GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Vatra Dornei, Pârtia Veverița, Concursul Național de schi pentru copii
În perioada 13-15 ianuarie 2017, am participat alături de copiii de la Palatul Copiilor din Tirgu Mureș, la Concursul național de schi pentru copii "Bucuriile Zăpezii" din Vatra Dornei.
Municipiul Vatra Dornei se află în județul Suceava, în Depresiunea Dornelor, la o altitudine de 800m, în Carpații Orientali. Localitatea oferă peisaje pitorești, cu vârfuri muntoase și culmi frumos împodobite cu brazi, aceasta fiind înconjurată de Munții Bistriței, Munții Giumalău, Munții Călimani și Munții Rodnei, Obcina Mestecăniș.
Pârtiile de schi din Vatra Dornei
Vatra Dornei este căutată de turiști pentru practicarea sporturilor de iarnă, aici găsindu-se patru pârtii de schi alpin si una de schi fond, care satisfac gradele de dificultate de la ușoare, la medii.
1. Pârtia de schi „Dealu Negru” are un grad de dificultate mediu, fiind pe locul doi ca lungime din tara, are 3000m. (mai multe detalii intr-un articol separat).
2. Pârtia de schi „Parc 1” are o lungime de 900 de metri, cu o înclinare medie de 28,5° și o diferență de nivel de circa 150 de metri. [12] Este situată în centrul stațiunii Vatra Dornei, în vecinătatea Parcului Central, și este una din cele mai vizitate pârtii din nordul țării. [13] La bază se află o pistă de snowtubing și școala de schi „Euroski”. Pârtia are o dificultate medie, este dotată cu tunuri de zăpadă, beneficiază de iluminare nocturnă și de transport cu telescaunul asigurat de Teleschiul Parc. Acesta include și un baby-schi pentru copii, iar lungimea traseului este de 230 de metri. [14] Baza de plecare se află pe Strada Parcului.
3. Pârtia „Poienița” (numită și „Parc 2”), se află în continuarea pârtiei de schi „Parc”, are o lungime de 550 de metri și o diferență de nivel de 50 de metri. [9] Pârtia beneficiază de o lărgime optimă pentru începători și copii, având un grad de dificultate redus. [15]
4. Pârtia de schi „Veverița” este situată în vecinătatea pârtiei „Parc”, accesul făcându-se atât de pe Strada Parcului, cât și de pe pârtia „Parc 2”.
5. În afară de cele patru pârtii de schi alpin, mai există pârtia „Dealu Runc”, dedicată practicării de schi fond și situată în continuarea părții superioare a pârtiei „Veverița”. Are o lungime de 5.000 de metri și un grad de dificultate scăzut, fiind recomandată pentru începători. Nu beneficiază de iluminare nocturnă, zăpadă artificială sau transport pe cablu. [9 ]
(sursa: ro.wikipedia.org/wiki/Vatra_Dornei)
Vinerea, la ora 13:15 am plecat din Tg. Mureș spre Vatra Dornei și am ajuns la ora16:45 cu două opriri intermitente, una la o benzinarie și alta în pasul Tihuța. Șoseaua a fost în stare bună, curățată, drumul nu prezintă probleme. Traseul: Tg Mureș - Reghin- Bistrița- Pasul Tihuța- Vatra Dornei.
Odată ajunși la destinație, ne-am cazat la Pensiunea Pop Nechifor*** (am prezentat-o separat într-un articol), am mâncat și am plecat pe pârtia Veverița pentru antrenamentul dinaintea competiției. Șederea pe pârtie în acea seară a fost scurtă, pentru că programul de funcționare a teleschiului este doar până la ora 20. Nocturna pe această pârtie este bună, zăpada a fost în regulă, multă, fără porțiuni de gheață. Copiii s-au plâns insa că sunt prea multe denivelări, că pârtia este în valuri.
Noi, adica grupul nostru, am schiat pe doua pârtii: Pârtia Veverița și Pârtia Drumu Negru pe care am sa le descriu in articolul meu.
