ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.05.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAR-2021
DURATA: 15 zile
Prieteni
12 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Mursi - cel mai interesant trib

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Dis de dimineață scularea. La 5-30 întâlnirea, pentru că la ora 6 era micul dejun la restaurantul stil pole-pole din Jinka. Până la 7 am reușit totuși să mâncăm câte o omletă și să bem câte o gură de cafea, așa că la ora 7,30 fix trecute și ceva am purces la drum.

Urma să mergem în Valea Omo să descoperim ancestralul trib Mursi, cel mai inedit dintre toate văzute prin Ethiopia. O să povestesc un pic mai departe și de ce.

Am plecat la drum si după vreo două ore am ajuns în Valea râului Omo. Aceasta este situată în partea de sud vest a Ethipiei, chiar la nord de granița cu Kenya. Aici am dat iar de un baraj rutier format din câțiva soldați bine înarmați, iar în continuarea drumului nostru unul ni s-a alăturat pentru protecție.

Tribul Mursi este recunoscut ca fiind foarte agresiv. Sincer nu știu dacă din cauza soldatului care îi speria, dar chiar nu am avut nicio problemă. Pe de altă parte e bine să fie vizitați dimineața, pentru că mai târziu bărbații devin praf și pulbere și apoi sunt agresivi. Noi am fost pe la 10 dimineața și a fost totul ok.

Aici în Valea râului Omo paleontologii au descoperit unele dintre cele mai vechi rămășițe umane, așa că putem lesne considera, că ne-am descoperit cumva strămoșii. Mai mult aceștia trăiesc și respectă tradiții milenare. Parcă ne-am întors în timp cu 2-3000 de ani. Este fascinant este absolut incredibil, că am putut vedea pe viu așa ceva.

Dar ce-l diferențiază pe acest trib de restul triburilor din Ethiopia? Ei bine femeile poartă niste plăci mari în buze sau în urechi, bonus sunt tatuate pe sub piele cu diverse bile.

Sunt mai multe teorii referitoare la acest obicei barbar. Unul dintre acestea spune că erau făcute pentru urâțirea femeilor pentru a nu mai fi atractive în fața negustorilor de sclavi. Este o părere foarte interesantă și consider că este foarte posibil să aibă un sâmbure de adevăr. Astfel urâțite negustorii le vindeau foarte greu la piața neagră așa că încet, încet au început să evite triburile Mursi.

Alte opinii spun că obiceiul de a purta o placă în buza inferioară este legat de fertilitatea și eligibilitatea femeii pentru a se căsători. O fată Mursi ajunge la pubertate la 15-16 ani. În acest moment îi este tăiată buza inferioară de către o femeie din trib și în aceasta i se introduce un băț de lemn. Buza încet încet se întinde și se bagă bețe din ce în ce mai mari. Când este destul de mare i se introduc în buză niste farfurii de lut de diverse dimensiuni. Cel mai mare model, pe care l-am cumpărat si eu era destul de greu. Nu stiu cum pot așa ceva. Tradiția spune că o femeie care nu va purta o asemenea farfurie în buze este leneșă și acest lucru va face ca zestrea ei să fie mai mică. De obicei zestrea este calculată în numărul de capre pe care-l deține. În concluzie cele care poartă în buze o placă de 12 centimetri este considerată curajoasă și perseverentă și are cu ce să se mândrească.

După cum spuneam plăcile pentru buze pot fi din lut ori din lemn. Acestea sunt purtate în general de femeile singure sau de cele proaspăt căsătorite în patru ocazii speciale. Prima ar fi când servesc masa bărbaților. Se mai poarta la nunți, la dueluri donga ori la dansuri. Sau când vin turiștii în vizită. Încet, încet și le-au pus și pentru noi și am avut onoarea să le admirăm în toată splendoarea lor. Și nu, nu sunt sarcastic, ba chiar din contră. După câțiva ani de la căsătorie femeia poate purta farfuria mai rar, iar dacă rămâne văduvă scapă pur și simplu de ea.

Evident vizita la tribul Mursi a decurs după același tipar. Multe poze, cu ele îmbrăcate ori ba, dar musai decorate, multă negociere pentru a cumpăra ceva de la ei. Am petrecut mai bine de o oră foarte interesantă în mijlocul acestui trib. Bărbații stăteau undeva la umbră, iar femeile erau gazde bune. Acest trib mi s-a părut de departe cel mai înapoiat, dintre toate cele vizitate. Asta vedeai foarte simplu și numai prin prisma colibei în care locuiau. Nu știu cu ce s-ar putea spăla, cert este că nu miroseau urât, nici măcar copii!

