ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.05.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2007
DURATA: 2 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Două zile în Bruxelles (III/1)

TIPĂREȘTE URM de aici

Bruxelles

Am ajuns în Bruxelles după ora două şi după ce şoferul, la indicaţia ghidului ne-a sucit vreo jumătate de oră prin cartierele oraşului, a oprit la un restaurant care, din prima mi s-a părut că nu merita un asemenea ocol. Mâncarea obişnuită, aşa cum comandăm noi în excursii: grătar, cartofi prăjiţi, salată, câte o bere şi cafea 25 eu pentru amândoi. În timpul mesei ghidul ne-a prezentat programul celor două zile pe care urma să le petrecem în Bruxelles. A doua zi am fi mâncat la acelaş restaurant.

Atenţi la ce ne-a spus că urma să vizităm, soţul l-a întrebat pe ghid dacă vom vizita Notre Dame du Sablon? ˝Dacă vom avea timp˝ne-a răspuns. Imediat ne-am hotărât să vizităm oraşul pe cont propriu, cât om putea şi cât ne-or ţine picioarele. Ne-am hotărât să vedem oraşul pe dinafară şi, cu excepţia catedralelor, să nu intrăm în niciunul din zecile de muzee ale Bruxelles, muzee care, cu ore de intrare fixe şi ghid local ne-ar fi mâncat mult din timpul celor două zile.

După multe alte experienţe pe care le-am avut cu excursiile organizate vă sfătuiesc - mai ales că nu sunteţi în vârstă- să mergeţi pe cont propriu, documentaţi de acasă sau ca şi compromis cu o agenţie care să vă asigure drumul, transferurile şi cazarea iar programul să-l faceţi individual. Este şi problemă de viteză, unii ghizi fiind iuţi de picior şi neputând să te ţii de ei, bineînţeles că fiecare îşi cunoaşte condiţia fizică. În cazul Beneluxului, fiind multe oraşe de vizitat cu câteva cazări, excursia organizată a fost totuşi cea mai bună soluţie.

Cât s-a stat la masă, cât a parcurs oraşul să ajungă la hotel, am terminat cu recepţia după ora 18. Am fost cazaţi la hotel Royal Embassy situat în centrul- centrului pe bul. Anspach nr. 159 pentru trei nopţi (am găsit o carte de vizită a hotelului, doar nu puteam ţine minte după atâţi ani). Bineînţeles că nu ştiu preţul, nu l-am ştiut nici atunci, fiind inclus în costul excursiei dar hotelul a fost OK şi era situat la distanţa mică faţă de obiectivele pe care urma să le vizităm.

Pentru hoteluri şi preţuri găsiţi suficiente informaţii pe AFA în cele 50 de reviewuri de cazare din care 8 în anii 2018-2019. Soţul a ieşit din hotel vreo jumătate de oră şi s-a întors foarte bucuros: ˝suntem aproape de Bursă, Grande Place, adică în centru˝

La pas prin Bruxelles (obiective prezentate în ordinea vizitării în prima zi)

Bul Anspach este o arteră principală în Bruxelles construită în 1868-1871 şi care acoperă râul Senne al cărui curs a fost deviat spre linia de centură a oraşului. Iniţial s-a denumit bul. Central dar în 1879 a căpătat numele unui fost primar Jules Anspach care a contribuit la modernizarea oraşului. Este un bulevard atât comercial cât şi cu clădiri de interes cultural ca Ancienne Belgique sau cinematograful Palatului. Aici se găsesc multe magazine, sedii de bănci, restaurante, night-cluburi dar si cafenele cu sanviciuri pentru turistul amărăştean. Cu ocazia eliberării Bruxelles de sub ocupaţia germană de către britanici, la 4 sept. 1944 pe bul. Anspach a avut loc o mare demonstraţie la care au participat zeci de mii de oameni.

