ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.08.2023
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Roma? Nu, nu... este El Djem

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Mi-am dorit să ajung aici. Dacă nu am reușit printr-o excursie de o jumătate de zi, am achiziționat una de o zi. Beneficiar subsemnatul, am văzut în plus și orașul sfânt Kairouan.

El Djem a fost doua oprire în excursia noastră, excursie memorabilă cu un obiectiv turistic deosebit, colosseumul din El Jem.

Unde se află?

Localitatea El Djem din regiunea Mahdia se află în jumătatea nordică a Tunisiei la 50 km de orașul Monastir și marea Mediterană. Căile rutiere prin care se poate accesa sînt R87 dinspre Kairouan sau pe autostrada A1 dinspre Monastir. Dinspre Sfax se circulă pe tot pe A1 ca să se ajungă aici. Localitatea nu are nici gară nici aeroport este o localitate mică care s-a dezvoltat datoriă obiectivului turistic unic care se află pe aici. Coordinatele geografice sînt următoarele:

35° 18′ N, 10° 43′ O iar altitudinea la care se află orașul deasupra mării este la 106 m. Orașul la recensământul din 2004 avea 18000 locuitori acum ar avea în jur de 20000. Ocupația principală în El Djem este turismul, agricultura și comerțul. Nu există firme importante doar câteva de procesare alimente în pricipiu prelucrarea măslinelor.

Istorie

Orașul antic care a existat acum 2000 de ani s-a numit Thysdrus. Pe vremea împăratului Hadrian localitatea s-a dezvoltat mult datorită producției de ulei de măsline. Pe vremea împăratului Septimius Severus localitatea a devenit municipiu un fel de rang de localitate superior față de ce a fost până atunci. Amfiteatrul s-a construit pe vremea împăratului Gordianus și este al treilea cel mai mare edificiu roman păstrat în această stare în lume și primul în Africa. În prezent făcând parte din patrimoniul Unesco este deliciul turiștilor și bucuria localnicilor deoarece se organizează evenimente, concerte și un festival de jazz anual.

Despre amfiteatru

Amfiteatrul s-a construit în anul 238 pe vremea lui Gordianus. Este al treilea ca mărime după amfiteatrul (colosseumul) din Roma și Capua. Un amănunt financiar interesant este că nu romanii au constribuit la construirea edificiului ci bogătașii zonei. ei au dorit ca toți locuitorii El Djemului să poată participa ca spectatori la anumite lupte de gladiatori, la numere de circ sau alte evenimente.

Amfiteatrul în sine are o suprafață de 1.37 hectare dar toată zona înconjurătoare cu împrejmuriri, clădiri anexe 26 hectare măsoară. Amfiteatrul are o dimensiune a axei mai mari de 148 m și a axei mai mici de 122 m deci nu este perfect rotund de și așa s-ar observa la o vedere aeriană. Din 1979 face parte din patrimoniul Unesco.

Amfiteatrul construit în 238 în stil arhitectural corintic este înconjurat de un zid protector de 5 m înălțime. Fațada de trei nivele este vizibilă din strada de acces acolo unde a parcat și minibuzul nostru. Pentru a accesa intrarea principală se va coborâ pe scări și se va intra în zona de securitate mai întâi. Fațada are 3 nivele așa cum se vede din stradă, dar în total sînt 5 nivele cu cel subteran și intermediar.

Orar și taxe de vizitare

După ce se coboară scările dinspre stradă se va intra în zona de securitate prima dată, se scanează un eventual bagaj, persoana în sine. Taxa de intrare este 12 dinari (18 lei) 8 dinari preț redus.

Orarul este luni-duminică 7.30-18.30 vara iarna o oră în minus (17.30), timpul de vizitare este nelimitat poți petrece ore acolo. Ca și utilități pe suprafața amfiteatrului se vor găsi toalete, magazine, și o mică cafenea/restaurant amenajat chiar în amfiteatru la bază.

Vizita mea

După intrare ghidul priceput și-a povestit numărul atât în engleză cât și în franceză, după care ne-a dat liber, așa vreo 2.5 ore, timp suficient ca după amfiteatru să ies și în oraș.

Modalitatea mea personală de vizitare a fost în felul următor. Am vizitat prima dată tot ce se află la subsol/parter nivelul arenei. Aici discutăm despre acele încăperi folosite de vremuri cum ar fi vestiare, încăperi unde se țineau animalele, închisori, locuri de depozitare, etc. Am ieșit în amfiteatru unde scena este amenajată din punct de vedere media cu tehnologie nouă. Pe urmă am trecut dincolo, aici zona de spectatori este în formă de scări dar tot din acea piatră pătrată și cărată probabil destul de dificil acum 2000 de ani. În această zonă clădirea nu este la fel de înaltă ca în zona fațadei.

Pe urmă am trecut la explorarea nivelelor pe partea înaltă, a fațadei. Am parcurs galeriile a cinci nivele către oraș avem 3 nivele, către amfiteatru cinci nivele (împreună cu cele intermediare) Pentru legătura între nivele vom urca scările originale cu trepte destul de înalte și abrupte. Cel mai frumos este la ultimul nivel de unde putem cuprinde atât pe retinele noastre cât și pe aparatele de fotografiat toată arena și o parte din oraș.

După vizita amfiteatrului am ieșit la explorat în localitate. În fața amfitetarului o cămilă și stăpânul său aștepta eventuali clienți plimbători. Alții proprietari de terase te îndemnau să intri să bei un suc o cafea la ei. Alcoolul la căldura asta mai bine pas și nici nu se găsesște.

Am nimerit să mă plimb pe acolo chiar în căldura cea mai mare chiar și arabii stăteau la umbra teraselor și își beau ceaiul sau cafeaua. Am ajuns pănă într-o zonă centrală cu o piațetă chiar atractivă și cu mult decor oriental. Am văzut câteva clădiri guvernamentale, primăria, poliția, hoteluri mai luxoase și moschee multe la număr. La muzeul arheologic din El Djem care se afla tot în apropiere nu mi-a mai ajuns timpul mie îmi trebuie ore pentru așa ceva. Muzeul arheologic din El Jem oferă vizitatorilor prezentarea istoriei orașului și multe exponate din perioada romană.

Vizita în El Djem a fost cea mai frumoasă parte a excursiei. WM rog acest video scurt dar excelent la început, mulțumesc

 

https://www.youtube.com/watch?v=cogNMPXY8Qk&pp=ygUSZWwgZGplbSBkcm9uZSB2aWV3

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 15.08.23 21:15:13
Validat / Publicat: 15.08.23 23:45:10
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TUNISIA.

VIZUALIZĂRI: 1150 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P70 Amfitetarul de la El Djem-clădirea toaletelor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24700 PMA (din 19 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[15.08.23 23:44:01]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[16.08.23 06:22:53]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Deborah77PHONE
[16.08.23 10:55:05]
»

Mare pacat ca nu ati ajuns la muzeu, au niste mozaicuri fabuloase

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Deborah77
Alte impresii din această RUBRICĂAmfiteatrul de la El Jem:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063890933990479 sec
    ecranul dvs: 1 x 1