ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.01.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
TIMP CITIRE: 8 MIN

Ne permitem (sau nu) sa facem turism?

TIPĂREȘTE

Traim intr-o tara care, din multe puncte de vedere se afla la coada Europei. Salariile sunt mici si pensiile minuscule. Nu scriam aceasta filozofie (trista dar reala), daca nu sesizam remarca @Krssitinnei: “soțul meu câștiga suficient pentru a mă plimba”.

Da, cam asa este, pe saitul nostru, exista de-abia vreo 2-300 de uzeri care isi permit sa scrie (adica sa calatoreasca) si altiii, foarte multi, care nu pot s-o faca. Cei care scriu sunt mereu aplaudati, stau pe scena, sunt in centrul atentiei si in luminile reflectoarelor, iar ceilalti, multi, multi, numiti chibiti, stau cuminti in sala de spectacol si privesc. Si viseaza. Doar atat isi permit. De ce? Pentru ca un concediu sau chiar macar un “city-breack”, costa, cazarea la un hotel sau la o pensiune costa, restaurantul costa, deplasarile, costa. Totul costa. Sa nu mai vorbim de excursiile exotice, pe alte continente. Gratuita e doar calatoria “cu gandul si cu ochii pe harta Europii” sau a lumii, privind emisunile turistice de la TV sau de pe internet.

Este, asadar, AFA (cel creator de informatie) un sait exclusivist, un sait al “bogatilor”, al celor cateva sute de uzeri bine situati material, care-si permit cate 3-4 concedii pe an, care-si permit sa se cazeze in hoteluri de 4-5 stele, sa-si cumpere excursii “optionale” si sa ia mereu masa la restaurant? Iar ceilalti, probabil, care reprezinta marea masa a chibitilor, nu-si permit decat sa priveeasca si sa viseze? Dar cine-or fi acesti chibiti?

Sa incerc un exemplu. Eu acum am 2 joburi diferite. Intru in contact cu pacienti saraci, (multi sunt pensionari), persoane in varsta care profita de faptul ca au o gratuitate terapeutica, cate 10 zile de doua ori pe an, acordata de Casa de Asigurari de Sanatate. La final le recomand cate un tratament balnear sau de odihna. “Ooo, dar eu n-am fost niciodata la bai sau altundeva, nu mi-am permis”. Dupa care lasa privirea in pamant. Acesti oameni, nu si-au permis nici macar sa iasa din satul in care locuiesc darmite sa-si mai faca vreodata un concediu la munte, la mare sau, ce sa mai vorbim, in strainatate? Aceste persoane nici nu stiu macar ca exista agentii de turism. Acestora, Parisul, Albena sau Santorini, li se par tot atat de departe, precum luna de pe cer sau luceafarul de zi.

Topul review-urilor

Am observant ca review-urile de calatorie sunt cele mai vizualizate. Inca n-am vazut la “fotografia zilei” vreo farfurie de ciorba sau vreun pat de hotel dar am vazut in schimb multe imagini din natura.

Este oare hotelul sau restaurantul un obiectiv turistic? Da si nu! Se organizeaza oare sejururi sau macar “city-breack”-uri in care esti anuntat ca vei vizita doua hoteluri de 4 stele si 3 restaurante celebre? Sejururi in care, probabil, vei avea si ghid insotitor care iti va explica “de-a fir a par” tot istoricul lor (cand s-a construit hotelul, cine a fost proprietar, ce personalitati au dormit sau au luat masa pe-acolo). Nu cred.

Din cate stiu eu, doar undeva prin Marea Britanie, datorita numelui ciudat dat de un patron, hotelului sau, (cred ca inspiratia i-a venit in momentul cand parasea un “pub”, pe la 4 dimineata), acesta i-a adus, fara publicitate, o sumedenie de turisti: hotelul se numea “Cel mai mizerabil hotel din lume”. Ei bine, dupa ce s-a raspandit vestea, nu mai ajungeai sa te cazezi acolo decat cu programare. Pe bani grei.

Fiecare om, ceva mai excentric, dorea sa se laude c-a dormit macar o noapte in acel hotel oribil si sa-si impresioneze apoi, prietenii. Dar si noi romanii, am avut o astfel de atractie de cazare, insuficient exploatata, e vorba de “Castelul de vanatoare regal de la Lapusna”, care ulterior a devenit pensiune turistica. Romani dar mai ales straini, doreau sa doarma macar o noapte in patul in care a dormit si Nicolae Ceusescu.

Pe saitul nostru am citit review-uri despre cazare, scrise-n “4 fraze si 3 fotografii”. Dar si review-uri de cazare excelente, complete, in care ti se prezenta fiecare centimetru patrat din camera. In general, parerile despre cazari, sunt bune, dar nu sunt mereu obiective si reale, uneori sunt chiar flagrant contradictorii, si, ele sunt adeseori, “dichisite”. Doar n-o sa zici c-ai avut gandaci, furnici, igrasie, mirosuri de la canalizare sau galagie toata noaptea, de la restaurant sau discoteca din vecini, ca sa te faci de ras in fata prietenilor. “Vai, saraca Popeasca, ati auzit ce concediu ratat a avut? Si a strans saraca bani de concediu, tot anul! ”. Un turist curajos si cinstit, ca sa-si reverse naduful in public si ca sa scrie “de rau” (de fapt sa prezinte realitatea), despre un concediu de-a lui ratat, trebuie sa fie extrem de nemultumit. Si de obicei, pentru a evita ridicolul, mai bine pastreaza tacerea.

Pe saiturile de “booking-rezervari” de camere, gasesti numeroase posibilitati, de la 2 la 5 stele sau margarete, ai zeci de fotografii, (toate frumoase, poate prea frumoase), ai o harta a locului, gasesti distanta fata de plaje, pana la centru, etc, exista si un forum in care fiecare turist ce-a trecut pe-acolo isi exprima liber parerea, buna sau rea, si, in functie de acest lucru, se acorda unitatii “o nota a turistului”. Dar si acestea sunt adeseori, informatii dichisite, ireale, cand ajungi acolo, vezi ca realitatea e alta, nu cea de pe internet. De aceea, cred ca saitul nostru, chiar daca nu e unul de profesionisti in turism, e mai sincer, mai aproape de adevar.

