EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ne-am jucat ca „ăia micii” pe plajă, la Marea Nordului
Unde, mai precis?
Adresa exactă: Beach Rd, Sea Palling, Norwich, NR12 0AL, Regatul Unit.
Chiar dacă nici unul dintre noi doi nu atinseserăm pragul venerabilei vârste septuagenare, cu patru ani în urmă ne-am lăsat prinși în jocul unor tineri frumoși, cu o vârstă de puțin peste 30 de ani. Aveau de sărbătorit o aniversare a uneia dintre fetele grupului lor și, week-end fiind, ne-au invitat, la început de iulie 2016, să mergem la țărmul Mării Nordului, în mica și liniștita localitate de pe Coasta Norfolk de nord, cu gândul să facem și plajă, dacă vremea ținea cu noi.
Zis și făcut: după micul dejun am plecat cu perechea de tineri care ne-a găzduit să ne întâlnim cu prietenii lor, din grupul mai sus amintit. Autoturismul cu care am plecat aparține unui club de automobiliști din Norwich - orașul în care ei locuiesc. Clubul la care cei doi sunt înscriși aparține de primăria orașului și are un parc de mașini la care membrii lui pot apela la nevoie, făcând –în prealabil –o programare. Mașinile sunt parcate în diferite puncte ale orașului și pot fi deschise cu un card eliberat de club. Cheia de contact se află în torpedou și poți porni la drum, încadrându-te în numărul de ore solicitat prin programare, condiția fiind ca mașina să fie adusă în același loc de unde a fost luată și la ora promisă. Înregistrarea numărului de kilometri parcurși și plata cu cheltuiala aferentă bănuiesc că se face automat, într-un anume timp, la clubul respectiv. Mi se pare o alegere foarte bună, în felul acesta nu mai ai grija mașinii personale, a întreținerii și parcării ei, sau a taxelor aferente, impozit sau ce-o mai fi.
Distanța dintre orașul Norwich și plaja Sea Palling este de cca 30 km și se parcurge în vreo 45 minute. Încă de pe drum s-a așternut o ploaie care părea că n-are de gând să se oprească curând, iar când am ajuns acolo s-a dezlănțuit de-a binelea, așa că am fost nevoiți să ne adăpostim în Reefs Bar, clădirea de lângă parcare. Aceasta avea două săli principale: una mobilată cu mese și scaune pentru servit masa, cu barul și locul de preparat mâncarea aferente, iar o alta amenajată ca sală de jocuri electronice variate.
Noi am fost în ambele săli, în prima ne-am așezat, cu toți tinerii grupului cu care ne-am întâlnit, la mese, unde fiecare a scos jocurile pregătite de acasă, aduse special în acest scop, intuind că vremea în primele ore nu va ține cu noi. Jocurile se bazau pe întrebări din cultura generală, și primul care răspundea corect, primea puncte și aprecierea prietenilor. Noi ne-am încercat norocul în ambele săli, iar în sala de jocuri, contra unor fise speciale cumpărate de la un ghișeu anume, ne-am jucat la niște pupitre gen „păcănele”și, mai tot timpul, am pierdut, bineînțeles! Aparatele alea sunt reglate în așa fel nu ca să câștigi, ci doar să ți se pară că vei câștiga! În realitate pierzi doar timpul și banii. Pentru noi a fost o distracție, sumele jucate fiind modice, că doar nu eram naivi să cheltuim aiurea!
Mai spre prânz ploaia s-a oprit și-o rază firavă de soare și-a făcut apariția pentru puțin timp, încurajându-ne să mergem spre plajă, în jurul orei 13, oo. Încă nu se încălzise pentru a rămâne în costume de baie, așa că tinerii s-au apucat să construiască din nisip ceva ce trebuia să pară a fi o fortăreață. Și-au scos din bagaje lopățele, găletușe greble, mă rog, cam tot arsenalul de „unelte”din plastic necesar și, cu nădejde și implicare, atât băieții cât și fetele s-au apucat de treabă. Mă uitam cu uimire și admirație –totodată –la acești „copii”care, oameni mari fiind, se jucau și, cu dăruire roboteau ca să ducă la bun sfârșit ce-și propuseseră. Asta-mi place la grupul lor de prieteni, dintre care unii și de alte naționalități, nu numai englezi, că atunci când timpul le permite se joacă ori ca niște copii - ca acum în nisip, la plajă - ori cu jocuri inteligente, de diferite tipuri, jocuri care solicită atenția, intuiția și bogăția de informații pe care au acumulat-o în studiile superioare pe care, cu toții, le au!
