ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.07.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAY-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Mănăstirea „Sfinții Voievozi” – cetatea din Bărăgan

TIPĂREȘTE

Călătorii care merg spre litoralul românesc pe vechiul drum național DN 2A sau spre orașele dunărene Brăila, Galați ori Tulcea pot poposi pentru un refresh – gastronomic sau cultural – în Slobozia. Capitală a plaiurilor ialomițene, municipiul Slobozia nu iese aproape cu nimic în evidență în ochii românilor. Totuși turiștii descoperă aici două obiective majore: Muzeul Național al Agriculturii (vezi impresii) și mănăstirea fortificată „Sfinții Voievozi” . Dacă primul obiectiv muzeal l-am admirat în drum spre Galați (vezi impresii), la ansamblul monahal aveam să poposim când ne întorceam spre București.

Vizită: mai 2023

Adresă: Aleea Mănăstirii nr. 1, Slobozia

Web: manastireaslobozia.ro/prezentare

Una din cele mai vechi mănăstiri din Câmpia Bărăganului „cetatea” monahală aflată azi în orașul Slobozia, la o aruncătură de băț de râul Ialomița, te întâmpină cu ziduri înalte care ofereau în secolele trecute protecție fizică și spirituală. În fața porții de acces, un gang boltit ce străbate turnul clopotniță, găsim suficiente locuri de parcare.

Pătrundem în universul monastic – o incintă patrulateră apărată de ziduri de cărămidă prevăzute cu metereze (ferestre de tragere), turnuri de colț și turn de acces (care joacă și rol de clopotniță). În mijloc se înalță biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” , ctitorie inițială a boierului de origine greacă Ianache Caragea pe la începutul anilor 1600. Un al doilea ctitor este domnul Matei Basarab care restaurează lăcașul de cult și desăvârșește ansamblul monahal prin adăugarea zidurilor, a turnului clopotniță și a clădirilor cu diverse destinații.

Biserica care ne apare azi în fața ochilor probabil că nu mai are forma de acum câteva sute de ani ci este simbioza mai multor stiluri arhitecturale. Fațada chiar pare un pic atipică, simțindu-se influențe occidentale; două turnuri pătrate flanchează pridvorul bizantin dând impresia unei cetăți.

În interiorul bisericii am admirat iconostasul bogat ornamentat, ca de altfel și toate piesele de mobilier bisericesc, pictura (refăcută de câteva ori), amvonul deosebit și tabloul votiv (al ctitorilor). M-am bucurat că înăuntrul edificiului bisericesc era liniște deplină, propice reculegerii și rugăciunii, dar și destul de multă lumină naturală pentru a putea splendoarea lucrăturii pieselor din lemn.

După momentul spiritual ne-am plimbat puțin prin curte, în jurul bisericii și pe lângă ziduri – am remarcat spațiile bine îngrijite și curățenia.

Recomand o oprire la mănăstirea „Sfinții Voievozi” din Slobozia călătorilor obosiți, pelerinilor răbdători și turiștilor iscoditori, popasul de câteva zeci de minute aducând o încărcătură pozitivă și o relaxare spirituală binevenită.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 10.07.23 09:01:31
Validat / Publicat: 10.07.23 09:50:25
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SLOBOZIA.

VIZUALIZĂRI: 419 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Zidurile de apărare.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24700 PMA (din 19 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[10.07.23 12:53:17]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Carmen IonPHONE
[10.07.23 13:58:01]
»

@tata123 ????: O biserică pe care o cunosc bine: având rude în Slobozia, am fost aici de mai multe ori la nunți, botezuri și, din păcate, și la înmormântări.

Și de fiecare dată am admirat stranele și catapeteasma.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[11.07.23 21:50:44]
»

@Carmen Ion: Mulțumesc pentru ecou. Am remarcat într-adevăr frumusețea mobilierului de lemn, cu precădere a iconostasului. Catapeteasma, din lemn și stucatură, e realizată în prima jumătate a anilor 1800, în timpul stăreției arhimandritului de origine greacă Gavriil Smirneanul, monah considerat al treilea ctitor al mănăstirii prin amploarea restaurărilor și reconstrucțiilor inițiate.

„Sfinții Voievozi” e o mănăstire veche, cu o istorie destul de amplă, prinsă acum în țesutul urban. Aici a existat o bibliotecă mare pentru vremurile de altădată și o școală importantă pentru zonă.

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michi
[23.07.23 10:42:16]
»

@tata123 ????: Superbe decoraţiunile interioare, păcat că nu am vizitat biserica aflată la o azvârlitură de băţ de Bucureşti. Eu nu ştiu ce am făcut o viaţă întreagă că nu am văzut atâtea obiective frumoase, măcar cele descrise în AFA? De fapt ştiu. Până în 1990 pe lângă faptul că erau copiii mici, de circulat nu puteam decât din două în două WE în cadrul a 40 l benzină. După 1990 ne-am aruncat să vedem lumea iar acum când aş avea timp, nema maşină, nema putere. Să nu hulesc că totuşi ceva, ceva, am mai bifat la viaţa mea şi am de ce mă bucura.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[24.07.23 09:24:14]
»

@Michi: Mănăstirea refăcută „din temelie” de domnul Matei Basarab a avut un rol dublu în regiune: religios și defensiv. Notele de călătorie ale lui Paul de Alep de la mijlocul anilor 1600 vorbesc despre centura de apărare de piatră a mănăstirii ca despre zidurile unui castel. Azi mănăstirea „Sf. Voievozi” din Slobozia își păstrează doar rolul spiritual.

P. S. Ați călătorit mult, ați văzut locuri frumoase, aveți amintiri deosebite. Sănătate și spor la scris!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MichiPHONE
[09.08.23 19:03:54]
»

@tata123 ????: bingo, superbonus!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, Michi, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Sfinții Voievozi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068683862686157 sec
    ecranul dvs: 1 x 1