ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.04.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2018
DURATA: 14 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Thassos

TIPĂREȘTE

Omul si Natura

(fictiune)

Dragii mei! Va atentionez ca urmeaza o introducere mai lunga. Puteti sa “ sariti peste ea” . Eu, tocmai am sosit pe Pamant de pe planeta Micului Print, trecand prin poarta stelara din marmura alba de la Aliki. Aliki, din insula Thassos. Nu stiu daca stiti, dar acest portal de calatorii, care ar face geloasa orice firma de turism, a fost facut cadou pamantenilor, demult, demult, de catre cel care controleaza intreag spatiul si timpul de pretutindeni, inca de pe vremea de cand Omul nu era decat un vis frumos in mintea unor vietuitoare ce pluteau alene prin marea cea mare, albastra si curata, pe care cu totii o visam si la care cu totii jinduim s-ajungem. Si-n care cu totii am vrea la vara “ sa ne bagam picioarele” , si pe care, ca s-o admiram, muncim un an intreg.

Portalurile de peste tot, precum e si cel de la Aliki, au fost zamislite tocmai pentru a putea calatori in lumi necunoscute, salbatice si imaculate, si, mai ales, pentru a-l controla mai usor pe OM, devenit prea egoist si agresiv si care, la un moment dat, e dispus sa mai faca si prostii. Printre care, si aceea de a distruge in cativa ani, tot ceea ce Natura a creat in milioane de ani. Precum muntii, izvoarele, marea, cerul senin, nisipul sau viata insasi. Si prima si cea mai importanta invatatura si datorie a zamislitorul suprem, care ne controleaza fara incetare, a fost aceea, de a avea grija de leaganul tuturor fiintelor vii, de marele ocean albastru, care, pana sa apara omul, a stiut mereu sa-si poarte singur de grija.

Dar poarta de la Aliki nu e singura, o poarta similara se afla si-n Skiathos, in capatul plajei Lalaria sau in Cipru, la Cavo Greco, si-n multe alte locuri din Grecia. Si porti stelare mai exista, cam peste tot in lume, unde oamenii au grija de natura.

Natura n-a deranjat niciodata pe nimeni prin frumusetea, exuberanta si culorile sale, ci dimpotriva, l-a ajutat pe om sa-si regaseasca echilibrul. Reciproca insa, n-a fost intotdeauna valabila. Omul e-un produs ciudat al Oceanului ganditor si in mimicnicia lui, acesta, (omul) a lovit mereu in cel ce l-a creat, l-a mangaiat si l-a luat in brate atunci cand a suferit.

Acum, eu, am venit pe Pamant ca sa-ncerc, pana nu e prea tarziu, sa-i fac pe oameni sa inteleaga, ca trebuie sa fie mai intelegatori cu parintele lor, cu marele creator acvatic, am venit ca sa le dau unele solutii pentru viitor si pentru a suporta mai bine necazurile momentului. Sa fie mai putini aroganti si sa-l priveasca de sus, doar pe cel ce a cazut la pamant si vrea sa-l ridice. Caci credeti-ma, am vazut si multe lucruri bune prin lumile prin care am trecut, am vazut spre exemplu si oameni blanzi si fericiti, (mai simpli si mai modesti, ce-i drept) care traiesc in deplina armonie cu natura. Si-am mai venit la voi ca sa va spun ca, in utimul secol, cel putin, ati gresit. Ati schimbat culorile Pamantului, albatrul nu mai e albastru, verdele nu mai e verde, cerul a devenit gri, aerul si apa, nu mai sunt imaculate. Voi incerca sa-i conving pe oameni sa respecte natura, ceea ce nu e deloc usor. Pe ultima planeta pe care am fost, cea a “ Micului print” , mi-a fost mult mai usor, caci acolo traiau numai animale.

Ce-am aflat despre planeta voastra?

