ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.07.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 20.04.12
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
APR-2019
DURATA: 8 zile
familie cu copii
3 AD. + 1 COPII -- v: 10

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 20 MIN

    Ispite la tot pasul in Torino!

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Desi Torino este considerat mai mult un oras industrial, decat turistic, inclin sa contrzic pe oricine. Atatea obiective turistice de bifat, incat nu iti ajung 2-3 saptamani. Eu am ramas muta, pe masura ce descopeream atatea cladiri frumoase, parcuri, arcade, o multime de castele, gradini, muzee, piete spatioase, biserici, strazi vechi etc. E superb orasul, m-am adaptat foarte repede la viata de acolo si cu siguranta voi reveni, fiindca am si ratat destule obiective.

    Obiective vizitate:

    1. Stadionul Juventus

    2. Parcul Valentino

    3. Borgo Medievale

    4. Muntele capucinilor

    5. Catedrala Sf Ioan Botezatorul sau Domul

    6. Piata Castello si interpretii stradali

    7. Muzeul Egiptean

    8. Palatul regal

    9. Muzeul automobilelor

    10. Piata San Carlo

    11. Biserica Gran Madre di Dio

    12. Poarta Palatina

    13. Venaria Reale

    14. Festivalul inghetatei

    15. Muzeul diabetului

    16. Muzeul de anatomie umana

    17. Bisericile Santa Cristina si San Carlo

    18. Plimbare cu city tour bus

    19. Lego Shop

    1. In prima zi, nu a fost chip sa alegem alt traseu decat stadionul Juventus. In orice oras am merge cu copilul, primul obiectiv vizitat este obligatoriu stadionul, fiindca pustiul este mare fan fotbal.

    Distanta de la apartament pana la stadion aproximativ 8 km. Fiindca nu rezervam nici un bilet online, am considerat ca este oportun sa plecam de dimineata catre stadion, ca sa prindem bilete. Atat ne spusese proprietarea ca nu este transport direct din zona noastra. Am facut repede o socoteala si decat sa platim cate 2 bilete X 4 persoane, am zis sa nu ne mai complicam si sa luam un taxi. Taxiul ne-a costat parca 17 euro. Distanta era destul de mare, dar fiindca nu a fost trafic ingreunat am ajuns repejor. Am ajuns acolo pe o vreme ploioasa, intram, printr-un mall, si la iesirea din spatele mall-ului, ce sa vezi? o coada imensaaaaa. M-am prins repede ca acolo trebuie sa ne asezam rapid, fiindca, vazand cu ochii se lungea.

    Desi ajusesem in jurul orei 10, am stat la coada vreo 15-20 minute, am evaluat repede timpul de asteptare. Ma cam luase de cap cand am inteles ca e vorba de 3 ore si ceva de stat de coada. M-am orientat repede unde as fi putut sa o asez pe mama care sub nici o forma nu ar fi rezistat atat in picioare. Brusc mi-a pierit tot cheful, fiindca in timp ce asteptam, observam cum tot veneau grupuri si intrau in baza unei rezervari in prealabil. La un moment dat a iesit un angajat si ne-a spus ca ultima intrare este la ora 16. Turul de stadion dura cam 50 minute sau 60 min. Era clar ca nu mai apucam bilete.

    Am renuntat dupa 2 ore de stat la coada si am revenit a doua zi, mult mai devreme dimineata, astfel incat am tot facut cu schimbul la rand, cand eu, cand sotul meu. Copilul cu bunica au pierdut timpul in mall si in restaurantele din mall, dar si in magazinul dedicat brand-ului Juventus. Un mini mall :)

    Pana am reusit sa luam bilete au trecut 2 ore si 40 minute si apoi alte 2 ore de asteptare pana sa intram, ca ora intrarii era scrisa pe bilete, nu era imediat. Pretul unui bilet intreg doar pentru vizitarea muzeului era 15 euro, muzeul + tur = 22 euro, muzeul + realitatea virtuala = 20 euro, muzeul+ realitatea virtual + tur = 27 euro.

    Muzeul nu m-a dat pe spate, minuscul in comparatie cu cel din Barcelona. Deh, meteahna noastra a romanilor, mereu sa comparam …. Dar stadionul m-a impresionat, desi practic turul de stadion l-am simtit os prin os, ca pe un marathon la viteza a 5 a. Sincer, ritmul de vizitare cu ghid, evident in limba italiana, a fost alert spre super viteza. Mi-a iesit sufletul la propriu, ce sa mai zic ca eram si cu maica mea…

    La un moment dat inainte de inceperea turului, ghidul a intrebat grupul daca sunt persoane care nu pot mentine ritmul alert. Doar eu si cu mama am ridicat mana. Restul pareau vitezomani. Oricum le-am spus ca sunt gravida si ca oricat ar vrea ei de repede, eu nu pot mai mult. Au zis sa raman in urma cu un alt membru al echipei de ghizi. Emotionant orice coltisor din stadion, sala de conferinte, vestiarele, sala de transmisiuni mass media, tribuna oficiala, stadionul in sine… insa cu siguranta voi tine minte decibelii grupului de 40 de persoane care au strigat in cor la semnalul ghidului: “Forta Juve” : daca asa rasuna ecoul doar de la 40 oameni, care nu erau in febra unui meci, nu imi pot imagina decibelii din timpul unui meci, sau al unui gol inscris de echipa Juventus. Am inteles doar relativ explicatiile ghidului, dar chiar si daca ar fi fost in engleza, timpul extrem de scurt alocat turului de stadion si muzeu, te fac sa te simti mereu cu pistolul in ceafa. Prea multe informatii intr-un timp foarte scurt.

    In muzeu, destul de intuneric, luminat slab, doar pe alocuri era lumina buna pentru niste poze bune. Pacat ca pentru a intra, astepti atat de mult, ca inuntru nu iti tihneste mai nimic, sunt locuri stramte, multi vizitatori, toti vor sa faca poze cu vedetele fotbalului Italian, pe culoare stramte, si cu greu reusesti sa iesi singur in poze. Goana asta dupa cat mai multe incasari, viteza si slaba organizare de la bilete, m-au facut sa dau destule puncte in minus. Desi totusi aveau 4 case de bilete, mergea greut la rand, probabil turistii nu erau hotarati, ce tip de bilet sa cumpere, altfel nu-mi explic totusi de ce mergea asa de greu.

