ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.01.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2019
DURATA: 1 zile
familie cu copii
1 AD. + 1 COPII -- v: 14

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Batu Caves

TIPĂREȘTE URM de aici

O destinatie turistica prin excelenta in zona KL este Batu Caves - Pesterile Batu. Realizezi asta foarte usor vazand viermuiala de turisti care ajung in acest loc desi este situat in afara orasului.

Cum ajungem la Batu Caves?

Adresa este Gombak, cod postal 68100, Selangor. Clar sau mai degraba neclar. Cel mai bine comandati un Grab (Uber-ul lor) sau setati destinatia pe waze sau Google Maps si veti ajunge negresit la destinatie.

Directia de urmat este catre nordul metropolei malaysiene, catre Selangor. De la hotel am avut de parcurs 15 km. Timpul necesar este de circa 30 de minute. Costul deplasarii 20 RM.

Mai exista si transport cu autobuze care pleca din statia 1 a autobuzului etajat la anumite ore (parca 2 pe zi).

Program, costuri si timpi de vizitare

Acest obiectiv are o sumedenie de review-uri pe tot felul de saituri. Pe Google media notelor date de la clienti este 4,4 din 5. NU exista program vizitare, NU exista taxa intrare sau de vizitare! Este deschis zilnic.

Pentru vizitarea propriu-zisa luati in considerare circa o ora – o ora si ceva. Daca doriti sa aprofundati si sa patrundeti mai mult in tainele locului, sa va reculegeti la altare hinduse, atunci plusati la timpul alocat.

Important! Se recomanda sa aveti genunchii si umerii acoperiti din respect fata de religia hindusa. La nevoie, puteti inchiria de la baza scarilor pentru 1 USD haine care sa va acopere goliciunea.

Daca doriti sa vizitati Batu Caves cand sunt anumite procesiuni religioase si pelerinaje, este bine sa va documentati in acest sens.

Sau, poate, din contra, doriti sa evitati aceste perioade, datorita afluxului imens de vizitatori, cand Batu Caves se transforma din viermuiala in furnicar.

Statuia Zeitei Murugan

Cand intri in curtea / spatiul care conduce spre Batu Caves iti va atrage atentia imensa statuie a Zeitei Murugan. De altfel multe din altarele din Batu Caves si din temple sunt inchinate acestei zeitati hinduse pentru infrangerea demonului Soorapadam.

Statuia inalta de 42,7 metri a fost terminata in anul 2006, dupa 3 ani de lucrari. Manifestatia cea mai raspandita legata de acest loc se numeste Festivalul Thaipusam, care se tine anual in ianuarie / februarie. Acum pe net este anuntata data urmatorului eveniment pentru 8 Februarie 2020. Festivitatile cuprind ritualuri partial masochiste.

Templele hinduse

Nu am retinut toate denumirile lor. Primul este unul imens situat la baza pesterilor pe partea opusa imensei statui. Acesta este si cel mai mare si mai fastuos. Toate templele exceleaza prin culorile vii si prin abundenta de statui si figuri reprezentative pentru religia hindusa. Vizitarea templului mare de jos ca si a celorlaltora din pesteri este gratuita. La intrare trebuie sa te descalti. Vizitarea a fost interesanta intrucat in temple am intalnit hindusi care urmau diferite ritualuri. Tot aici am vazut candele facute in coaja unui fruct care era si un placut odorizant. In mod repetat apar desene sau statui cu elefanti si pauni. Este interzisa fotografierea paunilor. Din pacate am vazut destul de tarziu un anunt cu aceasta interdictie.

Ce sunt Batu Caves?

Batu este numele raului din apropiere si inseamna in limba malaysiana “piatra”. Localitatea din imediata apropiere se numeste si ea Batu Caves.

Din punct de vedere geologic, intalnim aici un ansamblu de pesteri. Sunt formatiuni calcaroase in toata zona, care se vad si din mersul masinii de pe autostrada.

