ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.02.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2017
DURATA: 4 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Capela Aeroportuară Linate, Milano

    TIPĂREȘTE

    În urma a două neplăcute experiențe de a pierde avionul la întoarcere în țară, mă prezint cu ceva vreme înainte la aeroport, chiar dacă am check-ul făcut. După patru zile de umblat și rupt picioare prin Milano, am ajuns la Aeroportul Linate și fericite luăm loc pe niște canapele comode pentru ultimele pregătiri. Deodată mă ridic... ce văd, Capela aeroportului. Nu mai văzusem până atunci așa ceva. Mă întorc la companioanele mele. ”Wow... am văzut ceva! ”, ”Ce-ai mai văzut, stai liniștită, nu ești destul de obosită? ” Mă duc, văd despre ce este vorbe și mă întorc. ”Haideți, că am găsit ceva! ”. ”Ce-ai mai fi găsit, noi nu mergem” Plec singură și după un timp, vin și ele după mine.

    O placă informativă zice, Capella ”Madonna di Loreto” Aeroporto Linate Milano.

    Scurt istoric al Capelei

    Încă din anii 60 a existat o capelă în afara aeroportului, dar odată cu lucrările pentru parcarea etajată, capela a fost mutată în interior, la primul etaj, plecări internaționale.

    În anticameră vedem o frumoasă pictură cu Fecioara Maria ce ține Pruncul în brațe, care la rândul Lui, ține în mâna dreaptă, un avion mic, simbol al protecției. Lucrarea a existat în capela aflată în exteriorul incintei.

    În 1991 sculptorul milanez Enrico Pandiani a realizat o Madona din bronz așezată pe un tron, ce ține pruncul Iisus în genunchi. Copilul scutură o mică ramură de măslin, de unde și titlul lucrării „Madona măslinului”. Măslinul simbolizează pace, bucurie.

    Până aici nimic deosebit. Dar, intrând în Capelă, intri într-un spațiu inedit, așa cum numai unii artiști știu să o facă. Alberto Ceppi, pictor și sculptor din Meda, a ales să aducă astfel un omagiu tuturor victimelor accidentelor aviatice. Însă, după tragedia din 8 octombrie 2001, când un avion de linie Milano- Copenhaga a intrat în coliziune cu un mic avion ce mergea spre Paris, tot el, Alberto Ceppi a adus un omagiu celor peste 118 persoane decedate, alegând să completeze interiorul capelei cu noi lucrări artistice, deosebit de interesante.

    Spațiul destul de mare al capelei, este împărțit în două. Pereții laterali sunt ornați cu 20 discuri luminoase din bronz, cristal colorat și bucăți de vitralii, alăturate fiecare unui alt disc-explicativ, discuri ce atrag imediat atenția vizitatorului. Acestea pot fi hublouri de avion, boabe de mătănii, note muzicale la o rugăciune sau fragmente din sufletul celor duși. Ele simbolizează de fapt drumul spiritual către Dumnezeu, cu ajutorul așa-ziselor ”taine” sau ”mistere”.

    Pe peretele de răsărit destinat Altarului, artistul a montat două lucrări. În stânga privitorului un Tabernacol iar în dreapta privitorului o Sculptură ecunenică.

    Simbolistica tuturor celor 20 de discuri luminoase trebuie citită începând de la această Sculptură Ecumenică, în sensul acelor de ceasornic spre Tabernacol. Astfel pe partea dreaptă, autorul a montat 10 astfel de discuri (”mistere”) împărțite în două categorii.

    1. Cinci Mistere de Bucurie, discuri vitrate ce simbolizează Bunavestire, Sfânta Vizită, Nașterea, Prezentarea la Templu, Isus în Templu la 12 ani.

    2. Cinci Mistere de Lumină, vitralii divers colorate, pline de lumină simbolizează evenimente din Biblie, precum, Borezul, Prima minune-Nunta din Canna, Vestirea Împărăției lui Isus, Schmbarea la Față și Ultima Cină.

    Pe latura stângă, alte 10 discuri împărțite în alte două categorii.

    3. Cinci Misterele de Durere, discuri într-o lumină întunecată ce simbolizează evenimente precum Agonia din Grădina Ghetsimani, Flagelarea, Încoronarea cu spini, Ducerea Crucii, Răstignirea.

    4. Cinci Misterele de Slavă în culori calde, pline de viață, ce simbolizează evenimente precum, Învierea, Înălțarea, Coborârea Sf. Duh, Înălțarea Sf. Fecioare și Încoronarea Sf. Fecioare Toate cele 20 mistere ale Sf.Rozariu au fost realizate între 1993 și 2003.

    Tabernacolul.