Bursa de Valori a fost construită în stil renascentist pe bul Anspach între 1868-1973 pe locul unei vechi mănăstiri. Este o clădire monumentală în stilul operei Garnier din Paris. Faţada este susţinută de şase coloane. Sculpturile exterioare au fost realizate de Auguste Rodin care a locuit un timp în Bruxelles.

Galeriile Saint Hubert sunt formate din galeria prinţilor, a reginei şi a regelui. Au trei etaje şi ultimele două din cele trei galerii au o imensă cupolă de sticlă susţinută de o armătură metalică. Dealungul lor cât şi la etaje sunt magazine de lux, cafenele, restaurante, saloane de înfrumuseţare, librării, jocuri de noroc. Împreună cu alte străduţe din apropiere, profilate şi ele pe comerţ şi distracţie reprezintă cel mai vechi centru comercial din Europa numit Ilot Sacre

Manneken Pis este simbolul oraşului Bruxelles. Este denumit şi micul Julien, o statuie de bronz înfăţişând un băieţel gol care urinează în bazinul unei fântâni în timp ce era căutat de familia lui disperată. Statuia actuală executată în 1965 este o replică a celei originale menţionată într-un document din 1451 şi refăcută în 1619 având rolul de sursă de apă potabilă a cartierului.

Catedrala Saint Michel et Sainte Gudule este un edificiu gotic construit pe fundaţiile unei biserici romane dedicată St Michel şi care exista încă din sec. X. Din documente reiese că în 1047 a primit numele de collegiale (cu un număr de 12 clerici cu atribuţii precise). Aceştia au transferat aici relicvele Ste Gudule, patroană a Bruxelles, decedată în 714. S-a dezvoltat în mai multe etape din sec. XIII până în sec. XVII. Construcţia actualei catedrale a început în 1200 sub ducele Henri I de Brabant când au fost ridicate două turnuri rotunde, apoi în 1226 s-a construit corul iar în sec XIV şi XV transeptul iar capelele radiale în sec. XVI şi XVII. Au fost necesari peste 300 ani pentru a finaliza acest grandios edificiu sub domnia lui Carol Quintul. Adăugiri şi refaceri au avut loc până în sec. trecut iar între 1982-1999 a fost complet restaurat în stilul original brabantez, refăcându-se vitraliile cu figurile regilor şi statuile amplasate pe coloane. Cu această ocazie s-a găsit o criptă romană care poate fi vizitată la subsol. Pe coloane, dealungul edificiului de o parte şi alta se sprijină statuile celor 12 apostoli realizate în sec XVII;pe amvon sunt reprezentaţi Adam şi Eva alungaţi din rai. În faţa altarului este mausoleul ducilor de Brabant inspiratorii şi finanţatorii acestui monument. Abia în 1962 lăcaşul a fost ridicat la rang de catedrală deţinând unul din primele locuri în patrimoniul religios european. Astăzi catedrala St Michel et Ste Gudule este locul în care se ţin evenimentele ecumenice dar şi altele cu caracter artistic sau social.

La Grande Place (Grote Markt) este una din cele mai mari atracţii ale oraşului. Începuturile ei coboară în sec. XI când pe un loc mlăştinos în apropierea unui castel construit cu câţiva zeci de ani înainte de Carol duce de Lorena, a apărut o piaţă numită Piaţa de Jos. În sec XIII ducele de Brabant a permis înfiinţarea a trei pieţe acoperite: o piaţă de carne, una de pâine şi alta de ţesături. Pe măsura dezvoltării comerţului, piaţa s-a dezvoltat şi în sec XIV şi-a definit perimetrul actual (68m X 110m). Ea a fost reconstruită de breslele oraşului care au ridicat în jurul ei clădiri impunătoare. Deşi construcţiile aparţin diferitelor stiluri: gotic, baroc, brabantez sau eclectic formează un tot armonios. După ce, în istoria frământată a Bruxelles, în 1695, o armată franceză condusă de ducele de Villeroi a distrus parţial prin bombardament cu tunuri şi mortiere clădirile şi statuile din piaţă, ce a rămas din ele s-au deteriorate în timp. Abia după o sută de ani, primarul Charles Buls le-a reconstruit în patru ani sub reglementările urbanistice ale consilierilor municipali şi ale guvernatorului oraşului, aducând Piaţa Mare la strălucirea de dinainte.

