ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.02.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Pitesti
ÎNSCRIS: 03.08.12
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
NOV-2019
DURATA: 2 zile
prieteni
29 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Circuit INDIA (XIV) // Old Delhi - New Delhi

TIPĂREȘTE URM de aici

Ultima zi din acest circuit e dedicata vizitei acestui oras, nu, nu e un oras pur si simplu ci o enorma zona metropolitana cu 17 sectoare…

Delhi, capitala Indiei se intinde pe o suprafata de aproximativ 1500 kmp si cu o populatie de peste 20 milioane de locuitori (greu de contorizat), si o rata mare de crestere a natalitatii. Limba oficiala este hindi si engleza si alte 22 de limbi recunoscute de constitutie. Sunt 29 de regiuni federale si 5 teritorii federale care au fiecare o limba sau chiar doua, de aici o mare diversitate. Diversitate si în componenta orasului, cartiere rezidentiale în partea sudica a orasului, în nord stradutele pitoresti din Old Delhi, multe temple hinduse, cartierul musulman Nizamuddin, pentru a cunoaste orasul îti trebuie mai multe zile la dispozitie si sa te obisnuiesti cu conditiile de trafic, cu poluarea, cu spectacolul strazii cu oamenii saraci… La întoarcerea din circuit smogul cu care ne-a întâmpinat orasul în prima zi se risipise si aerul era respirabil.

Plecam de la hotelul Leisure Inn cu bagaje cu tot, sa ne plimbam toata ziua prin Delhi si seara aveam sa ne întoarcem din nou la acest hotel pentru cina si o recazare pentru câteva ore pâna la ora 23.30 când plecam spre aeroport.

Cina din aceasta seara a fost oferita de firma locala de turism al carui reprezentant este Barun si în semn de curtoazie si o cazare pentru odihna, câte 4 persoane în camera pentru un dus si schimbat hainele, doar ne astepta un drum lung spre casa.

Primul popas este la Jama Masjid, cea mai mare moschee din India si una dintre cele mai mari din Asia.

OLD DELHI sau SHAHJAHANABAD

În 1638 Red Fort din Agra avea nevoie de reparatii si devenise si neîncapator pentru curtea imperiala a lui Shah Jahan, mogulul ce a construit Taj Mahal, astfel mogulul a luat decizia de a muta curtea imperiala la Delhi, azi Old Delhi, oras construit sub conducerea lui.

În apropiere de Red Fort Delhi, construit dupa acelasi tipar ca Red Fort Agra doar ca este mai mare, este moscheea Jama Masjid, a carei constructie s-a finalizat în 1656 si poate primi aproape 25 000 de musulmani. Sunt 3 intrari, noi am fost la cea din nord, sunt multe trepte de urcat pâna la poarta de intrare. Când multimea credinciosilor e uriasa, pelerinii se aseaza si pe aceste trepte pentru rugaciune, nu se aseaza pe partea stânga a scarii, vizavi e o cladire cu grupuri sanitare. Taxa de intrare este 600 de rupii, se pot inchiria robe sau cumpara o bluza lunga, lunga pentru a acoperi bratele si picioarele goale, plus ca te desculti la intrarea în moschee.

În curte este bazinul pentru spalare ritualica, rugaciunea se face cu fata spre mihrabul ce indica directia spre Mecca. Zidul ce înconjoara moscheea e înalt, din gresie rosie dar cele doua minarete se vad deoarece au vreo 40 m înaltime.

O plimbare cu ricsa-bicicleta

În fata treptelor ce duc la intrarea în curtea moscheii este zona unde sunt adunate ricsele-biciclete în asteptare de clienti. Ne asteptau pentru plimbarea prin Old Delhi, plimbarea fiind inclusa în programul excursiei. Ne-am grupat câte doi, am urcat în ricsa si am pornit la drum. Conducatorul bicicletei, tânar si slab, pedala din greu pe stradutele înghesuite, când la dreapta, când la stânga, ne zdruncina cam rau, nici nu puteam face fotografii ca lumea.

Spectacolul strazii e fascinant, mici pravalii cu de toate, magazine de bijuterii, pe un colt de trotuar un indian si-a instalat frizeria ambulanta si tundea clientii direct pe trotuar în vazul lumii, deasupra stradutelor un furnicar de cabluri, este o încâlceala de neînteles. Este foarte cald si baiatul cu ricsa da semne clare de oboseala, abia mai pedaleaza. Un furnicar de oameni pe trotuare, masini si ricse ce se strecoara printre ele ala-n dala, cladiri vechi neîngrijite dar cu toate astea Old Delhi are farmecul ei.