    Magazinul avea preturi mari evident, si cu toate astea nu aveau chiar orice. Copilul meu cauta un anume tip de hanorac folosit de echipa in cantonamente, dar aveau doar pentru adulti, nu si pentru copii. Mergeti doar daca sunteti fan fotbal, altfel nu risipiti timp atat de pretios la cozi, la vizita cu stadionul, in detrimental altor obiective mult mai impresionante decat un stadion, fie el si Juventus!

    2. Parcul Valentino este cel mai mare si mai vechi parc din oras. Desi cand spui Torino, asociezi rapid cu simbolul Molle Antonelliana, totusi parerea mea este ca parcul Valentino este emblema orasului fara doar si poate! Mi-a placut asa de mult, este imens, are de toate: verdeata multa, unde practic lumea sta la soare fara nici o jena, sunt mici locatii de inchiriat biciclete, trotinete, sau chiar biciclete duble, tonete cu inghetata, cafea, racoritoare sau mici gustari, gasesti si cateva obiective importante precum Borgo Medievale (despre satul medieval o sa povestesc separat) si Castello Valentino cam 1 km de la apartament pana la castel. Multă vreme acest castel a jucat rolul unei cetăți care seamănă cu o potcoavă, are patru turnuri și o curte cu podele din marmură pură. În zilele noastre servește ca loc unde se desfășoară expoziții. Deschide la ora 9.00 și se închide la 20.30 în zilele lucrătoare, în weekend de la 11.30 la 17.00. Nu am reusit sa vad decat din exterior Castelul Valentino! Nu a fost timp pentru cate am descoperit in Torino!

    Noi am nimerit la iesirea din parcul Valentino, exact langa Fantana Lunilor, unde exista asa cum spune si numele, cate o fantana pentru fiecare luna din an, dar si pentru fiecare anotimp. In mijloc este o cada imensa, inconjurata de 12 statui. Amplasamentul cu statui este in stil rococo … minunata constructie si idee! Tot in parc este si gradina trandafirilor, gradina rocilor, iazuri mici artificiale, multe statui cu nume emblematice ale orasului, mici cascade care par aruncate in mijlocul verdetii! De-a lungul parcului curge raul PO, si este o reala incantare sa stai la o terasa si sa privesti raul, canotorii, cartierul de vile super dragute de pe partea cealalta, incat m-am indragostit de acest cartier. Ce mi-ar fi placut sa am o casuta acolo … insa mai mult m-au impresionat podurile peste raul PO, adevarate opere de arta. Flora si fauna este bogata si diversa. Culorile primaverii sunt de nedescris.

    Dupa umila mea parere, acest parc este inima verde a orasului Torino! Este cu siguranta ceva ce nu trebuie sa ratati daca vizitati Torino!

    3. BORGO MEDIEVALE: In Parcul Valentino este prezent faimosul sat medieval (Borgo Medievale) din Torino, înființat pentru a aduce un omagiu vechilor tradiții istorice și culturale ale Piemontului și al regiunilor înconjurătoare. Este micut, in comparatie cu satul medieval din Barcelona, dar si acesta are un farmec aparte.

    Aproape de intrare sunt veverite, multe, unele au pui, pentru prima data in viata am vazut pui de veverite. Nu stiu daca voi stiti, ce minuscule sunt, ce timide, dar si ce curioase sunt! Veveritele mai mari, sunt obisnuite cu oamenii si vin imediat, in speranta ca obtin ceva de mancare! Intrarea in sat, se face printr-un pod mobil si inca de la poarta ai senzatia calatoriei in timp. Curtea interioara cuprinde la parter mici ateliere artizanale, magazine cu suveniruri, un mic restaurant, cu terasa si vedere la raul PO, la etaj sunt imitate cladirile dintr-un mic sat din evul mediu.

    Partea cu atelierele si aleea principala este gratuita. Dar, in interiorul curtii, se afla si Castelul medieval, un castel de prin secolul 15, pentru care se plateste bilet de 5 euro cu acces in interior si cu vizita la gradina castelului. Vizita la fortareata este cu ghid (din pacate, nu stiu daca era vorbitor de engleza, dar grupul a fost majoritar italian, asa ca prezentarea a fost in limba italiana) si dureaza cam 50 minute. Oricum, am citit pe fiecare placuta informatiile in limba engleza, asa ca nu a fost cine stie ce pierdere ghidul! Ghidul ne-a prezentat fiecare coltisor asigurandu-ne ca asa arata viata din secolul 15: intrarea principala, sala armurilor, bucataria servitorilor, bucataria principala, celulele prizonierilor, la etajul 1, anticamera, sala de mese, sala gardienilor, camera lorzilor, dormitoarele ducilor, camera servitorilor, capela, tapiseriile, depozitul de arme, gradinile, pasaje interioare. Ca sa fiu sincera nu ma asteptm sa fie asa bine organizat, restaurat si mai ales asa bine prezentat. Puteai intelege chiar si fara ghid. Mi-a placut mult de tot! Nu ratati vizita, costa putin si merita!

    4. MUNTELE CAPUCINILOR: Dacă doriți să admirați panorama, peisajul orașului de sus, atunci nu puteți rata Muntele Capucinilor unde Torino este vizibil dintr-o privire și se află la doar 10-15 minute de mers pe jos de Piața Vittorio. Biserica Santa Maria al Monte este de asemenea gratuită imediat acolo, în vârful acestui minunat deal. Aici am zabovit foarte putin, deoarece am coborat din city tour bus doar pentru poze. In ziua aia am dorit mult sa ating si alte obiective si oricum, urmatorul city bus era ultimul in program.

    5. CATEDRALA DIN TORINO SAU BISERICA SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL:(DOMUL SAN GIOVANI) Catedrala în cinstea Sfântului Ioan Botezătorul, este singura biserică renascentistă din Torino și este cu siguranță pe lista de locuri care merită cu siguranță să vă uitați în timpul unei călătorii în Italia. A fost construită în perioada 1491-1498. în centrul orașului, la care s-a adăugat Capela Sfântului Giulgiu în secolul al XVII-lea. Coltul cu Giugiul, are o incarcatura emotionala aparte.

    Cupola și capela sunt opera arhitectului regal Guarini. Este, de asemenea, cel mai important loc religios din oraș, deoarece adăpostește un altar al creștinilor. Cupola luminoasă, voluminoasă, creează un sentiment al căii către cer, ascensiune catre Hristos.

    Acum catedrala este un loc de pelerinaj pentru credincioși. Este deschisa zilnic între orele 7 și 19 p. m. Turiștii îl pot vedea între orele 14.00 și 19.10. Catedrala este situată în centrul orașului, lângă Palazzo Madama, Palatul Regal. Catedrala poate fi accesata gratuit.

