ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.04.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 23.05.14
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
SEP-2019
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

O zi la Eyup si Pierre Loti

TIPĂREȘTE URM de aici

Pentru aceasta zi, ne-am propus, o calatorie " la inaltime", intr-o zona a Istanbulului, care imbina trecutul si prezentul, traditia musulmana cu " tehnica" moderna si care ofera imagini panoramice, asupra " Cornului de Aur". Este vorba de Eyup.

Dupa deja prezentatul mic dejun delicios, (vezi review) ne-am inarmat din nou cu rucsacelul cu apa plus materialele documentare, necesare excursiei si am plecat spre statia de tramvai Sultanahmet.

Si uite-asa, apare inca o ocazie sa parcurgem drumurile pline de " istorie", deoarece, de la hotelul Acra (vezi review), pana la statia de tramvai, pe orice parte am lua-o, trecem pe langa Agya Sofia, Moscheea Albastra, Palatul Topkapi, prin " Hipodrom", cu ale sale " vestigii" : Obeliscul egiptean, Coloana impletita, Coloana zidita, Fantana germana.

Obeliscul egiptean are 19,59 m si a fost construit dintr-o singura bucata de piatra, ~in anul 1500 I. Hr. in orasul Hierapolis, in onoarea Faraonului Tutmosis al III-lea.

Imparatul Constantin a solicitat acest Obelisc, pentru Constantinopol, si el a fost transportat in trei zile, pe un" drum" special amenajat, se presupune in anul 390.

Coloana Impletita (serpentina) dateaza din ~480 I. Hr., ea fiind adusa din Delfi, sub domnia Imparatului Constantin. A avut initial 8 m, dar acum masoara 5,5 m.

Se spune ca a fost facuta prin topirea armelor si a altor obiecte din metal, castigate in urma victoriilor din razboaiele cu persii. Coloana a fost facuta din serpi de bronz, cu trupurile impletite, iar in varf avea un potir de aur, care s-a pierdut.

Coloana Zidita a fost construita apox. in sec IV; are 32 m si este alcatuita din blocuri de calcar, care erau acoperite odinioara de placi de bronz aurit. Constantine al VII-lea l-a restaurat in secolul X si a pus sa fie gravate pe monument, lucrarile efectuate de el, pentru refacerea si " imbogatirea" suprafetei coloanei. In secolul al XII, placile de bronz au fost scoase, topite si s-au transformat in monede.

Hipodromul pe care se afla aceste vestigii ale trecutului, a fost construit de Imparatul roman Septimus Sever, in anul 203, fiind extins in 325, de Constantin I.

Dimensiunile Hipodromului erau 400/120 m si putea gazdui pana la 100 000 de oameni. Dupa divizarea Imperiului Roman, in 330, aici a fost proclamata " noua Roma", capitala Imperiului.

Pana in zilele noastre au supravietuit, doar conturul si cateva arcade de caramida.

Capatul nordic al axei centrale, este marcat de o fantana, cu acoperis sculptat, donata orasului de imparatul Wilhelm al II-lea, in 1900, cunoscuta sub numele de Fantana Germana.

In apropiere, se afla Agya Sofia, Palatul Topkapi, Cisterna, Moscheea Albastra, pe care le vedeam in fiecare zi, de afara. Pentru vizitarea lor, daca sunt dechise, in " intregime", fara parti in restaurare, ar fi necesare 1-2 zile, depinde de cat de " minutiosi" sunteti :D. Noi le-am vazut cu un an in urma. (Cu siguranta, le vom revedea intr-o data viitoare :D)

Gata, s-a inchis " mica" paranteza, pe care am facut-o! (Mai degraba o " lauda" a pozitiei hotelului Acra).

Am ajuns la tramvai. Am mai " incarcat" cardul de Istanbul", am luat tramvaiul trei statii, pana la Eminonu. De aici, recomandarea hotelului : bus 99 sau 99A, pana la Eyup.

Acolo se afla unul dintre cele mai sacre locuri ale lumii musulmane. Moscheea Eyup Sultan Camii, unde se afla mormantul lui Eyup Ensary, un erou. El a fost stegarul Profetului Mohamed si a murit in asediul Constantinopolului, intre 674-678, purtand flamura islamului.

Mormantul a fost redescoperit dupa cucerirea, in 1453 de catre Mahomed Cuceritorul. Acesta a ridicat un altar pe acel loc, iar in 1558 o moschee, prima construita in Istanbul.

De atunci, fiecare sultan a vizitat Moscheea, la urcarea pe tron, pentru a se intepa in mod ritual, cu sabia lui Osman, primul sultan otoman.

Mormantul lui Eyup Ensary se afla in spatele Moscheei. Nu stiu in ce conditii se viziteaza, dar in ziua cand am fost noi, erau multi barbati musulmani, descaltati, unii ingenuncheati pe carpete, parea a fi un moment de rugaciune. Am aflat ca e foarte frumos, decorat cu aur, argint si faianta colorata, protejat fiind de un gard aurit.

Sus se poate ajunge cu un teleferic, la care o calatorie este 2,6 TL, ca orice calatorie (pret universal), sau pe jos. Noi am urcat cu telefericul si am coborat pe jos.

La teleferic, niste " tanti", ne aranjau cate 8, cati intram in cabinutza, 4 pe o parte si 4 pe alta; totul foarte odonat si bine organizat. Cand aparea cabina, fiecare ocupa locul " programat". De la teleferic, urcai cu o scara rulanta, sau cu liftul, persoanele cu dizabilitati sau cei care au carucioare cu copii mici.