(adevar)

Planeta voastra a fost dintotdeauna, una frumoasa si colorata, oamenii de peste tot, batrani si simpli, mi-au spus ca albastrul si verdele erau culorile ei predominante. Marea era albastra peste tot, si padurile cele verzi, erau multe, multe. Astazi, aceste doua culori, se mai pastreaza neatinse, doar pe cateva insule razlete. Mai ales in Grecia, unde oamenii venereaza Natura ca pe-o e regina si Culorile, ca pe printesele ei. Ce vad insa prin restul lumii? Ca verdele a disparut, pentru ca, oameni buni, ati taiat prea multe paduri, ati daramat dealuri, ati dat foc la stepe si savane, ati gaurit muntii. Ati uitat sa vorbiti cu padurea si cararile de munte (mai nou dialogati doar cu tabletele) si albatrul marilor l-ati murdarit cu pete tuciurii aduse din adancuri. Cerul cel albastru si aerul au devenit cenusii si pline de smog si pulberi otravitoare care v-au facut praf plamanii iar dusmanii aia mici si invizibili, unde credeti ca s-au cuibarit? Tocmai acolo! Iar principala voastra distractie a devenit calatoria la “ mall” si concursul numit " Care devine cel mai repede diabetic sau bolnav de inima” . Si inamicul, doar atat a asteaptat! Si-am mai vazut ca v-ati facut adposturile pe verticala si locuiti inghesuiti, respirand un aer imbacsit, cu toate ca pamantul e lung si lat, si e loc destul si pe orizontala. Ati secatuit suprafata si adancurile lui, in goana dupa profit in loc sa folositi energiile nesecate ale naturii. Munciti zi si noapte pana la epuizare, in goana dupa iahturi si palate. Va cheltuiti agoniseala stand zile intregi intre betoane ce ajung pana-n cer, va deplasati ore intregi, zilnic, in niste cutii de metal cu roti din care iesiti anchilozati, ati uitat de plimbare, de miscare, de munte, de soare sau de mare. Pai, daca nu mai aveti sanatate, cum vreti sa va mai mai bucurati de iahturi si palate?

Stati cate 10 ore pe zi cu ochii lipiti de un ecran nociv, aproape un an intreg. Si, apoi, ajunsi acasa, va aruncati ochii pe un alt ecran, ca sa va ingroziti de ce s-a mai intamplat prin lume. Si-apoi, pentru distractie, treceti pe-al treilea ecran sau va lipiti de un telefon mobil. Ma-ntreb de ce munciti ca sclavii aproape un an intreg? Va raspund tot eu! Din snobism. Din egoism. Ca sa stati, trufasi, 10 sau 20 de zile pe an, intr-un confort dumnezeiesc, undeva departe, intr-un paradis aproape celest. Colorat si parfumat, in care “ olinclusivul” vi se aduce in poala, ba chiar si olita de noapte vi se pune sub pat. Sub un pat cu baldachin aurit, dupa cat de mult ati platit. Si cand ma gandesc ca adesea, nici nu prea iesiti din resortul ala in care aveti de toate si liftul va duce si la masa si la piscina, si la pedichiura si la masaj si la dormitor! De ce le faceti pe toate astea? E simplu! A zis-o, inaintea mea, un filozof al lumii, (Aldous Huxley), care, acum, pare sa aiba dreptate. Ca, 60-70% dintre turisti, se duc in concedii doar, ca la revenirea acasa, sa “ se se dea mari” , sa rupa gura lumii cu cate mii de euro au cheltuit ei pe super-excursia aia optionala inRolls-Royce, pana la “ mall” . Si-apoi, odata reveniti acasa, ei nu se-astampara, ce credeti ce fac? Isi invita toti prietenii la o masa festiva cu ciudatenii pe care le-au savurat pe-acolo pe-unde o intreaga avere au lasat, doar asaaa, ca acestia sa-i asculte si sa ramana interzisi si sa-i aplaude printre dinti. O fac, pentru ca sa se simta si ei, macar pentru o zi, apreciati, adulati, rasfatati, ce mai! , sa se simta ca niste imparati. Si, in final, acoperiti de glorie, la desert, sa-si anunte comesenii, pe unde mai au ei de gand sa mearga, in anii ce vin. Caci marea lor placere, nu e sa se odihneasca si sa se bucure de excursia in sine ci sa epateze la intoarcere.

Este snobismul turistic un lucru rau?

