ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.07.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Arad
ÎNSCRIS: 26.09.08
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 2 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 2,5 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Excursie la Barajul Lesu

TIPĂREȘTE

dupa aproape trei ani am incercat sa pornim din nou la drum asa cum ne place noua cel mai mult adica in natura cu cortul. datorita faptului ca fetita noastra era prea mica nu ne-am incumetat pana acum sa o facem dar am zis ca a sosit momentul. ne-am hotarat sa facem ceva mai accesibil si am decis sa mergem in zona barajului lesu sau lesul ursului cum i se mai zice. acesta este situat in apropiere de stana de vale si este format de un parau de munte care se numeste, in mod bizar, iad. acesta isi merita numele deoarece a sapat in munte un defileu adanc si formeaza pe cursul lui mai multe cascade spectaculoase care sunt printre cele mai mari din tara.

probabil nu trebuie sa va mai povestesc cum se ajunge la stana de vale asa ca voi spune ca drumul incepe chiar din statiune si se afunda intre munti. practic se poate trece dincolo de barajul lesu spre satul remeti si se pate iesi, inainte de huedin, pe soseaua spre cluj-napoca. ei bine, asta e usor de spus pentru ca drumul care incepe din stana de vale e un veritabil circuit de off-road. e pe departe cel mai rau drum pe care am fost vreodata, vestigiile de asfalt nu te ajuta cu nimic, ba din contra asa ca faci in jur de o ora si jumatate pe 18 kilometri pana la coada lacului lesu. singurul avantaj al ritmului in care mergi este ca poti admira zona superba in care te afli dar cu atentie deoarece raul curge uneori si la treizeci de metri sub nivelul drumului asa ca intr-o parte ai muntele iar in cealalta o rapa adanca si tu esti pe un drum vai de mama lui care iti solicita calitatile de sofer... in special daca te intalnesti cu vreo masina care vine din sens invers. de altfel ne-am gandit ca cel mai bun mijloc de traversa aceasta zona ar fi pe un mountain-bike.

oricum zona merita orice efort, dupa vreo 5 km apare un mic baraj care nu este nicidecum barajul lesu deoarece acesta este un lac de acumulare cu o suprafaţă de 148 hectare, volumul de apă realizat prin construirea barajului pe Valea Iadului este de 28, 3 milioane m³ si are cativa kilometri lungime. deci dupa vreo 6 km de la stana de vale in dreapta drumului intalnim primul obiectiv - cascada valul miresei o frumoasa cadere de apa care doar prefigureaza ceea ce va urma. la cateva sute de metri mai incolo incepe traseul, nu foarte greu, de aproximativ o ora pana la cascada - saltatoarea iedutului. se poate lasa masina intr-un loc unde se largeste putin drumul si se urmareste indicatia de punct albastru, aici sigur veti scapa de canicula de la altitudinile mai joase udati de picaturile infime de apa rece ale cascadei.

de aici dupa alti 5 - 6 km, in dreapta drumului veti auzi vuietul cascadei iadolina care este cea mai mare si cea mai frumoasa dintre cascadele pe care le-am vazut. dupa vreo doi km parasim aceasta zona salbatica si valea se deschide iar cursul apei devine mai domol asa ca de aici incep sa apara o multime de cabane si pensiuni care mai de care mai cochete cu preturi incepand de la 50 de RON pana la 100 de RON in functie de confotul oferit.

noi am campat la coada barajului lesu unde am intalnit multi turisti cu cortul si pescari, dintre care multi au venit din zona clujului drumul de acces dinspre acea parte pana la baraj fiind mult mai usor. totusi zona nu s-a dezmintit de faima de "polul precipitatiilor" din romania si spre seara au inceput niste averse cu tunete asa ca nu ne-am putut bucura foarte mult de o seara placuta in aer liber... cu toate acestea ne-am bucurat mult de aceasta prima aventura in natura alaturi de fetita nostra pe care speram sa o "contaminam" cu microbul acesta care noua ne-a adus multe placeri. o placere in plus a fost sa descoperim aceasta zona salbatica si spectaculoasa care are potential in ideea de a se facilita accesul.


[fb]
---
Trimis de petrus95 in 19.07.10 12:52:00
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3573 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (petrus95); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 o portiune mai buna din drumul spre baraj
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 800 PMA (din 3 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Alina Morar
[01.08.10 12:42:02]
»

Descrierea la poza 3 e gresita. Aceea nu e cascada Valul Miresii.

petrus95AUTOR REVIEW
[03.08.10 17:22:11]
»

este chiar cascada respectiva. am atasat si o noua fotografie. poate ca acum e mai abundenta datorita ploilor din acest an dar e valul miresei.

Alina Morar
[03.08.10 18:05:09]
»

Poate asa se numeste si asta, dar Cascada "Valul Miresii" este la Rachitele, iar Lesu si Stana de Vale sunt mai incolo.

Alina Morar
[11.08.10 14:47:48]
»

Scuza-ma, ai dreptate. Acum am cautat ceva pe net si am vazut, intradevar, ca si acolo este Cascada Valul Miresii. Bine, nu e ca si cea de la Rachitele, dar...

webmaster
[21.04.13 12:50:41]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Drumeții în Apuseni" (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, petrus95
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții în Apuseni:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05422306060791 sec
    ecranul dvs: 1 x 1