În același timp mă gândeam la unii tineri români de vârsta lor și mă întrebam: cum și-ar fi folosit ei timpul într-o situație similară?! Mă îndoiesc că ar fi făcut la fel, cred că - mai degrabă –ar fi rămas în „Reefs Bar”la o șuetă, în fața unei sticle de bere! (nu spun că ar fi fost rău, dar mie mi-a plăcut mai mult joaca lor în nisip, nevoia lor de-a redeveni copii, în așteptarea soarelui pentru plajă!)
Maréea
Un alt motiv de bucurie pentru noi a fost că am avut ocazia să vedem efectele maréei la Marea Nordului. Cred că toată lumea știe că o marée este mișcarea periodică de ridicare sau coborâre a nivelului apelor mării sau oceanului –de două ori pe zi –datorită atracției gravitaționale a Lunii și a Soarelui asupra Pământului. Când luna este mai aproape –în rotația zilnică în jurul Pământului - forța ei de atracție într-un anume loc este mai mare și atunci se produce fluxul, nivelul apei crescând;fenomenul este invers când luna își schimbă poziția în rotația ei continuuă față de Pământ, și-atunci forța ei de atracție față de acel loc anume, pomenit mai sus, este mai mică, producându-se –deci –refluxul. Și soarele are forța lui de atracție asupra apelor Pământului, însă, fiind la o distanță mult mai mare de noi în comparație cu Luna, influența lui este mai mică decât a Lunii.
Când am ajuns noi acolo, era în jur de ora 9, oo a. m., apa fiind aproape de țărm, însă, după amiază, mai precis după ora 15, oo apa era mult retrasă înspre larg, și-am putut să facem poze. Nu-mi venea să cred că sunt în „mijlocul apei”, la o depărtare de țărm de vreo 200m, cu picioarele pe nisip fără teama de-a mi le uda sau, Doamne ferește, de-a mă îneca! Nu sunt o bună înotătoare, nu mă aventurez în larg, înot mai pe lângă mal atunci când merg pe litoralul nostru.
Cam pe la prânz ni s-a făcut foame și am luat din apropierea plajei cel mai iubit prânz frugal: „fish & chips”, foarte popular acolo. Este un fileu de pește prăjit în friteuză cu garnitură de cartofi pai. Mie mi-a plăcut gustul pentru că era bine făcut și cald. :p , însă lui Mihai nu prea, spune că era prăjit în prea mult ulei.
Când soarele s-a ivit printre nori pentru puțină vreme, chiar dacă apa era rece, unii dintre tinerii grupului –printre care și tinerii noștri prieteni –s-au aventurat și au intrat în apa mării, bucurându-se și bălăcindu-se, bineînțeles, tot ca niște copii. Zilele însorite ale verii la Marea Nordului nu sunt multe și nici legate între ele, cum sunt pe litoralul nostru, de-aceea dorința lor de-a lua contact cu apa este mare. Nu știu dacă la noi pe acea vreme și la acea temperatură s-ar fi aventurat cineva să intre în apă! :-?? Eu, una, sigur nu!
Până când s-a făcut vremea de plecare am mai avut o surpriză plăcută: în larg am văzut vreo două foci. Îmi pare rău că nu s-au apropiat mai mult de mal, să le pot reda mai bine în fotografii. De-aceea am atașat o poză cu niște foci care vin la mal, dar când nu sunt oameni pe țărm.
Concluzii:
Plaja „Sea Palling”este un loc de recreere fără zgomot, nu se simte atmosfera de zonă turistică aglomerată, cu hoteluri „all inclusiv”și cu muzică diferită dată la maxim, deranjantă. Marea și plaja sunt bunuri ale tuturor, fără locuri amenajate cu șezlonguri sau umbrele pentru care trebuie să plătești, este o zonă deschisă tot timpul, nimeni nu o deschide oficial, este mai aproape de natura adevărată, omul nu a intervenit prea mult ca să strice frumusețea ei. Sunt doar niște diguri făcute care apără plajele de eroziunea valurilor și și a maréelor!
Dacă se întâmplă să fiți în apropiere și aveți ceva timp la dispoziție, nu ocoliți plaja, este un loc plăcut, relaxant, pe care nu-l veți uita ușor!
Trimis de doinafil in 28.05.20 11:40:02
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAREA BRITANIE.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (doinafil); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@doinafil: Un articol minunat! Este atat de frumos sa fii alaturi de tineri, sa te bucuri de bcuria lor, aceasta transformandu-se si in bucuria ta, mi se pare extraordinar, iar din pozele atasate se vede cat de mult s-au bucurat si ei de aceasta joaca de copii. Tinerii nu stiu sa se mai joace, pentru ca de fapt nu stiu cum, insa daca descopera joaca, se bucura mai mult decat copiii mici. Eu am avut surpriza cu ai mei ca sa mearga la firma celui mare la un sfarsit de saptamana si sa joace in vila "De-a v-ati ascunselea"si au venit acasa veseli. Grupul ca varsta s-a incadrat intre 20-25 de ani, iar cel mic si un prieten au 1.90 m respectiv 2 m si i-am intrebat unde s-au ascuns, au mutat un dulap putin din loc si acolo s-au ascuns, iar una dintre fete intr-un frigider nefunctional.