Nu! Dimpotriva. Cel putin in cazul meu. Care nu fac exceptie de la regula. Sa va explic. In anii ’ 75 am avut rara ocazie sa efectuez un circuit prin Europa. Vizitez Parisul, Roma, Venetia. Circuit care m-a impresionat puternic. Intors acasa, ma simteam intr-o alta lume. Nu-mi doream decat sa revin in acele locuri. N-am considerat terminata excursia mea din ’ 75, decat atunci cand a aflat si ultimul meu prieten, de ea. Doar atunci am considerat, iesirea mea prin Europa, incheiata. Cel putin inca un an, am povestit tuturor despre ceea ce-am vazut eu “ live” prin Vest (si ei, doar prin filmele " alb-negru” de la televizor). Cel putin inca un an, " am plutit" , am ramas conectat in mod euforic, la acel circuit european. Ma simteam grozav, devenisem o mica vedeta locala, eram student si mai auzeam si cate o colega spunandu-mi “ aha, da, tu esti acel dorgo care ai fost la Paris!” , fraza care facea sa-mi plezneasca ficatul de satisfactie! Parca traiam intr-un vis!

Tot asa am procedat si in urma cu cativa ani, dar cu alte mijloace de exprimare (internet, telefonie mobila, saituri turistice), cand am calatorit pentru 2 saptamani in insula “ printesa a marii Egee” , in Santorini. Satisfactia excursiei a avut o rezonanta de cel putin o jumatate de an, timp in care eu m-am simtit din nou, nemaipomenit. Si-am jurat ca voi reveni, si-n Paris, si-n Santorini.

Dar, astazi, lucrurile s-au mai schimbat. Snobismul nu aduce mereu numai placere ci si durere.

Cunosc un amic “ cu iesire la mare” , care, de doi ani, nu mai avea somn, pentru ca vecinul lui de curte, isi cumparase un iaht cu doua catarge iar el avea un iaht, doar cu un singur catarg. Ce-a facut? A muncit zi si noapte, apoi s-a indatorat la banca, pana cand a ajuns la limita limitei. Dar in final, si-a cumparat un iaht cu trei catarge! Doar asa, ca sa nu mai poate dormi de invidie nici” cele doua catarge” din vecini. Am vorbit cu el, nu de mult la telefon. Ce-ti mai fac cele 3 catarge, “ mon ami?” . “ Pai vreau sa ma scap de ele, am nevoie de bani “ cash” , dar nu mi le ia nimeni, e criza de bani pe piata. Incerc sa schimb iahtul cu-o rulota. A propos, daca trece mizerabila asta de pandemie, pot sa vin la tine vara viitoare, ca sa batem din nou, frumoasa Transilvanie?”

Culorile Thassos-ului

Ei, si de ce credeti c-am mai venit eu de nicaieri, tocmai in Grecia si tocmai in insula Thassos? Pentru ca in Grecia exista si multe alte insule, mult mai frumoase si mai colorate. Cea mai albastra apa a marii, e in Lefkada, nisipul cel mai auriu, e la Koukounaies, in Skiathos, cel mai multicolor golf e Navagio din Zakynthos, care n-are egal. Iar albul " catarator" , din caldera santorineza, e unic in lume. Tetrada alb-albastra-rosie-cenusie din Noussa-Kolymbithres si Santa Maria din Paros, nu mai prea vad unde ar exista, nici macar in celelalte 23 de Ciclade. Galben mai pur, precum cel al nisipului fin strapuns de albul crizantemelor de mare, din Tsilivi, n-am mai vazut. Sau un verde ce-mbratiseaza albastrul din lagunele Balos din Creta, sau cel din golful Aliki, sunt greu de gasit prin Grecia.

Am venit in Thassos, pentru ca e o insula “ rurala” , care are doar doua orase, e-o insula salbatica in care Omul inca nu a intervenit prea mult, o insula cu vile multe si hoteluri putine, o insula cu 3 campinguri, o insula in care, dac-o strabati, gasesti toate culorile curcubeului. In golful Aliki, pe langa galbenul nisipului celor doua plaje ale sale, gasesti vardele marii din golf, albastrul marii din capatul golfului si alburiul “ marii de marmura” , aflat langa ruinele unei vechi galerii de marmura abandonate si pe jumatate, scufundate. Seara, din portul vechi din Limenas, vei vedea rosul si oranjul apusurilor de soare iar ziua (mai ales dimineata si spre seara), in acelasi port, vei vedea indigo-violetul unei mari linistite, pe care se-avanta doar barcile pescarilor ce se-ntorc de la " vanatoare de calamari” . Thassos e una dintre cele mai “ verzi” insule ale Greciei, gratie numeroaselor izvoare si alte surse subterane de apa dulce. “ Insula de marmura” , e acoperita de paduri intinse se pini si plantatii de maslini. Aici, pinul si maslinul, sunt Dumnezeii insulei. O lege locala spune, ca, daca vreo firma, decoperteaza un deal acoperit de pini, in vederea exploatarii marmurei, dupa terminarea extractiei, aceasta e obligata sa replanteze in proportie de 90%, padurea de pini.