“Review-ul-chestionar”

Am scris, nu demult, in mod experimental, un review de cazare sub forma unui chestionar turistic (vezi review-ul cu Pensiunea Ilinca din Piatra Neamt).

Rewiew-ul scris prin raspunsuri la un anumit chestionar are avantaje si dezavantaje. Avantajul e ca, raspunzand la niste intrebari, mereu aceleasi, review-ul se scrie repede. Dupa un timp, orice turist isi cunoaste nevoile si cerintele pe care le pretinde unei cazari dintr-un hotel, pensiune sau vila si oricine poate alcatui un astfel de chestionar.

Chestionarul, pentru mine cel putin, e util in review-urile de cazare, nu si in cele ce descriu obiective turistice adevarate (cetati, muzee, manastiri, ascensiuni montane, pesteri, canioane, plaje, lacuri, golfuri, situri arheologice, etc). Dar, macar completand chestionarul, se pot evita review-urile prea scurte sau cele prea lungi, stiti voi care, cele care bat campii sau care afiseaza prea multe “poze personale” sau cu “amintiri din copilarie” sau care n-au legatura cu subiectul, mai ales ca astazi, se stie, ca nimeni nu mai are timp sa citeasca kilometri de literatura turistica.

Dezavantajul chestionarului, e ca stilul de prezentare de tip “raspuns la intrebari”, e prea rigid, inuman, rece, matematic si “distant” fata de cititor.

Pragmatism

De ce am facut aceasta incercare (poate reusita, poate nu), de grefare a unui reviu pe scheletul unui chestionar? Pai, scotocind prin meandrele, crevasele si catacombele memoriei” lap-top”-ului meu, am mai gasit cateva reviuri de “cazare”, de care “vreau sa scap repede”, atingand doar esenta, poate astfel, vor fi citite mai usor.

Care review-uri sunt citite?

Pe saitul nostru, (si nu numai), dupa 11 ani de informare prin cuvinte si imagini, unde fiecare user cu o oarecare vechime, cunoaste deja cam totul despre destinatiile clasice turistice cele mai frecventate (Romania, Bulgaria, Grecia, Turcia), review-urile nu se mai citesc “de la cap la coada”. Le citesc doar cei direct interesati, cei care sunt la inceput de drum in turism sau cei ce si-au luat un sejur in localitatea ‘x” si hotelul “y”, ce figureaza si pe saitul nostru. Nu se mai prea citesc nici reportajele care sunt prea costisitoare (si unde esti convins ca nu vei ajunge niciodata).

Reviurile despre destinatiile exotice mai indepartate si mai greu accesibile financiar, sunt gustate doar asa, ca divertisment, precum un documentar TV. Nu mai sunt foarte apreciate nici cele care repeta o anumita destinatie. Ce folos mai are azi, sa citesti, despre Paris, Roma, Halkidiki, Paralia sau Zakynthos, al 15-lea reportaj, cand ai citit deja 3-4 reportaje despre ele, si-apoi, in ultimii ani, ai mai si fost pe-acolo, macar odata? Alta era situatia inainte cu 30 de ani, cand, iesiti, aproape legati la ochi, din negura unui sistem ce nu ne dadea voie sa calatorim, devoram fiecare molecula de informatie turistica. Pe-atunci, nu stiam aproape nimic despre nimic iar acum stim aproape totul despre tot. Noi, cei care am traversat, ambele sisteme sociale, putem sa spunem, ca, din punct de vedere turistic, sunt niste oameni fericiti.

Si-am mai observant ceva: se scriu foarte multe reviuri de cazare si gastronomice (foarte usor de scris) si mai putin reportaje despre sejururi organizate si calatorii (care necesita timp si documentare) si foarte putine review-uri de “aventura”, in care esti nevoit sa strabati locuri salbatice, sa cobori intr-un canion sau sa escaladezi un munte. A manca si a dormi, e o placere, a urca pana-n varful unui munte, pe jos, e durere!

Banii conteaza

Se pare ca majoritatea dintre noi, cand isi aleg o destinatie turistica, hai sa zicem un sejur “de odihna” (fara prea multe optionale), la mare sau la munte, se uita mai intai la pret. De ce? Pentru ca apa e tot atat de uda si calda si nisipul tot atat de fierbinte si-n Skiathos, si-n Corsica si la Eforie si la Nisipurile de Aur. Si aerul e tot atat de curat in Alpi precum si la Predeal sau Paltinis. Difera doar pretul. Anul trecut, langa Piatra Neamt, dintre vreo 20 de pensiuni, am ales-o pe cea cu 60 de lei/camera/noapte, nu pe cea cu 180 de lei. De ce? Pentru ca noaptea, toate pisicile sunt negre. Si camerele de hotel, la fel.

Tot in anul trecut am fost si la Hateg si-am ales, dintre multe altele, o cazare cu 90 de lei camera. Iar la Sovata, unde hotelul Danubius iti ofera camera dubla cu 420 lei/noapte (cu mic dejun si acces la Spa) iar la hotelul Alunis, camera costa 360 lei/noapte, eu am ales un “single” la vila Muntenia cu 90 de lei.

In urma cu doi ani, aveam de ales intre o excursie cu autocarul de o saptamana in Croatia, la hotel, cu vreo 350 euro/persoana si una de doua saptamani in insula Thassos, la vila, cu 143 euro/persoana, (plecare din Timisoara). Ce credeti c-am ales?

Am sa va pun poze, sa vad daca ghiciti ce-am ales.


[fb]
---
Trimis de dorgo in 07.01.20 12:46:19
Validat / Publicat: 07.01.20 15:13:59

VIZUALIZĂRI: 1787 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

46 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42 PMA (din 44 voturi)

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2

46 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 46
adrianaglogo
[07.01.20 16:31:10]
»

@dorgo: Am fost de 3 ori in Thassos, asa ca nu aveam cum sa nu ghicesc! Si P23 confirma, pietricelele sunt puse pe harta care o primesti la ferriboat!

Ai dreptate ca vacantele sunt costisitoare, dar, asa cum faci tu, pot face multi altii. Adica o cazare ieftina, curat sa fie, si te poti bucura de multe zile de vacanta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
Lucien
[07.01.20 17:02:02]
»

Felicitări pentru articol! Sunt deosebit de încântat să regăsesc mare parte din opiniile mele. Da, banii contează, dar așa cum ai zis, poți să mergi, să vezi și să te simți bine și cu bani puțini.

