ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.02.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brăila
ÎNSCRIS: 25.06.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

La pas prin NISA

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Nisa (Nice) este orașul din Franța, pe aeroportul căruia am aterizat, pentru excursia noastră pe Coasta de Azur, din toamna anului trecut. O mică precizare: aeroportul este al doilea ca mărime din Franța și are un terminal separat, proprietatea prințului Albert de Monaco.

Se spune că, dacă ești pe Coasta de Azur și vrei să faci plajă, atunci mergi la Cannes, dacă ai bani mulți si vrei să-i dai la păcănele sau la alte jocuri de noroc, mergi, bineînțeles, la Monte Carlo, iar dacă vrei să vizitezi un oraș atunci te duci în Nisa, poate “cea mai franțuzească urbe din Hexagon”, localitate cu o largă deschidere spre Marea Mediterană.

Nisa, ale cărei origini se pierd în negura antichității, pe când era o colonie grecească, este unul dintre cele mai mari orașe ale Franței, al doilea (după alte surse al 3-lea) oraș ca popularitate și interes turistic și cel mai mare de pe Riviera Franceză, te așteaptă și te cucerește cu numeroase atracții. Farmecul său deosebit face din acest oraș una dintre atracțiile preferate ale turiștilor de toate categoriile. El mărginește o parte a Golfului Ingerilor (Baie des Anges) , golf mediteranean care se întinde de la Nisa până la Cap d'Antibes.

Plimbarea noastră prin Nisa a început din apropierea Jardin Albert I (începutul bulevardului Promenade des Anglais). De fapt este impropiu zis “plimbarea prin oraș” deoarece periplul prin Nisa a acoperit doar zona cuprinsă între Place Massena, Quai des Etats-Units, Promenade des Anglais și Hotel Negresco.

Promenade des Anglais este principala arteră care definește orașul. Cu o lungime de cca. 7 km., el pornește de la Jardin Albert I până la terminalul aeroportului Nisa.

Promenade des Anglais are o vârstă respectabilă, artera respectiva luând ființă cam prin sec. XIX, ca loc de plimbare a turiștilor englezi atrași pe malul Mediteranei, de clima blandă și frumusețea locurilor, ca să-și trateze durerile de oase pricinuite de ceața persistentă și cvasipermanentă și de clima foarte umedă din Albionul lor natal.

Având câte trei benzi de circulație pe sens, bulevardul este mărginit de palmieri și flancat de numeroase hoteluri de lux, printre ele aflându-se și Hotel Negresco, locație încadrată ca fiind printre cele mai exclusiviste din lume. Cu o vârstă centenară, hotelul construit de românul Henry Negresco se bucură de o reputație deosebită, dovedită și prin cele 5 stele pe care le are.

Bulevardul are și o zonă pietonală, situată între zona de circulație auto și plajă. Bine marcată, cu delimitări clare (marcaje) pentru vehicule cu “tracțiune umană”: biciclete, role, plăci, etc., faleza este în permanență plină de pietoni. Plaja avea și la data la care am fost noi, destui amatori de soare și de o mică bălăceală în mare.

Întâlnim în plimbarea noastră o sculptură intitulată “La Chaise de SAB”, un simbol al orașului Nisa din 2014. Este un scaun albastru, în două dimensiuni, având 3 m înălțime, montat pe un bloc de beton. Este o reproducere figurativă a celebrelor scaune albastre (albastre pentru a fi în armonie cu marea) care împânzeau faleza orașului, și care au dispărut o perioadă, după manifestațiile anti Uniunea Europeană de la Nisa din 2000 (au fost aruncate asupra poliției și avariate). Pierzându-se în acest mod unul dintre simbolurile urbei, în 2014 a apărut acest scaun gigant, dezvelit de Christian Estrosi, viceprimarul din Nisa, în prezența autoarei, artista Sabine Géraudite. Ulterior aceste scaune au fost reinstalate pentru a permite celor ce se plimbă să se odihnească, dar să și admire frumoasa Mediterană.

Traversăm Promenade des Anglais pentru a vedea un monument ridicat pentru a celebra centenarul unirii orașului Nisa cu Franța din 1861. În apropierea monumentului se află bustul unuia dintre primarii acestei urbe, Jean Medecin.

