ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.12.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Botoșani
ÎNSCRIS: 27.08.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2019
DURATA: 6 zile
familie cu copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

In sfarsit, Santorini (2)

TIPĂREȘTE URM de aici

A patra zi

Mai aveam de parcurs un traseu pe jos si de data aceasta vom fi trei. Plecam spre Fira, trecand prin Imeroglivi (vila noastra era la periferia localitatii Imeroglivi) si Firostefani. Si acest drum este frumos, dar nu la nivelul drumului spre Oia. Drumul este mai mult prin zone locuite, este mai scurt, dar trebuia sa inchidem circuitul.

O zi de umblat prin Fira, o zi in care am vrut sa ne simtim de ai locului si sa cutreieram peste tot. Cand nu mai puteam ne gaseam un loc deasupra calderei sa savuram un frappe si apoi din nou la drum. Asfintitul, ne-a prins aproape de mare, iar soarele ne-a oferit un spectacol mai frumos decat cel cautat si asteptat in Oia. Dupa spectacolul apusului urma un alt spectacol, aveam bilete la o „nunta „greceasca. Nu a fost o nunta adevarata, dar noi, turistii, am fost tratati precum neamurile venite de peste mari si tari la nunta unor veri indepartati.

Dupa primirea „invitatilor” suntem poftiti in sala unde se va desfasura nunta si petrecerea incepe. Cum toti eram „Eleni” si „ Costas” si dupa imbratisarile si urarile de bun venit, firesti intre „neamuri”, suntem poftiti la mese si serviti cu ceva de ale gurii si un pahar de vin. Nu a fost ceva pe care mi-as mai dori sa vad, dar a fost o experienta si seara a fost incheiata intr-o atmosfera vesela. Daca va ganditi sa fiti”invitati” la un asemenea eveniment, e bine sa mancati ceva inainte de a merge la nunta... Nunta e cu dar, adica veti plati biletul de intrare.

Dupa „nunta” ne retragem spre casa unde ne asteapta o baie in jacuzzi, facuta sub clar de luna.

A cincea zi

Incepem ziua cu un traseu oarecum stabilit de cu seara si prima destinatie este Megalohori, un sat renumit in producerea traditionala a vinului. Aici veti putea gusta unul dintre renumitele vinuri grecesti, numit Boutari. Daca nu va intereseaza vinul puteti macar sa faceti o plimbare placuta pe stradutele pietruite, printre casele albe si eventual sa faceti o pauza de cafea in piata satului, la una dintre tavernele aflate la umbra copacilor sau a vitei de vie.

Tot in acest micut sat aveti ocazia sa vedeti o locuinta amenajata intr-o pestera sapata in tuful vulcanic. Urmarim indicatorul de pe ziduri si ajungem in fata unei asemenea locuinte sapata direct in roca vulcanica. Nu este nimeni in preajma, intram si trecem dintr-o incapere in alta facandu-ne idee de cum traiau oamenii in asemenea locuinta. La iesire vedem un vas unde lasam si noi cateva monede ca multumire pentru permisiunea de a intra in acest spatiu privat. Casa-muzeu este proprietate privata!

Daca sunteti amatori de a petrece cateva nopti in asemenea incaperi, o puteti face inchiriind camere luxoase amenajate chiar in acest sat.

Lasam Megalohori in urma si intram in Emporia. Cel mai mare sat din insula te intampina cu o atmosfera medievala incantatoare. Hoinarind pe stradutele inguste, ajungem la un loc si mai incantator. In fata unei mici cladiri de un alb stralucitor, sub umbra unui butuc de vita de vie, cateva mese si scaune te imbie la o pauza binemeritata. Ar merge bine o cafea greceasca! Ne asezam si suntem intampinati de un domn la fel de pitoresc ca locul in care ne aflam si foarte politicos si amabil. Pe langa cafeaua pe care ne-o doream gasim ca oferta o specialitate a casei, iaurt cu miere si fructe proaspete. Toti trei alegem ca fructele sa fie capsuni. Imi pare rau ca nu pot sa va descriu ce gust demential avea acest preparat atat de simplu si de natural si care poate fi usor de incropit de fiecare dintre noi intr-o zi calda de vara.