Până în 1959 Piaţa Mare a continuat să servească drept târg. O dată la doi ani începând cu 1971, în iulie-august în piaţă se face un enorm covor de flori, cu 1 mil begonii aranjate în diverse desene florale. Ele atrag sute de mii de turişti. În jurul pieţii sunt casele breslelor (peste 20 de ghilde, enumerate şi descrise pe AFA în mai multe reviewuri - vezi de exemplu acesta) a fost scris în 2009 dar şi clădirile Primăriei, Casa Regelui, Casa Ducilor de Brabant. În 1998 La Grande Place a fost inclusă în patrimoniul mondial Unesco.

Primăria din Bruxelles

Este o bijuterie a stilului gotic. Construită între 1402-1455 a rămas întreagă din Evul Mediu. Are o înălţime de 96m deasupra căreia este o statuie de 3 m. de aramă aurită construită în 1455 care îl reprezintă pe Arhanghelul Mihail omorând un balaur. Statuia originala a fost înlocuită în 1996, cu una complet noua. În 1405 era construită doar aripa stângă şi turnul primăriei. În 1444 s-a adăugat aripa dreaptă. Clădirea este uşor asimetrică, aripa dreaptă fiind mai mică decât cea stângă din cauză că s-a dorit să se păstreze strada de lângă ea.

Atacul armatelor franceze din 1695 nu şi-au atins obiectivul neputând distruge în totalitate primăria. Au fost necesare însă consolidări şi reparaţii ample. Cu această ocazie faţada a fost ornamentată cu 203 statui reprezentâdu-i pe ducii şi ducesele de Brabant. În anii 90 tunul a fost complet restaurant şi în anii următori întreaga faţadă a fost curăţată de patina vremii.

Primăria în totul ei este ca o dantelă de Bruxelles datorită ornamentaţiilor bogate. Pentru a nu se lăsa mai prejos, ducele de Brabant a construit vis-à-vis de primărie Casa Ducilor de Brabant, ridicată în 1698 şi care acoperă şase case ale ghildelor. O vizită în interiorul Primăriei este amplu redată într-un review recent scris pe AFA, vezi impresii.

Am revenit în hotel seara, destul de târziu, morţi-frânţi de oboseală dar cu sufletul încântat de frumuseţile pe care le-am văzut, urmând ca a doua zi să ne continuăm vizita în alte cartiere ale vechiului Bruxelles

 

-va continua-

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 02.05.20 11:16:12
Validat / Publicat: 02.05.20 12:15:50
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BENELUX
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 406 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Maison des Ducs de Brabant
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

mishu [02.05.20 12:22:07] »

@Michi: Start vot!

vă sfătuiesc - mai ales că nu sunteţi în vârstă- să mergeţi pe cont propriu, documentaţi de acasă sau ca şi compromis cu o agenţie care să vă asigure drumul, transferurile şi cazarea iar programul să-l faceţi individual.

sunt perfect de acord, o excursie ti-o poti incropi in functie de criterii personale sau de conjunctura, dar pentru program la multitudinea de informatii de pe net iti poti aranja programul astfel incat fiecare obiectiv sa il vizitezi asa cum consideri si cat consideri.

Bruxelles este intradevar un oras frumos pe care mi l-am propus de multe ori, asa ca pana atunci m-am bucurat de cele povestite aici.

Felicitari, votat cu mare drag. ​​

Dan&Emascris / TELEFON [02.05.20 12:28:50] »

Ati fost in 2007 la Bruxelles. Remarcabile amanuntele pe care le povestiti, divada ca v-a placut. ​​

​​Eu am foat de 2 ori la Bruxelles, o data in scop de business, alta data privat. Ambele vizite au fost cu mult inainte de 2007. ​​

Pe atunci nu calatoream asa cum se intampla acum. Diferenta majora consta in documentarea dinainte de a alege obiectivele. Nu ma documentam decat sumar inainte, restul ma interesam la fata locului. ​​

​​Din poze incep sa imi amintesc cate ceva. Sincer mie Bruxelles-ul nu mi-a placut si l-am gasit murdar precum Bucurestiul. ​​

Felicitari pentru articol! Numai bine! ????

