ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.04.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2012
DURATA: 5 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Monumentul Cristofor Columb, Barcelona

TIPĂREȘTE

Proiectul demarat pentru ridicarea unui monument închinat marelui explorator, a fost accelerat cu ocazia Expoziției Mondiale de la Barcelona din 1888, inaugurarea făcându-se la 1 iunie 1888.

Deși vizita mea la Barcelona și fotografiile Monumentului nu sunt de actualitate, el, monumentul, se află tot acolo, în zona Rambla de Santa Monica, tot în Placa del Portal de la Pau, tot Paseo Colon și tot cu privirea spre mare, speranța expediției sale. În mâna stângă ține un document al traseului programat.

Columb, pe adevăratul său nume, Cristoforo Colombo, s-a născut în 1451 în Genova, într-o familie de negustori de pânzeturi și încă de tânăr a călătorit în scopuri comerciale pe Marea Mediterană. Apetitul maritim l-a condus spre ocean, a trecut Gibraltarul, dar corabia pe care se afla a fost atacată de corsari în apropierea coastelor Portugaliei. Gata să-și piardă viața, a reușit să înoate până la țărm și de acolo, a ajuns în Lisabona. S-a stabilit aici, s-a căsătorit, a avut un fiu, dar după moartea soției se mută în Spania. Cât a stat în Portugalia a studiat diverse hărți maritime realizate de mari navigatori, care încercaseră să ajungă în Orientul cel bogat în mirodenii, foarte căutate la vremea respectivă, navigatori care nu ajunseseră decât în sudul continentului african. Atunci i-a încolțit ideea să traverseze Oceanul Atlantic, convins fiind că pământul e rotund și sigur va ajunge în India.

Nu a găsit înțelegere la curtea lusitană, în Spania și-a expus intențiile pastorului Juan Perez, cu ajutorul căruia ajunge la curtea regală. Aici, Ferdinand de Aragon și Isabella de Castillia i-au acceptat propunerea, i-au pus la dispoziție trei nave și l-au făcut amiral. Nu i-a rămas decât urarea, ”vânt la pupa”!

La 12 octombrie 1492, după ce a traversat Oceanul Atlantic timp de 37 zile, Cristofor Columb a văzut la orizont una din insulele Arhipelagului Bahamas, fiind convins că a ajuns în Asia de Est. Mai târziu a zărit Cuba, despre care a crezut că e China. Una din cele trei corăbii s-a lovit de un recif și a fost abandonată. S-a întors în Spania cu celelalte două corăbii pentru a raporta descoperirea "noii rute" către Asia. Au mai urmat încă trei călătorii, ultima s-a încheiat în 1504.

Abia după 500 ani nava scufundată a fost reperată în preajma insulei Haiti.

Cum în aceste trei expediții nu a găsit nici aur, nici mirodenii, Columb a murit sărac, aproape dat uitării, fără să realizeze importanța descoperirii sale.

Oul lui Columb

Oul lui Columb reprezintă o metaforă pentru orice descoperire sau idee care pare foarte simplă după ce a fost realizată. Se povestește că, la o masă cu mai mulți nobili, lui Columb i s-ar fi spus că descoperirea sa nu e ceva ieșit din comun pentru că, mai devreme sau mai târziu, cineva tot ar fi făcut-o. Columb a cerut un ou și i-a rugat pe comeseni să încerce să îl pună să stea pe unul din capete. Evident, nimeni nu a reușit. Exploratorul a luat oul, l-a lovit de masă, i-a spart un capăt și l-a așezat pe verticală. Oul a rămas în picioare. Concluzia, soluția e întotdeauna simplă, după ce e găsită!

Monumentul lui Columb, sau Mirador de Colom din Barcelona

Monumentul este amplasat pe locul unde Christopher Columb a ajuns în 1493, la un an după ce descoperise în America. Dar scopul ridicării lui, a fost Expoziția din 1888.

Am admirat și am fotografiat silueta lui Columb, înaltă de peste șapte metri, creată din bronz, de Rafael Atche, aflată în vârful unei coloane stil doric, din fontă, de 60 m înălțime. Amplasată pe o largă bază din piatră este decorată cu medalioane, sculpturi și blazoane, toate cu referire la prima sa călătorie. De jur împrejur, opt superbe altoreliefuri lucrate în bronz, prezintă momente din perioada de pregătire a expediției și până la înapoiere.