Eu am fost în Corfu de 3 ori. Prima dată, în extrasezon (luna mai, dar se putea face baie), cu 299 lei prin agenție de turism (transport + cazare). A doua oară la sfârșit de sezon (prin septembrie, apă excelentă) cu aceeași agenție, vreo 400-500 lei (transport + cazare). A treia oară, în plin sezon, transport (prin agenție turism) și cazare prin booking la o vilă particulară, total sub 150 euro (sejur de o săptămână).

La fel ca tine, și eu merg ca să văd. Iar dacă stau, tot vreau să văd. Cum ai zis, camera e la fel de întunecoasă și la un hotel cu multe stele, dar și la o căsuță de camping. Diferența de preț nu merge la mâncare-băutură, ci la a vedea.

Din păcate este așa cum spui. Unii ”reușesc” să meargă în concedii sau city-break-uri de câteva ori pe an, majoritatea însă nu. Dacă un român merge în 5 vacanțe și alți patru stau pe loc, rezultă o medie în care fiecare român își petrece un sejur corespunzător...

Referitor la întrebarea ta, eram tentat să aleg Croația, chiar dacă era mult mai scump. Apoi am realizat că este vorba de un sejur de stat și nu de umblat, iar răspunsul a venit de la sine, susținut și de peisajele specifice Greciei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][10 voturi]
nrs †
[07.01.20 18:52:09]
»

eu cred ca sunt mult mai multi care fac concedii, unele fabuloase altele normale, dar e mult mai greu sa scrii si sa impartasesti informatii decat sa citesti.

apoi suntem foarte diferiti, unii nu pot trai fara bauturi straine si nu ii intereseaza vestigiile istorice, altii nu beau decat apa plata cu lamaie asa ca nu ii prea intereseaza bauturile dar vor sa vada 10 plaje intr-o zi

nu cred ca este o rusine sa iti faci concediul la cort, daca iti place, nici la 7* in Dubai

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][8 voturi]
Zoazore
[07.01.20 19:02:14]
»

@dorgo: La multi ani, doctore!

" Ne permitem (sau nu) sa facem turism? " = Da, mai mult sau mai putin!

Asa cum si tu ai spus, merg in destinatii ieftine, mai mult de relaxare decat de umblat (sanatatea picioarelor mele... deh!).

Cat despre scris despre cazari, eu scriu, fara " cosmetizare" ce gasesc! Si de-i bine, dar si de-i rau. Ultima experienta a mea " de rau" a fost la Pelican-Tulcea vezi impresii. Si nu i-am iertat! Ce daca zice X sau Y " mvai, ce naspa a fost! "

Saitul asta contine informatie diversa! Nu toti pot merge pe munti, ca tine, mai sunt cei cu copii mici carora trebuie sa le asigure camera curata si mancare buna, mai sunt seniori, care nu merg neaparat " la bai" , dar nici nu pot " bate muntii" , mai sunt cei cu city-break, pe care " mancatoriile" -i intereseaza.

Nu toti cei care-s premiati au rang mare pe AFA, cum nu toti cei de pe margine sunt chibiti.

Nu am bani multi, dar daca e s-aleg intre o cazare scumpa si una ieftina, prefer sa stau mai multe zile la cea ieftina. Am stat la viata mea de la " cerul liber" la Costinesti, la hoteluri de 5 *, trecand prin toata gama: cabane, pensiuni, motel, camping, cort.

Fiecare-si face concediul cum considera si-n functie de buget!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][15 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[07.01.20 19:11:55]
»

@adrianaglogo: Corect, e Thassos, una dintre insulele elene cele mai reusite. Si ieftina. Eu am fost de 5 ori. Doar prima data am stat o saptamana, apoi, mereu cate 10 sau 14 zile.

Odata ma plimbam pe plaja din prin Skala Potamias si am vazut intrarea intr-un camping. Am intrat sa-l vizitez si mi-am dat seama ca in Thassos, poti sa te cazazi si "super-ieftin" , la cort sau in bungalow-uri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
micutzu
[07.01.20 19:20:42]
»

Buna seara si La multi ani domnule doctor. Sant perfect de acord cu toate parerile dvs din acest review. Santem cetățeni ai unei țări sărace si din acest motiv turismul este perceput in functie de venituri. Nu toți membri acești site pot călători sa vada toate frumusețile acestei lumii.

Primeaza întotdeauna lupta pentru supraviețuire. contributia in limita posibilităților la ajutorul dat copiilor si pe ultimul loc as spune bucuria sufletului si călătoriile.

Multumesc lui Dumnezeu, eu ca situatia financiara imi permite să fac doua concedii anuale si cateva city-breakuri.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][7 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[07.01.20 19:35:22]
»

@Lucien: Multumesc pentru apreciere. Eu urmaresc "ieftiniturile" dintotdeauna.

Pt concediu, aleg de obicei perioada 1-15 iunie, cand e inca extrasezon. Imi iau sejurul din timp, cu reducere 30-40%.

Cazarea nu e atat de importanta ci mai ales ceea ce vizitezi.

Odata, cand lucram la Sovata, am facut o comparatie financiara: doua zile la Hotelul Danubius (cazare, mic dejun + acces la Spa) costa mai mult decat 14 zile in Thassos (transport si cazare la vila, fara masa). Deci poti avea si un concediu reusit, daca nu esti foarte pretentios si daca esti bine informat.

Cred ca, in ziua de azi, cand banii sunt putini, cine va scrie un review intitulat "Cum sa beneficiezi de maximum de concediu cu minimum de cheltuiala" , va fi foarte citit.