Pârtia Veverița
Denumirea pârtiei vine de la Parcul Central, în proximitatea căruia se află, pentru ca in acest parc sunt multe veverițe care se apropie de turiștii care bat două pietre sau nuci și le "fură" direct din mâna lor. Am fost și eu în concediu la Vatra Dornei acum 10 ani și am experimentat ceea ce v-am povestit cu nucile și veverițele. Să revin la pârtie.
Pârtia Veverița a fost deschisa in anul 2011.
Conform datelor trecute pe panoul informativ de la baza partiei, Pârtia Veverița are un grad de dificultate medie, are o înclinație medie de 23,5%, lungimea este de 780 m., diferența de nivel este de 183 m. iar latimea medie este de 40 m. Aceasta este prevăzută cu instalație de teleschi bipost, instalatii de zăpadă artificială și nocturnă moderna. Altitudinea de la care se urcă spre vârf este de 854m. și cea de sosire la locul de unde se coboară este de 1037 m. Traiectoria pârtiei este orientată spre nord.
La baza pârtiei este o parcare - cam mică, un apre-schi, un punct de prim ajutor, salvamont, jandarmerie montană, casierie, un post de radio..., care difuzeaza muzică nouă, antrenantă, cu o sonorizare excelentă. Ca pe fiecare pârtie, găsim afișate la baza ei regulile pe care schiorii sunt obligați să le cunoască și să le respecte.
Peste drum de pârtie, pe partea stanga, la o casă este centrul de închiriere echipamente de schi.
În vârful pârtiei este amenajat un loc de belvedere ”Ski Stop” pentru odihnă, cu șezlonguri, cu un chioșc de unde se pot cumpăra băuturi calde, sucuri, băuturi alcoolice, ronțăieli, toate acestea întreținute de muzică de calitate, balade vechi rock... de nu-ți venea să mai cobori până nu se termină piesa.
Prețul pentru urcarea cu teleschiul pe această pârtie este de 5 lei/urcare, la cinci bilete se acordă un bilet gratuit. Nu se fac abonamente și nu am văzut tarife diferențiate pentru copii.
Este un anunț care ne spune că instalația în nocturnă funcționează cu minim 5 turiști.
Programul de funcționare al pârtiei este: luni-vineri: 12:00-20:00 și sâmbăta-duminica: 10:00-20:00.
A doua zi s-a desfășurat concursul de schi, o probă dimineața iar alta dupa-masa la nocturna. Pârtia în această perioadă a fost destul de aglomerată, la concursul de schi participând 11 centre din țară. O parte din pârtie a fost ocupată cu porți iar pe cealaltă parte din pârtie se schia liber, in afara concursului.
Seara, la ora opt a avut loc premierea în parcul din centrul municipiului Vatra Dornei. Noi, Clubul Copiilor din Tg Mures, am obținut un loc trei.
Ne-am bucurat in parc de beculetele colorate cu care era împodobit de sărbătoare, cu ocazia festivalului anual "Dorna Winterfest" si de pop-corn-ul pe care il savurau toti copiii din grupul nostru.
Am trecut pe la toate căsuțele din lemn să vedem ce putem cumpăra. Erau multe produse alimentare, suveniruri, băuturi calde etc. Acolo am observat un mic patinoar, dar ceea ce mi-a captat atenția a fost frumoasa construcție realizată la izvorul Sentinela, care datează din anul 1896, realizată în stilul castelelor medievale. Turnul clădirii a servit în timpul primului razboi mondial drept punct de observare.
Izvorul Sentinela este un izvor de apa minerală descoperit in anul 1871, care nu a secat niciodata.
Este o destinatie pe care o recomand, Partia Veverita mi-a placut, imaginea munților care o inconjoara, a brazilor încărcați de zăpadă, aerul puternic ozonat sunt uimitoare.
(continui in articolul urmator cu descrierea pârtiei Drumul Negru, a hotelului Castel Dracula din pasul Tihuta)
Trimis de Dana2008 in 30.01.17 14:45:06
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în VATRA DORNEI.
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Bună ziua, scriitorule!
Am fost cu tine pe pârtii - mulțumesc de plimbare - literar vorbind, desigur.
Foarte utile informațiile mai ales pentru cei care nu au fost niciodată acolo și doresc să meargă.