Reliefurile încep cu prezentarea planurilor sale de călătorie întâi călugărilor și pastorului, apoi cum ajunge la curtea Regilor Ferdinand și Isabella, cum aceștia îi dau acceptul, cum primește binecuvântarea lor, cum pleacă în expediție, cum pune piciorul pe noul tărâm și cum, la întoarcere este primit de Regina Isabella. Sunt niște reliefuri foarte explicite, aflate la înălțimea privitorului și numai bune de fotografiat.

Dacă vreți să vedeți Barcelona de sus, luați liftul până la platforma de observație, aflată la baza statuii. Eu nu am făcut-o, dar probabil este o imagine superbă.


[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 06.04.20 16:14:27
Validat / Publicat: 06.04.20 17:22:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA. A mai fost în/la: Madrid, Valencia, Toledo
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1032 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Barcelona. Baza Momumentului Columb. Cu degetul, spre mare.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

mishu
[06.04.20 17:46:19]
»

@mihaelavoicu: Start vot! Acum tocmai imi creionam articolul despre urmatoarele orase vazute in croaziera, si Barcelona era primul. Normal, venind din port, acest monument este primul care iti iese in cale, este situat intr-o intersectie aglomerata si totusi multa lume traverseaza sa vada mai de aproape monumantul. Nu este un loc unde sa astepti sa fie mai liber ca sa poti face o poza doar statuii, asta poate doar daca ajungi cum s-a luminat de ziua. Este un monument pe care l-am privit mai de aproape sau mai de departe de cate ori am ajuns pe acolo (de ce sa nu fiu cinstita, doar de 3 ori).

Nu ai cum sa ratezi monumentul deoarece acesta este situat la unul dintre capetele celebrei Rambla, celalalt fiind in Piata Cataloniei.

este intradevar un simbol al orasului, felicitari, votat cu mare drag.

mirceabrasovPHONE
[06.04.20 21:27:03]
»

Plecăciune!...

Ați activat amintiri dragi, poate unice, deși ne dorim sa revedem Barcelona, nisipul de la Barceloneta, să ne reintalnim cu Domnul Gaudi...

DON CRISTOBAL ne indică pe unde ar fi America, dar nu spune că până la picioarele sale urca un lift...

Minunat oras, cu oameni minunați...

Dvs. faceti ceva extrem plăcut si de util in aceste momente de teamă, pentru care nu pot decât să vă mulțumesc!

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[06.04.20 21:54:34]
»

@mishu: Merci pentru aprecieri! Să fie oare telepatie gândul la Columb, dragă ”tiz”, care ai fost de trei ori și eu tot de trei ori la Barcelona?

Să auzim de bine! Să fim echilibrați, uniți, altruiști, numai astfel vom birui.

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[06.04.20 22:04:12]
»

@mirceabrasov: Bună seara! Să știți că pentru mine este o bucurie, să fac cuiva o bucurie, cu toate că existența mea nu e o bucurie. Aș vrea să nu înțelegeți ce spun, (doar îmi vărs amarul).

Dacă vreți să vedeți Barcelona de sus, luați liftul până la platforma de observație, aflată la baza statuii. Eu nu am făcut-o

Dacă ați fost, vă felicit! Chiar nu am avut timp în cele aproape 5 zile cât am stat și numai în calitate de turist.

Multă sănătate și gânduri bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mirceabrasovPHONE
[07.04.20 00:06:47]
»

Nu, nu am fost pentru ca nu am stiut că există (documentare fără profunzime). Am fost cu telecabina din port la Montjuic. A fost minunat, ca un zbor cu balonul.

Va rog să scrieti in continuare.

Știți cum se spune : " la toti ni-i greu" , doar că acum, la toti deodată. Dvs, prin ceea ce scrieti ne " transportati" acolo unde ne-a fost bine sau unde speram că vom ajunge si ne va fi si nouă bine. Iar asta contează!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu, mirceabrasov, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Barcelona:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060426950454712 sec
    ecranul dvs: 1 x 1