ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.02.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Discul din Phaistos, o enigmă neelucidată

TIPĂREȘTE

Prima civilizaţie europeană a fost cea minoică dezvoltată în Creta între mileniile IV şi II î. erei noastre. Atunci, graţie schimburilor comerciale maritime prospere s-au dezvoltat oraşele cetate Knossos, Phaistos, Gortis, Malia. În anii 1700 î. Hr. aceste oraşe au fost distruse de un cutremur dar s-au refăcut la o şi mai mare înflorire. Cataclismul din anii 1380 î. erei noastre cauzat de erupţia vulcanului Thera din insula cu acelaş nume (astăzi Santorini) le-a distrus definitiv, le-a acoperit cu un strat de 30m cenuşă, a reprofilat conturul Mării Mediterane şi a întunecat cerul pentru trei zile. Legenda spune că atunci s-a scufundat în mare Atlantida, că unda de şoc a ajuns în nordul Africii permiţând ca la reflux să se despice apele şi să fie posibil exodul evreilor din Egipt. Pe baza scrierilor lui Homer şi a unor artefacte, arheologul britanic Evans a decopertat timp de 30 de ani oraşele Knossos şi Phaistos, scoţând la iveală amploarea acestora de acum 4000 de ani.

Phaistos a fost una din cele trei cetăţi- oras din Creta în perioada minoică. Potrivit legendei oraşul a fost condus de fratele lui Minos care si el era fiul lui Zeus si al unei pamantene. Ca si in cazul cetatii minoiene, descoperirea a fost facuta tot de Evans. Istoria cetatii este similara cu cea a Knossosului, orasul fiind distrus de cutremurul din anii 1700 i. Hr, a fost refacut si distrus din nou de eruptia vulcanului Thera. Au fost păstrate camerele regale, atelierele mestesugarsti, altarul, rezervoarele de apa si celebrul disc de la Phaistos care se gaseste in muzeul arheologic din Heraklion.

Discul din Phaistos a fost descoperit în 1907 de arheologul Italian Luigi Pernier într-un strat de pământ aflat într-o magazie subterană legată de palatul din Phaistos. Este datat în perioada 1850-1600 î. Hr şi aparţine culturii minoice. Discul este o piesă circulară de argilă arsă cu diametrul de 15.5 cm şi grosime de 1.5 cm şi conţine pe fiecare parte câte 241 inscripţii şi simboluri formând 45 figuri distincte care nici până astăzi nu au fost descifrate. Ele nu corespund limbii minoice care este precursoare a limbii greceşti. Ca tehnică de scriere simbolurile nu sunt scrijelate ci imprimate în lutul moale cu un fel de ştampile diferite de la semn la semn,- se presupune a fi silabe- aceasta fiind prima formă de tipărire descoperită în lume. După tipărire discul a fost ars pentru a se întări. Niciun alt obiect găsit până acum nu are imprimat pe el o asemenea scriere. Este interesant că alături de disc a fost găsită o tabletă cu scriere standard minoică. În privinţa descifrării, s-au emis o serie de ipoteze niciuna nefiind unanim acceptată de arheologi sau cercetători ai limbilor antice: eliminând teoria că ar fi fost plantat de extratereştrii antici, rămân alternativele că ar fi primul mesaj criptat sau că discul, pe o parte ar reprezenta codificat naşterea, pe cealălaltă sarcina ca simboluri ale perpetuării speţei umane, minoicii având un cult pentru zeităţile feminine.

Muzeul Arheologic din Heraklion completează vizita la ruinele cetăţilor Cnossos, Phaistos şi Gortis. Este al doilea muzeu din Grecia ca mărime şi valoare a exponatelor. Într-o vitrină este expus discul original din Phaistos. De la magazinul de suveniruri am cumpărat cu câţiva euro o copie de ceramică a lui, în mărimea şi culoarea originalului. Multe din artefactele descoperite de Evans timp de 30 de ani la cele trei situri arheologice au fost aduse aici: capul de taur din piatră neagră, toporul dublu, pandantivul de aur găsit la Malia, dansatoarele de lut, zeiţele şarpe, ceramica Kamares şi multe fresce bine conservate cu o expresivitate aparte cum sunt acrobaţii pe spinarea unui taur, cele patru preotese, lupta cu minotaurul. În muzeu este expus şi bustul împăratului Traian datând din perioada în care Creta a fost ocupată de romani.

În completare . Legenda spune că regele Minos era semizeu, fiind fiul lui Zeus şi al unei pământene Europa. Deasemeni fratele său care stăpânea Phaistos avea tot origine divină. Minos l-a rugat pe Posseidon să-i trimită un taur puternic care să ţină la distanţă duşmanii. Numai că soţia lui Minos s-a îndrăgostit de taur şi a dat naştere unei fiinţe jumătate om, jumătate taur numit minotaur. Acesta era feroce şi era ţinut de mama sa în labirintul de sub palatul din Knossos. Se hrănea anual cu 14 tineri atenieni ostatici, 7 băieţi şi 7 fete. Tezeu, fiul regelui Aegeus a intrat în labirint şi l-a răpus cu o suliţă fermecată. Iubita lui Tezeu, Ariadna a desfăşurat un ghem de sfoară pentru ca acesta să poată să revină din labirintul întortochiat. Cât mit şi cât adevăr este în această legendă nu se ştie, cert e că multe din exponatele muzeului din Heraklion conţin tauri, topoare, lupte cu minotaurul

Cei care ajungeţi în Creta, ar fi păcat să nu vizitaţi şi siturile arheologice din Knossos, Phaistos, Gortis şi Muzeul de arheologie din Heraklion


[fb]
---
Trimis de Michi in 16.02.20 17:44:25
Validat / Publicat: 16.02.20 19:07:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 505 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Gortis
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[16.02.20 21:10:59]
»

@Michi:

Fascinant!

P08 este foarte reusita si prezinta foarte clar celebrul disc. Inscriptiile, adica imprimeurile acelea sau stampile sunt suficient de adanci ca sa fie evidente dupa atatia mii de ani.

Ca tehnică de scriere simbolurile nu sunt scrijelate ci imprimate în lutul moale cu un fel de ştampile diferite de la semn la semn, - se presupune a fi silabe- aceasta fiind prima formă de tipărire descoperită în lume. După tipărire discul a fost ars pentru a se întări.

Nu credeam pana astazi ca prima tehnica de tiparire este atat de veche.

Felicitari Mama Michi! Numai bine si pe curand! ????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema
Alte impresii din această RUBRICĂExcursii opționale prin/din Creta:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055941104888916 sec
    ecranul dvs: 1 x 1