Mai cred ca saitul nostru (uzerii), pentru a ne ajuta efectiv, nu trebuie sa ne prezinte doar posibilitati scumpe de petrecere a concediului (cu bani multi, oricine se descurca) ci sa ne prezinte (sa pedaleze pe) diverse oportunitati, oferte speciale, posibilitati si modalitati de a avea un concediu bun si ieftin.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
Testosu'
[07.01.20 19:44:47]
»

@dorgo:

Da, cam asa este, pe saitul nostru, exista de-abia vreo 2-300 de uzeri care isi permit sa scrie (adica sa calatoreasca) si altiii, foarte multi, care nu pot s-o faca. Cei care scriu sunt mereu aplaudati, stau pe scena, sunt in centrul atentiei si in luminile reflectoarelor, iar ceilalti, multi, multi, numiti chibiti, stau cuminti in sala de spectacol si privesc. Si viseaza. Doar atat isi permit

Mulți, foarte mulți se plimba, dar fără a scrie deloc. Fie din comoditate, fie crezând ca nu au talent în ale scrisului, fie chiar din egoismul cel mai pur, de a nu împărtăși " secretele" sale cu nimeni. Iar o alta parte din tagma turiștilor romani nu sunt nici măcar chibiti.

Spre exemplu: eu am călătorit și pana în anul 2011, când mi-am făcut cont pe AFA, apoi am călătorit la fel de mult în continuare, chibit fiind, dar am început sa scriu în 2014 pe AFA, iar în prezent dacă nu mai scriu nu înseamnă cu nu mai merg în vacante.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[07.01.20 19:48:27]
»

@nrs: Asa-i, suntem foarte diferiti, fiecare om e-un univers, nici fratii gemeni nu se-aseama 100% intre ei, dar, in concediu, oricine pleaca c-un aparat foto pe care-l umple cu amintiri.

Daca nu pui sub fiecare fotografie o denumire si-o data, la un moment dat, dupa ani si ani, incepi sa uiti pe unde-ai fost si sa amesteci plajele, localitatile, manastirile, cetatile, etc. Ori, un sait turistic sau un blog, iti da ocazia, (chiar daca scrii doar un text subtire si pui cateva explicatii sub fiecare fotografie), sa-ti ordonezi amintirile si sa retraiesti cu placere locurile vacantelor tale, ori de cate ori doresti, ba mai poti sa le povestesti si altora despre ele, fara sa gresesti.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[07.01.20 20:20:59]
»

@Zoazore: La multi ani si tie! Zoazo, eu inteleg totul, sunt convins ca chibitii care primesc totul si nu dau nimic, merg si ei in concedii, poate mai interesante si informative decat cele din care ne chinuim noi sa scotem review-uri.

Dar de ce nu expun nimic, asta n-o mai intelg, pt ca pe AFA se accepta aproape orice, chiar si unele review-uri de 10 fraze si zero imagini, sau altele de 4 fraze si 3 poze. Pai, "I' m sorry", dar asta o poate face orice chibit, mai ales acum iarna, cand stai mult in casa si n-ai ce face. Eu n-as mai fi atat de altruist precum e conducerea saitului, as da drept la logare (cont nou) doar celui care scrie macar un review! Oare e atat de greu sa treci drumul si sa comanzi un gratar si o bere si sa le faci cateva fotografii?

Pe saitul nostru predomina bucurestenii, e OK, ei scriu... ia priveste TOP 20, sau chiar Top 50. Capitala e plina de muzee, biserici, expozitii, case memoriale, teatre, etc, (bucurestenii au review-urile la picioare, ei nu trebuie decat sa se aplece si sa le ia), si-n plus, Bucurestiul are si-un aeroport de unde pleaca zilnic cel putin 50 de curse internationale spre diferite destinatii si mai e situat si intre mare si munte (Mamaia si Sinaia). Iar conform statisticilor nationale, se pare ca, cele mai mari salarii din tara, sunt in Bucuresti, apoi in Cluj si Timisoara, care au si ele aeroporturi, dar.... nu stiu cati clujeni sau timisoreni sunt activi, adica, cati expun cste ceva pe saitul nostru si cati au ajuns in Top 50. Cred ca putini.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[07.01.20 20:49:57]
»

@Testosu : Poate ca unii debutanti, bine intentionati, au scris 2-3 reviruri, au incercat sa insire cateva vorbe si imagini dar n-au fost suficient de bine primiti de ceilalti. N-au fost incurajati si s-au dezumflat repede.

Azi nu se mai comenteaza un reviu, mai deloc, se scrie si-atat. Nu se mai isca discutii aprinse pe marginea reviurilor, fie ele de calatorie, de cazare sau de "mancare" . La acestea din urma, e si greu sa faci comentarii, chiar daca sunt foarte apetisante, inghiti in sec si taci! Pare ca de-o vreme-ncoace, la " comentarii" , e o apatie generala.

Explicatia? Poate ca lumea nu mai are timp de asa ceva sau poate c-am devenit noi, mai egoisti, mai introvertiti si mai pasivi.

Faptul ca dupa ' 89 s-au inchis multe librarii si se scriu tot mai putine carti, ziare nu se mai citesc, totul denota aparitia unui curent social care respinge creatia literara si se rezuma doar la a primi informatia gata creata prin metodele electronice bine cunoscute.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
Zoazore
[07.01.20 20:50:18]
»

@dorgo:

1. tata123 - TITAN

2. Dana2008 - AUGUSTUS

3. nicole33 - TITAN

4. crismis - TITAN

5. krisstinna - AUGUSTUS

6. iulianic - TITAN

7. irinad - AUGUSTUS

8. mprofeanu - AUGUSTUS

9. Crazy_Mouse - AUGUSTUS

10. Aurici - AUGUSTUS

Doctore, m-ai provocat si i-am luat pe primii 10 din top 2019! Iaca: tata123 = Bucuresti, Dana2008 =Tg. Mures, nicole33 = Bucuresti, crismis = Galati, Krisstinna = Bucuresti, iulianic = Bucuresti, irinad = Targoviste, mprofeanu = Pitesti, Aurici = Bucuresti.

Deci = 5 bucuresteni. Eu-s locul 21 si-s din Braila! Avand in vedere ca majoritari pe sait sunt bucurestenii, nici nu mi se par prea multi. Nu e un argument. Doar ca cei care scriu, sunt "contaminati" AFA si vor mai scrie. Si vor mai fi si altii. Dar lipsa timpului fizic pentru scris n-o pui? Eu nu calatoresc mult, am 106 articole, ca atat am calatorit. Ba, am doua cazari pe care nu le-am scris ca nu eram membra AFA. Si-n 1992, cand am stat o luna la Nisa, nu exista AFA. Da, exista o doza de egoism, una de timiditate, una de rautate (vezi articole voit negative), dar nu toti suntem perfecti! Degeaba dau eu ponturi de " Ieftinaciune" ! Pana anul viitor se pot schimba multe. Se schimba si de la o luna la alta! De exemplu, in tara au crescut mult preturile la cazari din cauza tichetelor de vacanta. Si asta de la o luna la alta. Si eu, de la Braila, sunt destul de aproape de mare si nu merg aici fiindca-i scump.