    6. PIATA CASTELLO SI INTERPRETII STRADALI; Din Piata Castello încep cele mai importante străzi centrale din Torino: Via Roma, Via Po, Via Garibaldi și Via Pietro Mikka. Aici gasesti magazine cu cele mai mari brand-uri, magazine exclusiviste, localizate sub arcade somptuoase.

    Piazza Castello este un pasaj principal. Această piață este larga, plina de cafenelele, locuri istorice ale orașului. In piață găsești adesea multi jongleri, fakiri, acrobați și multe alte momente artistice ce aduc culoare pietii. Noi am prins si muzica de jazz, si de rock dar si un grup de artisti foarte in varsta toti, faceau parte din trupa MAICOL BILIGIN, cred ca era o trupa de la teatrul de revista sau pensionari pasionati de muzica veche. Erau asa amuzanti, puneau atata suflet in melodiile lor, am inteles repede ca erau slagare, deoarece le stiau toti ce se opreau si cantau cu ei. Simpli, unii imbracati haios, veseli, fiecare cu instrumentul lui, unii doar cu vocea, dar absolut toti cu pofta de viata asa cum numai batranii din occident o au, m-au impresionat extraordinar de mult! Am zabovit mult acolo, pacat doar ca nu erau si banci mai multe si libere sa stai. O sa atasez niste poze si chiar un mic video.

    7. MUZEUL EGIPTEAN:

    Stiam inca de cand am fost in Egipt, ca in Torino, este al doilea cel mai mare muzeu egiptean dupa cel din Cairo. Nu puteam sa ratam asa ceva, mai ales ca noi suntem fani ai Egiptului! Este situat chiar în centrul orașului. Muzeul are peste 30.000- 40.000 de exponate din diferite perioade ale domniei faraonilor. Istoria creării celebrului muzeu din Torino a început în secolul XVIII, in 1826 când regele Sardiniei, Carl Emmanuel III s-a interesat să colecționeze exponate legate de istoria Egiptului antic. În 1824, a dobândit colecția de la consulul Franței în Egipt, Bernardino Drovetti.

    In colectie se găsesc obiecte aflate în locul de înmormântare ale celebrei Nefertiti, papirusuri rare, de exemplu, „Papirusul Regal” , care povestește despre conducătorii Egiptului, realizările lor importante. Sala de sculpturi găzduiește numeroase statui ale faraonilor, animale mitice.

    Etajul al treilea al muzeului este plin de mumii, instrumente folosite la fabricarea lor. Obiecte care urmau să fie îngropate odata cu mumiile.

    Pe mine m-a impresionat cel mai mult Templul stâncos Elysia.

    Cladirea muzeului este dispusa pe trei etaje, are lift, scari rulante dar si scari normale, o mica cafenea unde oferta era chiar generoasa as putea spune atat la bauturi, cat si la dulciuri, mici gustari. Muzeul cuprinde 15 sali, dar de departe cea mai somptuoasa si dementiala este sala statuilor. As fi stat acolo toata dupa amiaza.

    Adresa exacta a muzeului: Via Academia delle Scienze, nr. 6, orar luni 9-14, marti-duminica 9- 18.30

    Muzeul este deschis zilnic între orele 8.30 și 19.30. Dar noi am luat un pachet familial – FAMILY Tour parca pe bilet scria 13- 15 euro de adult si copilul 9 euro. Dar la acest pachet am platit in total 3 adulti +1 copil, 39 euro. Pensionarii, școlarii și studenții au reducere. Totusi aceste date erau valabile in aprilie 2019, asa ca nu le luati de bune, fara sa verificati, avand in vedere ca acum cu pandemia multe s-au schimbat in toate tarile.

    Intrarea este foarte moderna, ofera casti, holul automatizat, cu turnicheti, cu garderoba, unde poti lasa bagajul. Desi era multa, a fost singurul obiectiv unde am stat la rand doar 2 minute. Mi-a placut enorm! Daca nu aveti posibilitatea sa ajungeti in Egipt pentru a vedea mumii si muzeul de egiptologie, aici va satisfaceti multe curiozitati. Mie mi-a luat cam 4 ore si jumatate sa il vizitez, dar poate pentru eu sunt super incantata de tot ce inseamna Egipt. Poate pentru cei care vor doar sa bifeze un muzeu de vizitat, ar lua cam 2 ore!

    8. PALATUL REGAL - este situat lângă Piazza Castello și a fost construit în secolul al XVI-lea, piata fiind considerata un adevărat monument de artă. Grădinile regale din spatele palatului sunt deosebit de impresionante, unde puteți admira numeroasele fântâni și sculpturi. Am vizitat doar gradinile. Orele de deschidere - de marți până duminică 8.30-20.30; Structura elegantă în stilul baroc este reședința oficială a membrilor vechii familii de Savoia (având titlul de Regi ai Siciliei din 1973). În vechime, acest loc era Palatul Episcopului, Palatul Regal Vechi. Palatul a fost construit în 1658. Acum este inclus în lista monumentelor mondiale UNESCO. Puteti ajunge si singuri, nu neaparat cu ghid sau city tour bus. Este imposibil de ratat in centrul vechi!

    9. MUZEUL AUTOMOBILELOR: Am ajuns cu taxiul, care ne-a costat 8 euro din centrul vechi pana la muzeu. Dar este cam la 2 km de apartamentul unde am stat. Pretul biletului de adult 12 euro. Pret cu reducere pentru copii, pensionari, persoane cu disabilitati sau grupuri pente 15 persoane, pret 10 euro. Orele de deschidere - luni între orele 10.00 și 14.00, marți, miercuri, joi, vineri, sambata, duminică între 10.00 și 19.00. Cladirea muzeului este una foarte moderna, imposibil sa nu iti sara in ochi chiar la strada. Cica tot in interior ar fi un centru de cercetare, restaurant și bibliotecă, dar cum am stat pana la ora inchiderii, nu am reusit sa vedem chiar tot. Muzeul in aceasta forma moderna a apărut în 2014, dispus pe 3 etaje, ofera masini din diferite epoci, incepand cu anul 1899.