Michi [02.05.20 12:56:53] »

@Dan&Ema: De regulă postam imediat după ce mă întorceam dintr-o excursie dar pe vremea când am vizitat Beneluxul nu eram înscrisă în AFA. Mi-am găsit câteva notiţe sumare, o carte de vizită a hotelului şi f. multe fotografii. După succesiunea lor, mi-am refăcut traseul şi mi-am dat seama ce am vizitat în prima zi şi ce, în a doua. În general reţii din excursii şi întâmplările neplăcute. Aşa mi-am adus aminte de incompetenţa ghidului cu care dacă rămâneam nu vedeam nici jumătate din ce am scris. Numai a doua zi am mers cu grupul la Mini Europa şi Atomium ca să profit de autocar, după care ne-am făcut programul nostru

doinafil [02.05.20 19:27:28] »

Este foarte bună recomandarea din review, atât cea pentru vizita la acele frumoase locuri, cât și pentru aceea de a-ți face programul singur, când ești cu un grup mai mare!

De obicei ghizii fac aranjamente cu unele restaurante, pentru a le aduce clienți! Asta-i valabil oriunde în lume! Cât despre răspunsul ghidului: „dacă vom avea timp”, cred că se întâmplă același lucru, sau ceva similar! (și, de obicei, nu mai este timp!)

Clădirile din centru sunt superbe, mai ales clădirea Bursei sau Casa regelui!

Nu știu dacă - sau când - vom ajunge în Bruxelles, mi-aș dori asta, dar... cine știe?!

Felicitări pentru articol, mama michi, mi-a plăcut tare mult!

mihaelavoicu [02.05.20 21:57:13] »

Bruxelles aste un oraș superb dacă știi să-l citești, să-l înțelegi, să-l cunoști și să-i descoperi valoarea. Monumente, biserici, muzee, parcuri, lucrări de artă, stau deschise publicului, deși nu peste tot este permisă fotografierea.  

Am vizitat Casa Victor Horta. Ceva de neimaginat ce inspirații a avut omul ăsta. Nu este permisă fotografierea, ba, chiar opreau toate ustensilele foto. O prostie!

Ce amintiri frumoase aveți!!

Michi [02.05.20 22:25:22] »

@mihaelavoicu: Mulţumesc Mihaela pentru citit, vot şi ecou. La amintiri au contribuit în primul rând pozele, un prospect al excursiei, o carte de vizită a hotelului, câteva notiţe sumare, documentare şi străfulgerări ca nişte flashuri ˝da, mi-amintesc˝.  La sugestia ta mi-am ordonat şi eu în mare pozele şi asta m-a ajutat. Acum când stau acasă contează mult să le mai văd, retrăind o excursie. Eu nu am şi nici n-am avut o memorie bună (o meningită pe la 13 ani) şi din această cauză mi-am ales o meserie care te învaţă unde să cauţi.

nelu73scris / TELEFON [03.05.20 20:18:58] »

Bună, mi-ați trezit niște amintiri frumoase pe care le-am avut când am fost in 2014 in Bruxelles, Dinand și o peșteră superbă Grottes de Han Rochefor. Am scris trei rewievuri și am atașat mai multe fotografii de acolo. Imi doresc in viitorul cât mai apropiat să ajung din nou la Bruxelles deoarece este locul cel mai interesant din câte locuri am vizitat . Votat cu drag! O zi bună va doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX [06.05.20 22:51:54] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă Bruxelles şi împrejurimile» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Benelux]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, doinafil, Michi, mihaelavoicu, mishu, nelu73
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bruxelles şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077857971191406 sec
    ecranul dvs: 1 x 1