Dar ne lungim cam mult si nu e cazul!

Vacante frumoase si inspirate iti doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[07.01.20 20:58:33]
»

@Zoazore: Da, putem rescrie Miorita, in TOP TEN, avem 8 baci si bacitze muntene, una ardeleana si una moldoveana!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
nicole33
[08.01.20 07:00:50]
»

@dorgo:

Pe saitul nostru predomina bucurestenii, e OK, ei scriu... ia priveste TOP 20, sau chiar Top 50. Capitala e plina de muzee, biserici, expozitii, case memoriale, teatre, etc, (bucurestenii au review-urile la picioare, ei nu trebuie decat sa se aplece si sa le ia), ...

Nu este prima dată când te iei de bucureşteni şi, tot ca de obicei, exagerezi.

Da, sunt bucureşteancă (chiar de vreo trei generaţii ), sunt şi în Top 20, dar nu cred că am avut mari avantaje datorită Capitalei. Am scris pe AFA doar 7 articole din Bucureşti toate despre " mâncătorii" , nu despre muzee, biserici bucureştene etc., iar tu nu poţi să mă convingi că nu găseşti şapte cârciumi într-un oraş obişnuit de provincie, nu neapărat reşedinţă de judeţ, despre care să scrii de-a lungul anilor.

Nici măcar aeroportul Otopeni nu pot spune că mi-a adus mari avantaje. Cele mai multe articole, 50, sunt despre Turcia, o ţară de care m-am îndrăgostit şi pe care am vizitat-o în repetate rânduri, dar cu maşina personală . Dacă stăteam în vestul ţării, mai mult ca sigur majoritatea vacanţelor ar fi fost în Occident, dar tot cu maşina. Aşa, din sud, nu pot pleca decât spre Bulgaria, Turcia sau Grecia.

Iar aeroporturi şi curse low cost, că tot ai adus banii în discuţie, există şi în alte oraşe din ţară.

Inca n-am vazut la “fotografia zilei” vreo farfurie de ciorba sau vreun pat de hotel dar am vazut in schimb multe imagini din natura.

Verifică atent " fografiile zilei" şi sigur vei avea surprize

La Herculane am primit un premiu şi pentru fotografii de top. Am fost plăcut surprinsă, chiar nu mă aşteptam, nefiind pasionată de fotografii, neavând scule performante. Ajunsă acasă am verificat care a fost fotografia pentru care am primit trofeul. Culmea este că a fost o foto de la un review de cazare, nu cu patul şi nici cu buda , deşi eu le fotografiez şi pe astea , ci cu piscina unui resort de cinci stele din Antalya, care avea în plan secund şi un munte frumos. Acum eu nu pot şti pentru ce a fost votată, pentru munte sau pentru piscină...

Si-am mai observant ceva: se scriu foarte multe reviuri de cazare si gastronomice (foarte usor de scris) si mai putin reportaje despre sejururi organizate si calatorii (care necesita timp si documentare) si foarte putine review-uri de “aventura”,

Turismul de " aventură" nu este pentru toată lumea. Nu toţi au condiţia fizică de a escalada munţi, canioane etc. Îi admir şi îi votez pe cei care scriu asemenea articole, deşi ştiu cu certitudine că nu le voi călca pe urme.

Scrierea articolelor despre cazări a fost şi este încurajată de către conducerea saitului. De ce? Nu ştiu. Poate pentru că mai întâi trebuie să alegi un loc de dormit, apoi să mănânci undeva şi abia în ultimul rând să te apuci de vizitat. Altfel ar fi cam greu să-ţi mai ardă de vizitat cu stomacul gol şi nedormit .

Părerea mea este că suntem diferiţi din multe puncte de vedere, dar fiecare îşi poate găsi locul lui pe AFA, la fel cum cei care doar citesc pot găsi informaţii despre ceea ce îi interesează.

Şi eu m-aş bucura să văd un număr mai mare de useri activi pe sait, care să întoarcă la rândul lor ajutorul şi informaţiile primite, dar...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][9 voturi]
Cristian_h*
[08.01.20 07:57:37]
»

Eu n-as mai fi atat de altruist precum e conducerea saitului

... asta chiar mi-a placut... mai ales ca vine din partea celui care a beneficiat cel mai mult de altruism din partea conducerii acestui site( 60 de avertizmente, cartonaşe galbene inclusiv 4 cartonaşe albastre ce presupun suspendarea accesului pe site pe perioadă determinată plus o suspendare pe perioadă nedeterminată)... ăăăă... votul negativ este de la mine cu rugămintea să încetezi a mai descoperii America... a descoperit-o acum 500 de ani Columb!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[08.01.20 08:30:04]
»

@nicole33: In doua cuvinte ca plec la job... n-am nimic cu bucurestenii (dimpotriva) si cu Muntenia in general, ci cu lipsa de activitatea a celorlalte doua provincii istorice romanesti, Tranilvania si mai ales Moldova, unde sunt concentrate o mare parte din obiectivele turistice ale tarii. Saitul se transforma dintr-unul "de calatorie" , intr-unul de "cazari si ospetze" . pai, atunci ar fi normal, ca pe langa consilieri pentru Grecia, Turcia, Italia, etc, sa apara si consilieri pentru ciorbe, fleici, garnituri, vinuri, sau consilieri pt. hoteluri de 2, 3, 4, 5 stele sau vile, pensiuni si corturi...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[08.01.20 08:50:48]
»