Nici rosul, cu toate nuantele lui, (mov, roz, lila), nu lipseste de pe insula, tufele de leandru sau bougainvilla, cresc peste tot. Nici culoarea neagra (care poate nici nu e o culoare), nu lipseste din peisaj. In padurea maritima de langa vechea cariera de marmura de la Aliki, exista unele stanci negricioase (sa fie marmura neagra?) sau, pe versantii " in amfiteatru" de la Giola, albul (adica sarea evaporata a marii), sta alaturi de culoarea tuciurie a stancilor.

De ce sunt grecii longevivi?

In micul " loc de veci” al unei biserici din frumosul sat de munte Panaghia dar si in cel al Limenas-ului, am citit cateva inscriptii pe crucile de marmura. “ A trait 103 ani” , “ A trait 96 de ani” . Evident, clima mediteraneeana, alimentatia bogata in fructe si legume proaspete si “ pline de soare” , carnea de peste, folosirea uleiului din masline (sarac in colesterol), optimismul specific poporului grec, sociabilitatea iesita din comun, aproape “ latina” a lor, “ o pensie garantata de lege de cel putin 950 de euro/luna” , fac ca media de varsta a grecilor, sa figureze in TOP-ul Europei. Plus ca grecii sunt si oameni foarte linistiti si ospitalieri. In insule, eu n-am vazut doi greci care sa se certe sau sa se bata in strada.

Dar, in Thassos, eu mai eram curios sa aflu ceva. Deoarece din cele 5 descinderi ale mele in insula, de 3 ori, am ales cazare la Vila Philipos din Limenas, m-am imprietenit cu fiul gazdelor si cu cei doi batranei simpatici si foarte vitali, care locuiau la parter. Baiatul ajuta de fiecare data cand se schimba seria, facea curatenie prin camere si ne repartiza in ele. L-am intrebat odata: “ Cam care e beneficiul acestei vile, intr-un sezon normal? " . Nu credeam c-o sa-mi raspunda, dar baiatul, mi-a raspuns, sincer. “ Aici, la noi in Thassos, cam fiecare om care a muncit o viata intreaga, si acum are cate o pensie, a investit ba intr-o pensiune, ba intr-o taverna sau intr-un bar, ba intr-un stand din talcioc. Unii au chiar si mai multe afaceri. De aceea nu trebuie sa cerem prea mult pentru o cazare. Biletul se vinde in “ afara” cu aprox. 110-120 euro/saptamana si se-mparte la 3 (o tremie ia agentia care gaseste clientii, o tremie ia transportatorul si o tremie luam noi). Adica luam cam 35 de euro de camera. Pe luna, la 24 de camera, si in general se ocupa toate, suma total-adunata e de 3000 si ceva de euro. Intr-un an bun, pentru 6 luni de turism, adunam 18.000 deeuro. Platim impozite, consumabile si macar un angajat. In final, ramanem cu vreo 10-12.000 de euro pe sezon. Dar, parintii mei sunt fericiti, pentru ca fiecare mai are si cate-o pensie. Mai greu e pentru tineri. Ei, chiar daca lucreaza la taverne, hoteluri sau in comert, dupa ce sezonul se termina, sunt obligati sa-si caute de lucru prin orasele mari ale Greciei, Atena, Salonic, etc, sau sa munceasca in strainatate. Exista si localnici in varsta, care n-au investit in nimic. Ei traiesc din pensie. Ii vedeti cum stau toasta ziua in portul vechi. Sunt pescari. Seara se duc cu barcile si pun navoade si coboara ulcele cu momeala pe fundul marii. Fiecare are “ parcela” lui de mare. Dimineata devreme, revin cu pestele sau calamarii proaspeti si-i vand in port sau in camionete mobile. Ce nu pot vinde, consuma. Altii sunt legumicultori si vand diferite produse din gradina proprie.

