul Vânătorilor de la gara de sud, primul ridicat în țară în memloria eroilor de la Grivița. Ezte foarte interresant acest monument.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[18.07.23 12:21:07]
»

@mihaelavoicu: Elementele menționate sunt „micile comori” ale orașelor noastre, locuri și obiective cunoscute doar de localnici și căutate de cei foarte pasionați de istorie locală. Cunosc o parte din cele enumerate, le-ați postat cu fotografii exemplificatoare pe FB - foarte interesante.

Și Bucureștiul ascunde asemenea vestigii ale vremurilor de altădată: stâlpi vechi de iluminat cu sigla Primăriei - „Sf. Gheorghe” omorând balaurul (Dealul Patriarhiei), capace de canalizare-electricitate din epoca interbelică, stîlpi-indicatori de stradă (str. Atena), plăcuțe indicatare vechi (Asigurat la..., Abonal la ridicarea gunoiului) și altele.

P. S. La monumente mă voi întoarce într-un articol separat. Și la monoxilă, care e într-adevăr mareee ????

Mulțumesc pentru informațiile din ecou! O zi răcoroasă!

mihaelavoicu
[18.07.23 13:20:46]
»

@tata123 ????: Frumos! Am aflat că Vlad Țepeș avea o întreagă flotă de monoxile mari, cu care trecea Dunărea.

Și bisericile din Ploiești au istoria lor interesantă. Mulțumesc și gânduri bune!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Ploiești și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063991069793701 sec
    ecranul dvs: 1 x 1