Am plecat din Old Delhi cu autobuzul nostru si am facut turul zonei centrale, centrul civic: Palatul Parlamentului, Casa prezidentiala, Poarta Indiei, pe bulevardele largi, de-a lungul parcurilor mari si bine îngrijite, si este curatenie pe strazi si în parcuri.

POARTA INDIEI - INDIA GATE

Este un monument ridicat în memoria celor 90 000 de soldati indieni ce au murit în Primul Razboi Mondial si în al treilea razboi anglo-afgan în 1919. Numele soldatilor sunt gravate pe zidurile monumentului si o flacara eterna arde în memoria soldatului necunoscut, dar accesul în jurul monumentului a fost restrictionat din cauza amenintarilor teroriste. Privesti monumentul si vezi sursa de inspiratie, Arcul de Triumf din Paris. Am dat ocol de doua ori la întreaga zona pentru observatii si fotografii.

RAJ GHAT

Am vazut si memorialul Mahatma Gandhi, Raj Ghat.

Mahatma Gandhi este initiatorul unei miscari de rezistenta fara violenta împotriva dominatiei britanice în India si este considerat « parintele natiunii ». Memorialul este format dintr-o placa de marmura neagra, asta se vede deasupra, pe care scrie ultimile cuvinte murmurate de Mahatma, «Ö Rama» adica «O, Doamne», în zilele de sarbatoare aceasta placa se acopera cu flori multe într-un frumos arajament floral. O flacara eterna arde permanent în memoria celui ce a fost asasinat în 30 ianuarie 1948 de catre un fanatic hindus ce îi reprosa ca este prea tolerant fata de musulmani.

Desi credinta hindusa cerea ca cenusa sa fie împrastiata într-un râu, s-a ales alta varianta, cenusa s-a împartit la mai multe memoriale dedicate lui Mahatma Gandhi din întreaga India. Noi nu ne-am mai apropiat în preajma memorialului deoarece trebuia sa te desculti în apropierea acestui loc (informare de la ghid).

Fac o paranteza pentru a preciza ca Indira Nehru, fiica prim-ministrului Jawaharlai Nehru s-a casatorit cu un pars Feroz Gandhi, creând o confuzie de pe urma numelui Gandhi si de care a beneficiat politic. Din pacate a sfârsit si ea în 1984 în acelasi mod, asasinata…

Qutub Minar

Dupa turul prin centrul civic ne-am dus sa vizitam Qutub Minar, cel mai înalt minaret, are 72,5 m, construit în anul 1193 de Qutub-ub-din-Aibak pentru a celebra prima dinastie islamica. Minaretul a fost construit peste un complex antic, astazi sunt doar ruine, pereti marturii a ceea ce a fost o data aici.

Turnul are 5 etaje, primele 3 etaje sunt construite din gresie rosie cu model canelat, ultimile 2 etaje sunt din marmura si gresie rosie. La fiecare etaj este un balcon circular îngust. Baza minaretului este de 14,3 m si de 2,75 m la vârf, cu o arhitectura indo-islamica cu figuri geometrice si versete din Coran. Interiorul minaretului are o scara în spirala ce se îngusteaza si neavând bara de sprijin au avut loc accidente si astfel s-a interzis accesul în interior. Sunt multi turisti în situl arheologic, multi indieni, indience în sariuri frumoase, copii mici. O adolescenta împreuna cu parintii ei ne roaga, pe mine si pe noua mea prietena, sa facem o fotografie împreuna. Deh, pielea alba.

Ne plimbam prin curtea mare ce înconjoara aceste ruine si zarim coloana din fier celebra pentru rezistenta la rugina, mesterii din antichitate au prelucrat si tratat fierul cu atâta stiinta ca nu a ruginit de atâtea secole de existenta, ar fi, probabil, din secolul 4. Coloana din fier are o înaltime de 23 m, este înconjurata de un gard de protectie pentru a nu fi atins de turistii ce-si fac poze. Întreg complexul Qutub are spatii verzi, copaci si am remarcat curatenia din jur. La intrare in sit scrie ca nu ai voie cu mâncare si sticle în interior, aici indienii respecta regulile de vizitare.

Un popas pentru o cafea si o pizza s-a facut la un local FoodCourt cu TakeAway, localul e modern, e sub licenta americana. Tipsul este 2,5% din consumatie si e trecut direct pe bon, am putut plati cu cardul.