Mai mergem încă puțin și ajungem la Jardin Albert I, un parc mare, unde ne-am odihnit o țâră oasele după lungi plimbări pedestre. Ne atrage atenția o sculptură aparținând artistului Bernar Venet intitulată Arc 115°5. După cum scrie pe plăcuța atașată lucrării, ea a fost inaugurată în 26.07.1988, în prezența D-lui Jacques MEDECIN, primar la acea vreme a orașului Nisa și Președinte al Consiliului General al Alpilor Maritimi, cu prilejul comemorării centenarului denumirii Côte D'Azur. Arcul de 115°5 corespunde curburii Golfului Îngerilor (Baie des Anges).

Ascunse printre boscheți sau mai la vedere, descoperim câteva busturi ale unor personalități: Hector Berlioz și cel al regelui Albert I al Belgiei, cel ce a dat numele acestui parc (mai dosit după o tufă). Un carusel și un ansamblu sculptural “Fontaine des Tritons”, completează dotările parcului. O peluză minunată, numeroși copaci și băncile pentru turiștii obosiți te îndeamnă la odihnă.

Părăsind parcul ne avântăm pe străzile pietruite, agitate din Vieille Ville, cu oameni ce-și poartă pașii, cu sau fără treabă, privind, fotografiind, cumpărând sau pur și simplu căscând gura (cam ca noi :)) ) și pline de spații comerciale mai mici sau mai mari, cu alimente, flori, obiecte vechi, suveniruri.

Și uite așa, încet-încet, ajungem în Place Masséna, ce se află chiar în centrul orașului, un spațiu pietonal, străbătut doar de un tramvai ce traversează piața care face legătura între orașul vechi și cel nou. Pe o latură a pieței, lângă Avenue Phocéens, se află o fântână, “Fontaine du Soleil”, cu un grup statuar avându-l în centru pe Apollo, înconjurat de alte cinci statui inspirate din mitologia greacă: Pământul, Mercur, Marte, Saturn și Venus.

Tot aici, spre Avenue Félix Faure, sunt amplasate șapte statui, reprezentând continentele, luminate seara, pe rând, secvențial, în cele șapte culori ale curcubeului (ROGVAIV). Denumirea ansamblului este Conversație la Nisa, însemnând, în acest mod, un îndemn la socializare.

Vecină cu Place Masséna, între Avenue Félix Faure și bulevardul Jean Jaurés se află un loc de preumblare per-pedes, un parc cu fântâni și loc de joacă, Promenade du Paillon. Aici ne atrage atenția o interesantă fântână arteziană, o oglindă de apă, chiar acesta e numele obiectivului: Miroir d'eau, cu dimensiuni de cca. 50/100 m, cu numeroase guri de fântâni arteziene, ce dau drumul la apă în mod automat, după un program. Stratul de apă este destul de subțire ca să nu-ți uzi încălțările foarte tare (doar talpa) atunci când pășești pe acolo.

Place Masséna a fost construită la mijlocul sec. XIX, iar în forma sa actuală, reamenajată, a fost inaugurată, în 16.06.2007, de dl. Jacques PEYRAT, primar al orașului și senator în Consiliul Alpilor Maritimi (după cum zice o placă memorială plasată pe o clădire din zonă).

Pe o altă clădire găsim o placă comemorativă care marchează eliberarea orașului Nisa de sub ocupația nazistă.

Și ce mai întâlnim noi aici? Porumbei. Păsări pe care, într-un moment de odihnă, la un sandwich și o gură de apă, le-am hrănit, vorba cântecului: „din bucata mea de pâine/ am hrănit un om și-un... porumbel.

Părăsim locul de repaus și ne întoarcem pe străduțele înguste ale Vieille Ville, cu gândul de a vedea Catedrala Sainte-Réparate de Nice (în fapt catedrala orașului). Ne întâmpină un edificiu cu o fațadă având elemente arhitecturale spectaculoase. Basilica poartă numele patroanei orașului Nisa, o fecioară martir plecată de la cele lumești în anul 250. Se spune că rămășițele ei pământești (a fost decapitată pentru că nu a renunțat la credința ei) au plutit pe mare într-o barcă care a ajuns la malul localității. Inițial locuitorii au ridicat o capelă, apoi în sec. XVII (1650 – 1699) s-a construit catedrala de azi, altarul adăpostind rămășițele sfintei. Interiorul este deosebit de frumos, cu lucrări de artă în stil baroc.