Dar hai să mai spun ceva și de alte tradiții de-ale lor. Tinerii bărbați Mursi se luptă pentru soții într-un duel denumit donga. Aceștia se îmbracă cu un fel de armură denumită umoga care îi oferă protecție. Aceasta include ceva decorațiuni, o apărătoare de tibie din piele animală, o piele de leopard pe corp plus ceva în cap de bumbac. Bonus au un talger legat în jurul taliei. Arma lor este un băț de copac de vreo doi metri lungime. Se duelează până unul este rănit sau cedează. Pe vremuri se spune că era până la moartea unuia dintre combatanți. Astfel câștigătorul rămâne cu mireasa. Stați că și femeile au proba lor. Când le vine sorocul să nască, pleacă în junglă să nască. Pe vremuri plecau singure, acum sunt însoțite de o doică. Cine reușeste să se întoarcă teafăr înseamnă că e puternic. Cine nu, nu, Dumnezeu cu mila.

O altă tradiție Mursi este aceea de a-și picta corpurile cu argilă și minerale din pământ. Vopseaua rezultată nu este doar decorativă, ci are rolul de a îndepărta spiritele rele, de a intimida dușmanii și de a atrage sexul opus. Este deasemenea un lucru extrem de practic, deoarece lutul acționează ca un strat protector împotriva soarelui african... Mai mult calcarul alb alungă insectele... Neavând acces la oglinzi aceștia se pictează pe față unul pe altul, iar rezultatul este aplaudat ori ba de restul tribului!

Beneficiile de protecție ale vopselei de lut sunt apreciate în special de bărbații Mursi, care se ocupă de turmele de capre. Animalele sunt extrem de importante. Sunt bune pentru hrană, pentru comerț ori pentru zestre, iar bogăția unui trib este dată de numărul de animale.

Ei bine la o scara foarte mică acestia se ocupă si de agricultură. Principala recoltă a tribului Mursi este sorgul o cereală foarte tolerantă la secetă și căldură, pe care femeile le prepară ca un terci gros. Mai cultivă porumb, fasole ori năut, iar fructele le iau direct din copaci.

Vizita la acest trib a fost cireașa de pe tort în cadrul acestei incursiunii în sudul Etiopiei în zona tribală. Ar mai fi fost ceva triburi de vizitat, dar programul nostru nu prevedea acest lucru așa că am pornit pâș pâș către aeroport. Ne-am luat la revedere de la soldatul care ne-a asigurat protecția și l-am omenit cu 200 de birr.

Am ajuns la aeroportul Baco sau Jinka Internațional aeroport. Acesta este de departe cel mai mic si mai exotic aeroport de pe care am zburat. Erau doar câțiva soldați la intrare ce ne-au impus să ne punem măștile și apoi o baracă unde am făcut checkin-ul si am pătruns în sala de aștepate. Aici erau doar vreo douăzeci de locuri și aveai cumva loc la clasa întâi. Vedeai foarte lesne cum aterizează avionul și se îndreptă direct spre tine. Din fericire a fost doar o iluzie optică. La stația Jinka au coborât câțiva călători și am urcat noi! Avionul venea din altă direcție și avea stație și aici, special pentru noi! Zborul a decurs fără incidente neplăcute, iar într-o oră deja aterizam în Addis Ababa.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Valea râului Omo este o zonă aridă, nu foarte primitoare, dar interesantă.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Nu o pot încadra la distracție ori la relaxare. A fost mai mult o lecție de istorie trăită pe viu.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de robert in 07.05.21 13:45:37
Validat / Publicat: 07.05.21 14:15:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AFRICA [alte locuri].

VIZUALIZĂRI: 1490 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

24 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 cam așa e o mamă aranjată
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

24 ecouri scrise, până acum

robertAUTOR REVIEW
[07.05.21 14:02:59]
»

rog https://www.youtube.com/watch?v=IxiVbMgNl3c

mersi frumos! ​​

webmasterX
[07.05.21 14:04:14]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Aurici
[07.05.21 15:07:00]
»

Ar trebui să ne mai uităm la pozele tale când ni se pare că ne lipsește ceva. Mi se pare incredibil totul. Urechile alea, chestiile din gură, lipsa apei în secolul ăsta, toate tradițiile alea sadice... Să mulțumim cerului și-n sculare și-n culcare că suntem atât de norocoși. Nici nu văd cum s-ar schimba ceva acolo pentru că ei nu cunosc altă lume. Poate tururile acestea de excursioniști să aprindă o dorință în vreun căpușor, dar cred că sunt slabe speranțe. Super experiență ai avut!