Ultimul obiectiv este vizita la un mall indian, Ambiance. Înauntru este elegant, marfuri bune si am gasit în sfârsit un bancomat care functioneaza si e furnizor doar de rupii. In timpul zilei s-au mai facut opriri pe la sedii de banci indiene dar bancomatele lor nu prea mergeau sau nu ne recunosteau cardurile. Asa ca daca vizitati India sa aveti la voi bani în numerar suficienti, dolari sau euro, sa nu va bazati pe carduri.

 

Drumul spre aeroport a durat aproape o ora, accesul în aeroport s-a facut doar pe baza unui tabel de la agentia de turism ce continea componenta grupului si faptul ca aveam avion de întoarcere. La poarta de intrare erau doi soldati cu mitraliere de gât si care verificau lista cu pasaportul fiecaruia. Ghidul român nefiind pe lista nu a putut intra în aeroport pentru a ne acompania. Dar ne-am descurcat, la ora 0.45 aeroportul era plin de turisti ce voiau sa se întoarca acasa. Am trecut prin mai multe filtre de securitate, biletul s-a împodobit cu 3 stampile, ce le mai place asta! si gata sunt în avion. Drumul a fost cu escala în Amsterdam.

Raportat la suprafata tarii eu am vazut doar o bucatica mica, suficient pentru a-mi schimba parerea generala preconceputa, am pornit la drum cu sufletul si mintea deschise la nou, spre un alt tip de civilizatie care îsi are comorile ei, comori ce asteapta sa fie descoperite de lumea întreaga.

A fost un sejur reusit, m-am bucurat din plin de ceea ce am vazut.

 

Mergeti cu bine, cu sanatate, în vremurile care vor veni! » urare getica straveche.


[fb]
---
Trimis de Yolanda in 29.02.20 08:40:52
Validat / Publicat: 29.02.20 10:19:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI.

VIZUALIZĂRI: 1635 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yolanda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Palatul prezidential din centrul civic
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

mprofeanu
[29.02.20 16:54:17]
»

@Yolanda: Felicitări pentru frumoasa excursie în fascinanta Indie! O altă lume, o altă civilizație!

Mi-a plăcut mult minaretul Qutub Minar, ce formă, ce detalii, nu am mai văzut așa ceva, ... așa cum bine spui are niște caneluri și este ca o săgeată ce străpunge cerul!

YolandaAUTOR REVIEW
[01.03.20 09:59:03]
»

@mprofeanu: multumesc de vizita si ecou. Barun Mishra, ghidul nostru indian, ne-a rugat ca la întoarcere acasa sa povestim în mod sincer ceea ce am vazut. Sa vorbim despre comorile Indiei vizitate, de istoria ei fabuloasa cu dinastii mughale si islamice, despre ceea ce ne-a povestit, de eforturile guvernului de a schimba în bine viata indienilor pas cu pas (scoala gratuita pâna la 14 ani, o cantitate de apa gratuita, din 2015 se construiesc zilnic 40 km de sosea asfaltata!...), au legi mai aspre in ceea ce priveste consumul de alcool, trebuie sa ai peste 25 de ani, fumatul e permis doar peste 18 ani, magazinele de bauturi sunt rare si doar în anumite locuri, din 2018 legea permite si recunoaste un partener de viata în afara casatoriei, creste nivelul de trai, barbatii au speranta de viata de 70-72 de ani, femeile mai mult...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[26.03.20 22:50:48]
»

@Yolanda: Mi-a placut prima poza, si recunosc cinstit, minaretul. O dantelarie pe care ai crede-o facuta din ata, dar ea este din marmura si gresie.

Felicitari, votat cu mare drag.

YolandaAUTOR REVIEW
[28.03.20 09:31:46]
»

@mishu: Multumesc de vizita si ecou. Te invit sa citesti si restul de articole (pentru relaxare) pentru a cunoaste o mica parte din India.

emutica
[17.07.21 17:10:11]
»

@Yolanda: Pacat ca nu ati intrat la mausoleul lui Mahatma Ghandi. E superb inauntru, chiar daca te descalti... :-)) )). Ati fi vazut si copacul plantat de Ceausescu in 1969 si aranjamentul floral superb facut de muncitorii de acolo...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
emutica, mishu, mprofeanu, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂTurist în Delhi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.3262710571289 sec
    ecranul dvs: 1 x 1