ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.04.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 21.11.18
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
NOV-2019
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Liniște la mănăstirea Sărăcinești

TIPĂREȘTE

Zilele trecute, m-am întrebat cum am putea să facem în așa fel încât timpul de izolare impusă să treacă mai ușor. După curațenie peste curațenie, după gătit și citit, iată că a venit și rândul sertarului cu schițe de călătorie. Unele sunt mai ”noi” (de prin toamna 2019), altele sunt mai ”vechi” (de vreo doi sau trei ani). Așadar, astăzi, mănăstirea Sărăcinești, din județul Vâlcea.

De cum pășești în orice mănăstire, închizi o clipă ochii și simți liniștea rugăciunii învăluite în fuioare de tămâie. Pasul măsurat, parcă plutind, al călugărilor, lumina blândă a candelelor din biserică amintesc, cumva, că suntem trecători și că viață omului este doar o clipă rezemată pe coloanele timpului. Pășind cu sufletul liniștit și neașteptând ineditul, începi să descoperi un univers aparte, întrezarind, poate, acel ”colțișor de rai”. Aici, timpul se dilată și îți permite să-ți liniștești gândurile.

Mănăstirea se află la aproximativ 8 km. față de Băile Olănești, iar accesul este ușor, chiar de la șosea. Ca localizare, lăcașul se află la confluența râului Olănești cu râul Cheia, în comuna Păușești-Măglași (este ultima localitate înainte de a ajunge la Băile Olănești).

Un pic de istorie

Ansamblul monahal de la Sărăcinești este reprezentativ pentru arta și arhitectura religioasă de la sfârșitul secolului al XVII-lea din Țara Românească. În acele vremuri, boierul Tănase Păușescu și mama lui, călugărița Maria, a donat terenul pe care, acum, se înalță mănăstirea.

Din pisanie, aflăm că Cu vrerea Tatălui și cu ajutorul Fiului și cu săvârșirea Duhului Sfânt, ziditus-au această biserică din temelie cu toată podoaba ei întru lauda Adormirii Precistei Bogoridițe și cu chiliile împrejur cu cheltuiala Părintelui Ștefan, arhiepiscopul Râmnicului, fiind dată moșia cu casele de Tănasie Păușescul în zilele lui Șerban Cantacuzino Voevodul. Și au fost ispravnic Zosima Er. (monahul). Ani de la Adam 7196, iar de la Iisus Hristos 1688 Sept. 28.

Ce este acum

Inițial schit, atestat cu documente la 1437, mănăstirea devine monumentul de azi abia în 1720. În comparație cu alte mănăstiri, cea de la Sărăcinești cunoaște o istorie tumultoasă. Una dintre măicuțe ne-a povestit că mănăstirea a fost, pe rând, mănăstire de călugări greci, școală primară (funcționând în chiliile monahale), apoi spital pentru pacienți cu afecțiuni neuropsihice, pentru ca, după 1960, ansamblul să devină azil de bătrâni, iar în final, a fost și depozit de gunoi. În atare condiții, mănăstirea s-a degradat peste măsură, urmele fiind vizibile și astăzi, în timp ce restaurările succesive nu au reușit să înlăture întru-totul ravagiile vremii. Desființată în mod abuziv în 1960, mănăstirea nu și-a revenit complet nici în prezent. Abia în 2007, mănăstirea și-a reluat activitatea monastică, dar, din păcate, cu prea puține măicuțe. La momentul la care am vizitat mănăstirea, acolo mai erau doar patru sau cinci măicuțe, toate în vârstă, iar cea cu care am stat noi de vorbă avea nu mai puțin de 82 de ani.

Ansamblul mănăstiresc se compune din biserica cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”, turnul clopotniță, zidurile din piatră și chiliile. Planul bisericii este triconc (aflăm că modelul este adoptat prin secolul al XIV-lea), iar turla este înălțată pe o bază pătrată deasupra naosului. Iconostasul este realizat din lemn sculptat, aurit, icoanele și picturile interioare toate urmând canoanele artei brâncovenești. Inclusiv arhitectura bisericii denotă arta brâncovenească. Desi masiv, turnul clopotniță are, totuși, o eleganță aparte, azi el fiind reamplasat pe o altă latură, fiind construit ulterior bisericii, după aproximativ 4-5 ani de la terminarea acesteia. Initial, turnul clopotniță marca intrarea în mănăstire. La începutul secolului al XVIII-lea, bisericii i s-a adăugat și un pridvor deschis.

