ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.07.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2023
DURATA: 4 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

De Sânziene și Sânpetru la țară – turism și relaxare prin Teleorman

TIPĂREȘTE

În weekendurile din preajma acestor sărbători am avut privilegiul de a mă relaxa „la țară” , în două părți diferite ale județului Teleorman. Recunosc că am îmbinat odihna cu ceva de mâncare, cu bucuria plimbării prin natură, prin sat și la târg, dar și cu mici incursiuni istorice. Deși pare că Teleormanul nu are așa multe obiective istorice, totuși, pe plan local, sunt multe locuri de descoperit, de obicei insuficient amenajate sau promovate.

Pe primul loc însă stă plăcerea de a fi timp de multe ore în mijlocul unui sat, într-o gospodărie cu grădină și animale, lângă oameni harnici, spirituali și hotărâți. Poate că cei născuți și crescuți la oraș nu percep la aceeași intensitate toți stimulii din mediul rural, dar cei care au copilărit la țară își vor deschide total simțurile către mediul acesta. Să adulmeci mirosul de roșii recent coapte, să auzi cotcodăcitul găinii care coboară din cuibar, să te ude picăturile unei ploi rapide de vară, să vezi noaptea stelele pe cer. Aparte sunt și discuțiile cu oamenii satului, rude sau nu: graiul specific, poveștile despre vecini pe care nu îi cunoști, întâmplări care par incredibile dar sunt adevărate, vorbe hâtre și multe altele. Nu mai simți nevoia de a sta cu ochii în telefon sau la televizor, de a posta pe rețelele de socializare, de a răspunde la mesaje, pur și simplu te deconectezi total de la stresul mediatic.

Zona Tătărăștii de Sus

De Sânziene (Nașterea Sf. Proroc Ioan Botezătorul în calendarul ortodox) poposim pe malul râului Teleorman, aproape de granița cu județul Argeș. Simțim iarba sub tălpi, ne jucăm cu pisica din curte, explorăm grădina. Roșiile din solar au început să se coacă, castraveții și dovleceii se umflă de la o zi la alta, ardeii (grași ori subțiri) își ițesc formele de sub frunze, vinetele nu se lasă mai prejos. Scoatem cartofi din pământ pentru a-i găti și văd, după mulți ani, un gândac de Colorado ???? Fiind zi de sărbătoare plecăm pe câmp în căutarea sânzienelor (plantele, nu zânele bune). Le descoperim zvelte, de un galben pai și frumos mirositoare. Nu ratăm nici o mică plantație de lavandă ce înmiresmează aerul.

În acest sat de o vechime considerabilă se află ruinele curții fortificate a Bălăcenilor, reședință boierească făloasă cu peste un secol în urmă. Deși au trecut 10 ani de când vă povesteam despre zidurile de cărămidă roșie (vezi impresii) nimic nu s-a întâmplat. Ansamblul fortificat format din ziduri, turn de acces, ruinele bisericii de curte și beciurile caselor boierești se încăpățânează să reziste.

Pe latura din dreapta se află școala satului, o clădire standard din perioada interbelică probabil, primăria și monumentul eroilor, iar pe latura stângă ansamblul monahal „Sf. Ecaterina” . Mănăstirea de călugărițe a luat ființă în anul 2009, biserica din mijlocul ansamblului purtând și hramul „Schimbării la Față” . Curtea e îngrijită, o mulțime de flori completează acțiunea de liniștire a sufletului prin rugăciune.

Pe drumul județean ce merge spre Siliștea-Gumești se află moara veche a satului, un exemplu de arhitectură industrială din mediul rural (asemenea modele de mori supraviețuiesc încă în multe localități), ridicată probabil în perioada interbelică. Astăzi e părăsită, în curte intrând doar cei care iau apă de la un izvor cunoscut în zonă.

Duminica dimineață mergem în târgul săptămânal ce se ține într-un spațiu special amenajat, loc de desfășurare și a mult mai cunoscutului târg de Sf. Ilie. În principiu locuitorii găsesc aici lucruri de strictă necesitate, de la haine, textile, încălțăminte, la obiecte gen metalo-casnica, electrice și electronice, chestii agricole și gospodărești. Vin și producători din zonă cu legume, fructe, carne, brânză, miere, flori. Fie că au treabă sau nu, localnicii vin să caște gura, să afle informații, să stea la discuții și... să mănânce mici. Da, sunt câțiva întreprinzători locali care se bat să acapareze piața locală... hi, hi, hi. Trebuie să îl alegi cu grijă pe cel căruia îi cumperi micii, pentru a nu se supăra celălalt. Și iată-ne la 8.30 dimineața mâncând câțiva mici „la botul calului” alături de oamenii locului.

Plecăm încărcați pozitiv din această zonă traversând lanuri de grâu auriu și câmpuri de floarea soarelui. Vom rezista încă o săptămână în stresul cotidian.

Zona Salcia

Nici nu trecu bine săptămâna că ajungem iar la țară, tot prin Teleorman, doar că la vreo 70 km distanță de Tătărăști, mai aproape de județul Olt de astă dată. Satul de pe o culme de deal e ceva mai sărăcăcios, populația mult îmbătrânită, școala și biserica uitate de lume. Dar noi ne relaxăm și bucurăm aici alături de oameni dragi nouă. Stăm în aer liber, grădina e la doi pași, orătăniile își văd de treaba lor.

Ne avântăm din nou în solar pentru a gusta roșii proaspete, savurăm mirosul specific florii soarelui, căutăm ardeii ascunși sub frunze. Între timp pâinea se coace sub țest și apare la vedere după un timp rumenă și îmbietoare. Urmează gogoșile, o nebunie.