In aceste pesteri sunt gazduite mai multe temple hinduse. Celebritatea si mediatizarea acestora a venit cu anul 1878 datorita unui american (Hornaday).

Exista o pestera principala, care este si atractia vizitabila de masa mare de oameni. Deschiderea acesteia are o inaltime de 100 de metri, fiind considerata si pestera-catedrala sau pestera-templu. In pestera se gasesc mai multe altare hinduse.

Accesul la pestera se face urcand celebrele trepte colorate si inguste. Sunt in numar de 272. Scarile sunt impartite in 4 culoare, cele centrale fiind dedicate hindusilor. Din ce citisem inainte de vizita, retinusem ca iti cam scot sufletul treptele acestea, dar nu este atat de extrem cat am crezut. Inconvenientul lor este ca sunt inguste (veti vedea intr-o poza de detaliu) si ca sunt multe. Nu te grabeste insa nimeni si poti face mai multe opriri pentru a iti trage sufletul. Stiu, pentru unii cu probleme de respiratie, e mai greu. Altfel abordati-le pozitiv, setati ca sunt 500 si de fapt dupa numai 272 sunteti sus, sau luati-va putere din superbul templu de la baza. O alta atractie a acestor scari sunt maimutele javaneze. Acestea traiesc in stancariile de calcar de aici, sunt foarte numeroase, si in partea superioara a scarilor vin printre turisti. Atentie insa ca sunt celebre pentru hotomania lor. O dovada reala atasez in poze. Fericite fie maimutele hotomane cu sapca mea!

Pestera principala, inalta si magistrala, continua cu Sala sau Pestera Intunecata. Aceasta este lunga de 2 km, nevizitabila decat cu insotitor. Aceasta s-ar face din motive de conservare a sistemului calcaros si de protejare a unei specii de paianjen (Liphistius batuensis).

Recomandari pentru vizitarea Batu Caves

Alegeti o zi ploioasa, dar nu cu ploi ecuatoriale. Este mai placut sa urci scarile pe o ploicica fina, cum am avut noi parte.

Fiti deschisi sa descoperiti o lume altfel decat stim noi europenii.

In pestera exista si magazine de suveniruri.

Purtati o imbracaminte care acopera genunchii si umerii.

Mare atentie la maimutele hotomane. Dupa ce fura sau primesc ceva, o zbughesc in sus pe stalpi, scari, in copaci, pe stanci si nu mai ai nicio sansa sa recuperezi ce le-ai dat sau ce ti-au furat. Mai ales la acte si bani fiti precauti!!!

Numai de bine! Ne-a placut la Batu Caves!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 29.01.20 20:35:40
Validat / Publicat: 30.01.20 08:16:49

VIZUALIZĂRI: 1066 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 templele hinduse abunda de culori vii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42950 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

mishu
[05.04.20 19:31:37]
»

@Dan&Ema: Am vazut articolul de cand l-ai postat si ceea ce mi-a sarit atunci in ochi a fost coloritul scarilor.

Interesanta destinatie, te felicit pentru alegere, felicitari, votat cu mare drag.

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[05.04.20 21:33:05]
»

@mishu:

La Batu Caves se pot vizita mai multe decat am facut-o noi. Noi am urmat “traseul vizitatorului de rand”.

Fascinante sunt templele hinduse dintre care cel de jos de la baza treptelor este cel mai mare si mai spectaculos.

Apoi statuia imensa a zeitei Murugan. Nu in ultimul rand pesterile. Aici sunt si unele optiuni suplimentare de vizitare dar care nu sunt deschise publicului larg si fara insotitor.

Era sa le uit pe maimute care si acum cred fac reclama firmei unde lucrez cu sapca pe care mi-au furat-o.

Numai bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Kuala Lumpur:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.038137912750244 sec
    ecranul dvs: 1 x 1