Din scurtul istoric al mănăstirii, mai aflăm că, pe la 1860, prima stareță a mănăstirii a fost Maica Maximilia, sora istoricului și omului politic I. C. Brătianu.

La ora și la vremea în care am fost la Olănești (noiembrie), turiștii nu dădeau buzna să viziteze nimic. De altfel, în noiembrie doar vârstnicii își mai tratau reumatismele și alte afecțiuni, așa că o ieșire în frig nu le-ar fi fost prielnică. Așa că noi, neavând nici măcar un tratament de urmat, am optat pentru vizite la mănăstirile vâlcene.

O plimbare scurtă prin curtea micii mănăstiri ne dezvăluie o grijă aproape maternă față de interiorul ansamblului. Îmi imaginez vara, plină de trandafiri înfloriți, de mușcate la ferestrele chiliilor și în pridvorul acestora. Chiliile și biserica urmează arhitectura culelor oltenești, sunt zugravite în alb, și peste tot domnește curațenia și liniștea în curte… totul pentru a te transpune, parcă, în altă lume. Doar biserica mai păstrează urmele măcinării în timp a temeliei.

Iar după mica noastră vizită, am plecat cu gândul că revenirea aici este necesară, dar la vremea trandafirilor înfloriți. Dacă aveți drum prin zonă, nu ratați o vizită la mănăstirea Sărăcinești, atunci când lucrurile se vor așeza pe făgașul lor normal.

Vacanțe plăcute vă doresc!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Daisy Petal in 02.04.20 13:59:44
Validat / Publicat: 02.04.20 14:52:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BĂILE OLĂNEȘTI.

VIZUALIZĂRI: 675 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Daisy Petal); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Biserica mănăstirii Sărăcinești - se observă pridvorul deschis, adăugat ulterior construirii locașului, precum și fundația roasă de timp
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18100 PMA (din 15 voturi)

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[02.04.20 14:51:25]
»

Mutat în rubrica "Mănăstirea Sărăcinești [Păușești-Măglași], OLĂNEȘTI" (nou-creată pe sait)

--

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Daisy PetalAUTOR REVIEW
[02.04.20 15:05:30]
»

@webmasterX: Coordonatele sunt corecte. Multumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱
[02.04.20 15:48:03]
»

@Daisy Petal: Un loc frumos așezat la câțiva pași de șoseaua pe care vâjâiau zilnic sute de autovehicole. Mi-a plăcut la Sărăcinești (vezi impresii), am găsit multă liniște, iar incinta de mici dimensiuni concentrează o bogăție arhitecturală impresionantă: biserica, turnul-clopotniță, casele monahale, zidurile. Măicuțele se îngrijesc cu osârdie de biserică, de sufletele pelerinilor, de flori etc.

Mulțumim pentru prezentare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Daisy PetalAUTOR REVIEW
[02.04.20 16:05:11]
»

@tata123: Multumesc pentru apreciere. Am citit recenzia pe care ati facut-o in iulie. In acea perioada cred ca era explozie de flori si de lumina. Intr-adevar, acolo m-am simtit ca si cum timpul ar fi ramas suspendat undeva departe.

webmaster
[02.04.20 16:16:08]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mishu
[03.04.20 19:23:07]
»

@Daisy Petal: Mi-ar fi placut sa vad mai multe poze, si asta pentru frumusetea locului. Frumoasa si descrierea, locul pare linistitor pentru suflet.

Felicitari, votat cu mare drag.

Daisy PetalAUTOR REVIEW
[03.04.20 21:32:08]
»

@mishu: Locul este, intr-adevar, linistitor. As fi facut mai multe poze, dar manastirea e micuta si in imaginile de mai sus am surprins esentialul (cred eu). Ar mai fi fost niste anexe, undeva in afara zidurilor, intr-o laterala, insa maicuta cu care am vorbit (cea de 82 de ani) era singura singurica. N-am vrut s-o tulbur mai mult decat am facut-o cu intrebarile mele si nici n-am vrut s-o scot in frig ca sa-mi deschida porti. Poate ca la vara voi reusi sa fac mai multe poze. Accesul la manastire este chiar din sosea (aproximativ 50 m).

Multumesc pentru apreciere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Daisy Petal, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Sărăcinești [Păușești-Măglași]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058557987213135 sec
    ecranul dvs: 1 x 1