adynutza26
[07.05.21 15:25:03]
»

@robert: OMG! Ce barbarie! Ele se chinuie ingrozitor iar pe ei nu vad decat cateva tatuaje. Incredibila inegalitate dar in acelasi timp o experienta de viata care, asa cum zicea si Aurici, te face sa apreciezi ca te-ai nascut totusi intr-o lume civilizata. Iar la momentul 2:39 si din videoclip, copilul atarnand este emblematic.

robertPHONEAUTOR REVIEW
[07.05.21 15:28:21]
»

@Aurici:  am spus-o si o s-o mai repet: o simplă vizită in Africa neagră,   in Africa rurală te schimbă total. Vezi altfel viața   ai alte valori, iti dai seama de cât de puțin ai nevoie pentru a fi fericit.

In altă ordine de idei este foarte greu sa-i schimbe cineva. Vizitele astea ale noastre i-au învățat doar că pot câștiga niste bani ușor stand frumos la poze.

Sinngura lor șansă e educația asa cum am văzut la precedentul trib Dasenach!

Mulțumesc mult pentru vizita și comentariu!

P.S.Vezi că am m-ai incarcat o poză,  eu cu discul -  vezi foto! Înca nu e validată! E interesant de văzut mărimea discului! De greutate trebuie să mă credeți pe cuvânt!

ANILUPHONE
[07.05.21 15:51:13]
»

Wow... de data asta a fost dureros... da este inedit, dar totuși...

Am văzut care sunt condițiile și obiceiurile acestor oameni ce trăiesc în triburi, parcă 3 au fost, fiecare cu stilul lui... și pot spune că mă simt norocoasă că trăiesc în condiții normale de confort...

Și tu ești un norocos că ai reușit să mergi în vacanță în Etiopia și ai văzut atât de multe lucruri și locuri inedite.  

Care este speranța de viață a acestor oameni... ce trăiesc în tribul lor... în condițiile lor, probabil normale pentru ei... ?!!!

Îți recomand să citești cartea Îndrăgostită de un Masai, dacă nu ai citit-o!!! ​​​​​

robertPHONEAUTOR REVIEW
[07.05.21 17:39:54]
»

@adynutza26:  sincer eu nu m-as lega atât de mult de felul cum se aranjeaza intre ghilimele aceste femei. Se întâmplă acest lucru la multe civilizatii, chiar si la noi la europeni. Se baga tot felul de cercei in tot felul de locuri.

In schimb conditiile lor de trai sunt groaznice.

Nu-i putem critica, nu-i putem schimba, putem doar constata.

Asta-i lumea reală,   o lume in care majoritatea cetatenilor traiesc in sărăcie.

Mersi frumos pentru vizita si pt comentariu! ​​​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robertPHONEAUTOR REVIEW
[07.05.21 17:52:18]
»

@ANILU:  patru triburi : Dorze, Hamer, Dassenach si Mursi. A fost experiență absolut fabuloasă! As mai fi vizitat si alte triburi da asa a fost programul.

Curios a fost la acest trib a fost faptul​ că femeile nu mi s-au părut diforme ori respingătoare. Erau unele chiar mai frumoase ca la alte triburi.

Evident nu ne putem compara cu ei e o diferență de mii de ani.

Dar hai să facem un experiment ipotetic: ce s-ar alege de lumea pe care o stim, ce s-ar alege de civilizație dacă de exemplu toată lumea ar rămâne fără curent electric? Definitiv. E o întrebare retorica! ​​

Mersi frumos! ​

Carmen Ion
[07.05.21 18:07:22]
»

@robert:  Interesant, spectaculos, inedit..., la fel de bine ar putea fi marțieni, din punctul nostru de vedere.

Ai dreptate, nu îi poți judeca, asta e viața pe care o cunosc, așa trăiesc ei dintotdeauna. Și poate că sunt fericiți în felul lor... Pentru că fiecare dintre voi vede fericirea altfel.

Nu știu totuși cum de au acceptat vizitatori, cum de au acceptat pătrunderea turismului în viețile lor; treaba asta mă intrigă. Sigur, e vorba de bani, a căror valoare înțeleg că o pricep... poate... oarecum, ceea ce înseamnă că au avut și au în continuare contact cu alții, cu alte triburi presupun, dar și cu alte tipuri de civilizații, cu ființe omenești de mai departe, inclusiv cu omul alb... Și au putut astfel face comparații, chiar dacă doar la nivel empiric, cu stilul de viață al altora.