Altii sunt pictori sau sculptori si prelucreaza marmura, care aici in Thassos, o avem la discretie. In Thassos, nu ducem lipsa de nimic, pai cum sa nu traim 100 de ani?

De ce Thassos?

Poate ca va intrebati totusi, care este motivul principal pentru care v-am scris eu acest reiew lung despre Thassos (si nu numai). Pentru ca, acum am la dispozitie mult timp liber si pentru ca mi-au mai ramas vreo 50-60 de poze nevalorificate de la ultima mea peregrinare prin Thassos (2018). Si mai e ceva. Daca-i pus piciorul in portul Limenas, iti apar deja si cateva postere cu oferte turistice. Sunt excursii cu mici vaporase pe undele plaje din apropiere. Marble Beach, Paradise Beach, Skala Potamias si Golden Beach. OK, sunt frumoase toate, mai ales stancile de la Paradise Beach, care inainteaza in mare precum pintenii ascutiti de bronz a unor trireme grecesti sau romane, ce au de gand sa spintece coca unei corabii de lemn. Nici plaja folosita de familistii cu copii mici, de la Skala Potamias nu arata rau, loc unde poti sa stai in apa calda si limpede si la 200 de metri de tarm (apa nu-ti trece de genunchi), si de unde poti sa privesti crestele muntilor. Dar nu! Motivul principal pentru care am scris despre aceasta insula, este Aliki. Parca dintre toate atractiile insulei, pe mine ma “ cheama" cel mai mult si mai mult,” Capul Aliki” , cu plaja ei micuta, cu terasa Beatiful Alis, unde poti servi o bere Mythos si-un grill de pui admirand, de la etaj, umbrelutele colorate si micile ambarcatiuni ce aluneca pe apa verde (exact in fata ta), pe stanga, drumul ce serpuieste de-a lungul golfului strajuit de-o lunga balustrade de lemn si de unde poti admira “ scubadaivistii” , aricii de mare sau, poti sa-ti arunci privirea spre dreapta, unde vei vedea un lung mal de marmura, deasupra caruia apare o padure de pini. Pe partea cealalta a capului, dupa ce-ai trecut si de-o capela sapata in stanca, apare o intinsa cariera de marmura, pe jumatate scufundata si “ poarta stelara” , (pe unde-am venit eu), bine-nteles. Si nu stiu cum se face, dar intotdeauna cand ajung eu acolo, la Aliki, e soare, si pozele ies bine. De fapt in Grecia, acest lucru nu e de mirare. Grecia e o tara care are 300 de zile insorite pe an iar in zilele in care sunt nori sau ploua, aceastia dispar dupa cateva ore.

In loc de final

Acuma, eu va multumesc ca v-ati aruncat privirea si asupra catorva imagini din aceasta insula, pe care sunt sigur ca le-ati mai vazut de nenumarate ori. Textul e cam lung, stiu ca n-o sa-l prea cititi, l-am pus doar asa, ca sa fie expuse, langa el, mai multe fotografii, nu numai 20, dar asta, numai daca dau cumva si peste-un @web de treaba. Nici concluziile mele despre natura, nu sunt tocmai poate cele mai bune si usor de pus in practica, dar, sorry, eu acum, trebuie sa ma retrag, tot pe unde am venit, prin poarta de la Aliki. Bye, bye, v-am pupat pe toti, s-aveti spor la review-uri, si fiti siguri ca intr-o zi, “ I’ ll be back” . Si, daca v-ati saturat de “ izolare” , incercati sa folositi si voi, una dintre cele trei porti stelare pe care vi le-am amintit. Vine cineva cu mine? Va asigur ca veti ajunge intr-o altfel de lume, “ de vis” , fara stres, fara poluare si fara virusi parsivi.

 

@Web, te rog clipul, mersi - youtube


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

O insula completa, chiar daca e usor " rurala" , ieftina, verde, cu multe izvoare, cu peisaje minunate, cu multe plaje bune cu nisip, atat pentru adulti cat si pentru copii, cu o sosea pericirculara care te conduce la mai toate plajele, cu cateva sate de munte adorabile.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Nu prea ai unde sa te distrezi in Thassos, decat seara la taverne, in unele e muzica.