    Expozitia cuprinde aproximativ 200 de modele de masini unice, multe marci emblematice… cica ar fi peste 80 de marci. E drept ca daca nu esti fan automobile, de unele marci nici nu ai auzit. Am vazut prima masina FIAT fabricata la Torino in 1899. Muzeul este impartit pe galerii tematice: sala rotilor, sala motoarelor, masini din razboi, masini sport, masini de familie, masini de F1. Nu am mai vizitat un alt muzeu auto, dar cred ca acest muzeu are piese extrem de rare. Am vazut branduri de care nu imi este rusine sa recunosc ca nici nu am auzit. Printre vedetele colectiei sunt masinile de curse Ferrari, Lamborghini, Maserati.

    Nici in ziua de azi nu cred ca cineva ar fi putut spune istoria automobilului ca aceasta: prezentare de la origini pana in prezent. Imi amintesc ca la intrare troneaza o caruta, practic, primul mijloc de transport si vizita se incheie cu ultimele modele de masini scumpe, futuriste, de care nu iti vine sa te mai desparti. Dragi colegi AFA, odata ce ai intrat in acest muzeu, devii obsedat de masini, jur, te simti ca un copil intr-un magazin plin de jucarii scumpe, rare, pe care nu le poti atinge, dar pe care ti le doresti. Si ai face orice sa dai macar o tura cu unul din exponatele de acolo. Eu una, ma inclin in fata proiectantilor acestei locatii, pentru informatiile oferite la fiecare model, pentru motto-ul de la fiecare eticheta cu explicatiile tehnice le exponatului, pentru efortul de a aranja in aceasta cronologie masinile, pozele, documentele afisate, obiectele, accesoriile, povestea din spatele fiecarei masini. Este MECCA pentru fanaticii de masini! 

    Sunt marcate momente cheie, incepand cu nasterea automobilului ca o necesitate a dezvoltarii, pana la tarnsformarea in cult in zilele noastre. Practic in cateva decenii, s-au inregistrat imbunatatiri spectaculoase din punct de vedere tehnologic. Scoala designerilor scoliti in italia, zona Piemont este si astazi recunoscuta

    10. PIATA SAN CARLO: este considerata atracție principală a orașului care de altfel era numită Piața Regală sau piața armatei și Napoleon. Acum, toate evenimentele de masă importante ale orașului au loc aici. Ansamblul este sub forma unui pătrat, a fost creat de celebrul arhitect Carlo di Castellamonte la mijlocul secolului XVII. Piața este înconjurată de palate maiestuoase, clădiri frumoase in stil baroc, ridicate în cinstea Sfinților Karl, Christina. Cele 2 biserici gemene în piață: Biserica San Carlo și Biserica Santa Cristina sunt superbe. Ambele sunt micute, elegante si pline de incarcatura spirituala. Am reusit sa intru de 2 ori, iar odata am asistat si la o slujba. Nu sunt catolica, dar a fost nemaipomenit de linistitor inauntru.

    În centrul pieței se află o interesantă statuie de bronz înfățișându-l pe ducele de Savoia, Philibert. Există numeroase cafenele comfortabile care completează atmosfera elegantă, de elită a pieței. Cafenelele vechi oferă bucătărie piemontană, celebrele deserturi italiene. Puteți ajunge în piață prin galeria acoperită de pe strada principală pietonală din Via Roma, pornind de la Piata Castello.

    11. BISERICA GRAN MADRE DE DIO; am ajuns acolo prima data din intamplare, la apus… podul peste raul Po, soarele apunea, razele se revarsau peste biserica intr-un mare fel. La exterior seamana cu un panteon cu o scara imensa inaintea intrarii. La baza scarilor troneaza statuia de marmura a lui Victor Emanuel I. Pe partea dreapta si stanga a scarilor se afla statui care infatiseaza Credinta si Religia. Era destul de tarziu, dar macar ochisem ca si locatie obiectivul astfel incat, am venit lejer in urmatoarea dimineata. Biserica Maicii Domnului este situată în centrul din Torino, la poalele dealului (ei spun muntele, dar nu este decat un deal) Capucinilor. Dedicata căderii lui Napoleon în 1834, biserica a fost construita sub conducerea arhitectului Bonsignore, interesat de științele oculte. Seamana cu faimosul Panteon al Romei. Puteți vizita faimoasa biserică din Torino între orele 7.30 și 12.00 și între orele 15.00 și 21.00.

    12. POARTA PALATINA: Langa Catedrală in Piața Regală, poarta palatina este o structură străveche, a zidurilor orașului care au existat în secolul I î. Hr. În trecut, prin această poartă se făcea o trecere către locul de așezare a romanilor. Două turnuri de colț, care au înălțimea de 30 m și au 16 fețe laterale, au fost finalizate în timpul Evului Mediu. În spatele porții puteți vedea rămășițele unei case de pază, statui de bronz ale împăraților Augustus, Cezar, existente din perioada Imperiului Roman. Aici am zabovit putin, fiindca eram tot cu city tour bus, si nu as fi vrut sa ratez si restul atractiilor de pe aceasta linie.

    13. VENARIA REALE: Citisem ca aici iti trebuie cel putin o zi, sa nu simti ca alergi doar de dragul de a bifa inca un obiectiv pe lista de atractii. Nu m-am asteptat nici o clipa la dimensiunea suprafetei, la marimea castelului, la grandoarea gradinilor, pur si simplu, cand am putut aprecia cat de cat la prima vedere cu privirea, imi ziceam ca acolo voi dormi.

    Drumul pana acolo lung, mai departe de stadionul Juventus, am avut senzatia la un moment dat ca am iesit din Torino, oricum pare in afara orasului, drum ce l-am parcurs cu taxiul. A venit la comanda o limuzina cu o soferita uschita rau: parea sa fie fan rock. Am intrat in vorba si pe drum tot ne spunea ca deseara sa o sun direct pe ea si ne si aduce inapoi. Am luat cartea de vizita, bucuroasa, mai mult pentru ca ea transmitea asa o energie pozitiva. Am intrebat de ce sa sun abia seara. Mi-a spus scurt ca la Veneria ori te duci pentru toata ziua, ori stai acasa. Banuiam doar ca e frumos, nu ca ar fi si atat de intins domeniul regal. Cost taxi la dus 25 euro.