Ce concluzii or fi tras ei?!! ​

ANILUPHONE
[07.05.21 18:12:03]
»

@robert:  suntem dependenți de curent electric...

Am mai discutat în alte împrejurări... să mergem să stăm o perioadă fără curent electric... am zis atunci că nu cred că putem sta mai mult de 2-3 zile și atunci nu știam de internet și tot ce înseamă asta... ​

Ce vremuri trăim!!! ​

Mika
[07.05.21 19:07:15]
»

@robert:  Foarte interesant și paote greu de crezut că unii oameni trăiesc in alte timpuri. Ce să spun, mi se pare groaznic să fie mutilate așa, mai ales la gură. Văd că sunt și tunse, rase in cap, poate și cu scop igienic, având in vedere că nu au apă.    Unele dintre ele chiar erau frumoase. Dar cred că totuși ei sunt fericiți cu puținul pe care il au. Este o lecție pentru toți, așa cum bine ai spus.  

krisstinnaPHONE
[07.05.21 19:19:53]
»

Cuscre:

Așteptam articolul, am râs la ultima foto, cuscrul meu cu farfuria-n buză

Am citit despre Mursi, sunt foarte agresivi, un grup de turiști francezi a fost agresat de trib. Ei pot fi vizitați doar dimineața, înainte de a fi beți sau drogati. De-aia și turiștii sunt însoțiți de cineva înarmat.  Din banii turiștilor își cumpara alcool, din nu știu ce plantă își fac droguri.  Bărbații sunt niște putori, se ocupă doar cu plimbarea animalelor, femeile dețin controlul, sunt afurisite, harnice și "bărbate". Ele construiesc colibele, fac agricultura, îngrijesc puradeii, au grijă de familie, se lasă biciuite până la sânge de bărbatul care câstigă lupta pentru o femeie. Înainte, pe vremuri, cel care pierdea trebuia ucis. Dar pentru că sunt pe cale de dispariție, bătrânii tribului au interzis uciderea tinerilor, au inventat biciuirea muierilor, acestea fiind onorate să primească un asemenea "dar". Este cel mai "scump" trib, sunt disperați după banii turiștilor, prețurile le fac muierile. Banii se duc in marea lor majoritate pe alcool, euforia contează mai mult decât hrana copiilor.

Chiar dacă sunt înapoiati, ei se gândesc mai mult la "binele" lor (alcool și drog) decât la cei mici.

Înainte de a își găuri buza, își sparg si cei doi dinti din față, ai maxilarului, altfel nu e tacâmul complet

Fascinantă lume! Să fie la ei acolo!

Bravo, felicitări!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][12 voturi]
robertAUTOR REVIEW
[07.05.21 19:27:12]
»

@Carmen Ion:  da chiar nu știu să răspund la asta! Noi albii suntem considerați bogati peste tot prin Ethiopia si cred că prin marea majoritate a Africii. Baba ne strigă copii pe stradă și ne roagă să le dăm ceva, orice, bani, apă, mâncare, jucării orice...

Unele triburi acceptă vizitatori altele nu! Chiar era un trib pe care as fi vrut să-l vizitez unde cei mai apreciați sunt bărbații grași, foarte tare pentru mine, dar nu s-a putut fiind foarte agresivi cu turistii.

Așa că nu știu ce părere au cei din triburi despre noi. Când ne văd vor să profite cât mai mult. Altceva chiar nu știu!

Mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu! ​​​​

Rodel
[07.05.21 19:48:06]
»

Într-adevăr, acest trib este cel mai cel! Incredibil pentru noi ce tradiții au! Ai trăit o experiență extraordinară!  

doinafil
[07.05.21 23:22:33]
»

O lume incredibilă care nu aparține sec. XXI!!! Au rămas - parcă - „înțepeniți” în comuna primitivă! Te întrebi cum de pot trăi în asemenea „condiții” Astfel de imagini am văzut doar în filme documentare, la TV și acum, în pozele tale.

Spui că trupurile lor nu miros urât, chiar dacă nu ai văzut unde și cu ce se spală​. Cum este posibil așa ceva, mai ales pe căldura de acolo!

​După cum spune Krisstinna mai sus, dacă femeile au luat frâiele „gospodăriei” și a creșterii copiilor, ar trebui să fie „matriarhat” , daaaaar, ce te faci (?!) că bărbații  - după ce că sunt leneși și bețivi - mai sunt și agresivi cu ele?!