Relativ aproape de Catedrala Sainte-Réparate aflăm clădirea Operei din Nisa, clădire inaugurată în 1885. Pe frontispiciu scrie Theatre Municipal, aceasta fiind destinația inițială a edificiului.

Revenim pe faleză și mai facem câteva fotografii unor obiective interesante: Palais de la Mediterranee - hotel de 5 stele, o reproducere a statuii Libertății din New York, amplasată, bineînțeles pe Quai des Etats-Unis, hotelul West-End si cladirea Départament Nice Centre. Sigur că nu ratăm fotografierea golfului cu apele sale în trei nuanțe de albastru. Pe esplanada Georges Pompidou descoperim monumentul Neuf Lignes Oblique.

La plecare trecem cu autocarul prin Piața Garibaldi, unde putem vedea, și fotografia, din fuga mașinii, statuia unuia dintre părinții patriei italiene, Giuseppe Garibaldi. Pe soclu se află și doi lei din bronz și două statui simbolizând Franța și Italia. În spatele statuii este Capela Sfântului Mormânt.

Să hălăduiești câteva ore prin Nisa este mai puțin decât suficient. Însă în cele câteva ceasuri am văzut lucruri interesante și poate că vom mai reveni vreodată. Nu se știe!

Drumuri bune și excursii frumoase!

-

Web rog să atașăm melodia lui Dick Rivers – Nice Baie des Anges: https://www.youtube.com/watch?v=Ejub4PNN0qk

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Mitica49 in 24.02.20 17:04:34
Validat / Publicat: 24.02.20 19:59:39
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în FRANȚA

VIZUALIZĂRI: 8853 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mitica49); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Hotel Negresco
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[24.02.20 19:59:20]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Zoazore
[24.02.20 20:25:34]
»

@Mitica49: Start vot si start amintiri! 1992,5 iulie, 18:30 coboram din tren la Marseille!

A doua zi am parcurs Promenada Englezeasca si-am intrat in receptia de la Negresco! Le-am spus ca-s romanca si ca Negrescu asta e de-al meu, nu de-al lor! N-am stat mai mult de 5 minute, ca m-am simtit prea coplesita (sau coflesita) de luxul de acolo!

Ça fait longtemps que ça vient à moi et les choses! = A trecut mult timp peste mine si lucruri!

Mitica49AUTOR REVIEW
[24.02.20 21:00:13]
»

@webmasterX: Mulțumesc!

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / FRANȚA
[24.02.20 21:03:07]
»

@Mitica49: Cu mare plăcere am revăzut Nisa, care ne-a fost gazdă timp de o săptămână în 2008. Am fost atunci cu mașina și am folosit orașul și ca bază pentru mai multe excursii făcute pe Coasta de Azur și în satele aflate pe dealurile din spate.

Nu știu dacă e cea mai franțuzească localitate din Hexagon, am dubii în această privință - fiind port, e prin natura lucrurilor prea cosmopolită -, însă se numără, fără îndoială, printre cele mai frumoase, singurul său ”defect” fiind plaja...

Ați făcut o plimbare plăcută și ați văzut destul de multe locuri interesante într-un răstimp scurt, iar fotografiile surprind foarte bine specificul acestei ”perle” a litoralului franțuzesc.

Felicitări pentru review și poze!

Mitica49AUTOR REVIEW
[24.02.20 21:07:55]
»

@Zoazore: Mulțumesc pentru vot! Mă bucur că ți-am trezit amintiri plăcute. Nouă ne-a plăcut tare mult Nisa, cu drag ne-am mai duce pe acolo.

Mitica49AUTOR REVIEW
[24.02.20 21:12:49]
»

@Carmen Ion: Ați avut timp berechet că să vedeți multe în Nisa. Și noi am vizitat câteva locuri de pe Coastă, însă am avut baza la Sanremo.

Mitica49AUTOR REVIEW
[25.02.20 17:54:23]
»

@Carmen Ion: Mulțumesc pentru vot și comentariu!

mishu
[23.03.20 20:42:04]
»

@Mitica49: Frumos de tot, iar Fantana Soarelui spectaculoasa.

Felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, Mitica49, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Nisa şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063951969146729 sec
    ecranul dvs: 1 x 1