@Cristian_h: Draga [...] Cristian, pentru activitatea mea de critic de situatie (si-n Parlament exista opozitie), am fost premiat cu-o cupa si-o placheta la Alba Iulia. Eu ma iau acum de tendinta, care se vede si de pe Luna ca saitul nostru se transforma " slowly-slowly" dintr-unul de calatorie (care e turistica), intr-un ul de cazare si mancare (vasale si anexe ale agentiei de turism a saitului, care incearca sa devenia mai ales o agentie turistica, decat un sait pur de informare, ceea ce nu e rau pentru marketingul propriu ci pentru noi, cei care suntem inclinati mai nou, sa fotografiem nu munti, ape si orase, ci ciorbe si toalete). Dar fi pe pace, mai am de descris doar doua reviuri alimentare si doua de cazare (al treilea mi s-a anulat, pe bune, corect, a fost greseala mea, caci m-am nascut intr-un oras prea aproape de o statiune mini-balneara, unde m-am cazat c-un grup de prieteni, si nu citisem regulamentul) si-apoi trec la reviurile neimportante pt sait dar care-mi fac mie placere, cele de calatorie, pe care eu le consider a fi cele mai serioase. Parere proprie. Tu ai vazut Cristiane, ca-n ultimii cativa ani, n-am mai luat nici o suspenadare, nu de 6 luni ci macar una mica de 3 zile? Oare de ce? Cred ca din altruism.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Dragoș_MD
[08.01.20 09:09:36]
»

Pentru ca apa e tot atat de uda si calda si nisipul tot atat de fierbinte si-n Skiathos, si-n Corsica si la Eforie si la Nisipurile de Aur. Si aerul e tot atat de curat in Alpi precum si la Predeal sau Paltinis.

De udă, o fi apa la fel de udă, dar diferă (uneori mult) salinitatea, turbiditatea și mai ales - temperatura. Și, în opinia mea, nu în favoarea litoralului autohton.

Cât despre curățenia aerului de munte... o fi. Dar turistul nu zboară prin aer, ci merge pe pământ (sau stânci, mă rog). Și ce crezi că vede la noi pe jos? Tot niște munți. Dar... de gunoaie! Chiar ieri citeam impresiile unui austriac după vizita lui pe platoul Bucegilor, cu o „telecabină antică” din care ieși direct într-un depozit de PET-uri și alte gunoaie.

Dacă ne permitem să facem turism? Desigur. Încă îmi amintesc de vremurile când vedeam la camping în Mamaia familii venite cu cortul, cu o butelie din aia mare, neagră, legată la o plită pe care fierbeau castroane de ciorbă și tocăniță fix ca la ei acasă. Doar că o schimbaseră temporar pe un cort adus cu Trabantul. Și azi mai sunt oameni de tipul ăsta, doar că au evoluat de la cort la rulotă, și au schimbat Mamaia (că acolo nu mai e pentru „săraci”) cu Valea Cerbului. Și sunt și alții, ceva mai norocoși, care au un job și o leafă normală și (uneori chiar cu subvenții de la angajatori, care știu că un om odihnit lucrează mai bine) astfel reușesc să se mai plimbe pe ici-colo.

Problema ta însă din câte văd (și nu doar din acest articolaș) nu e asta, ci despre ce, cum și mai ales cât se scrie pe AFA despre vacanțe...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
nrs †
[08.01.20 09:46:00]
»

vad ca ai ceva contra reviewurilor de cazare sau mancare.

sa zicem ca Georgel ajunge in Atena despre ce ar trebui sa scrie mai intai? despre Acropole si Partenon care sunt descrise deja in zeci de articole si nici nu se vor schimba sau sa scrie despre un restaurant bun sau un hotel cu un raport excelent pret calitate. obiectivele turistice nu se schimba, in schimb un hotel sau un restaurant isi poate modifica serviciile de la o luna la alta

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[08.01.20 14:44:05]
»

@Dragos: Eu scriu mai nou reviuri cu tenta statistica " din viata comunitatii" , pentru ca @Costi, care pe vremuri facea uu bilant la sfasit de an al activitatii saitului, azi, n-o mai face si-n plus pentru ca la restul reviurilor (calatorie, cazare, mancare), vad o apatie de comunicare prin comentarii aproape permanenta. In timp ce, de bine de rau, la acest gen de reviuri, se mai socializeaza cat de cat.

Cunosc si eu campingurile de la mare din anii ' 70-75, de la Eforie, parca era si la Neptun (?) sau bungalowurile de la Costinesti, era o placere sa te cazezi acolo.

De acord ca litoralul nostru e inestetic si marea nosstra, situata intre doua porturi-santier poluante (Mangalia si Constanta) si langa revarsarea Dunarii, care aduce cu ea toate mizeriile Europei si mult nisip, are o culoare gri-murdar si poate ca va deveni chiar neagra, nu se compara cu Marea Egee sau Ionica sau Marea Rosie, de-o limpezime si de-o culoare fara seaman.

Dar macar e aproape, si destul de ieftina, daca iei cazare-n camping sau la cetatean, si mancare gasesti bunicica sau ti-o prepari tu, cum doresti.

Uneori buzunarul nu-ti permite decat s-ajungi doar acolo.

Soarele e totusi acelasi peste tot, diferenta de salinitate (12-13 gr. naCl/litru la noi si 32 gr/l in Mediterana, nu are mare influenta. Culoarea insa si curatenia statiunilor... da! Relaxeaza privirea.

De fapt, cei care au un ban in plus, se duc la bulgari, la greci sau la turci, mai ales in resorturi, tocmai pentru apa limpede a marii, (si ceva mai calda), curatenie si servicii superioare. Bulgarii si turcii, si-au incredintat in urma cu vreo 2 decenii, mare parte din litoralul lor, nemtilor, care l-au pus la punct si si-au mai trimis pe-acolo si turistii proprii. Noi n-am facut-o, l-am lasat pe mana noastra (nu ne vindem tara!) si acum suportam consecintele: nu ne mai prea calca strainii.

Un exemplu: e mare pacat ca o tara precum a noastra, care poseda munti, mare, delta, saline, vanat (mii de animale salbatice, in special ursi) si o treime din potentialul balnear al Europei... sa aiba incasari din turism mai mici, decat Ungaria, spre exemplu, care n-are nici munti, nici mare, nici delta si nici ursi. Dar asta e-o alta poveste.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[08.01.20 15:01:38]
»

@nrs: E normal ca atunci cand pleci intr-un sejur, sa dedici un reviu si cazarii, dar urmatoarele ar trebuie sa fie cele de calatorie si mai ales excursii optionale sau ceea ce vezi daca ai inchiriat o masina.