[fb]
---
Trimis de dorgo in 22.04.20 09:11:52
Validat / Publicat: 22.04.20 10:19:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Thassos, Skiathos, Skopleos, Santorini, Paros, Cipru, Creta, Zakynthos, Lefkada, Halkidiki

VIZUALIZĂRI: 2047 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Drumul spre Capul Aliki
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[22.04.20 10:15:51]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mogly
[22.04.20 11:39:56]
»

Frumos grăieşti, tu Dorgo şi mult adevăr spui, însă eu cred ca Omul nu se schimbă şi nu se va schimba niciodată, în vremuri grele poate îşi promite sieşi că dacă va trece cu bine peste aceste momentele,   în viitor va face una şi alta, însă după aia uită, că aşa este omul, pământean şi păcătos.

​Nu am fost in Thasos, dar mi-e dor de Grecia, de soare, de mare, de plimbări pe straduţele înguste, de pisicuţele greceşti, de normalitate (aia care în fapt nu este chiar o normalitate însă noi ne-am obişnuit să o percepem ca pe o normalitate a vremurilor noastre).

​Cu ochii pe ecrane stau doar la birou din necesitate, acasa nu sunt fanul acestor vicii, uite de aia mă încăpăţânez să am un telefon antic cu butoane ca nu cumva să mă prindă şi pe mine vraja asta.

​Mă uit uneori prin aeroporturi la oameni cum stau pe scaune cu ochii pe ecranul telefoanelor, cum stau la rând la îmbarcare   în picioare sau chiar în mers prin aeroport si tot cu ochii în telefoane, mă uit la alţii la terase care au uitat să socializeze tet a tet, tot din cauza telefoanelor.   Dacă s-ar trezi şi s-ar uita  în jur, la natură, la oameni, la animale cred că ar fi şi am fi mai câstigaţi.

​La final ce să spun, mi-ar fi drag să urez tuturor vacanţe de vis, dar încă mai avem de aşteptat pentru asta iar până atunci putem doar să visăm şi să ne portăm  prin ele. Multă sănătate, tuturor!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][10 voturi]
Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[22.04.20 11:58:39]
»

@dorgo:  Uite cum răsucești tu cuțitul în rană, Căline, cu pozele astea minunate din prea iubita Grecie!

În stilul tău inconfundabil și năucitor, sari de la una la alta, de la meditații asupra Naturii la portaluri, de la profitabilitatea unei vile la longevitatea grecilor, de la pensii minime la insula Thassos.

N-am de gând să-ți sistematizez panseurile, dacă tu nu o faci, de ce mi-aș bate eu capul? Mă amuz citindu-le, deși te urmăresc cu oarece dificultate uneori, dar ăsta-i farmecul tău, nu-i așa?

Acum, ca să revin la lucruri mai serioase, căci cârcotașa din mine nu se poate abține:

1) Profitabilitatea închirierii unei vile în sezon, așa cum ți-a fost descrisă de băiatul de la Vila Philipos, respectiv împărțirea la trei a sumei de 110-120 euro/săptămână cu care se vinde o cameră”în afară”: înțeleg că cei de la vila asta nu vând decât prin agenții care aduc clienții cu autocarul? Mi se pare greu de crezut.

2) Aceeași temă: Cum ai ajuns la 4.000 euro/lună pentru 24 de camere vândute cu 35 euro/săptămână, din moment ce 35 x 4 x 24 fac 3.360 euro?

3) Zicea băiatul (sau zici tu) că din cei 24.000 de euro/sezon (ca și cum, timp de 6 luni, vila ar fi non-stop plină - total exclus), jumătate se duc pe impozite, consumabile și măcar un angajat.

Impozite?!! Hai să fim serioși! Impozitele pe afaceri mici se calculează paușal în Grecia pe baza declarației pe propria răspundere a proprietarului. Cu excepția vilelor care închiriază numai la agenții, și care sunt astfel obligate să emită facturi, în rest, Dumnezeu cu mila!

Eu n-am primit aproape niciodată în Grecia facturi sau chitanțe acolo unde m-am cazat. Și nici la taverne nu-ți dau de obicei decât o foiță de hârtie mâzgălită cu niște feluri de mâncare și sumele aferente, dar lipsită de valoare contabilă.