    Prezintă globul pământesc plasat în centrul unei elipse ce simbolizează universul. Elipsele mai mici și puțin vizibile din jurul globului indică meridianele și paralelele ce pot fi și culoare de zbor pe ale căror rute planează simboluri precum pescăruși, ce amintesc de alte evenimente neplăcute. Alte două elipse din cristal, cea din stânga prezintă comunitatea aeroportuară, cea din dreapta, comunitatea celor în jur de 20.000 pasageri ce tranzitează zilnic Aeroportul Linate. Întreg ansamblul poate fi asemuit cu un radar. Tabernacolul a fost lucrat în anul 1993, de Alberto Ceppi.

    Sculptura ecumenică este cea mai interesantă și mai încărcată spiritual. Tot în 1993 a fost realizată. Cu cât stai și privești și gândești, apar alte forme, alte imagini și simboluri. Mai întâi, Ecumenic înseamnă a fi deschisă și altor credințe. Eu personal, am văzut lucrarea ca pe un pește ce simbolizează credința creștină, apoi, corpul unui avion lovit în pântec, explozia ce împrăștie pe orbită sufletele celor buni și a celor răi, dar și urletul celor carbonizați în interiorul navei. Asta am văzut eu. Dar sensul adevărat este altul, cu mult tâlc spiritual și creștinesc.

    În Capella Aeroportuare Linate mai există următoarele lucrări;

    1. Un Monument în memoria tot a celor 118 victime din 2001 și tot de Alberto Ceppi lucrat, numit Sacrario a fost terminat în 2002, la un an de la tragedie.

    2. O stelă funerară în formă de carte deschisă, cu numele celor dispăruți, datează din 2011, deci la 10 ani de la tragedie.

    3. Plăci comemorative, din care una din anul 2000 ce prezintă un ghem format din cinci păsări/avioane în mijlocul unei cruci montată pe un glob pământesc.

    Iată câte au fost de spus, fără explicații exacte și amănunțite, despre un obiectiv nu turistic, doar un loc ignorat de călătorii grăbiți și pe care eu, din întâmplare l-am găsit. Șansa a fost aceea că am venit foarte devreme la aeroport.

    Trecători prin Aeroportul Linate, opriți-vă un moment la enigmatica lucrare a artistului Alberto Ceppi, din Meda. Dar mai ales, plecați-vă fruntea în memoria celor dispăruți în astfel de împrejurări.


    [fb]
    ---
    Trimis de mihaelavoicu in 10.02.20 14:56:42
    Validat / Publicat: 10.02.20 16:13:47
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: diverse orașe

    VIZUALIZĂRI: 814 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P13 Capela Aeroportuară Linate. Misterele Bucuriei. Sf. Vizită.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    6 ecouri scrise, până acum

    Michi [10.02.20 18:15:32] »

    Ti-am zis eu că ai ochi. Nimeni altul nu s-ar fi oprit.

    doinafil [10.02.20 18:36:48] »

    @mihaelavoicu:

    Foarte frumoasă această capelă a aeroportului Milanez!

    Este mare, luminoasă, simbolurile decorurilor și coloritul lor, toată alcătuirea ei este de apreciat și ca artă, dar, mai ales, și prin ce înseamnă ea. Este dedicată atât victimelor aerului, dar - cred - că este și un loc de rugăciune pentru cei ce vor să zboare cu avionul.

    Poate că nu știai, dar avem și noi, românii, în incinta aeroportului Henri Coandă - Otopeni - o capelă, în care am intrat și eu să mă rog. Are hramul Sf. Prooroc Ilie, ocrotitorul aviației române și al celor ce călătoresc prin aer. Este singura capelă dintr-un aeroport din S-E Europei și a fost deschisă în decembrie 2013.

    Ea se află la etajul 1, „plecări”. Am descoperit-o întâmplător când, ca și tine, am ajuns mai devreme la aeroport și stăteam pe o bancă, la etaj.

    Felicitări pentru articol, poze și explicații!

    mihaelavoicu [10.02.20 19:00:20] »

    @Michi: Mulțumesc, dar a meritat!

    mihaelavoicu [10.02.20 19:52:18] »

    Drăguță ca de fiecare dată! Tot întâmplător am găsit și Capela de la Otopeni și asta pentru că a trebuit să merg la toaletă sus, cele de jos fiind în curățenie. Mi-a plăcut. E spațioasă, luminoasă, are tot ce-i trebuie.

    Mulțumesc pentru ecou și să fim sănătoși!

    mishu [27.03.20 22:56:35] »

    @mihaelavoicu: Interesant! Nu imi aduc aminte sa fi vazut pana in prezent o capela intr-un aeroport, si din cate vad din ecouri avem si la Otopeni. Am sa ma uit mai atent prin aeroporturi.

    Felicitari, votat cu mare drag.

    mihaelavoicu [27.03.20 23:13:43] »

    @mishu: Da, este și la Otopeni. Închinată Sf. Ilie.

    Mulțumesc!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    doinafil, Michi, mihaelavoicu, mishu
    Alte impresii din această RUBRICĂDe vizitat în împrejurimile Milano:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.0623459815979 sec
    ecranul dvs: 1 x 1