Dupa o asa pauza, vom mai umbla nestingheriti pe micile stradute pietruite, printre casele albe cu ghirlande de flori si ajungem la Fortareata Casteli, ce dainuie in varf de deal inca din sec. XV. De sus, privelistea este superba!

Urmatoarea noastra oprire este pe plaja din Perissa. Nu aveam de gand sa facem plaja sau baie in mare, dar ne doream sa vedem o plaja neagra, o plaja acoperita de nisip negru ce este „spalat” de valurile azurii ale marii Egee.

O scurta pauza, o pita gyros mancata la o masa aflata chiar pe plaja si ziua o incheiem din nou in Thira admirand cum soarele se duce la culcare, undeva in caldera.

A sasea zi

Fiind ultima zi in care ne bucuram de toate frumusetile oferite de Santorini, hotaram ca Oia mai merita o vizita si dupa micul dejun pornim intr-acolo. Era musai sa mai ajungem pentru 1-2 ore in acel minunat loc, sa ne incarcam sufletul cu atat de multa frumusete. Nu am avut nici un traseu ci doar am hoinarit. Nu ne dadeam plecati din acest colt de rai, creat dupa infernul de acum peste 3600de ani. De aici, ne indreptam spre Messaria, un sat aflat la aproximativ 4 km de Fira, ce dateaza din secolul XVII si care a cunoscut o perioada de prosperitate incepand cu sec. XIX.

Inconjurat de vii si livezi de maslini, Messaria, a gazduit oameni de vaza ce aveau afacerii in zona si care isi construise adevarate palate de locuit. Dintre cele 3 cladiri monumentale, existente la acea vreme, in prezent mai sunt 2. Conacul lui Georgios Argyros, construit in 1888 si afectat puternic de un cutremur, a fost refacut de mostenitor si transformat in muzeu. Pe langa acesta ar mai fi inca o cladire refacuta si transformata in hotel, dar la care nu am ajuns.

Cladirea conacului Argyros este construita in stil neo-clasic si merita sa-i acorzi ceva timp. Contra unei sume modice, cred ca 3 euro/persoana, vei fi insotit de un ghid intr-un tur prin camerele conacului in care a trait o vreme familia Georgios Argyros. Vei fi incantat de tavanele frumos pictate, de mobilierul de calitate si portelanurile fine din sec. XIX si iti poti face o imagine asupra modului de trai din secolele trecute.

In jurul conacului, cativa palmieri, copaci de citrice si tufe de flori completeaza farmecul de altadata. Dupa Messaria, a urmat Pyrgos, o minunatie de sat, incremenit parca in vremurile medievale. Veche capitala a insulei, Pyrgos, este un oras fortareata, cu strazi inguste, cu case albe si multe biserici ce apar aproape dupa fiecare colt. Mici magazine cu articole traditionale, cate o tufa de bouganvillia sau chiar cate un magar uitat parca de stapan la un colt de strada, grupuri de turisti ce urca si coboara pe strazile inguste, cate o mireasa cu al sau mire ce vor sa-si lege destinele intr-un loc de neuitat. Asa am vazut eu Pyrgosul si tare mi-a placut!

Tot pentru ultima zi mai aveam in program o vizita la Muzeul Folcloric din Kontahori, o suburbie a orasului Fira. Muzeul, este organizat intr-o casa traditionala din 1861. Casa, este sapata in tuful vulcanic si este structura pe zone de activitate, cu spatiu de locuit, de gatit, depozite, ateliere de cizmarie, de confectionat butoaie, vinarie, brutarie, zona de adapost al animalelor. Nu a fost uitata nici activitatea spirituala si in curte exista o biserica.

In fiecare dintre aceste zone se gasesc obiecte specifice activitatilor desfasurate. In zona de locuit intalnim pe langa cele necesare traiului si decoratiuni, tablouri si carti, litografii si multe articole de imbracaminte din acea perioada, precum si nelipsitul simbol al insulei, coroana de vita de vie.

Intrarea se plateste si turul este ghidat.