Evaziunea fiscală este și acum în floare, cu toate că după criza economică recentă, ceva măsuri s-au luat: de pildă, magazinele sunt obligate să aibă case de marcat și să emită chitanțe (nu și pensiunile și restaurantele). În plus, au introdus impozite și în insule, care au fost până nu de mult scutite.

4) În fine, una peste alta, eu cred că la o vilă măricică de 24 de camere, suma rămasă după plata tututor angaralelor este de vreo 20.000 de euro, nu 12.000. Dar repet, 24 de camere este destul de mult, majoritatea vilelor din Grecia au 12-16 camere, iar unele chiar mai puțin. Oricum, ideea este că pot trăi în restul anului cu ceea ce adună în sezon, grecii fiind foarte chibzuiți din fire (ca să nu zic zgârciți) și deloc extravaganți cu cheltuielile.

5) Pensia minimă garantată de stat în Grecia a fost până nu de mult una dintre cele mai mari din Europa, numai că după criză a fost redusă la 500 euro/lună.

6) Thassos - ai oferit o descriere încântătoare a acestei insule, pentru care nu pot decât să te felicit. Știu că ai o mare slăbiciune pentru ea, deși opiniile mele sunt oarecum diferite. E singurul loc din Grecia unde nu m-am simțit bine (din care cauză nici n-am scris despre el pe AFA), și asta din cauza oamenilor! A devenit, din motive evidente, o insulă a românilor, peste care am dat peste tot, cu manelele urlate la volum maxim și semințele scuipate pe jos aferente... Insula în sine este extrem de frumoasă, verde, așa cum corect ai subliniat, și cu multe plaje spectaculoase, dar eu nu am fost în stare să trec peste neajunsul prezenței masive a conaționalilor noștri. Risc să fiu acuzată de lipsă de patriotism și regret s-o spun, dar așa a fost!

În rest, să ne auzim (și revedem!) cu bine, dar numai după vacanța din anul acesta, unde oare? evident, în Grecia.

dorgoAUTOR REVIEW
[22.04.20 14:06:59]
»

@Carmen Ion:  Poate ca ai dreptate. Vila e mare, are 2 corpuri si poate ca raman cu mai multi bani. Au trecut 2 ani si prea multe detalii legate de situatia contabila a vilei n-am retinut foarte bine, dar ceea ce am vazut eu in cele 3 cazari ale mele la Philipos, a fost cam asa... vila mi s-a parut ca e mereu plina, se eliberau, dimineata, sa zicem 12 camere, si se ocupau cam tot atatea, asteptam cam 2 ore pana se facea curatenia.

Prima data, era angajata o singura fata la curatenie, apoi un baiat din Africa si baiatul gazdei, iar acum, in iunie 2018, ... nimeni... lucra numai baiatul gazdei.

Vila, dupa cat am urmarit-o eu in ultimul deceniu, apare ca una din ofertele cele mai ieftine din Thassos, la mai multe agentii (de doua ori am cumparat bilet din Timisoara si odata din Tg. Mures). Daca intri pe Google la" Oferte speciale pt Thassos" , inca din toamna anului precedent, gasesti mereu,   mereu, mereu, (chiar foarte mereu     , cazare" early" la vila Philipos. Am impresia, ca ei au contracte numai cu agentii din alte tari, mai ales din Romania.

Vis-a-vis de vila Philipos, mai era si o alta vila, frumoasa, la care era un afis " rooms for rent-50 euro/zi" , la Philipos, n-am vazut niciodata asa ceva.   Avantajele acestei vile (Philipos) sunt urmatoarele... o curte maricica, cu scaune si umbrelute, unde poti sa astepti pana ti se elibereaza camera, sau, la plecare, gazdele, care sunt de treaba iti pastreaza bagajele in curte pana vine autocarul sa le ia. Apoi, foarte aproape de vila (care e pe o strada foarte linistita cam la 7-800 metri de centru), exista o brutarie, un mini-market, un super-market (care dadea mereu bon fiscal-la celelalte magazine si terase, intr-adevar, nu primeai), plus ca in jurul ei, erau destule locuri libere de parcare.

dorgoAUTOR REVIEW
[22.04.20 14:43:24]
»

Catre@Webu' de servici

Draga@Webule de servici, am pus peste  40 de poze, pe care le-ai strivit ca pe-un sendvici. Am scris in mod expres, un text lung, din pod si pana-n pivnita, ca, pe langa cuvinte sa-ncapa mai mult de 20 de poze, deoarece fetele de pe sait, si-au exprimat, fiecare, cate o dorinta.