    Gasesc repede randul pentru bilete, marisor, dar se inainta destul de bine. In fata, la bilete, erau cafenele care inca nu se deschisesera, asa ca am stat iar pe rand, la coada. Stand la rand apuc sa citesc bannere le cu explicatii, ce cuprinde biletul intreg, ce cuprinde biletul partial si asa ma dezmeticesc putin cate putin. Oricat as fi citit ce inseamna suprafata mentionata acolo 80.000 mp, cum eu am dintotdeauna problema ca nu pot aprecia distantele, tot nu pot vizualiza grozavia domeniului. Citesc pe acolo ca aceasta mosie grandioasa este in afara orasului Torino, ca suprafata 80.000 mp este doar in Reggia si ca alte 60 hectare sunt doar gradinile care apartin satului Venaria plus alte 3000 hectare Parcul La Mandria care se afla cam la 2 km de Venaria. Desigur, si aceasta capodopera naturala este parimoniu UNESCO din 1997. Palatul monumental in stil baroc, gazduieste sali impresionante, galerii, in Curtea de Onoare minunata Fantana a Cerului, tot aici se gasesc si grajdurile regale. Nu am putut vedea tot Palatul, deoarece exact in acele zile se filma acolo. Nici Parcul La Mandria cu vestitul Castel La Mandria, deoarece era departe. Dar mi-a ramas si acesta lista de vazut next time.

    Oricum am citit lucruri interesante despre acest loc:regele Vittorio Emanuele al II lea de Savoia si-a petrecut ultimii ani in acest castel cu frumoase apartamente regale construite cred in fata Castelului care a ramas si cea mai semnificativa cladire prezenta in parc. Apartamentele, 20 la numar sunt deschise publicului si contureaza bine portretul intrigant al regelui. Aici si-a petrecut regele o parte din viata personala alaturi de sotia sa. Apartamentele complet amenajate contin opere de arta, materiale textile unicat, mobilier din colectia Savoia, care dau posibilitatea vizitatorilor sa aprecieze gustul primului rege al Italiei.

    Am luat bilete pentru Gradinile regale, expozitia de calesti regale si celebra barca Bucintoro. Uluitor cum arata gradinile, intretinute, fiecare zona era denumita sub diverse nume: parcul Alto, parcul Basso. Cum am pasit in spatele Palatului, m-a lasat muta peisajul, in fundal tronau muntii Alpi care mai aveau inca pe varfuri zapada, in fata mult verde naucitor, o liniste de iti puteai auzi gandurile, si intindere de nu puteai cuprinde cu ochii. M-am intrebat mereu cum o fi sa ai asa mult teren, atatea camere sa nu mai stii de ele, cum o fi viata cu atatia angajati si cata intimitate poti sa ai, sa te bucuri de tot ce detii fara sa o iei razna!

    Gradinile sunt o combinatie intre vechi si modern as zice, iar plimbarile pot fi atat individuale cat si cu tururi ghidate, mini trenulet, sau trasura. Nu stiu de ce trasura nu era disponibila, dar trenuletul l-am accesat si noi si pot sa spun ca fara el, nu am fi reusit sa dam un ocol intregului domeniu, fiindca soarele déjà incepea sa arda. Am zabovit si pe iarba la plaja, ne-am si jucat cu mingea, am si mancat la un restaurant in gradini, am hranit lebede la canalul Ercole sau pe aleea centrala, am facut zeci de poze, fabuloase, numarul inghetatelor l-am pierdut. parcul Alto cuprinde gradina trandafirilor care la acel moment nu avea trandafirii infloriti, era devreme in aprilie, dar dupa boltele metalice sigur era dementiala, ar fi creat locuri umbroase si parfumate. Panorama intregii gradini reprezinta o experienta unica.

    Parcul Basso include bazinul mare de apa Peschiera, Templul Dianei, gradinile sculpturilor fluide si resturile fantanii lui Hercule, conectate la canalul de apa. Surprinzator este si faptul ca au si gradini de legume si livezi, ocupand cam 10 hectare, vizitatorii putand achizitiona de la cafeneaua Caffe deli Argenti, compoturi de mere, piersici, caise, tot la fel gasesti si sosuri dulci din ardei, dovleac, dar au si mancaruri pentru bebelusi: piureuri din mere, caise. Va indemn sa va rezervati o zi din vacanta dvs si sa mergeti la Venaria Reale.

    Am stat la cafeneaua Patio dei Giardini, unde am mancat super bine, si unde am avut o panorama superba asupra Alpilor. De acolo am luat si mini trenuletul, personalul foarte amabil, plin de lume peste tot, dar nu am simtit aglomeratie fiindca mai toti erau raspanditi pe pajistile din jur. Pret intrare gradini 5 euro, vizita la grajdurile regale, la trasurile regale si la celebrul vas numit Bucintoro, prêt intreg 12 euro, copiii 6 euro. Sunt proiecte bine realizate, restaurate exceptional, uimitoare. Bucintoro este celebra barca complet echipata, cu catarg, vasle si panze, este prezentata si o trasura de gala cu care se deplasa Savoia in secolul 19. Aceasta parte cu grajdurile, trasura si barca sunt expozitie permanenta.

    Multe din sali, sunt inchiriate pentru diverse expozitii. In acele zile noi am prins o expozitie de motociclete Easy rider, cost 14 euro prêt intreg, dar pensionarii si copiii au reducere prêt 8 euro incat trecerea asta de la vechi la nou m-a socat cumva! Incepand cu cele mai vechi modele de motociclete, marci precum Honda, Yamaha, Kawasachi, Suzuki, Morini, unele branduri nici nu le mai tin minte, dar am ajuns si la modele ultimul tip. Dar bestial… eu care nu-s o impatimita a motocicletelor, m-a lasat fara grai! Am parasit domeniul, rupti de picioare, pe telefon aplicatia mi-a aratat 21.000 de pasi, dar a meritat totul de la primul euro pana la ultimul, desi nu vazusem tot ce vroiam. Am ramas cu regretul ca sala de bal era inchisa pentru filmari 2 zile.

    Alte preturi valabile in aprilie 2019:

    Duminica, de sarbatori si cu ocazia altor evenimente pretul la gradini este cu 1 euro mai mult

    Castelul Mandria 8 euro prêt intreg, ptr copii, prêt redus 6 euro.

    Reggia 16 euro prêt intreg, pentru copii 10 euro

    Reggia +scuderia (grajdurile) = 20 euro, pentru copii 12 euro

    Reggia + castelul Mandria = 20 euro, pentru copii 10 euro

    Hercule si mitul sau = 12 euro si prêt copii 6 euro

    Alte capodopere = 6 euro

    Arte frumoase = 6 euro

    Caini in fotografii = 12 euro, copii 6 euro

    Art nouveau = 14 euro prêt intreg, 8 euro ptr copii

    Easy rider, mitul motocicletelor = 14 euro, ptr copii 8 euro

    Sfaturi:

    Nu ratati Venaria reale, informati-va din timp sa nu fie alte evenimnte in ziua dorita, rezervati-va bilete online, alocati-va o zi intreaga acestui obiectiv, faceti sute de poze, daca sunteti grup, mergeti cu taxiul si recomandati si altora aceasta vizita!