In timp ce ma uitam la poze ma gandeam ca si eu m-as fi bagat la joaca, inceputul e mai greu, insa dupa aceea fiecare mai vine cu cate o idee iar in final toata lumea se simte bine.
Felicitari, votat cu mare drag.
@doinafil: Foarte frumoasă plaja și frumoși tinerii, printre care vă numărați. Trebuie să rămânem copii, indiferent de vârsta arătată in acte. Ar fi fost frumos să vină foca mai aproape de mal! Votat cu drag!
@doinafil: Mi-au plăcut etapele de construcție ale cetății, mi-a plăcut marea și plaja la reflux, mi-au plăcut toate pozele, dar cele mai ce... sunt P16 și P 20! Simpatic și titlul! O ieșire deconectantă la Marea Nordului!
@mishu:
Mulțumesc frumos de apreciere și mă bucur că ți-a plăcut articolul!
Tinerii nu stiu sa se mai joace, pentru ca de fapt nu stiu cum, insa daca descopera joaca, se bucura mai mult decat copiii mici.
Ai dreptate! Unii tineri nu mai știu, sau nu mai au timp pentru joacă! Preferă să se joace cu/pe telefoane. Nici nu-și dau seama ce bucurie este joaca împreună, fără „device-uri” electronice inteligente!
„Flăcăii” tăi, cum îți place să-i numești, sunt tineri frumoși, care ar putea deveni chiar actori, cu alura sportivă și chipurile lor frumoase! (... auzi! 1,90m înălțime! Păi unele dulapuri sunt mai joase de 1,90m) Mă bucur că s-au angrenat în jocul „de-a v-ați ascunselea”, pe care și noi îl practicam în copilărie!
De câte ori mergem acolo, în Anglia sau oriunde în concedii, sau vin ei aici, ne place să ne jucăm împreună, orice, joc colectiv să fie!
Mulțumesc, încă opdată, pentru ecou și vot, Mihaela!
@Mika:
Câtă dreptate ai, Mika! Trebuie să rămânem copii, indiferent de vârsta arătată in acte, altfel bucuriile ar fi mai puține! În suflete noi doi chiar am rămas copii, Slavă Domnului! Vârsta nu ne-a alterat, doar pe ici-pe colo, pe la încheieturi, dar le venim de hac cu „dresuri” de la farmacie sau „oblojeli băbești”, că-s mai eficiente!
Și mie mi-ar fi plăcut să vină foca mai aproape, cu tot zoom-ul meu doar asta am reușit. Era prea departe, dar copiii au spus că, uneori, se apropie mult mai mult de țărm!
Mulțumesc pentru ecou și vot!
@mprofeanu:
Și mie mi-a plăcut implicarea lor, se vedea pe chipuri cât de serioși erau, cum se consultau fiecare ce să facă, atât fetele cât și băieții! N-am numărat de câte ori au cărat găletușe cu apă din mare ca să umple șanțurile, că aș fi pierdut numărul curselor, dar se vedea că le face plăcere să se joace!
Despre reflux am să-mi amintesc mereu, nu mi s-a mai întâmplat în altă parte! Și-acum mă întreb: cam până unde mi-ar fi ajuns apa - în larg - la distanța de 200m de țărm dacă - printr-o minune - s-ar fi produs imediat fluxul? Bârrrr!!! Bine că minunea nu s-a produs!
Și mie îmi place P16 și P20 ! Îmi plac și pozele nevotabile, pe care le-am luat de pe net. Se vede că au fost făcute pe vreme însorită!
Mulțumesc pentru „vizită”, ecou și vot!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2018 Un loc despre care nici englezii nu prea știu - Blickling Estate — scris în 01.03.18 de doinafil din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Casa străinilor - un habitat de neuitat! — scris în 27.04.17 de doinafil din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Prin Marea Britanie, după ”BREXIT” – Partea II-a — scris în 22.09.16 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Prin Marea Britanie, după ”BREXIT” – Partea I — scris în 27.08.16 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Norwich? Parcă îmi spune ceva numele acesta! Partea V-a. ”Norwich 12” - episodul 2 — scris în 09.11.15 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Norwich? Parcă îmi spune ceva numele acesta! - partea V-a. ”Norwich 12” - episodul 1 — scris în 30.10.15 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Norwich? Parcă îmi spune ceva numele acesta! - partea a IV-a, sau ce putem face în afara orașului — scris în 29.10.15 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