În drum spre Salcia de Teleorman m-am oprit câteva minute lângă Roșiorii de Vede pentru a privi Cetatea cazacilor (google.com/maps/place/Cet ... 4b0r5?entry=ttu), o veche fortificație (medievală poate!). Incinta circulară are peste 250 m în diametru și e formată dintr-un val de pământ de vreo 4 m înălțime, precedat de un șanț de circa 8 m lățime. Obiectivul nu este semnalizat în nici un fel, valul se poate observa din șosea dar din cauza vegetației e mai greu de ajuns (există pe o latură un drum de câmp). La un moment dat în perimetrul „cetății” terenul a fost cultivat. Până acum nu au avut loc cercetări arheologice ample care să descifreze istoria acestui punct fortificat.

În apropierea șoselei ce duce spre Salcia oprim din nou pentru a fotografia un fel de „tumul” , o movilă care ar putea adăposti un mormânt, o așezare mică tip tell sau o fortificație; în zonă sunt destul de multe – de amintit coiful de argint aurit getic descoperit la Peretu într-un asemenea tumul (historia.ro/sectiune/gene ... etu-566268.html). De altfel, lângă acel tumul, în aria satului Băneasa (aparținând de comuna Salcia), se află două castre romane, de dimensiuni diferite, fortificații aflate pe Limes Transalutanus (realitateadeteleorman.net ... pta-vizitatorii). Fortificațiile sunt greu de observat fiind acoperite de culturi.

În rest, despre localitatea Salcia am scris câte ceva într-un articol din 2017 (vezi impresii). Aș menționa din nou doar casa memorială Zaharia Stancu, insuficient pusă în valoare.

Concluzii. După zile stresante, călduroase și destul de aglomerate în mediul urban am reușit să unim două weekenduri relaxante „la țară” . În mediul rural te desprinzi de tehnologie, de timp, de griji. Ne-am simțit bine, ne-am amintit de copilărie (prin peisaje, gusturi și arome), am vorbit cu oameni dragi și frumoși, am și vizitat câte ceva. Dacă aveți unde, mergeți din când în când „la țară” .

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 04.07.23 14:10:45
Validat / Publicat: 04.07.23 14:36:44
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ROȘIORI de VEDE.

VIZUALIZĂRI: 629 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Sânziene pe râul Teleorman.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Safta Radu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[04.07.23 17:15:36]
»

Dacă prin zona Tătărăștii de Sus am ajuns doar pentru rezolvarea unor probleme de serviciu, comuna Salcia constituie un capitol important al vieții mele, în Băneasa petrecându-mi o parte a copilăriei, aproape de granița care separa mărețul imperiu al Romei de popoarele barbare. În clasele primare, împreună cu colegii mergeam la pădurea din apropierea drumului național, apoi ne opream la uriașa movilă de la intrarea în Băneasa, pe care localnicii o numesc „La Măgură” , unde învățătoarea noastră, pentru a ne capta atenția, ne povestea despre legendele comorilor ascunse acolo de daci, din care ieșeau flăcări în nopțile lungi de iarnă, comori blestemate, pe care oamenii le ocoleau cu teamă. Mi-ai amintit de copilărie, de acel gust inegalabil al pâinii în țest, împunsă cu furculița, făcută de bunica mea, mi-ai amintit de călduroasele zile de vară, când plecam cu prietenii mei pe islazul comunal și jucam fotbal cu orele, ne potoleam setea cu apă rece de izvor, ni se făcea foame și mergeam să furăm cireșe de la silozul de lângă gară, sau struguri din viile CAP-ului Salcia, uneori reușeam, alteori ne vedeau paznicii și ne fugăreau... Mi-e dor de zilele acelea, mi-e dor de prietenii mei, pe care soarta i-a răspândit în cele patru zări, sunt câțiva pe care nu i-am văzut de mai bine de 25 de ani...

Așa cum ai scris și tu, un week-end „la țară” nu poate fi decât reconfortant, uităm de problemele de zi cu zi, într-o lume rurală care din păcate, încet-încet, dar sigur, se stinge...

Gânduri bune!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[06.07.23 11:32:06]
»

@Safta Radu: Copilăria va ocupa întotdeauna un loc aparte în viața noastră. Mulțumesc pentru depănarea acestor crâmpeie din perioada copilăriei. Și eu am diverse amintiri din zonă, din perioada când trăiau bunicii. Câte drumuri pe jos am făcut de la gara Salcia până în satul Tudor Vladimirescu, traverasam Călmățuiul pe o punte de lemn, urmam o potecă prin câmp până sub dealul cimitirului și abia apoi intram în sat (aproape 3 km cu bagajele în cârcă). Dar ce pui la jar, sub țest, făcea bunica! Te lingeai pe degete. Alături de un mujdei de usturoi cu „raci” copți, acel pui era mâncarea pe care o doream de fiecare dată când mergeam la țară.

Amintiri!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[07.07.23 13:45:39]
»

@all: Deși pare o zonă unde timpul stă în loc, istoria iese la iveală din când în când și la Salcia de Teleorman.

În 2016 au avut loc prospecțiuni, iar în 2017 și 2018 a avut loc o campanie de săpături arheologice la castrul mare din Băneasa (aflat pe câmpul de după acea movilă - „La Măgură” ). În plină vară 2018 iubitorii de istorie au fost așteptați pe șantierul arheologic la „Ziua porților deschise” pentru a vedea ce s-a descoperit în această fortificație de graniță (realitateadeteleorman.net ... pta-vizitatorii). Iată și câteva postări și imagini din zona săpăturilor de „La Cetate” : pe FB.

Au rezultat și articole: cercetari-arheologice.ro/articol/ca24_03.

Istoria are multe de arătat...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Safta Radu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Roșiori și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071352005004883 sec
    ecranul dvs: 1 x 1