    14. Festivalul inghetatei:

    Am nimerit si noi din greseala in Piata Vittorio Veneto unde peste tot erau bannere si afise mari cu festivalul inghetatei care s-a desfasurat in 2 zile sambata si duminica (27 si 28 aprilie de la ora 12 la ora 20). Piata vasta, zeci de tonete numarasem la un moment dat peste 14 tonete in aer liber, practic era o imensa scena. Pretul unui bilet era 10 euro si puteai gusta din toate inghetatele inscrise la concurs, plus cele de la sponsori, copiii sub 1 metru inaltime aveau reducere. Daca nu doreai bilet, atunci puteai cumpara fara sa ai bilet, dar pretul unei cupe era cam 1.50 sau 2 euro depinde de aroma sau de marimea cupei. Eu am luat bilet doar copilului, fiindca el e mare fan inghetata, reusind performanta de a manca 7 portii. Noi, doar 2 sau 3 portii. Foarte bune, o nebunie de gusturi unice, de culori speciale, de prezentari care mai de care, ba la cornet, ba la cupa. Erau si niste camioane mobile, laboratoare mobile de productie, care din cate am inteles eu, erau parte dintr-o caravana care mergeau mai departe, cam prin toata Europa. Totusi era o competitie intre participantii producatori la propriu, sigur era vorba de vreo recunoastere!

    15. Muzeul diabetului:

    Descoperit din intamplare, cand am luat doar noi 2 la pas centrul vechi. Pe cand coboram spre Piazza Vittorio, pe stanga la un moment dat se casca o intrare care arata o curte imensa in care se perinda lumea. Am zis ca e ceva acolo si asa am pasit in curte. Acolo am aflat de fapt ce era: cu siguranta cel mai putin previzibil dintre muzeele din Torino. De fapt este in Biblioteca Universitatii, sau o aripa a universitatii. Este mult spus un muzeu, este mai mult sub forma unei expozitii, bazat pe informatii si scopuri educationale, o colectie extraordinara a unui professor de la universitate care a fost si seful de la diabet al unui spital intre anii 1970 si 1990, a adunat materiale de diagnostic din diferite perioade.

    Pe scurt o adevarata mostenire si o interesanta poveste a istoriei diabetului si a modului in care cercetarile au schimbat vietile oamenilor care traiesc aceasta boala, dar cu accent pe tema preventiei. Au materiale video cu privire la descoperirea insulinei, materile cu inscursiuni asupra diabetului in istorie din Egiptul antic pana la Roma antica, Renastere si chiar pana in Evul mediu, si secolul 19. Intrarea este gratuita si au o traducere in limba engleza a intregii expozitii. Personalul absolut de mare folos; a fost o experienta extraordinara si mi-a parut rau ca am fost doar noi 2 fara copil si fara mama, mama fiind diabetica ar fi inteles mult mai bine boala. Cu siguranta era inaugurat relativ recent!

    16. Muzeul de anatomie umana:

    Si pe acesta tot din intamplare l-am descoprit. Era atat, atat de aproape de apartamentul nostru, incat intr-o zi, am vrut sa iesim in partea stanga a locatiei, adica in strada principala Massimo D’ Azeglio. Cautand statia, mergand pe trotuar, vedem o placa si o usa deschisa: Muzeul anatomiei umane. Vad o placuta la intrare pe care scrie ca in aceeasi cladire este si universitatea de medicina si farmacie. Am zis ca daca nu costa mult intrarea il vizitam rapid. La intrare aflam ca de fapt sunt cam 3 muzee intr-un singur loc, muzeul Cesare Lonbroso si inca unul, dar nu-mi amintesc numele , dar le putem vizita separat si plati separat. Era 10 euro pentru toate. Am platit doar 5 euro pentru acest muzeu, desi daca va place anatomia, luati biletul de 10 euro. Din pacate nu a fost permis fotografiatul in interior. Deschis de luni pana sambata de la ora 10 la ora 18. Inchis duminica si cu ocazia sarbatorile legale. Exista informatii despre functionarea corpului uman, o lectie de anatomie binevenita.

    Sala principala este lunga cu vitrine din lemn, pline cu etajere, de-a lungul ambelor parti aranjate intr-o anume ordine anatomica. Fiecare parte include un model frumos de ceara veche sau schelete interesante, ori scheletul unui gigant, ori scheletul unui pitic; exista si tablouri imense ale unor anatomisti celebri (necunosti mie desigur) . Tot felul de chestii in borcane care permit sa admiri sistemul circulator, muscular, o serie intreaga de preparate anatomice, o alta camera are cantitati impresionante de creiere, fetusi in diverse faze ale dezvoltarii. Nu sunt multe exponate diforme, cum am mai vazut la unele expozitii de acest gen, dar merita vazut daca stati mai mult in Torino si ati bifat celelalte atractii standard. Pentru impatimitii acestui gen, medici, sau studenti la medicina este un must acest muzeu, unele detalii au fost deja prea mult pentru noi, dat fiind ca nu imi spuneau nimic numele somitatilor in anatomie, detaliile tehnice, contributia lor, etc. Interiorul cladirii este grandios, cu arcade mari, varuite in ab, podele lustruite, parea totul foarte bine intretinut.

    17. Bisericile Santa Cristina si San Carlo:

    Imposibil de ratat daca ajungeti in centrul vechi, piata San Carlo, piata care in opinia mea este inima orasului. Incadreaza intrarea in strada Via Roma ca doua tablouri pitoresti, construite in stil baroc, sunt considerate gemene, doar pentru ca seamana tipul constructiei si sunt despartite de o straduta foarte ingusta.

    Lucrările de construcție a Bisericii Santa Cristina au început în 1639, sub îndrumarea lui Carlo di Castellamonte. În 1664, Madama Cristina a fost înmormântată acolo.

    In stanga este biserica Santa Cristina, ca si interior are o singură incapere mare, o cruce latină, cu arcade rotunde, flancate de două deschideri. Paraclisul din dreapta este dedicat Sfintei Inimi a Mariei. Cel din stânga este dedicat lui San Giuseppe, co-patron al orasului Torino. Dintre frescele de perete, în stânga, se află „Vodul Superga” , de Edoardo Calandra: tabloul înfățișează pe ducele Amedeo al II-lea de Savoia, alături de vărul său, prințul Eugeniu de Savoia-Sassons, în timp ce îngenunchează în fața unui stâlp cu efigia Fecioarei, în vârful Colle di Superga, și își exprimă jurământul de a ridica o bazilică în acel loc, în caz de victorie împotriva francezilor asediați.

