GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cetatea Trascăului [Colţeşti, jud Alba]
Am descoperit Rimetea-Coltesti din jud Alba ca pe un loc in care daca doresti sa faci o plimbare de o zi e minunat si pentru ca locul e accesibil si pentru ca ai ce face.
Privelistea e deosebita si ai ocazia sa faci si un pic de miscare.
Coltestiul e la 20 de kilometri de Aiud si la 30 de Turda. Odata ajunsi in centrul Coltestiului parasiti asfaltul pe drumul secundar dintre biserica si magazinul alimentar. De aici pina la cetate mai aveti 2 km. Puteti merge pe jos sau daca sinteti mai comozi puteti merge cu masina pina la baza cetatii. Cam la 1 km mai aveti o parcare unde puteti lasa masina.
Si acum putina istorie de pe wikipedia: "A fost ridicată de catre familia Thoroczkay, în urma invaziei tătare din anul 1241. Pe turnul nordic, înalt de aproximativ 20 m, se păstrează o inscripție care menționează ca familia Thoroczkay a construit castelul în secolul al XIII-lea. În anul 1470 cetatea a fost confiscată de regele Matia Corvin și dată voievodului Transilvaniei. În 1510 a revenit nobililor de Thoroczkay, iar în 1514 a fost devastată de țăranii conduși de Gheorghe Doja.
Opunându-se anexării Transilvaniei de către Casa de Austria (Habsburg) în cadrul revoltei Curuților, familia nobililor de Trascău (Thoroczkay) a fost eliminată de pe scena istoriei, odată cu cetatea lor, distrusă în anul 1703 de către trupele imperiale austriece conduse de generalul Tiege (Lobonți).
Azi se mai păstrează o bună parte din zidurile incintei și cele două turnuri laterale."
Merita vazuta si pentru privelistea pe care o ai jos satele Rimetea si Coltesti, in fata Piatra Secuiului iar in dreapta Cheile Valisoarei (Aiudului). Daca nu ma credeti vedeti pozele.
Trimis de spiros in 29.09.14 08:57:36
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în RIMETEA [AB].
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (spiros); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 46.42391230 N, 23.54358440 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Alte biserici/cetăți fortificate din Transilvania" (deja existentă pe sait)
Am vazut un fragment dintr-un reportaj tv despre cetatea coltesti azi dimineatA. Am cautat apoi repede pe AFA si asa am dat de tine si de acest articol interesant. Si uite-asa a incoltit o idee...
F posibil sa revin la subiect
Dan
@spiros: Am citit si vazut poze in diferite materiale despre Coltesti-sugerarile dvs. sant incurajatoare, mi-as dori sa merg in toamna-doar ca greutatea, conditia fizica nu ma mai ajuta ca si inainte vreme.
Se poate sa imi dati detalii? ... cat e de urcat, cum e drumul?
Multumesc anticipat
@doina-goga - Este asfalt pina in Coltesti, din centru incepe un drum de piatra care se transforma intr-un drum de pamint pina la cetate. In total de la asfalt sint 2 km pina la cetate. Daca e uscat pamintul puteti sa mergeti pina aproape de cetate. Depinde ce masina aveti sau mai bine cum doriti sa va forjati masina.
De urcat nu e mult iar daca odata ati urcat pe jos cred ca si acum veti reusi doar sa aveti rabdare.
Daca mergeti la toamna sa aveti in vedere ca daca a plouat datele se schimba si veti avea noroaie iar atunci e altceva.
Incercati sa mergeti macar in sfirsitul verii.
Iar dupa ce ati terminat cu cetatea mergeti sa mincati un gulas la Conacul Secuiesc (am scris un review si despre restaurant). Cred ca va va placea si mincarea si privelistea de la restaurant.
@spiros: Va multumesc pt detalii-va doresc succes la scris si concedii frumoase!
Mutat în rubrica "Descoperă Râmetea și împrejurimile, RIMETEA [AB]" (nou-creată pe sait)
spiros - Iar eu am satisfactia de a acorda meritatul vot pentru SB, cu multumiri pentru informatiile oferite.
@calatorul - Multumesc frumos. Si eu am avut o revelatie cind am fost la Remetea. Cetatea, Piatra Secuiului si Conacul vizitate intr-o zi insorita vor face o zi extraordinara petrecuta in natura. Voi mai adauga niste poze de la Piatra Secuiului deoarece e minuat acolo.
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cetatea Trascăului [Colțești, AB]» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2023 Niște ruine misterioase și 2 drumuri până la ele, unul ușor, altul greu — scris în 03.10.23 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- May.2019 Cetatea Trascăului și satul Rimetea — scris în 30.04.20 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- May.2019 Cetatea Trascău – o drumeție ușoară și un peisaj de vis — scris în 10.07.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2019 Cetatea Trascăului sau Cetatea Colțești, din Com Rimetea, jud. Alba — scris în 07.03.19 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Apr.2018 În vizită la Torockóvár / CetateaTrascăului — scris în 19.06.18 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