Exista insa unuii turisti, care sunt sau prea obositi sau nu sunt curiosi de fel, care nu parasesc resortul. Se rezuma la a descrie hotelul de 4-5 stele si sumedenia de mancaruri ce le-a servit la " all inclusiv" , cu lux de amanunte. Si-atat.

Probabil ca acesti turisti au venit eminamente pentru odihna si fac zilnic acelasi traseu,in tot concediul lor : camera de hotel-micul dejun-piscina (sau plaja)-masa de pranz-piscina sau plaja-cina si retur, la hotel Fara optionale. Nimic de condamnat, asta e placerea lor.

Dar mai exista o categorie de uzeri care prezinta mult prea multe reviuri de cazare si alimentare, in dauna celor de calatorie.

Spui ca obiectivele turistice nu se schimba... nu e chiar asa...eu descriam in urma cu multi ani " Nomad Camp (campul de iurte mongoloide de la Campul Cetatii). Nu mai exista. Faliment.

Deasemenea Gardenland de la Aiud. Vara trecuta l-am cautat dar nu l-am mai gasit. Apoi, minunata cladirea in stil "secession" cu bazine cu apa sarata de la Ocna Mures, jud. Alba. A fost rasa de pe suprafata pamantului. La fel si Cladirea Bailor Remetea din judetul Harghita. Azi, e-o amintire, acolo e-acum un parc. Sau promenada suspendata "La tuneluri" din Cheile Nerei, e invadata de vegetatie si prabusita!.

Sa nu mai vorbim de Notre Dame de Paris!

Si daca mai caut exemple, voi mai gasi. Asa ca nu numai restaurantele si spatiile de cazare se schimba ci si obiectivele turistice.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Nasshu
[08.01.20 15:17:55]
»

@dorgo:

Deasemenea Gardenland de la Aiud. Vara trecuta l-am cautat dar nu l-am mai gasit. Faliment?

Ce-ai descris tu acolo, in acel review vezi impresii numai review de calatorie nu e ! N-ai prezentat un obiectiv turistic, ci un ''magazin de prezentare''. S-au mai pe direct, ai ''batut cimpii''

Acum legat de faptul ca nu l-ai mai gasit, nu a dat faliment, pesemne a inchis doar ''magazinul de prezentare'' - pardon obiectivul tau turistic - si afacerea s-a mutat in on-line! gardenland.ro

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][6 voturi]
alinafulg
[08.01.20 18:07:58]
»

@dorgo: Imi place să spun despre mine că sunt o călătoare și nu o turistă pentru că din momentul în care mi-am ales destinația savurez cu aceeași patimă toate informațiile despre traseu, zonă, cazare ori obiectivele de văzut acolo.

Am o meserie care îmi permite să călătoresc dar pot să spun că am avut și perioade mai putin bune în care totusi nu am renunțat la marea mea bucurie de a iesi din cotidian și de a vedea locuri frumoase chiar daca am dormit la cort sau am avut cazari modeste. De multe ori colegi de breaslă îmi povestesc despre o nouă achiziție, casă, masină sau teren și automat parcă îmi vine să le cer iertare pentru nesăbuinșa mea de cheltui sume considerabile pe călătorii, dar atunci când discutând cu ei aflu că nu au văzut Grecia,Veneția, Roma, Barcelona sau Israel, îmi dau seama că sunt mult mai bogată sufletește.

Sunt sigură că există și multi români foarte săraci care nu-și permit să călătorească dar există și din aceia care deși își permit nu o fac din cauză că nu sunt călători și nu simt nevoia de a vedea lucruri frumoase și de a ieși din ritmul trepidant al vieții de zi cu zi.

Vă doresc vacante frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][9 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[08.01.20 19:07:28]
»

@Nasshu: Da, corect, nu cunosc detalii, eu doar am trecut anul trecut din fuga masinii, pe-acolo, pe unde stiam ca era, si nu l-am mai vazut, n-am insistat sa caut cauza sau alte amanunte. Din moment ce AFA l-a publicat, e clar ca avea o oarecare atractie turistica (daca nu, macar coloristica), ceva mai importanta decat un restaurant sau un hotel din Aiud, iar pe vremea aceea, parca nu prea descriam hoteluri si restaurante ci mai ales natura si calatoriile. Dar sa nu deviem de la subiectul in discutie

" Sunt hotelurile si resturantele obiective turistice? " .

Am sa-ti tansmit acum opinia de bun simt, unui amic bucurestean, care vede, cred, lucrurile destul de limpede:

" Review-rile turistice nu plictisesc. Pe când cele despre cazări și " mâncătorii" par a fi scrise de aceeași pană plictisită: " ... patul matrimonial este pe mijloc, de o parte și de alta sunt două noptiere, pe fiecare se află câte o veioză, pe peretele celălalt este oglinda. Baia este dreptunghiulară, cu duș, iar în dreapta wc-ului este un sul cu hartie igienică de cea mai buna calitate! "

Când citești așa ceva nu-ți rămâne decât să spui: " Start vot! " ???? Și voturile cititorilor, impresionați că wc-ul are hârtie igienică, curg gârlă! După contabilizarea voturilor, autorul are satisfacția totală: rândurile lui despre pat, oglindă, wc și hârtie igienică au fost sincer apreciate! Merită superbonusul! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
Nasshu
[08.01.20 19:21:44]
»

@dorgo:

Am sa-ti tansmit acum opinia de bun simt, unui amic bucurestean, care vede, cred, lucrurile destul de limpede:

Bucurestenii, nu toti - amicul tau da - vad lucrurile altfel, mai din buricul tarii!

AFA este site turistic? Da! OK!

Ce cauta un turist pe AFA?! INFORMATII!! Despre?!:

- cazare

- locuri de vizitat

- locuri unde poate manca

Ai impresia ca daca le gaseste la gramada ca in ultimele tale review--uri nu se plictiseste?!

Eu, daca vreau info despre o cazare caut INFO doar despre cazare, facilitati, servicii! A, si aici ai partial dreptate, ca unii - chiar si eu uneori - sunt monotoni, limba de lemn sau cum vrei sa-i zici, de acord, dar deh nu toti ne-am nascut cu pixul in mana!