    În 1640, Maria Christine din Franța a ordonat să fie construită în memoria fiului său cel mai mare mort. Dar un an mai târziu arhitectul a murit, astfel că construcția a întârziat: fațada a apărut șaptezeci de ani mai târziu.

    Langa altarul din dreapta, se deschide o capela dreptunghiulara, cu tabloul” Odihna din zborul in Egipt “.

    In dreapta se află biserica San Carlo Borromeo (Biserica San Carlo Borromeo). A fost numita după sfântul care a venit în oraș să se roage Sfântul Giulgiu. A fost construită mai devreme, prin ordinul lui Carlo Emanuele I cel Mare de Savoia în 1619. Fațada a dobândit un aspect modern în secolul al XIX-lea.

    Eu am intrat de 2 ori in fiecare, iar intr-una din vizite am prins si o slujba.

    Merita văzute nu doar la exterior.

    18. Plimbare cu city tour bus:

    Sunt 3 linii (autobuze) cu plecare din Piata Castello colt cu Via Po cu plecare zilnic, Program: 9.45- 16. Toate liniile sunt echipate cu casti audio in 8 limbi: engleză, italiană, franceză, spaniolă, germană, portugheză, rusă, chineză. Precizez ca acest orar si informatiile de mai jos au fost valabile pentru anul 2019. Nu garantez ca se pastreaza si in 2020 sau in fiecare an la fel. Verificati inainte de a pleca!

    Linia A, Linia Rosie cu plecare la ora 10, tur din ora in ora pana si la ora 18.

    Traseu: piata Castello, Piata Vittorio Venetto, Mole Antoneliana, Villa dela Regina, Monte dei Capuccini, Borgo mediavale (satul medieval, aici se interescteaza cu autobuzul Linia B), Parcul Valentino, Statia Porta Nuova Via Roma, Muzeul regal, Catedrala sf Ioan Botezatorul, Poarta Palatina, Parcul arheologic.

    Linia B, Linia albastra, cu plecare la 9.30. fiecare tur dureaza o ora si jumatate, deci 9.30- 11; 12.30- 14; 15.30 – 17. Traseu: piata Castello, via academia Albertina, Muzeul de stiintele naturii, Satul medieval, parcul Valentino, Muzeul national al automobilului, Via Nizza, Pinacoteca Lingotto, Statia Lingotto, Stadionul olimpic si paralimpic, Statia Porta Susa, Muzeul Pietro Micca (aici se intersecteaza cu autobusul Linia C)

    Linia C; Linia verde, tur din 2 ore in 2 ore: 9.45- 11.45; 13.45-15.45.

    Traseu: Piata Castello- Statia Porta Susa (aici se intersecteaza cu autobuzul Linia B), Muzeul Pietro Micca, Stadionul Juventus, Venaria Reale, Parcul si Castelul La Mandria, Borgo Dora, Porta Palazzo, Muzeul Lavazza

    Se poate cobori si urca la orice statie de autobuz, cu conditia sa pastrati biletul. Au conexiune wi- fi la bord.

    Cred ca se pot achizitiona si combinatii de cate 2 linii. Vazusem ceva scris, dar nu mai retin pretul pentru aceste combinatii. Copiii pana in 4 ani au gratuitate. Pret redus copii 5-15 ani. Pret intreg parca 13 euro Eu am folosit doar Linia A. Sincer, nu mai tin minte, dar am un sentiment ca anul acesta 2020, sigur sunt alte preturi si sigur alte rute, sau poate restrictii din cauza pandemiei.

    19. Lego shop: pe strada Roma 367 undeva pe un colt cu alta strada, ce sa vezi? Ditamai magazinul cam 300 metri patrati, parter plus demisol numai cu jucarii lego inaugurat in 2017. Pentru ahtiatii de lego, pot spune ca acest shop este ca o gura de aer intre marile branduri ce troneaza pe aceasta strada pline de lucruri scumpe.

    Ce sa zic? Nici aici preturile nu erau mici. 3 mici piese 3 euro, daca vroiai sa construiesti pe loc un omulet de exemplu: cu cap, corp si picioare. Si cand ma gandeam ca am o lada imensa plina de lego…. tot nu puteam cuantifica cat ar fi insemnat in euro colectia mea.  Peretii sunt plini de jocuri.

    E superb acolo… au masute si scaunele unde copiii pot “pescui” piese, construe propriile modele si unde clar isi pot petrece timpul educativ. Piesele sunt sortate pe culori, dimensiuni, forme etc. Erau si cutii lego pentru adulti… am ramas paf cand am vazut cum cascau gura barbati in toata firea acolo. Deh, sotul meu mi-a inchis gura imediat spunandu-mi ca asa casca gura si femeile la cosmetice. 

    Dar ce constructii… Doamne, impresionanta este constructia expusa in vitrina magazinului, Molle Antoneliana pusa pe picioare de 2 frati la scara 1:87, greutate 19 kg, cu peste 18.000 de piese pregatite timp de 6 luni, si asamblate in 90 ore. Cred ca mai pregateau si alte constructii grandioase, dar cred ca undeva prin decembrie. Lego Ninjago, nave spatiale star wars, ca marime cam 1 metru, jucarii absolut pentru toate varstele si din mai multe domenii: personaje célèbre de film, monstri, masini. In Italia mai sunt vreo 10 astfel de magazine, la Milano si in marile orase, insa acesta se zice ca ar fi net superior celorlalte.

    CE AM RATAT:

    Biserica San Lorenzo (nu era multa lume la rand, dar nu am stiut ce minunatie se afla inauntru). De afara nu iti inspra nimic intrarea, dar pesemne ca acesta a fost si scopul.

    Basilica Superga

    Viata de noapte de pe faleza raului PO

    Molle Antonelliana (vazut doar din exterior, fiindca randul déjà ma punea la grea incercare.)

    Teatrul Regal

    Palazzo Madama (vazut doar din exterior)

    Resedinta reginei Anne Maria

    Fabrica Fiat

    Galleria Sabaud

    Muzeul de arte orientale

    O vizita la lacul Como - ar fi trebuit sa merg in Milano intai si de acolo alt tren

    Sfaturi:

    -Rezervati pe cat puteti de acasa bilete on line. Va scuteste de mult timp pierdut care stim cu totii ce pretios este in vacante.