Dupa o calatorie in timp, ne intoarcem in lumea prezenta si pentru ca se apropia asfintitul, ne indreptam spre muntele si manastirea Profetului Ilie. La acel ceas de seara poarta manstirii era inchisa, dar am avut motive sa ramanem inca cateva minute. Muntele sf. Ilie este cel mai inalt loc din insula masurand 567 de metri si este situat intre Pyrgos si Kamari. De aici se vede superb toata insula, iar apusul este magnific. Ne-am incheiat periplu in Santorini intr-un loc nemaipomenit, cu o vedere panoramica asupra insulei si un apus de soare demn de aceasta minunata insula la care am visat ani in sir.

Cadoul meu din acest an a fost de vis!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de DOINITA in 27.12.19 17:08:35
Validat / Publicat: 27.12.19 18:13:12
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 1664 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DOINITA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Soarele a plecat si se retrag si turistii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35750 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [28.12.19 21:28:56] »

Doamne, ce amintiri frumoase!

Mie mi-a plăcut tare mult Imerovigli, desigur Oia și Fira, la pas pe străduțele înguste, orbiți de razele soarelui, de albul clădirilor!

Desigur de neuitat a fost apusul văzut în Oia, despre care am și scris.

Deasemenea am hoinărit cu drag pe străduțele din Emporio și Pyrgos, numărând bisericile... În Pyrgos am văzut locul unde de Paști, pe zidurile cetății se aprind lumânările de sărbătoare. Am revăzut cu mare drag locuri pe unde ne-am plimbat și noi!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DOINITA [28.12.19 22:20:46] »

@maryka: Mă bucur că ți-am trezit amintiri plăcute și poate ai retrăit câteva momente dragi petrecute pe Santorini. Multumesc pentru timpul acordat!

msnd [29.12.19 12:58:28] »

Sărut mâna și mulțumesc pentru frumoasele aduceri aminte.

Am citit cu atenție întreaga serie de articole și am rememorat câteva din minunatele locuri văzute în trecut. Și am ajuns la concluzia că trebuie să mai mergem odată, aflând de la tine și despre alte obiective pe care nu le știam.

Dar cred că și voi mai trebuie să mergeți încă odată și să nu ratați plimbarea cu vaporașul prin Caldera, ce vă va oferi posibilitatea să urcați până la vulcanul aproape activ de pe Nea Kameni, sau să faceți o baie în zona izvoarelor termale de lângă Palea Kameni. Ar mai fi interesante și ruinele de la Thira antică, sau un drum până la Mănăstirea Sfântului Profet Ilie, din cel mai înalt punct al insulei, de unde se deschide o frumoasă perspectivă asupra acesteia.

Vă dorim o zi excelentă, și excursii cât mai frumoase în viitor!

La mulți ani!

DOINITA [29.12.19 13:11:11] »

@msnd: Asa este, mai avem multe de vazut, dar intotdeauna mai trebuie lasat ceva sa avem motiv de a reveni.

Nu stiu daca vom mai ajunge, dar ma bucur nespus ca mi s-a implinit un vis ce il am chiar din anii ' 90 cand am inceput sa trecem de granitele tarii. De doua ori am planuit sa trecem din Creta in Santorini, dar de fiecare data eram sfatuiti ca o zi e prea putin. Acum, spun ca si 6 zile e prea putin, dar inca avem multe de vazut si pe alte meleaguri.

Pe muntele Profetului Ilie am ajuns, dar doar pentru panorama oferita si pentru superbul apus. In manastirea nu am intrat si nu ar fi singurl obiectiv neatins.

Multumesc pentru timpul acordat si pentru recomandarile facute!

La multi ani si multe calatorii frumoase! Ne vedem in Dolomiti si in Alpi!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱 [30.12.19 22:32:26] »

@DOINITA: Santorini reprezintă una din destinațiile considerate la nivel mondial ca fiind „de vis”. Se dovedește prin impresiile călătorilor și superbele fotografii postate că realitatea nu este departe de adevăr. O insulă, marea azurie, soarele în diverse nuanțe, casele albe, florile și solul alcătuiesc acest peisaj nemaipomenit.

Mulțumim pentru expunerea acestei vacanțe. Poate fi un exemplu pentru mulți doritori de Santorini.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DOINITA [31.12.19 12:27:18] »

@tata123: Multumesc pentru aprecieri!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DOINITA, maryka, msnd, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Santorini:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051132917404175 sec
    ecranul dvs: 1 x 1