Review-urile de calatorie, hmm pai astea sunt - unele - si mai plictisitoare! Cand te apuci si traduci zeci de carti / pliante, mai citezi si din wikipedia parca ti se face dor de un ghid care vorbeste moldoveneste Si aici aceeasi problema, din dorinta de a oferi cit mai multe info, review- ul devine monoton si limba de lemn! Dar nu toti au harul/darul ''pixului''!

Asa ca, cum o dai, tot ca dracu e!

Info despre restaurante?! Hmm aici AFA e la inceput, dar daca ''prostimea de turisti '' din Europa, inainte sa se aseze la masa intai se uita si pe Tripadvisor, inseamana ca si astea au o importanta turistica adiacenta. Cu burta goala si insetat nu cred ca iti mai arde de fotografiat cataroaie ca sa ai ce traduce acasa!

Acu' despre pozele cu farfurii, nu sunt nici pro, nici contra! E discutabil! E drept ca meniul/ bucatarul/restaurantul se mai schimba! Dar un review fara poze, ar fi ca... unele poze pe care le mai incarci citeodata - din greseala - si dispar dupa 1,2 zile

Problema se reduce la un singur rezultat/ varianta de rezolvare!

Nu-ti place review-ul X,Y?/ Nu te intereseaza destinatia respectiva?! NU citesti, inchizi pagina, pleci mai departe! LA fel ca atunci cand schimbi programul la televizor!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
adrianaglogo
[08.01.20 19:50:12]
»

@alinafulg: Ai mare dreptate. De cand ma stiu am preferat sa calatoresc, in detrimentul altor necesitati.

Am amanat cumpararea mobilei pt dormitor si am plecat in URSS, apoi mobila pt dormitorul mic si am plecat in Polonia (prin anii 80).

In studentie faceam blatul la cantina sau foamea pentru doua zile in Bucegi!

Avem niste prieteni care ani de zile nu au plecat nicaieri pt ca, ziceau ei, nu aveau bani.

Dar ei credeau ca un concediu frumos e doar la 4*. I-am dus in grecia, la 3* sau chiar la 1* si acum sunt morti dupa concediu. Ne roaga sa cautam cazari ieftine, modeste, sa stam cat mai mult. Ne-au facut sa stam acum 2 ani 18 zile, de credea lumea ca am cerut azil in Grecia!

Deci depinde ce iti doresti.

Si bineinteles ca, din pacate, sunt multi care, orice ar face, nu-si permit nici cea mai modesta vacanta. Dureros, cu adevarat...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][9 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[08.01.20 20:37:20]
»

@Nasshu: La ora asta sunt 23 de reviuri de cazare+mancare si 9 reviuri de calatorie. Este acesta un sait turistic? Poate da, poate nu. Nu stiu.Dar, OK. Gusturile si placerile nu se discuta si fiecare comentator de pe acest review-maraton, are un dram de adevar in ceea ce zice. Daca nu ne place " tournez la page" (intoarcem foaia si cautam un alt sait sau blog), daca ne place " mai poftim si alta data" . Toata tevatura asta culinaro-hoteliera, pe care am declansat-o, e un semnal de alarma, nimic mai mult, pentru ca un sait ca al nostru, care era ceva mai dinamic, in urma cu un deceniu, care a inceput excelent, pe plajele si prin muntii tarii si ai lumii, sa nu devina unul predominant static, " farfuridi-branzovenesc" ce leneveste intr-un pat de hotel. Atat. Si cu asta inchei. Anul Nou fericit!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Nasshu
[08.01.20 20:48:49]
»

@dorgo:

pentru ca un sait ca al nostru, care era ceva mai dinamic, in urma cu un deceniu, care a inceput excelent, pe plajele si prin muntii tarii si ai lumii, sa nu devina unul predominant static, " farfuridi-branzovenesc" ce leneveste intr-un pat de hotel.

1. nu e al nostru, al meu al tau, al etc!

2. nu e static, noi incet incet devenim mai statici, parca lucrezi in domeniu

3. mi se pare mai excelent/complet ca acum un deceniu (site-ul) !

Toti lenevim, statistic majoritatea dorm mai mult de cat se plimba/fac miscare, ca altfel am fi ceva gen „walkind dead”.

AN nou sanatos si tie si la cit mai multe plimbari (diurne) !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[08.01.20 20:56:18]
»

@adrianaglogo: De acord!!! Eu, cu banii care i-as da pentru o saptamana la un hotel de 4-5 stele, cu AI, intr-un resort de lux de oriunde din lume, as sta mai bine intr-o insula mai modesta din Grecia, cat mai mult posibil, la bungalow si as inchiria o masina si-as vizita tot ce se poate si cred ca mi-ar ramane bani si pentru a lua ferry si-a mai vedea 1-2 insule vecine. Chestia asta am facut-o deja in Santorini si Paros (la bungalow-uri si aparhotel), unde, cu 800 de euro in total, (in care era inclus si transportul cu avionul, cazarea si masa) am stat 16 zile.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Zoazore
[08.01.20 22:05:49]
»

@dorgo:

Azi nu se mai comenteaza un reviu, mai deloc, se scrie si-atat. Nu se mai isca discutii aprinse pe marginea reviurilor, fie ele de calatorie, de cazare sau de " mancare" . La acestea din urma, e si greu sa faci comentarii, chiar daca sunt foarte apetisante, inghiti in sec si taci! Pare ca de-o vreme-ncoace, la " comentarii" , e o apatie generala.

tu la câte articole de-ale mele ai comentat?

Știi că turismul este de mai multe feluri? Turism balnear, medical, gastronomic, ecumenic, oenologic și-or mai fi dar nu le știu eu!

Fiecare e liber sa facă ce fel de turism vrea! Tu poți urca pe munți! Faci turism de aventură! Eu nu pot urca pe munți, așa ca scriu despre cazare, mâncătorie și muzeu!

Dac-am fi toți la fel, ne-am plictisi! E mai bine ca suntem diferiți!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, alinafulg, dorgo, Lucien, micutzu, mishu, Testosu', Yoda, Zoazore
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări... turistice:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058327913284302 sec
    ecranul dvs: 1 x 1