Trebuie să mulțumim Domnului că suntem europeni, că nu ne-am născut pe-acolo!!!

Or ști că există și altă lume, și dacă DA, oare s-au gândit la emigrare?! Cred că lipsa informațiilor și sărăcia îi împiedică​​ s-o facă.  

​    

robertAUTOR REVIEW
[08.05.21 08:56:22]
»

@Mika:  asta-i tradiția la ei, mai mult chiar nu sunt în măsură să comentez! E foarte clar pentru toata lumea că au o viață grea. Dacă sunt mulțumiți cu ce au numai Dumnezeu știe.

Eu știu doar un lucru, prin natura lui omul este veșnic nemulțumit. Poate doar cei care ajung la un grad de iluminare ridicat să fie altfel. Nu știu, poate greșesc dar asta este părerea mea, sinceră și personală. ​

Mulțumesc frumos pentru că-mi urmărești cu interes aventurile mele prin Etiopia! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robertAUTOR REVIEW
[08.05.21 08:58:26]
»

@ANILU: " Îți recomand să citești cartea Îndrăgostită de un Masai, dacă nu ai citit-o!!! ​​​​​"- mi-a fost recomandată de multă lume. Sincer nu am apucat să o citesc. Dacă o ai poate poți să mi-o împrumuți mâine! Mersi anticipat!

ANILUPHONE
[08.05.21 08:59:44]
»

@robert:  cu mare plăcere!

robertAUTOR REVIEW
[08.05.21 09:05:33]
»

@krisstinna:  măi cuscră da mă faci neîncetat să mă minunez de tine! Ai scris în ecou un mini articol semn că ești foarte bine informată. Da ce-i un om informat? Un om informat este un om liber!

Mulțumesc frumos pentru vizită și pentru comentarii! Pe mine mă pasionează foarte tare să vizitez altfel de civilizații​ între ghilimele și cam asta urmăresc de-acum încolo! Sper din tot sufletul să repet experiență si prin alte țari de pe continentul negru.

Momentan trebuie musai să trec la partea spirituală. Dupâ atâtea țâțe goale este timpul să mergem la biserică. Urmează Lalibela! ​ Gata cu distracția să trecem la lucruri serioase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robertAUTOR REVIEW
[08.05.21 09:21:27]
»

@Rodel:  așa e! Sunt foarte fericit că am apucat să o trăiesc! Mersi frumos pentru că-mi urmărești aventurile prin Africa!

robertAUTOR REVIEW
[08.05.21 09:26:24]
»

@doinafil:  încep cu sfârșitul, cred că glumești! "Or ști că există și altă lume, și dacă DA, oare s-au gândit la emigrare?! Cred că lipsa informațiilor și sărăcia îi împiedică​​ s-o facă. "

Nu au acte, nu au ieșit niciodată din arealul lor, de unde să știe de altceva? Doar prin educație își pot depăși condiția, dar am impresia că sunt destul de refractari la așa ceva! ​

Evident că trăiesc în epoca primitivă, undeva la începutul omenirii și cred că este destul de greu să se schimbe ceva prea curând!

Mersi frumos pentru că-mi urmărești cu interes aventurile mele prin Etiopia! ​​

nela b
[08.05.21 17:24:44]
»

 Am impresia ca tocmai am terminat de citit (cu multa placere) un roman de aventuri fascinant! Am impresia ca am urmarit un documentar despre Etiopia! Te felicit, meriti sa calatoresti pentru ca stii sa partajezi ceea ce ai vazut, trait. Multumesc!  

robertPHONEAUTOR REVIEW
[08.05.21 18:41:07]
»

@Ionela Blaga:  acest ecou este printre cele mai frumoase primite vreodată de mine. Drept pentru care mă înclin și vă mulțumesc frumos!

cris1971
[11.05.21 13:04:47]
»

@robert :

Bună ziua! Mă întreb, după atâţia ani de vizite turistice- din care au învăţat să negocieze, să ceară bani, să... se vândă mai scump, şi au văzut că alţi oameni trăiesc altfel, chiar nu şi-a dorit niciuna dintre oropsitele acelea să fie ca femeile/turistele cu care se fotografiază, chiar nu şi-a spus niciuna " ce ar fi dacă... "!

Of, ce lume... am vrut să spun tristă, însă, pentru ei, asta e viaţa, ăsta e universul.

Mulţumesc pentru interesantele review-uri!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adynutza26, ANILU, Aurici, cris1971, doinafil, Mika, nela b, robert, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în #Etiopia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071556806564331 sec
    ecranul dvs: 1 x 1