@crismis “M-ai îmbolnăvit cu pozele alea!... Mă doare inima de atâta dor!”

@Carmen Ion “Uite cum răsucești tu cuțitul în rană, cu pozele astea minunate din prea iubita Grecie!”

@Krisstinna “Cauta poze cu marea că îmi e dor, primul drum după restricții cred că îl fac la Eforie”

Si eu, le-am promis c-o sa scriu un reviu lung, lung si serios, langa al carui text sa incapa, pe verticala toate pozele (restante) cu marea calda ce scalda insula Thassos.  Ca sa visam frumos! Asadar, in spatiul cel gol si anost ce s-a cascat acum pe verticala, ai mai putea sa adaugi vreo 10-12 poze cu nisip, cu soare, sau cu marea tocmai buna de balaceala. Ai auzit doar ce-au declarant grecii acum o ora, ce le-a iesit pe gura… ca, daca avem un “certificat de sanatate” valabil, de la 1 iunie a. c., ne lasa la ei in batatura.

dorgoAUTOR REVIEW
[22.04.20 18:03:40]
»

@dorgo:  Multumesc mult @Web!!

dorgoAUTOR REVIEW
[22.04.20 19:50:36]
»

@dorgo:    Grecia anunta deschiderea sezonului turistic din luna iunie si cere "pasaport de caronavirus" de la turisti : Grecia și Croația, două destinații favorite pentru turiști din toată lumea, vor controale și asigurări că străinii care vor veni în vacanță nu sunt infectați cu noul coronavirus. În Grecia, ministrul turismului spune că vizitatorii vor avea nevoie de un fel de pașaport de sănătate, " pașaport coronavirus" , cu alte cuvinte un document oficial din țara de origine, care să ateste că respectivii turiști nu sunt infectați cu SARS-COV 2.

Regula ar fi valabilă și la ieșirea lor din Grecia.

Și sezonul turistic din vară va fi mai scurt, de doar trei luni, începând din iulie, dar ar putea fi prelungit în octombrie și noiembrie. 22.04.2020 14:43(Sursa Digi24)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
calatorul
[22.04.20 21:03:16]
»

Au dreptate comentatorii de aici, caci tare dor mi se mai face si mie de o vara greceasca. Oare cand vom mai vedea linistiti locurile alea minunate, linistite, relaxante? Sa speram ca vor reveni zilele bune si frumoase cat mai curand.

C.DanaPHONE
[14.06.21 09:45:42]
»

@dorgo: vai ce frumos... ce cuvinte ai folosit. M-ai dus acolo... pe minunatia aia de insula cu descrierile tale. Mai mult decât pana acum... numar zilele ramase (12) pana voi pune piciorul in Thassos. Nimeni nu a inteles inca... de ce continui sa merg in Thassos desi am fost deja de cateva ori. Uite de asta... din motivele enumerate de tine continui sa merg. Nu reusesc sa ma satur de aceasta insula. Imi da energie pentru mai bine de jum de an dupa ce merg in Thassos. In Limenas ma voi caza. Desi fusesem de atatea ori... nu reusisem inca sa vad apusul din Limenas. Si nici sa vizitez orasul in sine. Ai fost in asentimentul meu cu Aliki draga @dorgo.

De asemenea cu Beautiful Alice

Acolo am mancat cel mai bun orez cu fructe de mare. Si am baut berea Mithos cea mai rece.

"Parca dintre toate atractiile insulei, pe mine ma “cheama" cel mai mult si mai mult,” Capul Aliki” , cu plaja ei micuta, cu terasa Beatiful Alis, unde poti servi o bere Mythos si-un grill de pui"

Bine zis...

Ma bucur ca ti-am descoperit review. ul

M-am plimbat fara sa vreau prin Thassos... iar cafeaua a devenit mai bună zâmbind cu gandul la concediul care se apropie. Iti multumesc pentru cuvintele alese...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
C.Dana, calatorul, Carmen Ion, dorgo, mogly
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Thassos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.11273407936096 sec
    ecranul dvs: 1 x 1