Odata iesit " afara"... UAU. Suntem sus si vedem Cornul de Aur, Marmara, o priveliste foarte frumoasa de pe platforma Eyup. Poze, privit, admirat... Ne hotaram in fine sa plecam, pe jos.

Dealul pe care il coboram, se afla in spatele Moscheei. Este un cimitir vast plin de pietre funerare, impodobite. Locurile funerare sunt asezate chiar in locuri abrupte, etajate, accesul la cele situate mai sus, facandu-se pe o scaritza. Pietrele funerare au inscriptionat numele si, eventual anii intre care au vietuit respectivii.

Ceea ce mi s-a parut ciudat, a fost faptul ca acolo parea o " asezare", cu case locuite, pe langa noi treceau oameni cu sacose de la " piata", cu pomi, gradini cu flori. E primul cimitir musulman pe care " il vizitez" si nu pentru ca mi-as fi dorit, dar, pe acolo era drumul :o carare, pavata cu piatra de rau, duce de sus, de pe deal, pana jos. Mi s-a parut greu de coborat, pentru ca pietrele erau diferite ca marime si ca distantare.

Cararea duce la un restaurant-cafenea celebru, numit Pierre Lotti, in onoarea scriitorului francez, din secolul al XIX-lea, care a trait in apropiere si a simpatizat poporul turc, scriind mai multe volume, pline de romantism, despre viata din Istanbul.

Pierre Loti, pe numele sau real, Louis Marie-Julien Viaud a fost un ofiter de marina francez, care a calatorit mult pe mari. Cand s-a retras din activitate, " s-a asezat" pe aceste meleaguri. A scris chiar un roman autobiografic, in care exista si o poveste de dragoste.

Cafeneaua Eyup este locul care ii cinsteste cel mai bine memoria.

Am mancat o inghetata, dar nu prea mi-a placut. Erau si magazinase, cu diverse " prostioare" :chips, biscuiti, apa, magneti, brelocuri, etc. si am gasit chiar si o toaleta.

Am terminat vizita noastra la Eyup si ne-am intors la busul 99 sau 99 A. doar ca, aici veneau gata pline. Pana la urma, am luat un 99A, destul de aglomerat. Busul, ne-a dus la Eminonu.

Am plecat pe jos, spre hotel, urmand traseul tramvaiului, si am ajuns la Sultanahmet. Aici am ales un restaurant, unde sa luam masa. :D

Inca o zi frumoasa si plina de amintiri, in inima si... in poze.

Sa auzim numai de bine!

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dorina9 in 27.04.20 23:48:43
Validat / Publicat: 28.04.20 08:30:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 3845 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dorina9); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Vedere de sus,de pe dealul Eyup
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13950 PMA (din 16 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Dan&EmaPHONE
[28.04.20 09:04:16]
»

Güzel gün! Frumoasa zi! ​​​​

M-au bucurat plimbarile si vizitele tale in Instanbul. Mult. Cand cunosc intr-o oarecare masura in loc, si citesc un articol despre locul / zona respectiv / a, mereu ma transpun acolo si imi spun: asta o stiam, asta era altfel cand am fost, uitasen detaliul asta, asta haba n-aveam etc. ​​

​​Si cum iubesc Istanbulul cu atat mai mult. ​​

Güzel gün! Güle güle! Numai bine! ????

mishu
[28.04.20 09:29:43]
»

@Dorina9:  Din nou ne incanti cu o poveste frumoasa si cu poze pe masura. Istanbul este un oras care inca mi-a scapat, trebuia sa ajung acolo in urma cu cativa ani cu o prietena (@maria55), insa planurile s-au anulat, si nici nu am mai reusit sa planific o alta excursie acolo, iar din nefericire @maria55 ne priveste acum dintr-o lume mai buna.

Mereu cand citesc ceva despre Istanbul imi pun intrebarea:" M-ar fi adus Maria aici, pe unde am fi mers? " si incerc sa imi fac planuri sa ajung in acest oras atat de iubit de multa lume.

Minunate pozele, iar perspectiva asupra orasului superba.

Felicitari, votat cu mare drag. ​​​

Dorina9AUTOR REVIEW
[28.04.20 12:51:52]
»

@Dan&Ema: Multumesc pentru vizita si apreciere!

Si noua ne-a placut Istanbulul si am umblat mult pe jos, sa exploram diverse "cotloane". Credeam ca am cam vazut "esentialul", dar citind alte review-uri, am constatat ca mai avem multe de vazut. (unele noi, altele de revazut si altele pe care le-am vazut partial, deoarece erau in renovare).

​Ne vom intoarce cu placere​, mai ales ca turcii sunt simpatici, si... putem ajunge cu masina.

Gule -Gule!

Sa auzim numai de bine! ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dorina9AUTOR REVIEW
[28.04.20 13:06:58]
»

@mishu: Multumesc pentru vizita si apreciere.

​Istanbulul este foarte "ofertant"in locuri minunate, incarcate de istorie... si multe "superlative"(cea mai mare Moschee:Camlica, cea mai veche Moschee:Eyup, cel mai lung pod intre Europa si Asia)

Si, pe deasupra, multa apa, linistita si albastra ​:Marmara, Bosfor, Cornul de Aur, vapoare, vaporase, insule, insulitze... ma simt foarte bine acolo. [eu fiind peshte ]

Trebuie sa ajungi acolo, sigur te va incanta!

Numai bine! ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[14.01.24 10:31:27]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cornul de Aur, alte tururi prin Istanbul (ghidate sau pe cont propriu) » (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: 'Must See' în Istanbul]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Dorina9, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂTururi ghidate sau pe cont propriu: Cornul de Aur, Zidurile Teodosiene etc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065654993057251 sec
    ecranul dvs: 1 x 1