Despre
”Nu se fac abonamente și nu am văzut tarife diferențiate pentru copii
este doar unul din aspectele mai puțin fericite pe care le poți întâlni când mergi la schi în România.
Din păcate sunt puține pârtii, la noi în țară, care ca și dotare se apropie de cele din Austria - de exemplu.
Felicitări pentru articol!
O zi deosebită!
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@Utube: Multumesc frumos pentru aprecieri si vizita!
Am norocul ca impreuna cu fiul meu sa vizitez partiile din Romania cu Clubul copiilor, la competitii. E foarte frumos la Vatra Dornei, mancarea gustoasa si cazarea pe care am avut-o ti-o recomand daca vrei sa treci pe acolo.
Pot sa compar deja partiile din tara. Stiu ca la Borsec si Sovata sunt Partii cu gheta, nu prea bine intretinute, La Vatra Dornei este in regula, dar la Toplita, unde am fost sapt trecuta, e super buna partia!... si mai urmeaza inca multe sper iarna aceasta. Iubesc iarna, schiul si muntele!
Pe curand!
@Dana2008: esti o mare "devoratoare" al acestui sport! Simti asta din toate articolele tale ultime, in ton cu anotimpul! Este deja serial, foileton si cand ai sa scrii si despre pârtia din Toplita, zău ca le distribui pe tot netu'! Si asta nu pt prajitura Crémes, dar nici nu o refuz???? iar dam de gandit lu'Andox... dar sa stie si el cs sunt f bune!
Ladand gluma, chiar distingi intre randuri placerea ta vis a vis de acest sport si placerea de a scrie in general despre Românica noastra! Si in plus despre partiile de schi din tara noastra chiar nu prea erau articole. Felicitari, mureşanca noastră!
@Dana2008: Și pozele de revistă! Fată frumoasă și bună, dar și sportivă!
Mai vreau!
Mulțumesc frumos pentru cuvintele frumoase! Ai dreptate, vreau să descopăr și partea aceasta din Romania și să le spun celor interesați despre pârtiile de schi de la noi din țară. Consider că avem o țară superbă.
Că trebuie să stăm la rând 10-15min ca să urcăm cu teleschiul poate fi o ocazie de socializare, chiar îmi face plăcere să mă împrietenesc cu schiori, să schimbăm păreri despre pârtie, despre pârtii din alte locații, etc. Poți obține informații utile!
Mulțumesc pentru că ți-ai făcut timp pentru articol meu.????
Te pup, Măriuca! Ești o scumpă!
@Zoazore: Mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!
Mai am încă pârtii in programul de scris!
Despre fotografii, nu le-am prelucrat, nu prea am timp din păcate.
Pe curând Zoa! Te pup!
@Dana2008: Prin asociere cu activitatile copilului tau m-am gandit si eu la ai mei. Participarile la concursuri sunt si pentru noi prilej de a merge prin tara, anul asta prima oprire va fi la inceput de martie la Iasi.
Ne place asemeni tie sa fim cu ei dar si cu cei care impartasesc aceste pasiuni. Si cum tu spui ca la coada la urcare socializezi cu ceilalti schiori, noi socializam la competitii cu ceilalti parinti, nu numai de la clubul nostrum, ci cu ceilalti din aceeasi categorie de varsta cu ai nostril.
Foarte frumos prezentate aceste informatii atat de utile tuturor iubitorilor de schi si nu numai.
Felicitari pentru articol si poze, votat cu mare drag.
@mishu: Mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!
Pe când la Tg Mureș la un concurs? Să ne cunoaștem odată!
Pe curând!
@Dana2008: Dar tu de ce nu vii la Slănic? Încă mai ai timp! Hai, că poți!
@Zoazore: Ce scumpă ești Zoa!
Mi-ar face mare plăcere să te cunosc personal, dar nu pot face tot ce vreau... Poate data viitoare... Speranța moare ultima!!!
Mutat în rubrica "La ski în Vatra Dornei, VATRA DORNEI" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2018 Detalii actuale — scris în 13.02.18 de pining din CONSTANTA - RECOMANDĂ
- Jan.2015 Pentru prima data la schi in Vatra Dornei — scris în 26.01.15 de sasana53 din SIBIU - RECOMANDĂ