    -Daca intentionati sa vizitati multe obiective, luati card Torino, de asemenea aveti reduceri multe

    -Luati la pas tot centrul vechi si nu numai… aveti multe de descoperit

    -Mergeti si pe stradutele minuscule, acolo gasiti artizani, mini expozitii cu produse hand made: haine, bijuterii, cosmetice bio etc.

    Daca stiam ca apuc sa vizitez atat de multe, ar fi fost util cardul special Royal Torino, cu reduceri multe la obiective, cu transport asigurat, cu reduceri la unele

    restaurante, dar asa cum precizat la inceput am fost in aceasta vacanta si cu mama care nu este de “cursa lunga” in concedii. Ne-am plimbat foarte mult prin, parcuri și palate, am călătorit cu taxiul si metroul. Insist sa va reamintesc, ca este benefic pentru dvs. să achiziționați un card special, al cărui cost este de la 20 de euro (2 zile) sau 35 de euro (7 zile). Asa am cheltuit mai mult decat ne-am asteptat, doar pentru ca nu m-am mobilizat inaintea plecarii sa rezerv bilete online (as fi prins si online ceva reduceri pe langa ca ma scuteau de statul la randuri mari ptr bilete si timp pretios). Dar nu imi pare rau deloc, fiindca acest concediu in care am prins si Pastele orthodox, a fost plin cu de toate. Si la dus si la intors.

    (Intr-o alta ocazie o sa va povestesc si patania de rasu’ - plansu ‘ din aeroport de la poarta de imbarcare… cum ai mei déjà trecusera, plecasera si cu autobusul de transfer si se urcasera in avion, cu buletinul meu si cu telefonul, care erau in haina ce o lasasesem in grija lor, in timp ce eu eram la wc). A fost ca in filmele cu prosti, film din care pana la urma am invatat sa fim tot timpul impreuna orice s-ar intampla si mai ales sa ne bucuram chiar si cand intamplarile ne despart voit sau nevoit) !

    Şi acum, la final, am un sfat pentru tine, dragă cititor: călătoreşte! Cât de mult şi de des poți. Şi nu uita să incluzi şi Torino pe lista oraşelor pe care nu trebuie să le ratezi de-a lungul călătoriilor tale.

    Promit că o să merite, fiindca ispite sunt la tot pasul in Torino!

     

    Ps. Draga moderator nu stiu la cate poze am dreptul, dar am peste 100 pregatite pentru AFA dintr-un total de 3000 poze. :) cate pot incarca?


    [fb]
    ---
    Trimis de adutza_ghiocel in 07.07.20 15:12:15
    Validat / Publicat: 07.07.20 20:38:00

    VIZUALIZĂRI: 3327 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adutza_ghiocel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Piesa lego la magazinul de lego via roma.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 21 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    9 ecouri scrise, până acum

    webmaster [07.07.20 20:34:46] »

    Draga moderator nu stiu la cate poze am dreptul, dar am peste 100 pregatite pentru AFA dintr-un total de 3000 poze.   cate pot incarca?

    Nr de poze care se pot atașa unui review de călătorie (60) se poate mări de un moderator, la solicitări îndreptățite, la maxim 99

    Pentru relatări atțt de consistente precum cea de mai sus este recomandabilă însă împărtțirea în 2-3 segmente (la fiecare „segment” s-ar putea încărca, astfel, 60-99 poze)...

    webmasterX [07.07.20 20:36:35] »

    pt conf - Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Torino, TORINO" (deja existentă pe sait)

    [Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

    webmasterscris / TELEFON [07.07.20 22:46:38] »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    Dan&Emascris / TELEFON [07.07.20 22:53:54] »

    Excelent ghid! ????????????

    adutza_ghiocel [08.07.20 08:48:07] »

    @Dan&Ema:      Multumesc pentru apreciere! ar fi fost mai complet, daca il scriam la timp, cat inca aveam informatiile proaspete in minte. dar asa...   ramane cum l-am scris! cert este ca asa mi-as dori si eu sa gasesc informatii despre o locatie sau despre obiective!

    adsoscris / TELEFON [08.07.20 12:12:31] »

    @adutza_ghiocel:  De acord! Indraznesc, chiar: e bine sa aflam si chestiuni de tipul unde gasim apa porabila, toalete publice, locuri unde te poti feri de ploaie/soare, treburi aparent marunte, dar care pot face diferenta intre o zi reusita si un dezastru. Felicitari!

    adutza_ghiocel [08.07.20 13:06:27] »

    @profgpopa:  Da, la asta nu m-am gandit, fiindca apa in Torino nu este ca in Egipt, rara si mai scumpa! Noi cumparam sticlute la jumatate fiindca nu vroiam sa se incalzeasca si le purtam in rucsace. Toalete au cam peste tot unde se vad terase. In parcuri sunt toalete ecologice dar contra cost. Am folosit o singura data in parc, introduceai o moneda de 0.5  euro  in usa si se deschidea. Foarte curat inauntru. Nu suporta comparatie toaletele lor ecologice cu ale noastre. Dar cam atat, in rest, acolo unde ne opream  pe la  terase, de obicei foloseam toaleta si nu stiu daca este contra cost in caz ca  nu faci consumatie. De ploaie te poti feri cam peste tot, deoarece strazile centrale sunt flancate de constructii cu arcade grandioase sau interioare acoperite de sticla. Si in parcuri  sunt locuri umbroase. Singurele locuri fara umbra mi s-au aprut Piata San Carlo sau Piata Regala, sunt intinderi mari pietruite ca niste patrate si banci putine. Bancile de obicei putine si ocupate de pensionari  sau turisti.

    adsoscris / TELEFON [08.07.20 13:41:58] »

    @adutza_ghiocel:  Multumesc!

    De fapt, nu eram interesat de aceste detalii in cazul concret Torino. Voiam doar sa subliniez o idee​​: necesitatea unor review-uri mai tehnice (chiar daca intra la rubrica Impresii). Mi se pare ca v-a iesit, de asta v-am si felicitat. De altfel, e prima oara cand fac asa ceva...

    adutza_ghiocel [08.07.20 13:45:53] »

    @profgpopa:  Multumesc. Apreciez  observatiile constructive.   o sa tin cont pe viitor la toate recenziile. e drept ca  sunt oameni interesati si aceste detalii.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    adso, adutza_ghiocel, Dan&Ema
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Torino:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.095516204833984 sec
    ecranul dvs: 1 x 1